Τρίτη 28 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ
Νέες περικοπές 100 δισ. δραχμών!

Στο στόχαστρο της κυβερνητικής λαιμητόμου οι επιχορηγήσεις φορέων, τα νοσήλια των δημοσίων υπαλλήλων και οι λειτουργικές δαπάνες

Κοινωνικές και λειτουργικές δαπάνες μεγαλύτερες των 100 δισ. δραχμών περικόπτει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 1998, στα πλαίσια των δεσμεύσεων που ανέλαβαν οι "εκσυγχρονιστές" έναντι των Βρυξελλών κατά τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της δραχμής στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών, που συνοδεύτηκε με την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος.

Με εγκύκλιο που υπογράφει ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης,"ψαλιδίζονται" ακόμα περισσότερο δαπάνες που αφορούν νοσήλια, επιχορηγήσεις, προμήθειες και εξοπλισμούς υπουργείων και υπηρεσιών, καθώς και δαπάνες που αφορούν υπερωριακή απασχόληση κλπ. Οι συντάκτες μάλιστα της εγκυκλίου αναγνωρίζουν ότι οι περικοπές δαπανών δε γίνονται τόσο για την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού, αλλά γιατί πρέπει "να καταβληθεί προσπάθεια για περαιτέρω εξοικονόμηση πόρων". Οι συγκεκριμένες περικοπές έρχονται να προστεθούν σε μια πρωτόγνωρη καθήλωση των δαπανών "κοινωνικού χαρακτήρα", αποδεικνύοντας με τον πλέον δραματικό τρόπο ότι η συνεχής μείωσή τους αποτελεί για την κυβέρνηση αυτοσκοπό.

Η μεγαλύτερη περικοπή, ύψους 43 δισ. δραχμές, αφορά τις επιχορηγήσεις φορέων, γεγονός που θα δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα σε ασφαλιστικούς οργανισμούς, νοσοκομεία, σχολεία πανεπιστήμια, ιδρύματα που φιλοξενούν άτομα με χρόνιες παθήσεις, αθλητικά σωματεία κλπ. Οι δε περικοπές των λειτουργικών εξόδων θα επιτείνουν τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, ώστε να προβάλλουν στη συνέχεια... την αναγκαιότητα των ιδιωτικοποιήσεων.

Οι δαπάνες που περικόπτονται είναι οι ακόλουθες:

Επιχορηγήσεις Φορέων: Ολες οι πιστώσεις που έχουν εγγραφεί στον Προϋπολογισμό για επιχορηγήσεις φορέων περικόπτονται κατά 3%. Αυτό σημαίνει περικοπή επιχορηγήσεων κατά 43 δισ. δραχμές.

Νοσήλια: Εκτιμούν ότι οι δαπάνες για νοσήλια, αν και περιορίστηκαν το 1997, βρίσκονται ακόμα σε ανεξήγητα υψηλά επίπεδα... Ζητείται από τις υπηρεσίες να κάνουν αυστηρούς ελέγχους με στόχο τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης συνταγογραφίας φαρμάκων, καθώς και η αθρόα διενέργεια παρακλινικών εξετάσεων...

Πρόσθετες παροχές: Προωθούν περικοπές δαπανών της συγκεκριμένης κατηγορίας με μείωση της υπερωριακής απασχόλησης, καθώς και τον περιορισμό νυχτερινών και εξαιρέσιμων ημερών των πολιτικών υπαλλήλων των υπουργείων.

Λειτουργικές δαπάνες: Ολες οι λειτουργικές δαπάνες περικόπτονται κατά 10%. Αυτό σημαίνειπερικοπή της τάξης των 18,5 δισ. δραχμών.

Προμήθειες και εξοπλισμοί: Κατά 10% περικόπτονται και οι δαπάνες της συγκεκριμένης κατηγορίας ή περίπου 26,2 δισ. δραχμές με βάση το σχετικό κονδύλι του προϋπολογισμού.

Κατά 3,5 δισ. δραχμές επίσης περικόπτονται και οι δαπάνες των νέων προγραμμάτων των υπουργείων, ενώ περικοπές θα υπάρξουν και στις δαπάνες προσλήψεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ