ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απεργία σε Ιονική και Εμπορική

Την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας στις τράπεζες Ιονική και Εμπορική την Πέμπτη 30 Απρίλη, αποφάσισε χθες η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ με τις ψήφους των συμβούλων της ΠΑΣΚΕ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της κυβέρνησης για την πώληση της Ιονικής Τράπεζας που έχει προαναγγελθεί διά στόματος υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου.

Η χτεσινή απόφαση της ΕΕ της ΟΤΟΕ θα τεθεί για επικύρωση στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας που συνεδριάζει σήμερα. Επίσης, στη σημερινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ θα γίνει εισήγηση για να επικυρωθεί η πρόταση για εξουσιοδότηση της Εκτελεστικής Γραμματείας να προχωρήσει σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις στην περίπτωση που η κυβέρνηση ανακοινώσει την πώληση της Τράπεζας.

Θέση της πλειοψηφούσας ΠΑΣΚΕ είναι να λειτουργήσει η τράπεζα για τρία χρόνια με ενιαία διοίκηση, με συγχώνευση υπηρεσιών και όχι καταστημάτων.

ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ
Νέες περικοπές 100 δισ. δραχμών!

Στο στόχαστρο της κυβερνητικής λαιμητόμου οι επιχορηγήσεις φορέων, τα νοσήλια των δημοσίων υπαλλήλων και οι λειτουργικές δαπάνες

Κοινωνικές και λειτουργικές δαπάνες μεγαλύτερες των 100 δισ. δραχμών περικόπτει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 1998, στα πλαίσια των δεσμεύσεων που ανέλαβαν οι "εκσυγχρονιστές" έναντι των Βρυξελλών κατά τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της δραχμής στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών, που συνοδεύτηκε με την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος.

Με εγκύκλιο που υπογράφει ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης,"ψαλιδίζονται" ακόμα περισσότερο δαπάνες που αφορούν νοσήλια, επιχορηγήσεις, προμήθειες και εξοπλισμούς υπουργείων και υπηρεσιών, καθώς και δαπάνες που αφορούν υπερωριακή απασχόληση κλπ. Οι συντάκτες μάλιστα της εγκυκλίου αναγνωρίζουν ότι οι περικοπές δαπανών δε γίνονται τόσο για την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού, αλλά γιατί πρέπει "να καταβληθεί προσπάθεια για περαιτέρω εξοικονόμηση πόρων". Οι συγκεκριμένες περικοπές έρχονται να προστεθούν σε μια πρωτόγνωρη καθήλωση των δαπανών "κοινωνικού χαρακτήρα", αποδεικνύοντας με τον πλέον δραματικό τρόπο ότι η συνεχής μείωσή τους αποτελεί για την κυβέρνηση αυτοσκοπό.

Η μεγαλύτερη περικοπή, ύψους 43 δισ. δραχμές, αφορά τις επιχορηγήσεις φορέων, γεγονός που θα δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα σε ασφαλιστικούς οργανισμούς, νοσοκομεία, σχολεία πανεπιστήμια, ιδρύματα που φιλοξενούν άτομα με χρόνιες παθήσεις, αθλητικά σωματεία κλπ. Οι δε περικοπές των λειτουργικών εξόδων θα επιτείνουν τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, ώστε να προβάλλουν στη συνέχεια... την αναγκαιότητα των ιδιωτικοποιήσεων.

Οι δαπάνες που περικόπτονται είναι οι ακόλουθες:

Επιχορηγήσεις Φορέων: Ολες οι πιστώσεις που έχουν εγγραφεί στον Προϋπολογισμό για επιχορηγήσεις φορέων περικόπτονται κατά 3%. Αυτό σημαίνει περικοπή επιχορηγήσεων κατά 43 δισ. δραχμές.

Νοσήλια: Εκτιμούν ότι οι δαπάνες για νοσήλια, αν και περιορίστηκαν το 1997, βρίσκονται ακόμα σε ανεξήγητα υψηλά επίπεδα... Ζητείται από τις υπηρεσίες να κάνουν αυστηρούς ελέγχους με στόχο τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης συνταγογραφίας φαρμάκων, καθώς και η αθρόα διενέργεια παρακλινικών εξετάσεων...

Πρόσθετες παροχές: Προωθούν περικοπές δαπανών της συγκεκριμένης κατηγορίας με μείωση της υπερωριακής απασχόλησης, καθώς και τον περιορισμό νυχτερινών και εξαιρέσιμων ημερών των πολιτικών υπαλλήλων των υπουργείων.

Λειτουργικές δαπάνες: Ολες οι λειτουργικές δαπάνες περικόπτονται κατά 10%. Αυτό σημαίνειπερικοπή της τάξης των 18,5 δισ. δραχμών.

Προμήθειες και εξοπλισμοί: Κατά 10% περικόπτονται και οι δαπάνες της συγκεκριμένης κατηγορίας ή περίπου 26,2 δισ. δραχμές με βάση το σχετικό κονδύλι του προϋπολογισμού.

Κατά 3,5 δισ. δραχμές επίσης περικόπτονται και οι δαπάνες των νέων προγραμμάτων των υπουργείων, ενώ περικοπές θα υπάρξουν και στις δαπάνες προσλήψεων.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Εντείνουν τις αντιλαϊκές αξιώσεις

Αναθεώρηση των συμβάσεων των επιχειρήσεων με το δημόσιο με πρόφαση την αλλαγή της ισοτιμίας της δραχμής, "συγκράτηση" της εισοδηματικής πολιτικής, εντατικοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων, περισσότερα προνόμια στις επιχειρήσεις με τη μορφή "κινήτρων" στο όνομα της αύξησης των επενδύσεων, σάρωμα των εργασιακών σχέσεων με ξήλωμα των κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων, ενίσχυση της μερικής απασχόλησης και κατάργηση ουσιαστικά του ορίου των ομαδικών απολύσεων, αξιώνουν μεταξύ άλλων οι βιομήχανοι. Τα παραπάνω προκύπτουν από τη σύσκεψη του βιομηχανικού τμήματος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη βδομάδα, όπου, όπως είναι φανερό, οι βιομήχανοι στην πραγματικότητα δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να εκμεταλλεύονται τις ειλημμένες ήδη δεσμεύσεις της κυβέρνησης, απέναντι στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο και με βάση αυτές να κλιμακώνουν κάθε φορά όλο και πιο απροκάλυπτα τις αξιώσεις τους.

Στη σύσκεψη διατυπώθηκε η άποψη - όπως ήταν φυσικό - ότι η υποτίμηση της δραχμής ήταν σε όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων, πολύ περισσότερο των εξαγωγικών. Δεν παρέλειψαν, όμως, να επαναλάβουν την αξίωσή τους για αλλαγή των συμβάσεων που έχουν κάνει οι διάφοροι επιχειρηματίες με το δημόσιο, ζητώντας, με αφορμή την υποτίμηση, την αύξηση των προβλεπόμενων καταβολών. Παράλληλα, πρόβαλαν και πάλι την απαίτησή τους για ένταση της εισοδηματικής πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας, με τη μορφή της "συγκράτησης", ώστε "να μη χαθούν τα οφέλη από την υποτίμηση για την οικονομία". Ιδιαίτερα διεξοδικές ήταν οι ανακοινώσεις τους σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις για τις οποίες οι βιομήχανοι απαιτούν να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση στη διά νόμου υλοποίηση των δεσμεύσεών της και συγκεκριμένα, ζητούν ελαστικοποίηση του ημερήσιου ωραρίου εργασίας με διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε ετήσια βάση, μερική απασχόληση με τρίωρα ή τετράωρα χωρίς χρονικό περιορισμό σε ημέρες εργασίας την εβδομάδα και αλλαγή στο όριο των επιτρεπόμενων ομαδικών απολύσεων.

Τέλος, επαναφέρουν την αξίωσή τους για ρύθμιση των εκκρεμών ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων.

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Θίγονται, αλλά πάνε παρέα με τις πολυεθνικές

Το αίτημα των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ για τη διά νόμου απαγόρευση των πωλήσεων σε τιμές κάτω του κόστους επανέλαβε χτες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ). Ο Κ. Βερόπουλος κατά τη διάρκεια της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου εμφανίστηκε από τη μια ως γνήσιος εκπρόσωπος του εμπορικού κεφαλαίου να αποδέχεται την πλήρη απελευθέρωση και διεθνοποίηση της αγοράς σαν μονόδρομο της "εξέλιξης", από την άλλη δεν μπόρεσε παρά να κάνει λόγο για τα προβλήματα που αυτή ακριβώς η πολιτική γεννά ακόμα και για τους άλλοτε πανίσχυρους της ελληνικής αγοράς.

Τώρα, λοιπόν, που η επέλαση του πολυεθνικού κεφαλαίου αποτελεί πραγματικότητα, οι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ ζητούν ουσιαστικά προστασία από μεθόδους που αυτοί οι ίδιοι καθιέρωσαν και επέβαλαν εδώ και κάποιες δεκαετίες σε βάρος των δεκάδων χιλιάδων παντοπωλών, τους οποίους οδήγησαν σε οριστικό κλείσιμο των καταστημάτων τους. Ζητούν, λοιπόν, από την κυβέρνηση, να θεσπίσει κανόνες και ρυθμίσεις που θα τους προστατεύει από τον "αθέμιτο ανταγωνισμό" των ξένων αλυσίδων. Η υποκρισία βέβαια εκδηλώνεται σε όλο της το μεγαλείο, αφού οι εν λόγω κύριοι ούτε καν τολμούν ν' αναφερθούν στην ανάγκη περιορισμού της εγκατάστασης των ξένων πολυεθνικών στη χώρα, πράγμα που δε θα μπορούσαν να το κάνουν αφού - εκτός των άλλων - ήδη μια σειρά... "ελληνικές αλυσίδες" έχουν ιδιαίτερα στενούς κεφαλαιακούς δεσμούς με τις πολυεθνικές.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
"Φιλόδοξες" εξαγγελίες για το καλοκαίρι

Με τις γνωστές "υποχρεωτικά ανώτατες", αλλά... ενδεικτικές τιμές επάνω στις συσκευασίες των αναψυκτικών και εμφιαλωμένων νερών που πωλούνται σε τουριστικούς χώρους, με... απειλητικές εξαγγελίες για επιβολή "αμείλικτων" ποινών στους παραβάτες, και με μεταθέσεις 800 αστυνομικών στις τουριστικές περιοχές, προτίθεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις αυξημένες απαιτήσεις της τουριστικής περιόδου που αρχίζει. Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν χτες μετά τη σύσκεψη του διυπουργικού συντονιστικού οργάνου για τον τουρισμό, τη στιγμή που η τουριστική περίοδος βρίσκεται προ των πυλών και σε πολλές περιοχές έχει ήδη ξεκινήσει. Ειδικότερα, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της υπουργού Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου και συμμετείχαν οι συναρμόδιοι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης,Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος,Μεταφορών Τ. Μαντέλης,Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίος,Εμπορικής Ναυτιλίας Στ. Σουμάκης και οι υφυπουργοί Υγείας Μ. Σκουλάκης και Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδης,καθώς και ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Ν. Σκουλάς συζητήθηκαν μεταξύ άλλων:

  • Η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων κατά την τουριστική περίοδο από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 8.00 το βράδυ και η επέκταση του ενιαίου εισιτηρίου σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους.
  • Η ανάρτηση πινακίδων σήμανσης σε εισόδους και εξόδους της χώρας με ενδεικτικές τιμές για προεπιλεγμένες διαδρομές ταξί.

Επίσης, μέχρι τις 10 Μάη θα έχουν υποβληθεί από τους τουριστικούς φορείς οι προτάσεις για την κατάταξη των ξενοδοχείων και εστιατορίων με αστέρια αντί για κατηγορίες που ισχύει σήμερα, ενώ έχει υπογραφεί η υπουργική απόφαση για τη χορήγηση ειδικού σήματος στα εστιατόρια που προωθούν την ελληνική κουζίνα.

Την ίδια στιγμή, η υπουργός Ανάπτυξης στις σχετικές ανακοινώσεις της δεν παρέλειψε να πετάξει το μπαλάκι για την εφαρμογή των φιλόδοξων σχεδίων της κυβέρνησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, της οποίας τις ευθύνες θα "υπενθυμίσει" σε ευρεία σύσκεψη με τους περιφερειάρχες και τους νομάρχες της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ