ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάη 1998
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Λουκέτο" στην Π - Π Καρπενησίου!

"Λουκέτο" έβαλαν οι Στρατοκατσαμπαίοι στο τελευταίο εν λειτουργία εργοστάσιο του ομίλου της "Πειραϊκής - Πατραϊκής",αυτό του Καρπενησίου,πετώντας στο δρόμο 170 εργαζόμενους, αφού φρόντισαν πρώτα να το ξεκοκαλίσουν. Ολοκληρώθηκε έτσι το σκάνδαλο της διάλυσης του άλλοτε κολοσσού της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, με το ξανακλείσιμο της Π - Π Καρπενησίου από τους ίδιους τους πρώην ιδιοκτήτες όλου του ομίλου.

Το εργοστάσιο είχε περιέλθει στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων μαζί με τα υπόλοιπα εργοστάσια του ομίλου, όταν οι Στρατοκατσαμπαίοι εγκατέλειψαν τον όμιλο με χρέη 49 δισ. δραχμές που κλήθηκε να πληρώσει ο ελληνικός λαός. Τον Αύγουστο του '94 το συγκεκριμένο εργοστάσιο παραδίδεται και πάλι στους παλιούς ιδιοκτήτες, έναντι προκαταβολής 50 εκατ. δραχμών. Η πραγματική του αξία ξεπερνούσε τα 2 δισ. δραχμές, ενώ είχε αποθέματα νήματος 350 τόνων.

Ολο αυτό το διάστημα, οι εργαζόμενοι δούλευαν κάτω από άθλιες συνθήκες εργασίας, ενώ για τις ...νέες θέσεις εργασίας που δημιούργησαν οι εργοδότες επιδοτήθηκαν αδρά απ' τον ΟΑΕΔ. Να σημειώσουμε επίσης ότι οι Στρατοκατσαμπαίοι δεν έχουν ακόμα εξοφλήσει τις δόσεις αποπληρωμής (αν έχουν πληρώσει κάποιες) του συνολικού τιμήματος.

Βαρύ χτύπημα για τη Νάουσα

"Εξαφανίστηκε" ο ιδιοκτήτης της ΒΕΤΛΑΝΣ, σε κατάληψη του εργοστασίου προχώρησαν οι εργαζόμενοι. Σε μέτωπο αγώνα καλεί η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ. Ερώτηση στη Βουλή από την βουλευτή του Κόμματος Μ. Μπόσκου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Συνεχίζεται η κατάληψη της κλωστοϋφαντουργίας ΒΕΤΛΑΝΣ ΝΑΟΥΣΑ από τους 220 εργαζόμενους σ' αυτήν, ενώ ο εργοδότης έχει "εξαφανιστεί", δεν παρουσιάστηκε στη συνάντηση που τον κάλεσε η Επιθεώρηση Εργασίας και με επιστολή του δηλώνει ότι αδυνατεί να συνεχίσει τη λειτουργία της επιχείρησης και εκχωρεί στους εργαζόμενους τα εμπορεύματα που υπάρχουν στο εργοστάσιο...

Σε ανακοίνωσή της σχετικά με τις εξελίξεις στη ΒΕΤΛΑΝΣ, η ΚΟ Ημαθίας του ΚΚΕ εκφράζει τη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων και τονίζει ότι η επαναλειτουργία του εργοστασίου και η πληρωμή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους αποτελούν ζητήματα ζωής όχι μόνο για τους 220 εργαζόμενους που απασχολούνται στο εργοστάσιο και που περνούν δραματικές στιγμές, αλλά και ολόκληρη την περιοχή που μαστίζεται από ανεργία, που φτάνει στο 40%!

"Η "εξαφάνιση" του εργοδότη - σημειώνει - αποτελεί συνηθισμένη τακτική της εργοδοσίας, που δρα ασύδοτα σε ολόκληρη τη χώρα, μια και βρίσκει στήριγμά της την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Ασυδοσία που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από ένα μέτωπο εργαζομένων - μικρομεσαίων αγροτών και ΕΒΕ ενάντια σε εργοδοσία - κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση".

"Το ΚΚΕ - συνεχίζει - πιστεύει ότι θα πρέπει γύρω από το ζήτημα της άμεσης πληρωμής των δεδουλευμένων των εργαζομένων, της επαναλειτουργίας του εργοστασίου με ευθύνη του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων να αναπτυχθεί ένα παλλαϊκό μέτωπο που θα αγκαλιάσει όλους τους μαζικούς φορείς της περιοχής (Εργατικό Κέντρο - Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΕΒΕ, Αγροτικοί Σύλλογοι κ. ά.). Μέτωπο που δε θα αρκεστεί μόνο σε συσκέψεις, αλλά θα οργανώσει τους αγώνες των κατοίκων. Τώρα πριν είναι πολύ αργά".

Τα μέτρα που θα πρέπει να πάρει η κυβέρνηση ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία του εργοστασίου ΒΕΤΛΑΝΣ ΝΑΟΥΣΑ και να αποδοθούν στους 220 εργαζόμενους τα δεδουλευμένα τους, φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση της Μαρίας Μπόσκου προς τον υπουργό Εργασίας

Η βουλευτής σημειώνει ότι η κατάσταση είναι δραματική όχι μόνο για τους εργαζόμενους που απασχολούνται στο συγκεκριμένο εργοστάσιο και αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα επιβίωσης, αλλά και για την ίδια την πόλη της Νάουσας όπου η ανεργία έχει ξεπεράσει το 40% και με το σταμάτημα της λειτουργίας και αυτού του εργοστασίου θα διογκωθεί.

Παιχνίδια σκοπιμοτήτων στο ΕΚΑ

Παιχνίδια σκοπιμοτήτων από τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, "Αυτόνομη Παρέμβαση" σφράγισαν τη χτεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, που είχε αντικείμενο τον απολογισμό και το πρόγραμμα δράσης που θα παρουσιαστεί στο 23ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο του ΕΚΑ - οι εργασίες του οποίου θα διεξαχθούν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας από τις 22 έως τις 24 του Μάη - με την κατάθεση κοινών κειμένων που στη συνέχεια αναιρούνταν με αλλοπρόσαλλες δικαιολογίες. Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία χαρακτήρισε αρνητική τη δράση της διοίκησης του ΕΚΑ το προηγούμενο τρίχρονο, καθώς ήταν μακριά από τα προβλήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων.

Αρχικά κατατέθηκε από ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ σαν απολογισμός δράσης αυτούσιος ο απολογισμός που είχε παρουσιαστεί στο 22ο Συνέδριο τον περασμένο Οκτώβρη (!) και συμπληρωματικά ένα κείμενο αναφορικά με τις εξελίξεις σχετικά με την ΟΝΕ, το ΕΥΡΩ και τις επιπτώσεις σε εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα.

Η "Αυτόνομη Παρέμβαση", αν και είχε υπερψηφίσει τον απολογισμό του 22ου Συνεδρίου, που επανήλθε αυτούσιος, χτες τον απέρριψε...

Μετά απ' αυτό η ΔΑΚΕ έκανε "μεταβολή", σημειώνοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει απολογισμός δράσης της διοίκησης.

Ο Γ. Σκιαδιώτης,μέλος της διοίκησης από τη ΔΑΣ, στην παρέμβασή του, επισήμανε τις μεγάλες ευθύνες της πλειοψηφίας για τον αφοπλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος, παρουσιάζοντας ως μονόδρομο την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Επίσης την προσπάθεια της πλειοψηφίας για απόκρυψη του αντιδραστικού - αντεργατικού χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής, τη στάση της απέναντι στον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη, την αποδοχή των "τοπικών συμφώνων απασχόλησης", τις θέσεις της για μερική ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ, για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση κλπ. Η χτεσινή Ολομέλεια ασχολήθηκε επίσης με τη νομιμοποίηση αντιπροσώπων. Με ευθύνη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, "Αυτόνομη Παρέμβαση", νομιμοποιήθηκαν αρκετά σωματεία, τα οποία παρουσιάζουν βασικές ελλείψεις στα παραστατικά τους, ενώ έκαναν ενστάσεις και δεν εγκρίθηκαν προς το παρόν σωματεία που έχουν ταξικό προσανατολισμό.

Μέχρι την Αθήνα είχαν έρθει οι εργαζόμενοι της "ΒΕΤΛΑΝΣ" για να

Μέχρι την Αθήνα είχαν έρθει οι εργαζόμενοι της "ΒΕΤΛΑΝΣ" για να διαδηλώσουν ότι "θέλουν δουλιά και όχι ανεργία"

"Ακίνητη" η Επιθεώρηση Κρυονερίου

Την άρνηση της Επιθεώρησης Εργασίας Κρυονερίου να μεταβεί στο εργοστάσιοΦΑΜΑΡ για έλεγχο, αγνοώντας τις επανειλημμένες εκκλήσεις που συνοδεύονται από καταγγελίες για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, της Ομοσπονδίας Φαρμάκου και του Συνδικάτου Εργαζομένων Φαρμακοβιομηχανίας Βοιωτίας για έλεγχο, καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία.

Στην ανακοίνωση, χαρακτηρίζεται απαράδεκτο το γεγονός ότι, στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας της επιχείρησης, η Επιθεώρηση δεν πραγματοποίησε έλεγχο ούτε μία φορά, αφού ο επόπτης εργασίας προβάλλει ως επιχείρημα το γεγονός ότι δε διαθέτει μεταφορικό μέσο.

Η Ομοσπονδία τονίζει, στην ανακοίνωσή της, ότι "η στάση αυτή του επόπτη δείχνει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την εφαρμογή και αυτής ακόμα της λειψής εργατικής νομοθεσίας, είναι πλήρως εναρμονισμένη με τη γενικότερη αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, πολιτική κατεδάφισης και παραβίασης στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων και πλήρους ασυδοσίας της εργοδοσίας".

Στάσεις στον ΟΔΔΥ

Τετράωρες στάσεις εργασίας με καθολική συμμετοχή πραγματοποίησαν χτες και προχτές οι εργαζόμενοι στον ΟΔΔΥ,αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης να μετατρέψει τον Οργανισμό σε ανώνυμη εταιρία, κάτι που σημαίνει άρση της μονιμότητας και δρομολόγηση της ιδιωτικοποίησής του. Την Παρασκευή κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με νέα τετράωρη στάση εργασίας. Σε χθεσινή Γενική Συνέλευση αποφάσισαν την πραγματοποίηση την ερχόμενη βδομάδα 48ωρης απεργίας, την ακριβή ημερομηνία της οποίας θα καθορίσει το ΔΣ του Συλλόγου.

Αρνείται συνάντηση με τους συνταξιούχους ο ΥΠΕΘΟ!

Την έντονη διαμαρτυρία της για την άρνηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας να δεχτεί συνάντηση με τους εκπροσώπους της, εκφράζει σε επιστολή της προς τον ΥΠΕΘΟ, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας.

Η ΣΕΑ σημειώνει ότι με δυο επιστολές της έχει ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας προκειμένου να του θέσει τα ιδιαίτερα οξυμένα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι μετά και την υποτίμηση της δραχμής. Επισημαίνει ότι "πέρασε ένας μήνας και παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας, απαξιώσατε να μας δεχτείτε". Χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη συμπεριφορά του υπουργού και τον ενημερώνει πως την Τρίτη 19 του Μάη, στις 11 το πρωί, η ΣΕΑ θα πάει στο υπουργείο και αξιώνει από τον υπουργό να τη δεχτεί.

Εκδήλωση συνταξιούχων

Εκδήλωση προς τιμήν της εργατικής Πρωτομαγιάς διοργανώνει το Σάββατο 16 Μάη στις 10 πμ στο ΕΚΑ (Γ Σεπτεμβρίου 48 Β, 2ος όροφος) ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά.Θα υπάρξουν ομιλίες και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Σοβαρό ατύχημα στο μετρό

Σοβαρό εργατικό ατύχημα συνέβη προχτές το πρωί στο εργοτάξιο του μετρό στην Ομόνοια, που είχε σαν αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ο 43χρονος Βασίλειος Τσαμπουνάς,ο οποίος νοσηλεύεται στην Εντατική Μονάδα του νοσοκομείου ΚΑΤ.

Ο Β. Τσαμπουνάς είναι χειριστής σκαπτικού μηχανήματος και εργαζόταν μέσα στη στοά. Στις 11.30 περίπου προχτές το πρωί, γινόταν προσπάθεια να βγάλουν με γερανό το σκαπτικό μηχάνημα. Κατά τη μεταφορά, έγινε ζημιά στο γερανό, εξάρτημα του οποίου έπεσε πάνω στο σκαπτικό μηχάνημα, μέσα στο οποίοβρισκόταν ο Β. Τσαμπουνάς, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί.

Στις "κάλπες" οι λιθογράφοι

Συνεχίζονται για τρίτη μέρα και ολοκληρώνονται μεθαύριο Παρασκευή οι αρχαιρεσίες στην Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων για την ανάδειξη νέων οργάνων. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν καθημερινά από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ στα γραφεία της Ενωσης (Σολωμού 65, 7ος όροφος).

Με διακήρυξή του ο "Ενιαίος Αγωνιστικός Συνδυασμός" (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ) καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να πάρουν μαζικά μέρος στις αρχαιρεσίες και να τον υπερψηφίσουν, δίνοντας, έτσι, "μια αγωνιστική απάντηση σ' αυτούς που μας θέλουν απλούς θεατές των εξελίξεων".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ