ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Αλλη βάση" στα οικονομικά της υγείας

Ο Μ. Παπαϊωάννου δήλωσε χτες ότι στη διαδικασία του εκσυγχρονισμού μπαίνουν και τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Βιβλιάριο υγείας σε όλους τους άνεργους και ανασφάλιστους νέους υποσχέθηκε ο υπουργός Εργασίας

Βολές κατά των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, καθώς και ανακοινώσεις για "άλλη βάση" στα οικονομικά των κλάδων υγείας συνόδευσαν τη χτεσινή επίσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας στα γραφεία του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Οργανισμός Επικουρικής Ασφαλίσεως και Περιθάλψεως (ΕΔΟΕΑΠ).

Μιλώντας ο Μ. Παπαϊωάννου στους εργαζόμενους στον ΕΔΟΕΑΠ, μετά το τέλος της περιοδείας, έθεσε το ερώτημα για το ποιο επάγγελμα μπορεί να χαρακτηριστεί σήμερα "ως ανθυγιεινό και βαρύ", καθώς έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. "Υπάρχουν, είπε, τα μεγάλα ζητήματα που συνδέονται με το δημογραφικό ή τα ζητήματα που συνδέονται με τον εκσυγχρονισμό του συστήματος. Π. χ. τι είναι σήμερα επάγγελμα που χαρακτηρίζεται ως ανθυγιεινό και βαρύ; Εχουν αλλάξει τα πράγματα. Δεν είναι όπως ήταν χτες. Ολα αυτά μπαίνουν σε μια διαδικασία εκσυγχρονισμού. Και εάν δεν τα κάνουμε αυτά, δε θα έχουμε σε βάθος χρόνου σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης στη χώρα μας".

Το ερώτημα του υπουργού για τα βαρέα και ανθυγιεινά θα μπορούσε να θεωρηθεί ως προέκταση της ενημέρωσης απ' το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, όπου του παρουσιάστηκαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι εργαζόμενοι στον Τύπο έχουν απ' τους μεγαλύτερους δείκτες νοσηρότητας και θνησιμότητας. Ωστόσο, όμως, η επόμενη αποστροφή της ομιλίας έδωσε το στίγμα των προσανατολισμών της κυβέρνησης: "Η διατήρηση και η διεύρυνση του κοινωνικού κράτους και ασφαλώς η εξυγίανσή του, χωρίς να θιγούν κατεστημένα συμφέροντα, δε γίνεται".

Φαίνεται, δηλαδή, ότι για την κυβέρνηση ο μέχρι τώρα χαρακτηρισμός των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων είναι "κατεστημένο συμφέρον".

Τα οικονομικάτων κλάδων υγείας

Ο Μ. Παπαϊωάννου, αναφερόμενος στο "μικρό πακέτο", είπε ότι θα στοχεύει στην "προγραμματική και λειτουργική ανασυγκρότηση του συστήματος", ενώ επανέλαβε τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι με λίστα δεν κόβονται φάρμακα.

"Υπάρχουν, πρόσθεσε ο υπουργός, τα ζητήματα που συνδέονται γενικότερα με την αναβάθμιση των παροχών υγείας και τη διαχείριση του χρήματος. Στο "μικρό πακέτο" θα υπάρχει ένα κεφάλαιο που θα βάζει σε άλλη βάση τη διαχείριση των οικονομικών των κλάδων υγείας. Και αυτό είναι ένα μήνυμα σε όσους κερδοσκοπούν πάνω σε ζητήματα ιατρικών μηχανημάτων, φαρμάκων κλπ., να ξεχάσουν αυτό το "επάγγελμα", να αλλάξουν δουλιά. Θα είμαστε σκληροί προς κάθε κατεύθυνση. Και όταν λέω "σκληροί" εννοώ την εφαρμογή των νόμων, διότι σήμερα υπάρχει μια χαλαρότητα".

Οταν όμως οι δημοσιογράφοι ζήτησαν περισσότερες διευκρινίσεις για τα οικονομικά των κλάδων υγείας, ο Μ. Παπαϊωάννου ήταν αρνητικός λέγοντας: "Ημουνα σαφής".

Η άρνηση του υπουργού για περισσότερες διευκρινίσεις για την "άλλη βάση" οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είναι η ίδια πρόταση - που επαναδιατυπώθηκε τελευταία απ' το ΕΚΚΕ στα πλαίσια του "κοινωνικού διαλόγου" - για "την "ενοποίηση των προϋπολογισμών των Ταμείων" και τη δημιουργία ενός "ενιαίου κλάδου κοινωνικής ασφάλισης για την υγεία"" στα πλαίσια του εξορθολογισμού των δαπανών για την υγεία.

Εξάλλου στη συνάντησή του με το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ και ο ίδιος ο Μ. Παπαϊωάννου έκανε νύξη για λειτουργική και οργανωτική ενοποίηση κλάδων υγείας στα ταμεία...

Βιβλιάριο υγείαςγια τους ανέργους

Ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα καλύπτει με βιβλιάριο υγείας όλους τους ανέργους και ανασφάλιστους νέους.

Ωστόσο, όμως, και αυτή η θετική εξαγγελία εντάσσεται στα πλαίσια του διεθνούς οικονομικού ανταγωνισμού. "Η Ευρώπη, είπε, καλείται σήμερα να απαντήσει σε μια πρόκληση που έρχεται απ' το διεθνή ανταγωνισμό σε άλλα μοντέλα οικονομικών οντοτήτων, όπως είναι το αμερικάνικο ή το γιαπωνέζικο, που όμως δεν έχουν Κοινωνική Ασφάλιση. Εμείς αυτή τη στιγμή παλεύουμε στα πλαίσια της Ενωμένης Ευρώπης να διευρύνουμε το Κοινωνικό Κράτος. Οταν λέμε διεύρυνση, σημαίνει και επαναδιάταξη, γιατί δημιουργούνται νέες ανάγκες. Νέα στρώματα του πληθυσμού βγαίνουν στην επιφάνεια που χρειάζονται κοινωνική προστασία. Δηλαδή σύνταξη και προπαντός υγεία".

ΠΡΟΝΟΙΑ
Ζητούν απόσυρση του σχεδίου νόμου

Σύσκεψη χτες με πρωτοβουλία της ΟΣΝΙΕ και της ΠΟΜΕΕΑ

Κατά του νομοσχεδίου για την "ανάπτυξη του εθνικού συστήματος κοινωνικής φροντίδας" που προωθεί η κυβέρνηση, αλλά και του λεγόμενου κοινωνικού διαλόγου τάχθηκαν χτες εκπρόσωποι των εργαζομένων στην Πρόνοια, των Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ), των γονέων και των ηλικιωμένων που συμμετείχαν σε σύσκεψη με θέμα: "Οι εργαζόμενοι στον κοινωνικό - προνοιακό χώρο και ο νέος νόμος για το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας".

Στη σύσκεψη, που συνδιοργάνωσαν η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδος (ΟΣΝΙΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), εκτιμήθηκε ότι η κυβέρνηση προωθεί το νομοσχέδιο για την Πρόνοια, όχι για να διορθώσει τα κακώς κείμενα, αλλά για να μεταθέσει τις ευθύνες της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να ανοίξει ο δρόμος της ανάπτυξης της φιλανθρωπίας και του εθελοντισμού.

Οι συμμετέχοντες κάλεσαν την Πολιτεία να αποσύρει το προσχέδιο για την πρόνοια και στη συνέχεια να αναλάβει τις ευθύνες της. Σύμφωνα με τη Β. Πανουτσάκου,μέλος του ΔΕ της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων του ΙΒΣΑ, το προσχέδιο δεν είναι ξεκομμένο από τη γενικότερη πολιτική λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση. Μεταθέτει τις ευθύνες του κράτους στους δήμους, που υποφέρουν οικονομικά, χτυπά βασικές κατακτήσεις των εργαζομένων και ανοίγει διάπλατα την πόρτα για να δράσουν οι ιδιώτες.

Ο πρόεδρος της ΟΣΝΙΕ Β. Τουμπέλης τόνισε ότι η πρόνοια είναι υπόθεση που αφορά όλο τον ελληνικό λαό. "Ολοι πρέπει να παλέψουμε για τη δημιουργία δημόσιων φορέων παροχής υπηρεσιών πρόνοιας", είπε. Η κοινωνική πρόνοια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, που απορρέουν από την ελλιπή χρηματοδότηση και δε λύνονται με φιλανθρωπικά τηλεοπτικά σόου. Πρόβλεψε, δε, ότι με τη μεταφορά υπηρεσιών στην ΤΑ η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Οι δήμοι, για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες, θα καταντήσουν "φορομπήχτες", όπως συνέβη σε βρεφονηπιακούς σταθμούς αρκετών πόλεων.

Ο Ν. Παπακωνσταντίνου,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων ΙΒΣΑ, κάλεσε τους συμμετέχοντες να εναντιωθούν δυναμικά στις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης και να μεταδώσουν στον κόσμο την αντίληψη ότι η πρόνοια είναι δικαίωμα και πρέπει να το διεκδικούμε στο ακέραιο.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων ΙΒΣΑ, της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων ΙΒΣΑ, του Σωματείου Γονέων και Κηδεμόνων ΙΒΣΑ Αγ. Παρασκευής, του Γηροκομείου Αθηνών, του Συλλόγου Διαχειριστών Παιδικών Σταθμών, εκπρόσωπος των εργαζομένων του ΠΙΚΠΑ, εκπρόσωπος των εργαζομένων ΕΛΕΠΑΠ και εκπρόσωπος της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Παραπληγικών.

Καλά λόγια για τον ΕΔΟΕΑΠ

Περιοδεία στον Ενιαίο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφαλίσεως και Περιθάλψεως (ΕΔΟΕΑΠ) έκαναν χτες, μετά από πρόσκληση του ΔΣ του Οργανισμού, ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου,ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκης και ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Δασκαλάκης.

Ο Μ. Παπαϊωάννου και ο Ν. Φαρμάκης ενημερώθηκαν από το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ για τον Οργανισμό και στη συνέχεια επισκέφτηκαν όλους τους χώρους του Οργανισμού. Στη συνάντηση το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι διοικητικές δαπάνες αποτελούν το 8,43% των συνολικών δαπανών ή το 4,4% των συνολικών εσόδων.

Μετά το τέλος της περιοδείας και σε ομιλία του ο Μ. Παπαϊωάννου χαρακτήρισε πρωτοποριακή τη δουλιά που γίνεται στον ΕΔΟΕΑΠ "με παροχές και δυνατότητες ανταπόκρισης στις ανάγκες των δημοσιογράφων πρωτόγνωρες για το όλο σύστημα υγείας και περίθαλψης στη χώρα μας". "Αυτό το παράδειγμα, πρόσθεσε, μπορεί να αποτελέσει το στόχο όλων και ιδιαίτερα του υπουργείου Εργασίας".

Στη συνέχεια Μ. Παπαϊωάννου είπε: "Εχουμε διαρκή στόχο την αναβάθμιση όλων των παροχών που δίνονται σήμερα από τα ασφαλιστικά ταμεία. Ετσι αυτό το ταμείο δεν πρέπει να ανησυχεί ότι μπορεί κάτι να πάει προς τα πίσω. Το ταμείο είναι παράδειγμα προς μίμηση. Εχουμε μια καλή συνεργασία με το ΔΣ και θα τη συνεχίσουμε προς όφελος όλων των ασφαλισμένων δημοσιογράφων και όλων των εργαζομένων στον Τύπο. Συνεργαζόμαστε με τις Ενώσεις των Συντακτών για να απαντήσουμε σε προβλήματα ασφάλισης, συνταξιοδότησης και υγείας νέων που είναι όντως δημοσιογράφοι. Ηδη αποφασίστηκε η συγκρότηση μιας ομάδας δουλιάς, ώστε να φέρει μια σχετική εισήγηση στο "μικρό πακέτο" να υπάρξει η αντίστοιχη ρύθμιση".

Εμβολιασμός κατά της πολιομυελίτιδας

Ημέρα Πανελλήνιου Εμβολιασμού Κατά της Πολιομυελίτιδας διοργανώνει αύριο Πέμπτη 30 Απρίλη, το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για την εξάλειψη του ιού της πολιομυελίτιδας και της ασθένειας από την Ευρώπη ως το 2000.

Ο πανελλήνιος εμβολιασμός της 30ής Απρίλη και η επαναληπτική δόση της 28ης Μάη, αφορά όλα τα παιδιά ελληνικής και ξένης υπηκοότητας, ηλικίας ως έξι ετών, με ιδιαίτερη έμφαση σ' αυτά που είναι πλημμελώς ή ελλιπώς εμβολιασμένα. Τα ατελώς εμβολιασμένα ή ανεμβολίαστα παιδιά μπορούν να εμβολιάζονται μέχρι ηλικίας 18 ετών.

Ο εμβολιασμός θα διενεργηθεί από τις 8.00 πμ - 7 μμ, απόκλιμάκια εμβολιασμών, στις διευθύνσεις Υγείας των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, στα κέντρα υγείας, στα αγροτικά ιατρεία, ιατρεία νοσοκομείων, ιατρεία ΠΙΚΠΑ, ΙΚΑ, ΔΕΗ, δημοτικά ιατρεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, καταυλισμούς μετακινούμενων πληθυσμών κι όπου αλλού υπάρχει ευχέρεια και ανάγκη.

ΠΟΕΔΗΝ
Νέο κύμα ιδιωτικοποιήσεων

Το νέο κύμα ιδιωτικοποιήσεων κομματιών της δημόσιας υγείας που έχει ξεσπάσει στο χώρο των νοσοκομείων καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Συγκεκριμένα, η διοίκηση του Νοσοκομείου του Ρίου εκχωρεί τον ιματισμό του Νοσοκομείου, τα πλυντήρια - σιδερωτήρια σε ιδιωτικά συνεργεία, προβάλλοντας λόγους οικονομίας, την ώρα που έχει επάρκεια προσωπικού και καινούριες εγκαταστάσεις.

Οπως τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ, μετά την εκχώρηση της καθαριότητας σε ιδιωτικά συνεργεία με αμφιβόλου ποιότητας αποτελέσματα, σειρά τώρα έχουν τα πλυντήρια και τα σιδερωτήρια για τον ιματισμό των νοσοκομείων. Ως γνωστόν, η εμπειρία της ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας είναι αρνητική, ενώ στα ιδιωτικά συνεργεία απασχολούνται αλλοδαποί χωρίς τη νόμιμη ασφάλισή τους.

Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας να παρέμβει στον πρόεδρο και τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου για να σταματήσει άμεσα η ιδιωτικοποίηση στο εν λόγω Νοσοκομείο και μάλιστα στην ευαίσθητη περιοχή της Αχαϊας, που πλήττεται από την ανεργία.

"Αναντικατάστατο" το χαράτσι

Κανένας άρρωστος δε θα στερηθεί το φάρμακο που έχει ανάγκη διατυμπανίζει η κυβέρνηση μετά την εφαρμογή της λίστας.

Ιδού όμως και η πραγματικότητα: Η Ευανθία Σγούρου είναι διαβητικός και χρησιμοποιεί καθημερινά ενέσεις ινσουλίνης. Οταν επισκέφτηκε τα ιατρεία του ΙΚΑ στη Νεάπολη της Θεσσαλονίκης ο διαβητολόγος γιατρός της ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να παίρνει το συγκεκριμένο τύπο ινσουλίνης γιατί αυτός δεν περιλαμβάνεται στη νέα λίστα. Ακόμα, με κατάπληξη άκουσε ότι δεν είναι εύκολο για ένα γιατρό να δώσει συνταγή με το χαρακτηρισμό "αναντικατάστατο" για φάρμακο που δε συμπεριλαμβάνεται στη λίστα. Εκτός αυτού η συνταγή χρειάζεται και έγκριση απ' τον ελεγκτή γιατρό του Ταμείου.

Στην Ευ. Σγούρου έγινε η υπόδειξη να πάρει έναν άλλο τύπο ινσουλίνης σε μπουκάλι που χρειάζεται κάποια ειδική σύριγγα ("στιλό") για τη χορήγησή της. Επειδή το ΙΚΑ δε χορηγεί το ειδικό αυτό "στιλό", οι ασθενείς πρέπει να το αγοράζουν, πληρώνοντας 28.000 δρχ. Επίσης, δε δικαιολογείται η αγορά των απαραίτητων ζαχαρομετρητών που χρησιμοποιούνται στη συσκευή μέτρησης του ζάχαρου και για να τις αποκτήσει ο ασθενής θα πρέπει να πληρώνει άλλες 23.000 δραχμές για την αγορά ενός κουτιού.

Κατά τα άλλα, δεν υπάρχει πρόβλημα...

Ο Μ. Παπαϊωάννου μιλά στους εργαζόμενους



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ