Τρίτη 28 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι "αποσκευές" του πρωθυπουργού

Πυρετωδώς ετοιμάζει τις "αποσκευές" του ο πρωθυπουργός για τις Βρυξέλλες, όπου θα πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την 1η του Μάη. Η ένταξη της δραχμής στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών, με την υποτίμηση του 14% και τη νέα μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, ο νόμος για την "εξυγίανση" (διάβαζε ιδιωτικοποίηση) της "Ολυμπιακής", το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις και η διά νόμου κατάργηση του 8ωρου, τα σχέδια για την κατεδάφιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος θα είναι τα "ατού" του Κ. Σημίτη στη Σύνοδο αυτή. Εναντι όλων αυτών θα ζητήσει μια δήλωση των "εταίρων", με την οποία θα εκφράζεται η ικανοποίηση για τις επιδόσεις της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας και η υπόσχεση ότι η ελληνική οικονομία θα κριθεί με τα ίδια κριτήρια, όταν θα ζητήσει στο μέλλον την επανένταξή της στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση.

Είτε εξασφαλίσει, είτε όχι αυτή τη δήλωση, ο πρωθυπουργός κατά την επιστροφή του θα μας φέρει τα νέα μαντάτα. Η υποχρέωση της κυβέρνησης για ένα νέο πρόγραμμα "σύγκλισης", ακόμη πιο σκληρό από το ισχύον, η ακόμη αυστηρότερη προσαρμογή στις κοινοτικές απαιτήσεις για την αγορά εργασίας και την κοινωνική ασφάλιση, ο πλήρης έλεγχος της οικονομικής πολιτικής από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών (ακόμη και ο ετήσιος κρατικός προϋπολογισμός θα πρέπει να επικυρώνεται από το Συμβούλιο), η άνευ όρων και "εν λευκώ" παράδοση της νομισματικής και πιστωτικής πολιτικής στην πανίσχυρη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι μερικές από τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει ο Κ. Σημίτης στη Σύνοδο Κορυφής.

Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να παρουσιάσει αυτή την πολιτική και τις συνέπειές της σαν το απαραίτητο τίμημα που πρέπει να ξαναπληρώσουν οι εργαζόμενοι για να αποκτήσει η χώρα το δικαίωμα συμμετοχής στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, το "ευρώ". Θέλει να καλλιεργήσει ένα νέο γύρο αυταπατών, ότι δήθεν η συμμετοχή στο "ευρώ" θα φέρει τη χώρα στη λέσχη των ισχυρών κρατών και επομένως όλοι θα επωφεληθούμε ανάλογα. Φυσικά μια τέτοια εκστρατεία παραπληροφόρησης, που έχει ήδη ξεκινήσει, αν κρίνουμε από την πληθώρα των σχετικών δημοσιευμάτων της περασμένης Κυριακής, στηρίζεται στην έλλειψη ενημέρωσης του λαού. Αυτό επιτρέπει στην κυβέρνηση, αλλά και σε όσα κόμματα υποστηρίζουν τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση να παρουσιάζουν την πραγματικότητα τελείως αντεστραμμένη.

Η συμμετοχή της χώρας στο "ευρώ" όχι μόνο δε θα βελτιώσει τη θέση των εργαζομένων, αλλά αντιθέτως, θα την κάνει χειρότερη. Μια ματιά στο "Σύμφωνο Σταθερότητας", που ορίζει τις υποχρεώσεις των χωρών που θα πάρουν μέρος στο "ευρώ" το αποδεικνύει. Είναι τουλάχιστον αφελές να πιστεύει κανείς ότι με το"ευρώ" θα αυξηθούν αυτομάτως οι μισθοί και θα μειωθούν οι τιμές. Οι ανισότητες θα μεγαλώσουν και η εκμετάλλευση θα ενταθεί. Αν για τα συμφέροντα των πολυεθνικών και των τραπεζιτών ο δρόμος της ΟΝΕ είναι μονόδρομος, για τους εργαζόμενους μονόδρομος είναι η συνεχής και κλιμακούμενη κινητοποίηση, ο συντονισμός σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, όχι μόνο για την απόκρουση των συνεπειών αυτής της πολιτικής, αλλά και για την ανατροπή αυτού του αδυσώπητου μηχανισμού της δικτατορίας των μονοπωλίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ