ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
Παρατείνεται το εμπάργκο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Την παράταση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ μέχρι, τουλάχιστον, την επόμενη έκθεση της Ειδικής Επιτροπής Επιθεωρητών του ΟΗΕ αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας. Κατά τη διάρκεια πολύωρης συνεδρίασης, που έληξε με απλή συμφωνία χωρίς να γίνει ψηφοφορία, οι πρεσβευτές των ΗΠΑ και της Βρετανίας αρνήθηκαν κατηγορηματικά να προχωρήσει το ΣΑ σε επίσημη αναγνώριση της προόδου που έχει επιτευχθεί στους ελέγχους του ιρακινού πυρηνικού οπλοστασίου. Τόσο η Ρωσία, η Γαλλία και η Κίνα ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου, όσο και πολλά μη μόνιμα μέλη, άσκησαν έντονες πιέσεις για τερματισμό των ελέγχων του πυρηνικού οπλοστασίου και μάλιστα η Ρωσία κυκλοφόρησε σχετικό σχέδιο πρότασης. Κατά τη διάρκεια, όμως, της πολύωρης συνεδρίασης αποφασίστηκε η συζήτηση για το ιρακινό πυρηνικό πρόγραμμα να αναβληθεί για τον επόμενο μήνα.

Την απογοήτευσή του για την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασε ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ αλ Σάχαφ, ο οποίος, για πρώτη φορά, είχε απευθύνει προσωπική έκκληση προς τον ΟΗΕ να άρει το εμπάργκο. Ο Σάχαφ, πάντως, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η Βαγδάτη θα συνεχίσει τη συνεργασία της με τον ΟΗΕ.

ΔΑΝΙΑ
Διευρύνεται το απεργιακό μέτωπο

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα οι Δανοί εργαζόμενοι στο βιομηχανικό τομέα και στις μεταφορές συμμετείχαν καθολικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν κηρύξει οι κλάδοι τους, διατρανώνοντας τη θέλησή τους να δουν να δικαιώνονται τα αιτήματά τους και να υπερασπίσουν συνάμα τα εργασιακά δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους.

Στην απεργία, που άρχισε τη Δευτέρα, συμμετέχουν περισσότεροι από μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι - σύμφωνα με το πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες" 550.000 - που αποτελούν το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού της χώρας. Για δεύτερη όμως μέρα η πλευρά της εργοδοσίας αρνείται να συζητήσει με τα συνδικάτα για τα αιτήματα των εργαζομένων, παραμένοντας αδιάλλακτη τόσο ως προς τις αυξήσεις όσο και ως προς τις ημέρες των αργιών. Οι εργαζόμενοι έχουν δηλώσει πρόθυμοι να συνομιλήσουν με την εργοδοσία, η οποία από την πλευρά της εμφανίζεται αδιαπραγμάτευτη.

Το απεργιακό κύμα πάντως διαφαίνεται ότι έχει τη θετική ανταπόκριση αν όχι και τη συμπαράσταση του κόσμου, παρά τις δυσχέρειες που δημιουργούνται εξαιτίας της κινητοποίησης. Μάλιστα φαίνεται ότι υπάρχει έντονα η τάση να διευρυνθεί, καθώς αναμένεται τις επόμενες μέρες να μετέχει στην απεργία και ο κλάδος των υγειονομικών. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της Συνδικαλιστικής τους Οργάνωσης, ο κλάδος θα πάρει απόφαση να συμμετάσχει (γιατροί, νοσοκομειακοί γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και φαρμακοποιοί), παίρνοντας ταυτόχρονα όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να υπάρχει μόνιμα ικανοποιητικό προσωπικό σε επιφυλακή για να μπορούν να καλύπτονται τα έκτακτα περιστατικά και οι άμεσες ανάγκες του πληθυσμού. Επίσης, από συναφείς προς τους απεργούς κλάδους, ήδη έχουν εκδηλωθεί οι πρώτες κινήσεις συμπαράστασης, όπως από τους οδηγούς των φορτηγών μεταφοράς γαλακτοκομικών που δε μετέχουν στην απεργία και πιθανολογείται ότι θα μετέχουν σταδιακά και τμηματικά για συμπαράσταση και ισχυροποίηση του αγώνα των απεργών.

Την ώρα που οι εργαζόμενοι απείχαν από την εργασία τους, οι εμπορικές ενώσεις απηύθυναν έκκληση στους Δανούς να μην κάνουν μαζικές αγορές τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης. Εξαιτίας της απεργίας ακυρώθηκαν οι περισσότερες εσωτερικές και διεθνείς αεροπορικές πτήσεις, ενώ σοβαρά προβλήματα έχουν προκληθεί και στη ναυτιλία.

Η κυβέρνηση αρνείται προς το παρόν να "επέμβει" στη διαμάχη μεταξύ των Συνδικαλιστικών Ενώσεων των Εργαζομένων και της Εργοδοσίας. Ο Δανός πρωθυπουργός Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν "παρότρυνε σήμερα τους κοινωνικούς εταίρους να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να τεθεί τέρμα" στη μεγάλη απεργία στον ιδιωτικό τομέα, η οποία έχει δυσμενείς επιπτώσεις στους τομείς των μεταφορών, των οικοδομών, της βιομηχανίας και σε διάφορες υπηρεσίες. "Οι εμπλεκόμενοι στην αγορά εργασίας έχουν την ευθύνη για τον τερματισμό της διένεξης", υπογράμμισε ο Ράσμουσεν κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου και τόνισε ότι "καλύτερος τρόπος για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο είναι τα εργατικά συνδικάτα και οι εργοδοτικές οργανώσεις να προχωρήσουν το ταχύτερο σε διαπραγματεύσεις". Πάντως ο Ράσμουσεν αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν σχετικά με ποια μέτρα ενδέχεται να λάβει η κυβέρνηση για να τερματιστεί η κρίση. Οι παρατηρητές εκτιμούν ότι οι απεργίες μπορεί να διαρκέσουν έως και δύο βδομάδες, ενώ εκτιμούν παράλληλα ότι το χαμηλό προφίλ που θέλει να κρατήσει η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση μειοψηφίας πηγάζει από τη δυσοίωνη κατάσταση που διαμορφώνεται και τις αρνητικές επιπτώσεις που αυτή μπορεί να έχει στο δημοψήφισμα για την επικύρωση της Συμφωνίας του Αμστερνταμ, στις 28 του Μάη. Ιδιαίτερα, αν ληφθεί υπόψη η παραδοσιακά αντιδραστική στάση των Δανών σε συμφωνίες που αφορούν την ΕΕ, αλλά και τη σφοδρότατη διαφωνία τους για τη διεύρυνση της ΕΕ.

ΡΩΣΙΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ - ΚΑΖΑΧΣΤΑΝ - ΚΙΡΓΙΣΙΑ
Ενταξη του Τατζικιστάν στην τελωνειακή ένωση

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Οι Πρόεδροι της Ρωσίας Μπορίς Γιέλτσιν, της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, του Καζαχστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ και ο πρωθυπουργός της Κιργισίας Κουμπανιτσμπέκ Σουμαλίγεφ συναντήθηκαν χτες στο Κρεμλίνο και αποφάσισαν την ένταξη του Τατζικιστάν στην τελωνειακή ένωση που έχουν συστήσει οι τέσσερις πρώτες χώρες. Στη συνέχεια συμμετείχε στις συζητήσεις και ο πρόεδρος του Τατζικιστάν Ιμομάλι Ραχμόνοφ. Ο Κιργίσιος Πρόεδρος, Ασκάρ Ακάγεφ, δεν παραβρέθηκε στη συνάντηση, διότι πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα. Με την ευκαιρία της συνάντησης για την ένταξη του Τατζικιστάν στην τελωνειακή ένωση Ρωσίας - Λευκορωσίας - Καζαχστάν - Κιργισίας, ο Γιέλτσιν υπέγραψε δύο συμφωνίες με τον Ναζαρμπάγεφ. Οι συμφωνίες αφορούν το ρωσικό διαστημικό κέντρο στο Μπαϊκονούρ και τη χάραξη συνόρων μεταξύ Ρωσίας και Καζαχστάν στην Κασπία Θάλασσα. Η συνάντηση αυτή έγινε μια μέρα πριν από τη σημερινή (29 Απρίλη) Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 12 χωρών - μελών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ) που θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα.

Η ημερομηνία της συνόδου αυτής έχει αναβληθεί μερικές φορές. Στο μεταξύ δεν έπαψαν οι συζητήσεις ότι η ΚΑΚ, ως μορφή συνεργασίας πρώην Δημοκρατιών της ΕΣΣΔ, αποδείχτηκε αναποτελεσματική. Από την άλλη μεριά, στις Συνόδους Κορυφής όλο και πιο συχνά ακούγονται επικρίσεις κατά της Ρωσίας. Δεν υπάρχει συντονισμός ενεργειών. Κάτι περισσότερο, ορισμένες ενέργειες των ηγεσιών της Γεωργίας, του Αζερμπαϊτζάν και μερικών άλλων χωρών - μελών της ΚΑΚ είναι, σύμφωνα με παρατηρητές, φανερά μη φιλικές προς τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Καζαχστάν Ναζαρμπάγεφ, "όλοι φοβούνται την πολιτική ολοκλήρωση, τις υπερεθνικές δομές στο πλαίσιο της ΚΑΚ". Ο Ναζαρμπάγεφ θεωρεί ότι η συνεργασία πρέπει να ξεκινήσει με τη δημιουργία ενός πραγματικού ενιαίου οικονομικού χώρου και αυτή την πρόταση θα υποστηρίξει στη Σύνοδο Κορυφής. Ενα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και η ένταξη του Τατζικιστάν στην προαναφερόμενη τελωνειακή ένωση.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Σφαγή πάνω στην αλλαγή του ισλαμικού χρόνου

ΑΛΓΕΡΙ.-

Τελειωμό δεν έχουν οι σφαγές στην Αλγερία, όπου ο εμφύλιος σπαραγμός έχει ενταθεί από τις αρχές του τρέχοντος έτους. Τη δεύτερη επίθεσή τους, μέσα στις τελευταίες τρεις εβδομάδες, πραγματοποίησαν άγνωστοι ένοπλοι, τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, που συνέπεσε με την αλλαγή του ισλαμικού χρόνου, στην ορεινή περιοχή Μεντέα. Τουλάχιστον 40 άνθρωποι σφαγιάστηκαν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στην πόλη Χουαρντία, που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα νότια του Αλγερίου. Δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη ευθύνης, ενώ οι αλγερινές αρχές ασφαλείας σκιαγραφούν ως ενόχους τους μαχητές της Ενοπλης Ισλαμικής Ομάδας. Η σφαγή στη Χουαρντία είναι η μεγαλύτερη μετά από τη σφαγή 52 ανθρώπων στις 27 του Μάρτη, ενώ υπολογίζεται ότι από το 1992, οπότε ξέσπασε η εμφύλια διαμάχη στην Αλγερία, περισσότεροι από 75.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Εντελώς έρημο ήταν και χτες το αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης

ΤΟΥΡΚΙΑ
Απελευθέρωση για το θεαθήναι...

ΑΓΚΥΡΑ - ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ.-

Η χθεσινή απελευθέρωση του προφυλακισμένου Ιταλού δημοσιογράφου Ντίνο Φριζούλο θα μπορούσε να εκληφθεί ως "υποχώρηση" της τουρκικής πολιτείας από τη σκληρή στάση της στα ζητήματα "ανθρωπίνων δικαιωμάτων" και "τρομοκρατίας";

Ισως όχι και τόσο. Η δίκη του Φριζούλο θα γίνει την 16η Ιουνίου, με μια "ελαφρότερη" κατηγορία ("παράνομη προπαγάνδα"), η οποία όμως επισύρει ποινή έως κι ενός έτους. Ο Ιταλός δημοσιογράφος, που είχε συλληφθεί σε διαδήλωση υπέρ των Κούρδων, είχε αρχίσει απεργία πείνας και κινητοποίησε πολλούς. Μάλιστα προκάλεσε μια μίνι κρίση στις σχέσεις Ρώμης - Αγκυρας...

Εξάλλου, δύο Τούρκοι δημοσιογράφοι απολύθηκαν από τις εφημερίδες στις οποίες εργάζονταν επειδή υπήρχαν υποψίες πώς είχαν σχέσεις με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), και όπως έλεγαν χθες αναμένουν να συλληφθούν και να ανακριθούν από την αστυνομία.

Η εφημερίδα "Σαμπάχ" ανακοίνωσε ότι απέλυσε τους Μεχμέτ Αλί Μπιράντ και Τσενγκίζ Τσαντάρ, εξέχοντες αρθρογράφους, με το επιχείρημα ότι υπήρχαν σε βάρος τους υποψίες για σχέσεις με το PKK (μετά από σχετική "ομολογία" του Σεμντίν Σακίκ, ηγετικού στελέχους του PKK, που συνελήφθη από επίλεκτες στρατιωτικές δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ, πριν από δύο βδομάδες).

Παράλληλα, περίπου 130 άτομα συνελήφθησαν σήμερα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης διαμαρτυρίας κατά της προσαγωγής σε δίκη στο Δικαστήριο Ασφαλείας, στην Αγκυρα, επτά ηγετικών στελεχών φιλοκουρδικού κόμματος το οποίο κατηγορείται ότι αποτελεί το πολιτικό σκέλος του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι ΝΤV.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ