ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
9 ΤΟΥ ΜΑΗ, ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΝΙΚΗΣ
Ανειρήνευτη πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό!

Πλήθος αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και νεολαίων τίμησαν το Σάββατο στο Πεδίον του Αρεως τη μεγάλη επέτειο, κόντρα στους μύθους περί του "τέλους της ιστορίας"

Ηταν εκεί κι αυτή τη χρονιά. Κόντρα στους μύθους περί του "τέλους της ιστορίας". Κόντρα σε αυτούς, που, όπως σχολίασε σε δήλωσή του ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης,όχι μόνο διαστρεβλώνουν την ιστορία, αλλά γράφουν την αντί - ιστορία. Οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης, παρά τα χρόνια που βαραίνουν τις πλάτες τους, γιόρτασαν το περασμένο Σάββατο, στις 9 του Μάη, στο Πεδίον του Αρεως, τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης. Ηταν εκεί, κόντρα και στη βροχή, που, όμως, δεν πτόησε τα νιάτα που κρύβει μέσα της αυτή η γενιά. Μαζί τους, και οι νεολαίοι που ακολουθούν τα αγωνιστικά τους χνάρια. Που παλεύουν για να δικαιωθούν οι αγώνες και το αίμα της Εθνικής Αντίστασης. Με κόκκινες σημαίες μπροστά από την εξέδρα - προσφορά του Δήμου Πετρούπολης - με το πανό να γράφει "Ζήτω η 9 Μάη".

Με την παρουσία του, όλος αυτός ο κόσμος στο Πεδίον του Αρεως - λίγο πιο κάτω από τα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, που έχουν ακόμη πάνω τους τις τρύπες από τις σφαίρες του Δεκέμβρη του '44, στο κέντρο μιας Αθήνας που η δημοτική αρχή δε "βρίσκει" κανένα λόγο να τιμήσει τη μέρα της ήττας του φασισμού - δεν απέδειξε μόνο την επικαιρότητα των μηνυμάτων εκείνης της μέρας, αλλά και την αναγκαιότητα, ο επόμενος γιορτασμός να είναι μαζικότερος.

Η νεολαία παίρνει τη σκυτάλη

Την εκδήλωση παρουσίασε ο λογοτέχνης Βασίλης Λιόγκαρης,ο οποίος χαρακτήρισε την 9η του Μάη, "μέρα μνήμης και περισυλλογής, οργής και λύτρωσης". Στο χαιρετισμό της εκ μέρους της ΚΝΕ, η Γιάννα Στρεβίνα,από το Γραφείο Τύπου της Οργάνωσης, υπογράμμισε πως, "γιορτάζοντας σήμερα τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη, δεν μπορούμε παρά να θυμηθούμε ότι η Σοβιετική Ενωση ήταν που σήκωσε το κύριο βάρος αυτού του πολέμου, μετέτρεψε τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του σε αντιφασιστικό - απελευθερωτικό, οι μάχες που έγιναν στο έδαφός της έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του πολέμου".

Χαρακτήρισε την Εθνική Αντίσταση "από τις πιο ένδοξες σελίδες της ιστορίας μας". "Απέδειξε περίτρανα ότι ο λαός μας δεν υποτάσσεται, ακόμη και στις δύσκολες στιγμές, μπορεί να ξεπερνάει ακόμα και τον εαυτό του, να προχωράει ανυπόταχτος στο δρόμο για τη λευτεριά, την εθνική ανεξαρτησία, την ειρήνη". Υπογράμμισε ότι βασικός κορμός της Εθνικής Αντίστασης ήταν το ΕΑΜ, "ενώ εμπνευστής, οργανωτής, καθοδηγητής και βασικός αιμοδότης της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης ήταν το τιμημένο ΚΚΕ".

Η ομιλήτρια αναφέρθηκε, επίσης, στην προσπάθεια της άρχουσας τάξης για να μην γνωρίσει η νεολαία αυτή την ιστορία, με σκοπό να την οδηγήσουν στο δρόμο του συμβιβασμού. "Οι κνίτες και οι κνίτισσες αισθάνονται περήφανοι, όταν τους αποκαλούν απογόνους της ΕΠΟΝ και της ΟΚΝΕ, αισθάνονται περήφανοι για την ιστορία του ΚΚΕ". Αναφέρθηκε και στις σημερινές εξελίξεις, με την αντιλαϊκή επίθεση των πολυεθνικών μέσω της ΕΕ και της κυβέρνησης και τη ΝΑΤΟική προσπάθεια κυριαρχίας στα Βαλκάνια που απειλεί την ειρήνη. Τέλος, τόνισε ότι το μήνυμα της Εθνικής Αντίστασης μένει ζωντανό και η νεολαία "θα συναντηθεί με τους αγώνες όλων των εργαζομένων στο αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό, δημοκρατικό μέτωπο πάλης".

Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Εθνικής Αντίστασης Γρηγόρης Ζουγκλίδης.

Ο αγώνας συνεχίζεται

Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης έκανε ο γενικός γραμματέας της ΠΕΑΕΑ Φοίβος Τσέκερης.Ο ομιλητής ξεκίνησε από ένα σύντομο χρονικό της παράδοσης των ναζί, όταν ο Κόκκινος Στρατός έφτασε στο Βερολίνο μετά από 1.418 μέρες συνεχών μαχών, μέχρι τις 30 Απρίλη, που οι Σοβιετικοί έμπαιναν στο κτίριο του Ράιχσταγκ, την 1η του Μάη, που η σημαία με το σφυροδρέπανο καρφωνόταν στη σκεπή του και την 9η του Μάη, που οι ναζί παραδόθηκαν άνευ όρων.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο τίμημα, σε νεκρούς, του πολέμου και στην ιδιαίτερη προσφορά της Ελλάδας στη νίκη κατά του φασισμού, από το Αλβανικό Μέτωπο, μέχρι τη μεγαλειώδη εποποιία της Εθνικής Αντίστασης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον δημιουργό αυτού του αγώνα, το ΚΚΕ και τους χιλιάδες κομμουνιστές που έδωσαν το αίμα τους σ' αυτόν.

Ο ομιλητής σημείωσε ότι "η 9η του Μάη, ύστερα από απαίτηση των Γερμανών, καθιερώνεται να γιορτάζεται επίσημα, όχι σαν Μέρα συντριβής του φασισμού και του τερματισμού του πολέμου, αλλά σαν Μέρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης" για να πει: "Αν κάποιοι έχουν λόγους που να θέλουν να ξεχαστεί η εποχή εκείνη, εμείς, οι αγωνιστές της Αντίστασης, ο λαός μας που ξεσηκώθηκε, πολέμησε, μάτωσε και μαρτύρησε από τις θηριωδίες των Γερμανών, όχι μόνο δε θέλουμε να ξεχαστεί, αλλά η αληθινή ιστορία της Εθνικής Αντίστασης να διδάσκεται στις μελλοντικές γενιές, ώστε οι νέοι να εμπνέονται και να παραδειγματίζονται, γιατί η γενιά μας έκανε το χρέος της στα χρόνια της Κατοχής".

Πρόσθεσε ότι "είναι ντροπή μέσα στα επίσημα έγγραφα τα σχετικά με τις ελληνογερμανικές σχέσεις να αναφέρονται οι χιλιάδες σφαγιασθέντες από τους Γερμανούς στα Καλάβρυτα, στο Δίστομο, στην Κάνδανο, στην Καισαριανή ως "οι θιγέντες υπό των εθνικοσοσιαλιστικών μέτρων", λες και οι δολοφόνοι δεν ήταν Γερμανοί, αλλά αγνώστου εθνικότητας. Είναι ντροπή να μην τολμάνε οι ελληνικές κυβερνήσεις να διεκδικήσουν με σθένος τα 14 τρισεκατομμύρια που μας οφείλουν οι Γερμανοί από το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις".

Ο ομιλητής αναφέρθηκε επίσης στη νέα κατοχή που γνώρισε ο λαός μας από τους Αγγλους, τη νομιμοποίηση αυτής της κατοχής από τους ντόπιους αστούς πολιτικούς, με προεξέχοντα τον Γ. Παπανδρέου, στη συνεργασία των Αγγλων με τους Γερμανούς πίσω από τις πλάτες της ΕΣΣΔ και των λαών της Ευρώπης και τις απόπειρες κατασυκοφάντησης του σοσιαλισμού και της ΕΣΣΔ μετά την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων. Κατέληξε, τονίζοντας πως η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό συνεχίζεται.

Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς από το σύλλογο "Φαρακλάδων", η "Εύγερος Κεφαλλονιάς".

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον επίτιμο Πρόεδρο του Κόμματος Χαρίλαο Φλωράκη,ο Σπύρος Στριφτάρης μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο ηθοποιός Τίτος Βανδής,αντιπροσωπεία της ΚΝΕ με επικεφαλής τον γραμματέα του ΚΣ Ν. Σοφιανό,αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ν. Τερζόγλου,ο Λεων. Αυδής,υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας και επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", ο Χρ. Λαζαρίδης,νομαρχιακός σύμβουλος Αθήνας της ΝΑΣ, ο Ν. Καραντηνός εκ μέρους του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και των Αντιστασιακών Δημοσιογράφων, ο νομάρχης Αθήνας Δ. Ευσταθιάδης,πλήθος παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ, μαζικών φορέων, οργανώσεων και σωματείων.

ΡΩΣΙΑ
Αντίσταση στο αντιλαϊκό καθεστώς

Ο ρωσικός λαός τίμησε την 9 Μάη με μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Μεγάλες διαδηλώσεις, πορείες και συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στις 9 Μάη σε πόλεις της Ρωσίας και των άλλων Δημοκρατιών της πρώην ΕΣΣΔ προς τιμή της 53ης επετείου της μεγάλης Νίκης του σοβιετικού λαού κατά του γερμανικού φασισμού. Στη Μόσχα και το Λένινγκραντ έγιναν στρατιωτικές παρελάσεις.

Στις 10 το πρωί στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, όπου διεξαγόταν η επίσημη, οργανωμένη από το καθεστώς τελετή, υψώθηκε πανηγυρικά η Κόκκινη Σημαία της Νίκης, την οποία πριν από 53 χρόνια οι στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού, ο Ρώσος Μιχαήλ Γεγκόροφ και ο Γεωργιανός Μιλιτόν Καντάρια,είχαν υψώσει στο Ράιχσταγ του Βερολίνου. Αυτή τη χρονιά ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν δεν τόλμησε να ανέβει στο Μαυσωλείο του Λένιν. Στεκόταν στο ίδιο ακριβώς μέρος που στη διάρκεια της παρέλασης της Νίκης το 1945 είχαν πεταχτεί στο δρόμο οι ναζιστικές σημαίες, τα χιτλερικά σύμβολα που είχαν επίσης δικέφαλους αετούς.

Η πραγματική λαϊκή γιορτή της Νίκης άρχισε λίγο αργότερα. Πάνω από 200.000 διαδηλωτές με κόκκινες σημαίες, πορτρέτα των Λένιν, Στάλιν και άλλων ηγετών της Σοβιετικής Ενωσης διέσχισαν το κέντρο της Μόσχας και κατευθύνθηκαν στην Πλατεία Τζερζίνσκι, όπου πραγματοποιήθηκε μαχητική συγκέντρωση. Κύριο αίτημα των διαδηλωτών όλων σχεδόν των κομμάτων, κινημάτων και οργανώσεων της αντιπολίτευσης ήταν να φύγει το αντιλαϊκό καθεστώς, μ' επικεφαλής τον Γιέλτσιν που κατέστρεψε τους καρπούς της Νίκης και το σοβιετικό κράτος.

Ο γραμματέας της Οργάνωσης της Μόσχας του ΚΚΡΟ Αλεξάντρ Κουβάγεφ τόνισε ότι η γενιά των βετεράνων υπερασπίστηκε τη χώρα, οικοδόμησε και προάσπισε το σοσιαλισμό, έσωσε τον κόσμο από τον ευρωπαϊκό φασισμό. Χρέος όλων, είπε, είναι να ανυψώσουμε τη χώρα, να επαναφέρουμε στη ζωή και να εδραιώσουμε τα ιδανικά του πατριωτισμού, του σοσιαλισμού και να αποκαταστήσουμε τη διεθνή ένωση των αδελφών λαών.

Ο πρόεδρος του "Κινήματος Στήριξης του Στρατού", πρόεδρος της Επιτροπής για την Αμυνα της Κρατικής Δούμας στρατηγός Λεβ Ρόχλιν υπογράμμισε: "Δυο αισθήματα δοκιμάζω αυτή τη μέρα: της περηφάνιας για τους πατεράδες που κατήγαγαν τη νίκη, και της θλίψης για τη χώρα που δεν μπόρεσε να νικήσει ο φασισμός, αλλά κατόρθωσε να καταστρέψει ο Γιέλτσιν". Για το αίσθημα περηφάνιας για την ΕΣΣΔ, τον ύμνο και τη σημαία της μίλησε η πρωταθλήτρια κόσμου στη γυμναστική, μέλος του ΚΚΡΟ Ελένα Καρπούχινα.Τους βετεράνους που δέχονται την ελεημοσύνη του Γιέλτσιν και θεληματικά ή άθελα υποστηρίζουν το καθεστώς επέκρινε δριμύτατα το μέλος της Επιτροπής Μόσχας του ΚΕΚΡ συνταγματάρχης Ιβάν Βανιούσκοφ.

"Νικήσαμε το 1945, γιατί υπήρχε ένας ενιαίος λαός, που τον οδήγησε στις μάχες το ενιαίο Κομμουνιστικό Κόμμα, οι εργαζόμενοι που κανείς δεν τους χώριζε σε Ρώσους και μη Ρώσους υπερασπίστηκαν τη σοβιετική εξουσία και το σοσιαλισμό", σημείωσε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ.Μετά τη νίκη κατά του φασισμού άρχισε ενάντια στην ΕΣΣΔ ένας πληροφοριακός - οικονομικός πόλεμος. Και τώρα, το εγκατεστημένο στο Κρεμλίνο προσωρινό καθεστώς κατοχής διεξάγει νέα επίθεση ενάντια στο λαό, παραχαράσσει την ιστορία, καταστρέφει το ρωσικό πολιτισμό και διαρρηγνύει τις σχέσεις ανάμεσα στους αδελφούς λαούς. Ο Ζιουγκάνοφ κάλεσε το ρωσικό λαό να σηκώσει το κεφάλι και να μπει στον αγώνα. Καθήκον της αντιπολίτευσης την περίοδο αυτή είναι να στηρίξει ολόπλευρα την πανρωσική κινητοποίηση διαμαρτυρίας των φοιτητών και εκπαιδευτικών κατά της καταστροφής του συστήματος παιδείας που θα γίνει στις 20 Μάη. Γενικότερο καθήκον είναι η προετοιμασία και η διεξαγωγή στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη της πανρωσικής κινητοποίησης διαμαρτυρίας των εργαζομένων ενάντια στο καθεστώς Γιέλτσιν.

Το μέλος της ηγεσίας της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ και πρόεδρος της διεθνούς Ενωσης Αξιωματικών στρατηγός Γεβγκένι Κόπισεφ, μίλησε για την ανάγκη της ανασύστασης της ΕΣΣΔ και κάλεσε τους στρατιωτικούς: "Να είστε πιστοί στο σοβιετικό όρκο - τον όρκο πίστης στο σοσιαλισμό και τον εργαζόμενο λαό. Η εξουσία στους εργαζομένους! Σοσιαλισμός στην κοινωνία"! Οι βετεράνοι του Χαμπάροβσκ έστειλαν στη Μόσχα τον μετέχοντα στην έφοδο του Ράιχσταγ Μιχαήλ Μποϊτσόφ να χαιρετίσει στη συγκέντρωση και να μεταφέρει το αίτημά τους να φύγει ο Γιέλτσιν.

Εκ μέρους του ΚΚ Τσεχίας και Μοραβίας χαιρέτισε και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη στο σοβιετικό λαό, που έσωσε τον κόσμο από το ναζισμό, ο γραμματέας της κομματικής οργάνωσης της πόλης Μπρνό Γιόζεφ Πούγκα.

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης αναφέρεται ότι κύριο καθήκον είναι η απομάκρυνση του γιελτσινικού καθεστώτος - το καρκίνωμα στο σώμα της χώρας, ο σχηματισμός πατριωτικής κυβέρνησης, η αποκατάσταση της σοβιετικής εξουσίας και της ένωσης τον αδελφών λαών.

Πρωτοπόρα η κοινωνική και πολιτική δράση του Κόμματος

Στο Πνευματικό Κέντρο Κοζάνης μίλησε ο Μάκης Κοψίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Με ένα σύνολο πράξεων, όπου "παντρεύτηκαν" δημιουργικά η επιστημονική προσέγγιση της ιστορίας, τα καθήκοντα του σήμερα και η απόδοση φόρου τιμής - στα ίδια τα πεδία των μαχών - σε αγωνιστές που μάτωσαν για τη λευτεριά αυτού του τόπου και την απεξάρτηση της χώρας από τα ιμπεριαλιστικά δεσμά, σε συντρόφους που άφησαν σημαντικές παρακαταθήκες στη διαρκή μάχη για το σοσιαλιστικό μέλλον, ολοκληρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου οι εκδηλώσεις που οργάνωσαν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στη Δυτική Μακεδονία, σε συνεργασία με το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών. Εκδηλώσεις, που ήταν αφιερωμένες στα 80χρονα του ΚΚΕ, συνδυάστηκαν με τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης και, ταυτόχρονα, προώθησαν ακόμα παραπέρα το σε εξέλιξη εδώ και δύο χρόνια πρόγραμμα του ΚΜΕ για ζητήματα ιστορίας, στα πλαίσια του οποίου συνδυάζεται η ιστορική έρευνα με μαζικού χαρακτήρα επισκέψεις στους χώρους που αφορά η έρευνα. Στα πλαίσια αυτών των εκδηλώσεων, έγινε επίσκεψη στον ορεινό όγκο Μάλι - Μάδι,αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στην πόλη της Καστοριάς, κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του αντάρτη μητροπολίτη Ιωακείμ στην Κοζάνη και πολιτική εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης για τα 80χρονα του ΚΚΕ και τη δράση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στην περιοχή. Ο "Ρ" θα δημοσιεύσει σε επόμενο φύλλο εκτενές αφιέρωμα, τόσο στα ιστορικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια των εκδηλώσεων μέσα από τις σχετικές εισηγήσεις, όσο και προσωπικές μαρτυρίες αγωνιστών του ΔΣΕ που καταγράφηκαν στη διάρκεια της επίσκεψης στο Μάλι - Μάδι. Στο σημερινό φύλλο δημοσιεύουμε αποσπάσματα από την ομιλία που έκανε στο Πνευματικό Κέντρο Κοζάνης ο Μάκης Κοψίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο ομιλητής, αφού αναφέρθηκε εκτενέστατα στα διδάγματα από την 80χρονη ιστορία του Κόμματος, τόνισε:

"Το κύρος του ΚΚΕ δεν κρίνεται μόνο από την ορθότητα των ιδεών και της πολιτικής του, αλλά και από το κύρος του κάθε μέλους του στον κύκλο του, στη δουλιά του. Κύρος, που απορρέει από την πρωτοπόρα κοινωνική και πολιτική του δράση, πράγμα που συνεπάγεται σε κάθε περίπτωση ορισμένες προσωπικές θυσίες".

"Στον τομέα αυτό, σημείωσε, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για όλους μας και πρέπει να ανοίξουμε ασυμβίβαστο μέτωπο και να γίνουμε όλοι πιο απαιτητικοί και από τους εαυτούς μας και από τους άλλους. Είναι βέβαιο, ειδικά στις σημερινές συνθήκες, ότι οι κομμουνιστές, με τη στάση και το παράδειγμά τους, μπορούν και πρέπει να επιδράσουν ευρύτερα μέσα στους εργαζόμενους, στη νεολαία και να προκαλέσουν σοβαρές αλλαγές στη συνείδησή τους, στη συμπεριφορά τους.

Το Κόμμα επιμένει ιδιαίτερα, και τα 80χρονα είναι μία ακόμα ευκαιρία, για να μπει στην πρώτη γραμμή των ενδιαφερόντων, όχι μόνο των μελών του Κόμματος, αλλά και γενικότερα, η αξία της γνώσης, η αξία της μελέτης, η διάδοση του βιβλίου, και ως ατομική και ως συλλογική προσπάθεια".

Παίρνοντας αφορμή από τις αναφορές στο ΔΣΕ, σημείωσε ότι "το πρώτο ζήτημα που τίθεται κάθε φορά, σε τέτοιες ή παρόμοιες καταστάσεις σαν αυτές που έζησαν οι κομμουνιστές την περίοδο '40 - '50, σαν αυτές που ζούμε σήμερα είναι: Θα αντισταθούμε, θα παλέψουμε για την ανεξαρτησία και την απαλλαγή από τα δεσμά της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης, ή θα φυγοδικήσουμε και θα υποταχθούμε; Από δω και το σύγχρονο μήνυμα".

Μιλώντας για το σήμερα, τόνισε:

"Η λύση που υποδείχνει το ΚΚΕ είναι: Να αρχίσει ο αγώνας με στόχο να ανατραπεί το κυρίαρχο μπλοκ δυνάμεων που κυβερνάει αυτόν τον τόπο. Μόνο τότε μπορεί να αρχίσει η λύση των μεγάλων προβλημάτων που βασανίζουν το λαό και τον τόπο. Ο λαός πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν έχει μόνο δίκιο, αλλά και τη δύναμη, φτάνει να οργανώσει τις δυνάμεις του. Εδώ βρίσκεται και η ουσία της πρότασης του ΚΚΕ:

Να οργανωθεί ο λαός σε μια νέα πολιτική δύναμη, το αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό δημοκρατικό μέτωπο.

Ας κάνουμε όλοι τους μεγάλους αυτούς στόχους του ΚΚΕ προσωπική μας υπόθεση. Ας γίνει ο καθένας μας, στο χώρο που ζει και κινείται, ο πρωτομάστορας της οικοδόμησης του Μετώπου".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μ' αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας

Τους δολοφονημένους εργάτες του ηρωικού Μάη του '36 τίμησε, το περασμένο Σάββατο το πρωί, η ΚΟΘ του ΚΚΕ

Η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ τίμησε την άσβεστη μνήμη των δολοφονημένων εργατών του ηρωικού Μάη του '36, με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του ΕΡΓΑΤΗ, στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Εγνατίας, το πρωί του Σαββάτου, 9 Μάη.

Μεγάλος αριθμός μελών και οπαδών του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, αλλά και της ΠΕΑΕΑ και άλλων οργανώσεων, κρατώντας ελληνικές σημαίες και κόκκινα λάβαρα, έφτασαν στο μνημείο του Εργάτη με συντεταγμένη πορεία που ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου.

Μέλη της ΚΝΕ, στην κεφαλή της πορείας, κρατούσαν 8 ομοιόμορφα πλακάτ, που στο καθένα αναγραφόταν το όνομα κάθε δολοφονημένου εργάτη του ματωμένου αυτού εργατικού ξεσηκωμού.

Τα πλακάτ με τα ονόματα των θυμάτων της αστικής θηριωδίας, Τούση Τάσσου αυτοκινητιστή, Χόλη Ευαγγέλου καπνεργάτη, Αγλαμίδη Δημήτρη σιδερά, Παινά Δημήτρη τσαγκάρη, Καρανικόλα Αναστασίας καπνεργάτριας, Πανόπουλου Ιωάννη λαστιχά, Σενόρ Ιντο επινικελωτή και Μασαράνο Σαλβατόρ υπάλληλου,"στήθηκαν" μπροστά στο μνημείο του Εργάτη, μέσα σε ατμόσφαιρα συγκινητικών εκδηλώσεων από το πλήθος. Για αρκετή ώρα, δονούσαν την ατμόσφαιρα επαναστατικά τραγούδια και το σύνθημα "Με αγώνες τιμούμε τους νεκρούς μας". Στεφάνια κατέθεσαν, από μέρους της ΚΟΘ, ο Κώστας Αβραμόπουλος,μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης και από μέρους της ΚΝΕ ο Νίκος Κούρος, μέλος του Γραφείου του Νομαρχιακού Συμβουλίου της οργάνωσης. Κατέθεσαν επίσης στεφάνια η ΠΕΑΕΑ, η Επιτροπή Ειρήνης Καλαμαριάς και ο Σύλλογος Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων.

Η εκδήλωση έκλεισε με το "Επέσατε θύματα", που έψαλε με πάθος το συγκεντρωμένο πλήθος.

  • Νωρίτερα την ίδια μέρα, τιμώντας την επέτειο του ξεσηκωμού των καπνεργατών και του λαού της πόλης και στη μνήμη των νεκρών του Μάη του '36, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Εργάτη ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, επικεφαλής της "Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης", Αγάπιος Σαχίνης.Επίσης στεφάνια κατέθεσε η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου της πόλης και αρκετά συνδικάτα - μέλη του ΕΚΘ.
Στη μνήμη του Γιώργη Τσαρουχά

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, στο μνημείο του Εργάτη, η ΚΟΘ, τιμώντας τη μνήμη του δολοφονημένου από την ξενοκίνητη δικτατορία των συνταγματαρχών στελέχους του Κόμματος, Γιώργη Τσαρουχά, κατέθεσε στεφάνι στο μνήμα του στα κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας. Τη σεμνή τελετή παρακολούθησε πλήθος αγωνιστών, μελών και οπαδών του ΚΚΕ που ανάμεσά τους πολλοί νεολαίοι.

Στη Λάρισα

Εκδήλωση για την επέτειο 53 χρόνων της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών, πραγματοποιήθηκε στις 9 Μάη στη Λάρισα, στην αίθουσα της Ομοσπονδίας των ΕΒΕ με τη συμμετοχή αντιστασιακών, εκπροσώπων των αρχών και μαζικών φορέων και πλήθους κόσμου.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Ν. Νταμπίκος,γγ του παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Χριστοφ. Δαμάνης,ο οποίος αναφερόμενος στην Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης υπογράμμισε τη μέγιστη συμβολή σ' αυτή του σοβιετικού στρατού και λαού καθώς και της ελληνικής Εθνικής Αντίστασης.

Στην εκδήλωση έγιναν απαγγελίες ποιημάτων, ακούστηκαν αντιστασιακά τραγούδια από τη χορωδία της ΠΕΑΕΑ και παραβρέθηκαν εκπρόσωπος της Εκκλησίας, ο βουλευτής Θ. Στάθης,οι Γ. Παττάκης, Τ. Σκυλλάκος υποψήφιοι για τη Νομαρχία και τη Δημαρχία Λάρισας αντίστοιχα, εκπρόσωπος της ισραηλίτικης κοινότητας και πολλών μαζικών φορέων του νομού.

Στη Θεσσαλονίκη

Την 53η επέτειο της αντιφασιστικής νίκης των λαών τίμησαν τα Παραρτήματα Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ με συμμετοχή εργαζομένων της πόλης, εκπροσώπων του ΚΚΕ και φορέων του μαζικού κινήματος, το Σάββατο 9 του Μάη.

Η τιμητική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο άγαλμα του Βενιζέλου, όπου κατατέθηκαν στεφάνια από τους εκπροσώπους της ΠΕΑΕΑ, του ΚΚΕ και των μαζικών φορέων, στη μνήμη των νεκρών του αντιφασιστικού αγώνα που έδωσαν τη ζωή τους για ν' απαλλαγεί η ανθρωπότητα από το μίασμα του φασισμού.

Στη σύντομη ομιλία του ο πρόεδρος του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ, Ανδρέας Παπαθεοδώρου,αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία της νίκης των λαών ενάντια στο φασισμό και στη συμβολή στη μεγάλη αυτή νίκη της Εθνικής Αντίστασης του λαού μας, που με αμέτρητες θυσίες χιλιάδων αγωνιστών συνέβαλε αποφασιστικά στην απελευθέρωση της Ελλάδας από τα φασιστικά στρατεύματα κατοχής και στην τελική συντριβή του φασισμού.

Ενός λεπτού σιγή για τους χιλιάδες κομμουνιστές που έπεσαν στα ταξικά μετερίζια (στην ένθετη φωτογραφία ο Μ. Κοψίδης, μιλώντας στην εκδήλωση)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ