Τρίτη 28 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σήμερα ο νέος αρχιεπίσκοπος

Κορυφώνεται σήμερα η κούρσα της διαδοχής για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Από την κάλπη που θα στηθεί στη Μητρόπολη Αθηνών θα βγει ο νέος αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας, ο οποίος θα διαδεχτεί τον εκλιπόντα αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ. Οι υποψηφιότητες, ως δήλωση προθέσεων, μέχρι χτες είχαν ξεπεράσει τις 10, ωστόσο δεν προβλέπεται επίσημη διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων και καθένας από τους 77 μητροπολίτες - εκλέκτορες μπορεί στο λευκό χαρτί - ψηφοδέλτιο να γράψει οποιοδήποτε όνομα από τους 377 κληρικούς, που είναι ο συνολικός αριθμός των 77 μητροπολιτών και των 300 κληρικών προς αρχιερατεία (άγαμοι κληρικοί), οι οποίοι έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.

Η εκλογή του νέου αρχιεπισκόπου γίνεται για πρώτη φορά σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδας, που τέθηκε σε εφαρμογή το 1977. Στη διαδικασία αναμένεται να παρευρεθεί, όπως εξάλλου προβλέπεται, ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Γ. Αρσένης.Της διαδικασίας, που θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί, θα προηγηθεί η τέλεση θείας λειτουργίας στο μητροπολιτικό ναό της Αθήνας. Η εκλογή, από τη στιγμή που θα υπάρχει απαρτία 2/3 των εν ενεργεία μητροπολιτών, ολοκληρώνεται σε μία και μόνη συνεδρίαση. Εκλέγεται εκείνος που θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία και σε περίπτωση που δε θα υπάρξει με την πρώτη ψηφοφορία, αυτή επαναλαμβάνεται αμέσως για δεύτερη φορά με στόχο και πάλι την απόλυτη πλειοψηφία. Αν και πάλι δεν προκύψει, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται αμέσως για τρίτη φορά και αρχιεπίσκοπος αναδεικνύεται αυτός που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους.

Τρεις μητροπολίτες, ο Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος, ο Δημητριάδος Χριστόδουλος και ο Θηβών Ιερώνυμος φέρονται ως επικρατέστεροι για την κατάκτηση του αρχιεπισκοπικού θρόνου, το πλήθος, όμως, των εν δυνάμει υποψηφιοτήτων κάνει δυσχερή οποιαδήποτε πρόβλεψη, ενώ δεν αποκλείεται να πέσουν και κάποια ονόματα ακόμα και την τελευταία στιγμή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ