ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"904 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM"
Σε νέα φάση οι διώξεις σε βάρος του

Με τη σημερινή δίκη του "904 Αριστερά στα FM" στο Α Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, η υπόθεση της βιομηχανίας μηνύσεων σε βάρος του σταθμού εισέρχεται σε νέα φάση.

Αυτή τη φορά, η κατηγορία είναι ότι ο σταθμός δε διαθέτει άδεια από το υπουργείο Προεδρίας της Κυβέρνησης διαφέρει από τις προηγούμενες και επιχειρεί να θέσει σε αμφισβήτηση τη νομιμότητα λειτουργίας του Ρ/Σ, που, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των σταθμών που λειτουργούν στην περιοχή Θεσσαλονίκης, λειτουργεί με άδεια της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

Το κλητήριο θέσπισμα κατηγορεί τους υπεύθυνους του σταθμού ότι στο διάστημα από 22 Φεβρουαρίου 1995 μέχρι 13 Απριλίου 1995 "με περισσότερες από μία πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ιδίου εγκλήματος ίδρυσαν και έθεσαν σε λειτουργία" τον "904", χωρίς άδεια του υπουργού Προεδρίας. Η έλλειψη της άδειας υποτίθεται ότι συνιστά το "έγκλημα κατ' εξακολούθηση". Ο "904" όμως λειτουργεί από το 1988 μετά την υποβολή του σχετικού φακέλου αίτησης στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών που θεώρησε επαρκή την τεχνική μελέτη του σταθμού. Ακόμα ο σταθμός διαθέτει και άδεια λειτουργίας που εκδόθηκε από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης στις 21/1/94.

Το ποιες δημόσιες υπηρεσίες εξουσιοδοτούνται να εκδίδουν άδειες λειτουργίας ραδιοτηλεοπτικών σταθμών δεν αφορά τους σταθμούς, αλλά το ίδιο το κράτος. Εάν, κατά τη γνώμη των εισαγγελικών αρχών, η έκδοση αδειών έπρεπε να γίνεται από το υπουργείο Προεδρίας και όχι από τη Νομαρχία αυτό είναι θέμα που μπορούσε να διευθετηθεί με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Σε καμία περίπτωση όμως, δεν μπορεί να γίνεται αιτία παρεμπόδισης της λειτουργίας του σταθμού.

Στο διάστημα βέβαια από 21/1/94 έπρεπε να έχει εκδοθεί οριστική άδεια λειτουργίας από το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, στο οποίο έχει ανατεθεί η έκδοση αδειών λειτουργίας ραδιοτηλεοπτικών σταθμών. Το Συμβούλιο,όμως, με ευθύνη της κυβέρνησης, δε λειτούργησε από έλλειψη υποδομής και κατάλληλου προσωπικού.

Ερχονται, λοιπόν, τώρα οι δικαστικές αρχές και ζητούν ευθύνες από τους ραδιοσταθμούς για ένα θέμα καθαρά δυσλειτουργίας και ολιγωρίας κρατικών υπηρεσιών.

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, έχοντας υπόψη του την ανώμαλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη λειτουργία των ραδιοτηλεοπτικών μέσων της πόλης από τη μη λειτουργία του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, με ομόφωνη απόφασή του στις 23/2/98, κατήγγειλε την "ολιγωρία της πολιτείας, που είχε σαν συνέπεια τη δημιουργία της σημερινής άναρχης κατάστασης".

Αποφάσισε ακόμα να ζητήσει από την κυβέρνηση "την άμεση μεταβίβαση των οικείων φακέλων στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο για να προβεί στην έκδοση των αδειών των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών σε χρονικό διάστημα που δε θα υπερβαίνει το τρίμηνο".

Εχουν, όμως, περάσει πάνω από δυο μήνες από τη λήψη της απόφασης αυτής και ακόμα δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το πότε επιτέλους θα πάρει τα μέτρα η κυβέρνηση, για να μπορέσει να λειτουργήσει το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο και ν' ασχοληθεί στα σοβαρά με τα θέματα της αρμοδιότητάς του.

Σημειώνεται ότι όταν τον Ιούνη του '97 το ΕΡΣ είχε προκηρύξει την υποβολή των σχετικών αιτήσεων για την έκδοση οριστικών αδειών στους δικαιούχους, όλοι σχεδόν οι ραδιοσταθμοί της Θεσσαλονίκης που λειτουργούσαν και εξακολουθούν να λειτουργούν με άδεια της Νομαρχίας, ανάμεσα σ' αυτούς και ο "904", είχαν υποβάλει κανονικά αίτηση καταβάλλοντας το ποσό των 250 χιλιάδων δρχ.

Αντί λοιπόν να υποβάλλονται συνέχεια μηνύσεις στον "904" για ένα γενικότερο πρόβλημα, που γι' αυτό δεν ευθύνεται ο σταθμός, ας φροντίσουν οι υπεύθυνοι, αν ενδιαφέρονται πραγματικά για την τελική λύση του προβλήματος, να δημιουργηθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση η απαραίτητη υποδομή που θα επιτρέψει την απρόσκοπτη λειτουργία του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου για να εκδοθούν οι οριστικές άδειες λειτουργίας και να τερματιστεί η ανωμαλία.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με το βλέμμα στην ΚΟ

Συνεδριάζει αύριο η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, στον απόηχο των όσων συνέβησαν στο εσωτερικό του κόμματος με αφορμή το νόμο για την "Ολυμπιακή", τις "αψιμαχίες" μεταξύ Μέγαρου Μαξίμου και Βάσως Παπανδρέου, τις προχτεσινές βολές κατά πάντων και κατά... κανενός από τον Κ. Σκανδαλίδη, αλλά και εν μέσω μιας συνεχώς αναπαραγόμενης φημολογίας περί πρόωρων εκλογών, ανασχηματισμού, "αντεπίθεσης" της λεγόμενης "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" και δηλώσεων επί δηλώσεων σχετικά με την πορεία του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, το Σάββατο, με την εισήγησή του προς στελέχη των Νομαρχιακών του κόμματος, ο Κ. Σκανδαλίδης μίλησε για "τα ΠΑΣΟΚ που βρίσκονται σε παράταξη μάχης" μεταξύ τους, επιτέθηκε κατά όσων μιλούν για πρόωρες εκλογές "φωτογραφίζοντας" συνεργάτες του πρωθυπουργού, καταφέρθηκε εναντίον της λεγόμενης "εσωκομματικής αντιπολίτευσης", κατηγόρησε όσους μιλούν για αντικρουόμενες ηγετικές ομάδες και επανέλαβε... ρήσεις του πρωθυπουργού σχετικά με το τι πρέπει να γίνει.

Από το περιβάλλον του Κ. Σημίτη επιχειρήθηκε ευθύς εξαρχής να υποστηριχτεί ότι τα όσα είπε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ είναι "φωτοτυπία" τοποθετήσεων του Κ. Σημίτη, ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος. Ταυτόχρονα, όμως, το περιβάλλον του υποστήριζε χτες ότι ο πρωθυπουργός είναι εξαιρετικά "ενοχλημένος" με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και θα απαντήσει στην ΚΟ. Οσο για τον Α. Τσοχατζόπουλο έσπευσε να ερμηνεύσει τον Κ. Σκανδαλίδη, λέγοντας ότι αναφέρθηκε σε "προβληματικές συμπεριφορές" που είναι υπαρκτές και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Από την άλλη, μέλη της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης", όπως ο Γ. Καψής, δήλωσαν ότι "είναι ευθύνη του Κ. Σκανδαλίδη να διευθετήσει τις ανωμαλίες" που διαπιστώνει και συμπλήρωνε ότι τα περί πρόωρων εκλογών είναι "παραμύθια" προς "τρομοκράτηση" των"αντιφρονούντων"...

Εν μέσω του παραπάνω κλίματος ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει στην αυριανή συνεδρίαση της ΚΟ να προβεί σε μια νέα επίδειξη ισχύος και "αποφασιστικότητας" για την προώθηση της πολιτικής του χωρίς όρους, με αιχμές κατά όσων δημιουργούν "κακή εικόνα" για την κυβέρνηση. Συνεργάτες του μιλούσαν για "μήνυμα" που θα στείλει προς διαφωνούντες τους οποίους θα προκαλέσει να εμφανίσουν άλλη πολιτική αν έχουν. Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι μέλη της λεγόμενης "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" θα θελήσουν να κάνουν "αισθητή την παρουσία τους". Λέγεται, επίσης ότι ετοιμάζουν δυο κείμενα, ένα σχετικά με τις ΔΕΚΟ και τις ιδιωτικοποιήσεις που θα αποστείλουν στον Κ. Σημίτη και ένα που θα αφορά την "κοινωνική πολιτική" και τις εργασιακές σχέσεις, που δεν αποκλείεται να παρουσιάσουν στην επόμενη συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος, στις 15 Μαϊου. Ιδιαίτερη, δε, είναι η φιλολογία περί έντασης της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης", αλλά μετά τις δημοτικές, και εφόσον το ΠΑΣΟΚ υποστεί ήττα.

Την Πέμπτη, δε, θα συνεδριάσουν η Πολιτική Γραμματεία, η Κυβερνητική Επιτροπή και το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνεδρίαση του πρώτου οργάνου η Β. Παπανδρέου φέρεται ότι δε θα θέσει το ζήτημα των διαρροών εναντίον της εκ μέρους του Μαξίμου, όπως είχε απειλήσει προ εβδομάδως...

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Ξεκινά αύριο η συζήτηση

Σε αντιδραστική κατεύθυνση η προτεινόμενη από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αναθεώρηση του Συντάγματος, καταγγέλλει το ΚΚΕ

Η εξόφθαλμη σύμπτωση των δύο μεγάλων κομμάτων στην αναθεώρηση του Συντάγματος επί το αντιδραστικότερων και η συναίνεσή τους τόσο στις υπό αναθεώρηση διατάξεις όσο και στο περιεχόμενό τους, αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα της συζήτησης που ξεκινά αύριο στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Εχουν προγραμματιστεί να γίνουν τρεις συζητήσεις επί της αρχής και πέντε συνεδριάσεις επί των άρθρων και η πρώτη ψηφοφορία αναμένεται γύρω στα μέσα Μάη. Βάσει του Συντάγματος, τα άρθρα που κρίνονται αναθεωρητέα πρέπει να συγκεντρώσουν τις ψήφους των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών (180). Εάν συγκεντρώσουν απλώς την απόλυτη πλειοψηφία, θα αναθεωρηθούν από την επόμενη Βουλή μόνο αν συγκεντρώσουν 180 ψήφους. Η επόμενη αναθεωρητική Βουλή κατά την πρώτη σύνοδό της αποφασίζει επί των αναθεωρητέων άρθρων με απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή 151 ψήφους.

Το ΚΚΕ επιμένει ότι θα πρέπει η ψήφιση των νέων διατάξεων να μην είναι δυνατή μόνο από την απόλυτη πλειοψηφία της νέας Βουλής, αλλά να χρειάζεται η αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών, ώστε η υπόθεση της αναθεώρησης να μην είναι στην αποκλειστική επιλογή ενός μόνον κόμματος.

Επί της ουσίας, το ΚΚΕ, το οποίο έχει καταθέσει τη δική του πρόταση στη Βουλή - ευρεία περίληψη δημοσιεύτηκε στο "Ρ" στις 24 Μάρτη 1998 - έχει αποκαλύψει, απευθυνόμενο στους εργαζόμενους και το λαό, το χαρακτήρα και τους επιδιωκόμενους στόχους αυτής της αναθεώρησης και έχει καταγγείλει ότι η προτεινόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος κινείται σαφώς σε συντηρητική και αντιδραστική κατεύθυνση.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ προκειμένου να αποπροσανατολίσουν, να αποκρύψουν τον αντιδραστικό χαρακτήρα της επιχειρούμενης αναθεώρησης και τη σύμπλευσή τους σε αυτή τη βάση, θα επικεντρώσουν σε δευτερεύοντα θέματα με έμφαση στο ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στην πραγματικότητα, με την προτεινόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος επιχειρείται να νομιμοποιηθεί η εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στα όργανα της ΕΕ, στη βάση των Συνθηκών του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ. Αυτή είναι και η κόκκινη κλωστή που τη διαπερνά.

ΔΗΚΚΙ
Αναθεώρηση... θεσμών

Με θέμα τις θέσεις του για την αναθεώρηση του Συντάγματος συνεδρίασε την Κυριακή η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΔΗΚΚΙ, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Ο πρόεδρός του, Δ. Τσόβολας,στην εφ' όλης της ύλης ομιλία του, εκτός από το συγκεκριμένο θέμα, αναφέρθηκε στην κρισιμότητα των πολιτικών εξελίξεων, ενώ προέβλεψε ότι "πρέπει να προετοιμαζόμαστε για εποχή μεγάλων εντάσεων" και δεν παρέλειψε να καλέσει και πάλι στο αντινεοφιλελεύθερο μέτωπο, όπως είπε "των μη προνομιούχων Ελλήνων, που πλέον είναι οι άνθρωποι της εργασίας και της δημιουργίας της παραγωγής και οι άνθρωποι του πολιτισμού".

Σχετικά με τις προτάσεις του ΔΗΚΚΙ για την επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, ο πρόεδρός του σημείωσε ότι είναι αντίθετο με την αλλαγή του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής, ως πάγιου εκλογικού συστήματος.

Επίσης μεταξύ των προτάσεων, περιλαμβάνονται: η εισαγωγή θεσμών λαϊκής πρωτοβουλίας (δημοψηφίσματα και προτάσεις νόμου), να υπάρξει σαφής προσδιορισμός στο άρθρο 28 του ισχύοντος Συντάγματος για τη διασφάλιση της εθνικής αξιοπρέπειας. Ακόμα ενίσχυση του ρόλου της Βουλής, εκσυγχρονισμός και εκ βάθρων αναδιοργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης, ενίσχυση της αποκέντρωσης της ΤΑ και εξασφάλιση οικονομικής αυτοδυναμίας σε όλους τους βαθμούς (γνωστή όμως είναι η θέση του ΔΗΚΚΙ για λειτουργία των ΔΕΚΟ και των ΟΤΑ με... ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια).

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Καμπάνια αλληλεγγύης στην Κούβα

Συνεχίζεται η τρίμηνη καμπάνια αλληλεγγύης στην Κούβα που διοργανώνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας για το σπάσιμο του απάνθρωπου εμπάργκο των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών. Η συγκέντρωση φαρμάκων και χρημάτων γίνεται καθημερινά στα κεντρικά γραφεία του Συνδικάτου, Βερανζέρου 1, 2ος όροφος, στην πλατεία Κάνιγγος και στα συνοικιακά γραφεία των παραρτημάτων του Συνδικάτου.

Ο αριθμός του λογαριασμού στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος,είναι: 155/482206 - 47.

ΝΕ ΚΟΖΑΝΗΣ ΚΚΕ
Τιμή στον Νίκο Πλακωπίτη

Η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ,στα πλαίσια του γιορτασμού των 80 χρόνων από την ίδρυση του Κόμματος, διοργανώνει εκδήλωση μνήμης και τιμής, την Κυριακή 3 Μάη, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα "Κοβερνιάρειου",στη μνήμη του κομμουνιστή Νίκου Πλακωπίτη,στελέχους του Κόμματος και πρωτοπόρου συνδικαλιστή του Σωματείου Οικοδόμων Κοζάνης, που εκτελέστηκε την Πρωτομαγιά του 1944 από τους Γερμανούς κατακτητές στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής ανάμεσα στους 200 κομμουνιστές.

Ετεροδημότες Ευρυτανίας

Η Επιτροπή Ετεροδημοτών από Ευρυτανία πραγματοποιεί σύσκεψη την Τετάρτη 29.4.98 και ώρα 6.00 μμ στα γραφεία της ΚΟΑ (Κοτοπούλη 11 και Βερανζέρου).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ