Τρίτη 28 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ενταση με φόντο την Κύπρο

Η επικείμενη άφιξη του Χόλμπρουκ στην περιοχή και η αναμενόμενη ανάπτυξη των "ιδεών" του για τη διευθέτηση του Κυπριακού, έχουν ήδη "τοποθετηθεί" σε ένα, καλά προετοιμασμένο, περιβάλλον έντασης μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, καθώς η τουρκική κυβέρνηση επανέφερε στο προσκήνιο τη θεωρία της, περί αμφισβητούμενης κυριαρχίας νησιών και νησίδων.

Στην προκειμένη περίπτωση, η τουρκική κυβέρνηση "αξιοποίησε" την "οικολογική ευαισθησία" της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία χρησιμοποιώντας κάποια κοινοτικά προγράμματα επιχειρεί να προχωρήσει στην "ήπια αξιοποίηση" κάποιων ελληνικών (αμφισβητήσιμης κυριαρχίας κατά τους ισχυρισμούς της Αγκυρας) νησίδων στο Αιγαίο.

Αξίζει να σημειωθεί πως το θέμα ήρθε στην επιφάνεια από ένα μεροληπτικό, υπέρ των τουρκικών θέσεων, δημοσίευμα του ΤΙΜΕ και "αποκαλύφθηκε πλήρως" από το μνημόνιο που κατέθεσε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ ο Θ. Πάγκαλος, υπογραμμίζοντας πως η Αγκυρα αμφισβητεί πια και κατοικημένα ελληνικά νησιά.

Στο θέμα αναφέρθηκε χτες ο Δ. Ρέππας, ο οποίος μιλώντας για το δημοσίευμα του ΤΙΜΕ υποστήριξε κατ' αρχήν ότι ουδέποτε συσχέτισε το θέμα της ελληνικής κυριαρχίας με την αξιοποίηση του οικολογικού προγράμματος. "Ουδέποτε, είπε ο Δ. Ρέππας, έκανα δηλώσεις τις οποίες χρεώνει σε μένα και μάλιστα τις παραθέτει εντός εισαγωγικών. Εγώ, ποτέ δεν είπα ότι "με ένα σμπάρο, πετυχαίνουμε δύο τρυγόνια"".

Ο υπουργός Τύπου αναφερόμενος στο πρόγραμμα πρόσθεσε "ότι αυτό ακολουθείται στο πλαίσιο της ΕΕ, λόγω του οικολογικού ενδιαφέροντος που υπάρχει σε ορισμένα νησιά. Διότι δεν είναι μόνο οι βραχονησίδες, είναι και νησιά τα οποία βρίσκονται πολύ μακριά από τη συνοριακή γραμμή, όπως είναι η νησίδα Παχιά της Ανάφης, είναι νησιά τα οποία κατοικούνται, αναπτύσσεται σ' αυτά δραστηριότητα, όπως είναι η Ψέριμος, αλλά δίνεται μία εντύπωση από αυτό το δημοσίευμα, η οποία δεν ανταποκρίνεται στα πράγματα. Πολύ περισσότερο, λυπούμαι να πω, ότι η κα Παπαζώη, η οποία ως υφυπουργός Περιβάλλοντος παλιότερα και υπουργός Αιγαίου τώρα, μίλησε με τους συντάκτες, γιατί ζήτησαν να τη δουν, και τους ανέφερε τις απόψεις της κυβέρνησής μας και την πρωτοβουλία που η ίδια, στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, έχει αναπτύξει, είναι παραπονούμενη γιατί δεν αναφέρεται τίποτα από τα πολλά και χρήσιμα τα οποία είπε. Γνωρίζετε ότι αυτό το πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη, με χρηματοδότηση και της ΕΕ. Δεν έχει κανένα άλλο στόχο, παρά μόνο να διασφαλιστεί η πανίδα και η χλωρίδα, ιδιαιτέρως στα πτηνά που υπάρχουν σε ορισμένα νησιά. Και βεβαίως για το λόγο ότι τα νησιά αυτά έχουν γίνει πλέον επισκέψιμα από ιδιώτες".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ