Τρίτη 28 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"904 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM"
Σε νέα φάση οι διώξεις σε βάρος του

Με τη σημερινή δίκη του "904 Αριστερά στα FM" στο Α Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, η υπόθεση της βιομηχανίας μηνύσεων σε βάρος του σταθμού εισέρχεται σε νέα φάση.

Αυτή τη φορά, η κατηγορία είναι ότι ο σταθμός δε διαθέτει άδεια από το υπουργείο Προεδρίας της Κυβέρνησης διαφέρει από τις προηγούμενες και επιχειρεί να θέσει σε αμφισβήτηση τη νομιμότητα λειτουργίας του Ρ/Σ, που, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των σταθμών που λειτουργούν στην περιοχή Θεσσαλονίκης, λειτουργεί με άδεια της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

Το κλητήριο θέσπισμα κατηγορεί τους υπεύθυνους του σταθμού ότι στο διάστημα από 22 Φεβρουαρίου 1995 μέχρι 13 Απριλίου 1995 "με περισσότερες από μία πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ιδίου εγκλήματος ίδρυσαν και έθεσαν σε λειτουργία" τον "904", χωρίς άδεια του υπουργού Προεδρίας. Η έλλειψη της άδειας υποτίθεται ότι συνιστά το "έγκλημα κατ' εξακολούθηση". Ο "904" όμως λειτουργεί από το 1988 μετά την υποβολή του σχετικού φακέλου αίτησης στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών που θεώρησε επαρκή την τεχνική μελέτη του σταθμού. Ακόμα ο σταθμός διαθέτει και άδεια λειτουργίας που εκδόθηκε από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης στις 21/1/94.

Το ποιες δημόσιες υπηρεσίες εξουσιοδοτούνται να εκδίδουν άδειες λειτουργίας ραδιοτηλεοπτικών σταθμών δεν αφορά τους σταθμούς, αλλά το ίδιο το κράτος. Εάν, κατά τη γνώμη των εισαγγελικών αρχών, η έκδοση αδειών έπρεπε να γίνεται από το υπουργείο Προεδρίας και όχι από τη Νομαρχία αυτό είναι θέμα που μπορούσε να διευθετηθεί με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Σε καμία περίπτωση όμως, δεν μπορεί να γίνεται αιτία παρεμπόδισης της λειτουργίας του σταθμού.

Στο διάστημα βέβαια από 21/1/94 έπρεπε να έχει εκδοθεί οριστική άδεια λειτουργίας από το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, στο οποίο έχει ανατεθεί η έκδοση αδειών λειτουργίας ραδιοτηλεοπτικών σταθμών. Το Συμβούλιο,όμως, με ευθύνη της κυβέρνησης, δε λειτούργησε από έλλειψη υποδομής και κατάλληλου προσωπικού.

Ερχονται, λοιπόν, τώρα οι δικαστικές αρχές και ζητούν ευθύνες από τους ραδιοσταθμούς για ένα θέμα καθαρά δυσλειτουργίας και ολιγωρίας κρατικών υπηρεσιών.

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, έχοντας υπόψη του την ανώμαλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη λειτουργία των ραδιοτηλεοπτικών μέσων της πόλης από τη μη λειτουργία του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, με ομόφωνη απόφασή του στις 23/2/98, κατήγγειλε την "ολιγωρία της πολιτείας, που είχε σαν συνέπεια τη δημιουργία της σημερινής άναρχης κατάστασης".

Αποφάσισε ακόμα να ζητήσει από την κυβέρνηση "την άμεση μεταβίβαση των οικείων φακέλων στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο για να προβεί στην έκδοση των αδειών των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών σε χρονικό διάστημα που δε θα υπερβαίνει το τρίμηνο".

Εχουν, όμως, περάσει πάνω από δυο μήνες από τη λήψη της απόφασης αυτής και ακόμα δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το πότε επιτέλους θα πάρει τα μέτρα η κυβέρνηση, για να μπορέσει να λειτουργήσει το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο και ν' ασχοληθεί στα σοβαρά με τα θέματα της αρμοδιότητάς του.

Σημειώνεται ότι όταν τον Ιούνη του '97 το ΕΡΣ είχε προκηρύξει την υποβολή των σχετικών αιτήσεων για την έκδοση οριστικών αδειών στους δικαιούχους, όλοι σχεδόν οι ραδιοσταθμοί της Θεσσαλονίκης που λειτουργούσαν και εξακολουθούν να λειτουργούν με άδεια της Νομαρχίας, ανάμεσα σ' αυτούς και ο "904", είχαν υποβάλει κανονικά αίτηση καταβάλλοντας το ποσό των 250 χιλιάδων δρχ.

Αντί λοιπόν να υποβάλλονται συνέχεια μηνύσεις στον "904" για ένα γενικότερο πρόβλημα, που γι' αυτό δεν ευθύνεται ο σταθμός, ας φροντίσουν οι υπεύθυνοι, αν ενδιαφέρονται πραγματικά για την τελική λύση του προβλήματος, να δημιουργηθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση η απαραίτητη υποδομή που θα επιτρέψει την απρόσκοπτη λειτουργία του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου για να εκδοθούν οι οριστικές άδειες λειτουργίας και να τερματιστεί η ανωμαλία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενημερώνεται από τον.... Τύπο (2005-11-30 00:00:00.0)
Αιφνιδιαστική κατάθεση και απόσυρση τροπολογίας (2001-03-02 00:00:00.0)
«Σύμπλεγμα» ελέγχου και αδιαφάνειας (2000-11-08 00:00:00.0)
Σε δίκη πάλι ο "904 Αριστερά στα FM" (1998-09-10 00:00:00.0)
Βήματα... εφαρμογής (1997-12-19 00:00:00.0)
Το ΕΣΡ θα επιβάλει το νόμο (1996-06-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ