Τρίτη 28 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Μεγάλο κατρακύλισμα 7%...

Εντείνονται οι φόβοι ότι την τρελή πορεία των τιμών στις μετοχές, μπορεί να ακολουθήσει "χασούρα" για τους... προσφάτως μυημένους

Νέο μεγάλο κατρακύλισμα 7% σημείωσε χθες ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αξιών, ακολουθώντας την πτωτική πορεία που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη Τετάρτη και επιταχύνθηκε την Παρασκευή. Ετσι, εκεί που κανείς με δυσκολία αναζητούσε όλες τις προηγούμενες μέρες μετοχές που είχαν κάμψη στην τιμή τους, χτες από τις 259 μετοχές που διακινήθηκαν οι 223 σημείωσαν "ζημιές".

Αρμόδιοι, από εκείνους που όλο αυτό το διάστημα εξέφραζαν δυσκολία να ερμηνεύσουν τους ρυθμού ανόδου των τιμών, εκτιμούν ότι είναι πιθανό να βρισκόμαστε μπροστά στην ολοκλήρωση του κύκλου μιας φάσης, όπως ακριβώς έζησε και άλλες φορές στο παρελθόν το ελληνικό Χρηματιστήριο. Από τις 16 Μάρτη, τη Δευτέρα δηλαδή μετά την ανακοίνωση της υποτίμησης, ο Γενικός Δείκτης της Σοφοκλέους άρχισε να "τρελαίνεται" καθώς ακολούθησε μία ξέφρενη πορεία ανόδου. Το "παιχνίδι" των ξένων "επενδυτών" που βρήκαν την ευκαιρία ν' αγοράσουν φτηνότερα ελληνικά χαρτιά, αλλά και οι ντόπιοι "θεσμικοί επενδυτές" εκτίναξαν το δείκτη στις 2.627 περίπου μονάδες, δηλαδή 70% πάνω σε διάστημα 40 περίπου ημερών! Οι "δυνάμεις της αγοράς", η κυβέρνηση, η συντριπτική πλειοψηφία του Τύπου, υποδέχτηκαν την καλπάζουσα αυτή άνοδο του Δείκτη με ξέφρενο ενθουσιασμό. Οι τίτλοι για "άνοιξη" του ελληνικού Χρηματιστηρίου, για επανάληψη του πορτογαλικού θαύματος έδιναν και έπαιρναν.

Πυροδότης της κατάστασης η ίδια η κυβέρνηση. Οσο οι τζογαδόροι διάβαζαν στον Τύπο ότι η κυβέρνηση Σημίτη θα κλείνει κάθε 15 μέρες και μία εκκρεμότητα με ΔΕΚΟ, τράπεζες και εργασιακές σχέσεις, τόσο φούντωνε ο κερδοσκοπικός τζόγος. Και είναι γεγονός ότι πολλοί βγάλαν τις μέρες αυτές τρέλα λεφτά. Οποίος, π.χ., "έπαιξε" 100 εκατ. δραχμές αγοράζοντας μετοχές στις 16 Μάρτη και ρευστοποίησε την προηγούμενη Δευτέρα, είδε να κερδίζει 70 εκατ. δραχμές. Χρήματα δηλαδή που ένας μεροκαματιάρης κερδίζει με δεκάδες χρόνια δουλιάς.

Η ξέφρενη όμως αυτή κούρσα είχε και ενοχλητικές παρενέργειες για την κυβέρνηση, η οποία έβλεπε να δυσκολεύει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Οι κυβερνητικοί παράγοντες έβλεπαν - για παράδειγμα - να αυξάνει η χρηματιστηριακή αξία της Ιονικής, την οποία ως γνωστό θέλουν να "σκοτώσουν" και κάτι έπρεπε να κάνουν. Γεγονός πάντως είναι ότι από την προηγούμενη Τετάρτη το "ελληνικό χρηματιστηριακό θαύμα" άρχισε να γίνεται πιο γκρίζο καθώς ο Δείκτης άρχισε να υποχωρεί και μέχρι χθες έχασε 12,5%. Ο κόσμος του τζόγου άρχισε και πάλι να αναταράσσεται επικίνδυνα και πολλοί "αμύητοι" κινδυνεύουν ήδη να χάσουν μέρος από τις αποταμιεύσεις που τοποθέτησαν στο "ναό του καπιταλισμού".

Στο μεταξύ, όπως και το προηγούμενο διάστημα, εντείνονται οι διάφορες φήμες για νέα υποτίμηση της δραχμής ενόψει της 3ης του Μάη, ενώ τελείως αντιφατικές είναι οι εξελίξεις στην αγορά χρήματος όπου οι Ελληνες φέρονται να κάνουν τις δραχμές τους συνάλλαγμα, ενώ μέχρι και χτες οι ξένοι μετέτρεπαν το συνάλλαγμα σε δραχμές. Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση έδωσε την αναμενόμενη γι' αυτές τις περιπτώσεις απάντηση, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει περίπτωση υποτίμησης της δραχμής.

Σήμερα, αναμένεται να δοθούν προς "θεσμικούς επενδυτές" περίπου 16 εκατομμύρια μετοχές του ΟΤΕ από αυτές που έχει στη διάθεσή της η Δημόσια Εταιρία Κινητών Αξιών, σε τιμές που εκτιμάται ότι θα κινηθούν μεταξύ 8.800 - 9.0000 δραχμών, ενώ μόλις της προηγούμενη βδομάδα η μετοχή του ΟΤΕ είχε φτάσει τις 10.500 δραχμές.

Χτες στο μεταξύ ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του πακέτου των μετοχών της Γενικής Τράπεζας σε όμιλο ξένων συμφερόντων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καλή αρχή ή ...προάγγελος θύελλας;(2000-01-04 00:00:00.0)
Συγκρατήθηκε η πιστωτική επέκταση τον Ιούνη(1999-07-31 00:00:00.0)
Στο έλεος των κερδοσκόπων η "ισχυρή οικονομία"!(1999-05-08 00:00:00.0)
Αποκαλυπτικά και χρήσιμα(1998-03-24 00:00:00.0)
Τον τίναξαν στον αέρα(1998-03-22 00:00:00.0)
Οι μεγάλοι ήταν ενημερωμένοι(1998-03-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ