ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΕΣ ΘΡΑΚΗΣ
Στο δρόμο μετά τις υποσχέσεις

Τους έκοψαν την επιδότηση ενοικίου, πριν ολοκληρώσουν το στεγαστικό πρόγραμμα

Την ώρα που ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, κομπορρημονούσε στο Ζάππειο για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησής του, χιλιάδες ομογενείς Πόντιοι της Θράκης βρίσκονταν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την αντικοινωνική απόφαση του Εθνικού Ιδρύματος Υποδοχής και Αποκατάστασης Παλιννοστούντων Ομογενών Ελλήνων (ΕΙΥΑΠΟΕ) να περικόψει την επιδότηση ενοικίου στους δικαιούχους.

Χτες ήταν η τρίτη μέρα που 25.000 άτομα της περιοχής, δικαιούχοι του επιδόματος, βρίσκονταν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι. Αποκλεισμένα παρέμεναν τα παραρτήματα του ΕΙΥΑΠΟΕ στην Αλεξανδρούπολη, στην Καβάλα και την Ξάνθη, ενώ υπό κατάληψη ήταν και της Κομοτηνής. Στα πλαίσια των τριήμερων κινητοποιήσεων οι ομογενείς της Ξάνθης πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία με κατάληξη τη νομαρχία.

Οι ομογενείς απαιτούν τη συνέχιση του στεγαστικού προγράμματος και την παραχώρηση των σπιτιών στους δικαιούχους με χρησιδάνειο και χρηματική επιδότηση από το Ιδρυμα σε όσους επιθυμούν εγκατάσταση με τη μορφή της αυτοστέγασης. Σύσσωμοι οι παλιννοστούντες πρόσφυγες, που επί 7 χρόνια εμπαίζονται από τις ελληνικές κυβερνήσεις, προειδοποιούν πως αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους και δεν ανακληθεί η απόφαση περικοπής της επιδότησης ενοικίου, θα προχωρήσουν σε δυναμικότερες κινητοποιήσεις.

Από το 1990 μέχρι και σήμερα έχουν δαπανηθεί για το στεγαστικό πρόγραμμα περισσότερα από 70 δισ. δραχμές, τόσο από τον Κρατικό Προϋπολογισμό όσο και από κονδύλια της ΕΕ. Τα χρήματα δόθηκαν για την ανέγερση 5.000 κατοικιών, όμως ενώ "φαγώθηκαν" όλα (κύρια από τις μεγαλοκατασκευαστικές εταιρίες), μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί μόλις 1.200 κατοικίες, που αντιστοιχούν περίπου στο 25% του προγράμματος, το οποίο θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί στα πρώτα 3 - 4 χρόνια. Τώρα το ΕΙΥΑΠΟΕ αποφάσισε ότι στον 4ο χρόνο παραμονής στο πρόγραμμα οι δικαιούχοι θα υφίστανται μείωση της μηνιαίας επιδότησης κατά 40.000 δρχ., ενώ μετά τον 4ο χρόνο θα διακόπτεται οποιαδήποτε μορφή επιδότησης.

"Ο,τι φάγανε, φάγανε. Και τώρα, αντί να βρούνε λύση, πάνε να μας πετάξουν στους δρόμους. Οπως φαίνεται, στεγαστικό πρόγραμμα δεν υπήρξε ποτέ για μας. Και φέτος από τα 4,6 δισ. προϋπολογισμό του Ιδρύματος, τα 2,5 δισ. αφορούν λειτουργικά έξοδα και μισθοδοσία", δήλωσε στο "Ρ" ο Γ. Εμμανουηλίδης,μέλος του Συλλόγου των Ομογενών στον Εβρο. Μόνο στην Αλεξανδρούπολη οι δικαιούχοι του στεγαστικού προγράμματος είναι 3.500 άτομα και οι περισσότεροι από αυτούς μένουν σε ενοικιαζόμενα σπίτια περισσότερο από τέσσερα χρόνια. Σχολιάζοντας την απόφαση του ΕΙΥΑΠΟΕ αλλά και τις δηλώσεις στελεχών του Ιδρύματος, που λένε ότι οι περικοπές θα αφορούν όσους μπορούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα για τη στέγασή τους, ο Γ. Εμμανουηλίδης ανέφερε: "Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε σταθερή δουλιά, αφού η περιοχή της Θράκης πλήττεται από μεγάλη ανεργία. Εχουμε ανάγκη λοιπόν την επιδότηση. Στο κάτω κάτω, ας μας φτιάξουν τα σπίτια που μας υποσχέθηκαν για να μπούμε μέσα και ας σταματήσουν να πληρώνουν τα ενοίκια". Τέλος, μιλώντας για την κατασπατάληση που γίνεται, ανέφερε πως εδώ και 4 χρόνια στην Αλεξανδρούπολη έχει αγοραστεί ένα ξενοδοχείο, το οποίο παραμένει αναξιοποίητο και μόλις πριν λίγες μέρες μεταφέρθηκαν εκεί οι μισές υπηρεσίες του Παραρτήματος.

A. A.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο "Παπαγεωργίου"

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Νοσοκομείο Δυτικών Συνοικιών "Ιδρυμα Παπαγεωργίου" θα πραγματοποιήσουν σήμερα στις 10 το πρωί, οι Σύλλογοι Καρκινοπαθών Μακεδονίας - Θράκης, Νεφροπαθών Βορείου Ελλάδος, παιδιών με Σύνδρομο Down και Αλαρύγγων Ελλάδος, διαμαρτυρόμενοι για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της έναρξης λειτουργίας του Νοσοκομείου.

"Η περαιτέρω καθυστέρηση της έναρξης λειτουργίας του, αποτελεί εγκληματική ενέργεια σε βάρος μας από πλευράς των οργάνων της πολιτείας και αδιαφορίας των τοπικών - κοινωνικών φορέων της πόλης, που οι μεν πρώτοι κωλυσιεργούν αδικαιολόγητα ώστε να συντομευτεί ο χρόνος έναρξης της λειτουργίας του, οι δε δεύτεροι αντιμετωπίζουν το όλο θέμα σαν να βρίσκεται το Νοσοκομείο σε άλλη πόλη, αφού δύο χρόνια τώρα βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο", καταγγέλλουν οι πρόεδροι των Συλλόγων. Σε κοινή τους ανακοίνωση επισημαίνουν πως εξωθούνται σε αυτή την κινητοποίηση από την ίδια την πολιτεία, που "συνεχίζει να εμπορευματοποιεί την Υγεία με τα υψηλά ασφάλιστρα των ταμείων και με τις χαμηλές παροχές υγείας", αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα, που "μας αναγκάζει να πληρώνουμε εκ νέου υψηλά ασφάλιστρα και νοσηλεία για μια στοιχειώδη περίθαλψη, σύμφωνα με τη σύγχρονη αντίληψη της Ιατρικής Επιστήμης".

Το ΚΚΕ στο πλευρό τους

Ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του Κόμματος

Την αγανάκτησή της για την αναλγησία με την οποία αντιμετωπίζονται οι ομογενείς όλα αυτά τα χρόνια από τις κυβερνήσεις της χώρας, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ και καταγγέλλει πως η προσπάθεια για κατάργηση της επιδότησης ενοικίου εντάσσεται στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής που στηρίζουν και τα άλλα κόμματα. Της πολιτικής του μεγάλου κεφαλαίου και της ΕΕ, που ανάμεσα στα άλλα επιβάλλει μεγάλη περικοπή των δαπανών για κοινωνικές ανάγκες.

Μεταξύ άλλων η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ αναφέρει: "Σήμερα αρχίζουν με την κατηγορία των ομογενών, αύριο θα το επεκτείνουν σε όλους. Εμείς πιστεύουμε ότι τα προβλήματα υποδομής των ποντίων ομογενών, μπορούν να αντιμετωπιστούν στα πλαίσια μιας αναπτυξιακής προσπάθειας, που θα έχει στο κέντρο τον εργαζόμενο άνθρωπο, τα λαϊκά στρώματα και τις ανάγκες τους. Επειδή η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν τη λογική "όλα στο μεγάλο κεφάλαιο", προωθούν μια αναπτυξιακή προσπάθεια που έχει στο κέντρο τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, οι ομογενείς μόνο μερεμέτια μπορούν να περιμένουν στα προβλήματά τους, που και αυτά θα τα κατακτούν με σκληρούς αγώνες. Εμείς προτείνουμε αγωνιστική συστράτευση των ομογενών ποντίων με όλους τους εργαζόμενους της περιοχής μας, ανεξάρτητα από καταγωγή, γλώσσα και θρησκεία, για μια ανάπτυξη της περιοχής με κέντρο τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του, κόντρα στα συμφέροντα των πολυεθνικών και τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της δουλιάς, της στέγης και της ένταξης στις τοπικές κοινωνίες".

Καταλήγοντας, η Επιτροπή Περιοχής Αν. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ σημειώνει πως "οι μαζικές κινητοποιήσεις των ομογενών ποντίων είναι ανάγκη να έχουν τέτοια συνέχεια, ικανή να ανοίξει το δρόμο για τη λύση των προβλημάτων".

Τιμή στη μάνα

Εκδήλωση για τη μητέρα διοργανώνουν τη Δευτέρα, 11 Μάη 1998, ώρα 7 μμ, το Νομικό Πρόσωπο Δημοτικής Φιλαρμονικής του Δήμου Βύρωνα και η Πανελλήνια Οργάνωση "Ελληνική Εστία". Στην εκδήλωση, που θα γίνει στο Στέκι Νεολαίας (Ταπητουργείο), στην οδό Βαϊνδηρίου 30, θα μιλήσει ο Απόστολος Τζαφερόπουλος, φιλόλογος, τέως Μορφωτικός Ακόλουθος του Γενικού Προξενείου Κωνσταντινουπόλεως και ο Αδωνις Γεωργιάδης, εκδότης.

Η εκδήλωση πλαισιώνεται από τη μεικτή χορωδία νέων "Μελωδικοί Ταξιδιώτες", με μαέστρο τον καλλιτεχνικό διευθυντή των χορωδιακών συνόλων του Δήμου Βύρωνα, Γιώργο Αρβανίτη.

Απαραίτητος ο έλεγχος πριν τα συμπτώματα

Για την έγκαιρη διάγνωση νοσογόνων καταστάσεων χρησιμεύει ο ομαδικός προσυμπτωματικός έλεγχος.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δ. Τριχόπουλο, ένας στους 20 ενήλικες και ένα στα δέκα παιδιά θα απέφευγαν την άκαιρη νοσηρότητα και θνησιμότητα αν εφαρμόζονταν συστηματικά και με συνέπεια προγράμματα ομαδικού προσυμπτωματικού ελέγχου ή δοκιμασίες διαλογής - όπως ονομάζεται διαφορετικά ο έλεγχος. Τα νεότερα δεδομένα για τις ανιχνευτικές δοκιμασίες θα απασχολήσουν τις εργασίες του 10ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας, με θέμα τις "Δοκιμασίες διαλογής ως ασπίδα πρόληψης". Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί 10 - 12 Μάη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Πανεπιστημίου 30).

"Σύννεφο" το κάπνισμα λόγω διαφήμισης

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η διαφήμιση επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τα παιδιά να ξεκινήσουν το κάπνισμα, καθώς εκτίθενται σε διαφημιστικά μηνύματα για το κάπνισμα περίπου μία φορά κάθε 30 λεπτά. Μάλιστα, τα 2/3 των εφήβων έχουν μια αγαπημένη διαφήμιση τσιγάρων και στο 1/4 αρέσει να φορούν προϊόντα που διαφημίζουν τσιγάρα. Η διαφήμιση τσιγάρων στην Ελλάδα ανήλθε πέρσι σε 18-20 δισ. δραχμές, ενώ παγκοσμίως ξοδεύονται για διαφήμιση 12-15 εκατ. δολάρια την ημέρα (4 δισ. δραχμές).

Χτες, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, καθηγητής Χ. Ρούσσος, έδωσε συγκλονιστικά στοιχεία για το κάπνισμα στην παιδική ηλικία. Το 90% των νέων καπνιστών είναι παιδιά και ένας στους δύο εφήβους που συνεχίζει να καπνίζει ως ενήλικος θα χάσει τη ζωή του από κάποια νόσο που σχετίζεται με το κάπνισμα. Περισσότερα από 3.000 παιδιά στην Ευρώπη ξεκινούν το κάπνισμα καθημερινά και ο μέσος όρος ηλικίας που ξεκινούν το κάπνισμα είναι 11,6 ετών! Επίσης, 400.000-500.000 παιδιά το χρόνο στην Ευρώπη γεννιούνται πρόωρα, εξαιτίας του καπνίσματος της μητέρας κατά την κύηση.

Λεζάντα 1ου σελ. 21

Ομογενής Πόντια στις Σάππες Ροδόπης. Τα όνειρα της επιστροφής στεγάστηκαν σε ένα λυόμενο...

Ημερίδα για τις αλλεργίες των παιδιών

Θέματα που αφορούν το αναπνευστικό σύστημα των παιδιών, όπως είναι οι λοιμώξεις και το άσθμα, θα αναπτυχθούν από Ελληνες και ξένους παιδιάτρους, στην 7η Ημερίδα Αναπνευστικών Παθήσεων, που διοργανώνει αύριο το Αλλεργιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα διαλέξεων της Ι. Μονής Πεντέλης (στην Παλιά Πεντέλη), όπου και θα παρουσιαστούν πληροφορίες για τις σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους και τις νεότερες θεραπευτικές προτάσεις για τις λοιμώξεις και το άσθμα.

Σκοπός της ημερίδας είναι η ενημέρωση του ειδικού, αλλά και του γενικού παιδιάτρου στα νεότερα της Παιδοπνευμονολογίας.

Πρόσκληση του παιδικού χωριού Βόρειας Ελλάδας

Το Διοικητικό Συμβούλιο, οι φίλοι και τα παιδάκια του Παιδικού Χωριού Βορείου Ελλάδας στο Φίλυρο, Θεσσαλονίκης, προσκαλούν όλους του φίλους και συμπαραστάτες σε μια γιορτινή Πασχαλινή συνάντηση την Κυριακή 10 Μάη, από τις 12 μέχρι τις 3 μμ στο Παιδικό Χωριό Β. Ελλάδας στο Φίλυρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ