ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ

Το ΕΥΡΩ θα αυξήσει την ανεργία

Δύσκολα θα μπορέσετε να βρείτε έναν από τους υποστηρικτές του ΕΥΡΩ να σας πει ότι το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα θα βοηθήσει στη μείωση της ανεργίας. Ακόμη και στα ίδια τα επίσημα ντοκουμέντα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών δε γίνονται παρά κάποιες δειλές αναφορές, όμως ούτε σ' αυτές υπάρχει η οποιαδήποτε συγκεκριμένη πρόταση για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, το οποίο κατά τα άλλα θεωρείται από τους "δεκαπέντε" το κορυφαίο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κατανοητή η σιωπή. Οι εργαζόμενοι γνώρισαν ήδη ότι η πορεία τα προηγούμενα χρόνια προς την Οικονομική και Νομισματική Ενωση και το ΕΥΡΩ είχε αποτέλεσμα τη δραματική αύξηση της ανεργίας, αφού οι άνεργοι υπολογίζονται σε πάνω από 20 εκατομμύρια με ανοδικές τάσεις. Γνώρισαν επίσης ότι η ανεργία και οι άνεργοι είναι το απαραίτητο τίμημα που πρέπει να πληρώσουν αυτοί για την επιτυχία των προγραμμάτων "σύγκλισης". Και τώρα προκύπτει το ερώτημα:

Θα μειωθεί η ανεργία με την καθιέρωση του ΕΥΡΩ;

Μια αλλαγή των νομισμάτων δεν είναι δυνατόν από μόνη της να αυξήσει τις θέσεις εργασίας. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου αυτή η αλλαγή θα έχεισυνέπεια την απώλεια θέσεων. Αυτό, παραδείγματος χάριν, θα συμβεί στο τραπεζικό σύστημα, αφού υπολογίζεται ότι με τις αναπροσαρμογές, τις συγχωνεύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις των τραπεζών θα χαθούν 200.000 θέσεις εργασίας. Το ίδιο θα συμβεί και με την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ, τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, αλλά και με την τάση συγχώνευσης άλλων επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα. Μάλιστα, αυτή η δραματική εξέλιξη θα συμβεί μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, μέχρι το 2000.

Οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση, στην προσπάθειά τους να κρύψουν την αλήθεια απ' τους εργαζόμενους, προσπαθούν να μεταθέσουν το πρόβλημα. Ετσι, αντί να μιλούν για ανεργία και τους ανέργους οι οποίοι πρέπει να ενισχυθούν, κάνουν λόγο για "ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης". Πίσω απ' αυτό κρύβονται όλες οι αντεργατικές ρυθμίσεις που προωθούνται για την κατάργηση του οκταώρου, άλλων θεμελιακών εργασιακών δικαιωμάτων, την αφαίρεση του δικαιώματος της κοινωνικής ασφάλισης. Ετσι, υποστηρίζουν ότι οι εργοδότες θα μειώσουν το λεγόμενο "κόστος εργασίας" θα αυξήσουν τα κέρδη τους και εν τέλει θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Για την ακρίβεια πρόκειται για το σχέδιο μοιράσματος της ανεργίας σε περισσότερα και μικρότερα "κομμάτια" και όχι βεβαίως για μείωση της ανεργίας.

Από το 1991, όταν υπογράφηκε η Συνθήκη του Μάαστριχτ, οι ιθύνουσες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οικονομικές και πολιτικές, υπόσχονταν ότι η λύση στο πρόβλημα της ανεργίας θα είναι η "ανάπτυξη", δηλαδή η αύξηση της παραγωγικότητας και των κερδών, που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν στην αύξηση των επενδύσεων και επομένως των θέσεων εργασίας. Τα χρόνια πέρασαν, η παραγωγικότητα αυξήθηκε κατακόρυφα ως αποτέλεσμα της υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων, τα κέρδη έφτασαν σε ύψη ρεκόρ, αλλά αντί να μειωθεί η ανεργία, αυξήθηκε. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα δίνει η Γερμανία, όπου το 1997 σημειώθηκε νέο ρεκόρ εξαγωγών, ενώ το πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου της Γερμανίας για ολόκληρο το 1997 υπολογίζεται σε 128 δισ. μάρκα (από 98 δισ. το 1996), ρεκόρ σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Στο ίδιο διάστημα όμως το ποσοστό της ανεργίας εκτινάχτηκε στο 12% και οι άνεργοι υπολογίζονται πάνω από 5 εκατομμύρια.

Οσο για το πώς αντιμετωπίζουν οι ίδιες οι πολυεθνικές το θέμα, σας θυμίζουμε ότι ο διευθύνων σύμβουλος της πολυεθνικής εταιρίας "Νεστλέ", Χέλμουτ Μάουχερ, χαρακτήρισε τους ανέργους και τους ανίκανους προς εργασία "σκουπίδια της ευημερίας"...

Ακόμα μια φιέστα...

Μια φιέστα άνευ ουσίας και σημασίας ήταν τα χτεσινά εγκαίνια του πρώτου Κέντρου Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ) στην Καλλιθέα, από τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη.Παρόντες η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ο υπουργός Μ. Παπαϊωάννου,ο υφυπουργός Χ. Πρωτόπαππας και οι Β. Παπανδρέου, Θ. Τσουκάτος,γύρω στα 200-300 μέλη τοπικών οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ της γύρω περιοχής, επίσημοι, δημοσιογράφοι, πολλοί αστυνομικοί, καθώς και το πνεύμα της... "Λευκής Βίβλου".

Η τελετή δημιούργησε το αδιαχώρητο στους γύρω δρόμους και οι ταλαίπωροι οδηγοί δεν είχαν τον ίδιο ενθουσιασμό για τα εγκαίνια και την παρουσία του πρωθυπουργού, με τους συγκεντρωμένους. Πολλοί είχαν εγκαταλείψει και τα αυτοκίνητά τους στις οδούς Μαντζαγριωτάκη και Ανδρομάχης! Χαρακτηριστικό δείγμα της γνώμης του υπόλοιπου κόσμου της Καλλιθέας, που δε συμμετείχε στη φιέστα, ήταν η παρατήρηση μιας κυρίας, που είπε: "Ας κοιτάξει να δώσει καμιά δουλιά στον κόσμο και ας αφήσει τα εγκαίνια".

Τα ΚΠΑ, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα συνεισφέρουν στην... αντιμετώπιση της ανεργίας μέσα από την παροχή πληροφοριών στους εργαζόμενους και τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ για την απασχόληση, τις κενές θέσεις, την ανεργία, ενώ θα συνδέονται με το "Εθνικό Παρατηρητήριο Απασχόλησης". Με λίγα λόγια, πρόκειται για ένα εργαλείο, το οποίο στα πλαίσια μετάλλαξης του ΟΑΕΔ, θα βοηθήσει στην εφαρμογή των κυβερνητικών μέτρων για την ανεργία. Η λειτουργία του εντάσσεται στα "ενεργητικά" μέτρα απαξίωσης της επιδότησης ανεργίας, του φαγώματος από τους εργοδότες των πόρων του ΟΑΕΔ, της επιβολής της μιας δουλιάς για δυο και τρεις εργαζόμενους με το ανάλογο μεροκάματο.

Ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εργασίας, ο διοικητής του ΟΑΕΔ Κ. Ευτρατόγλου και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς, μετά τον αγιασμό.

Ο Κ. Σημίτης αναλώθηκε στο χαιρετισμό του σε ευχολόγια για την αντιμετώπιση της ανεργίας με φράσεις, όπως "για μας το πρόβλημα εντοπίζεται στη στενότητα εξεύρεσης εργασίας", "θέτουμε για να ελέγξουμε μετρήσιμους στόχους". Επανέλαβε τις εξαγγελίες για τα προγράμματα του ΟΑΕΔ που θα εξυπηρετήσουν 200 χιλ. νέους, μίλησε για "επένδυση στη διά βίου μάθηση".

ΔΡΑΜΑ
Κλειστοί οι τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί

Ανακοίνωση της ΝΑΣ Καβάλας - Δράμας - Ξάνθης

Κλειστοί παραμένουν, από την Παρασκευή, οι πέντε τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί της Δράμας με κατασχεμένα και σφραγισμένα τα μηχανήματά τους μετά από παρέμβαση του εισαγγελέα, κ. Σιώπη.

Συνελήφθησαν επίσης και κρατήθηκαν στα κρατητήρια της Ασφάλειας Δράμας, με τη διαδικασία του αυτόφωρου, οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών οι οποίοι αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα οι τηλεοπτικοί σταθμοί Δράμας έπρεπε να κλείσουν γιατί στερούνται άδειας λειτουργίας και δεν κατέθεσαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο υπουργείο Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για την έκδοση της σχετικής άδειας.

Γεγονός είναι πάντως ότι οι πέντε τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά τους στο υπουργείο Τύπου και έχουν πάρει αριθμό πρωτοκόλλου. Εντύπωση επομένως προξενεί ο υπέρμετρος ζήλος της εισαγγελικής αρχής αν ληφτεί υπόψη ότι η απόφαση του υπουργείου αναφέρει συγκεκριμένα ότι πρέπει να κλείσουν μόνο όσοι σταθμοί δεν έχουν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Στην ανακοίνωση - καταγγελία της, για την πρωτοφανή αυτή ενέργεια, η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" Καβάλας - Δράμας - Ξάνθης υπογραμμίζει ότι αυτοί που έδωσαν την εντολή για το κλείσιμο των τοπικών τηλεοπτικών μέσων Δράμας "έχουν στόχο τον έλεγχο και τη φίμωση ακόμη των μικρών, περιφερειακών ραδιοτηλεοπτικών μέσων, προς όφελος των γνωστών ημέτερων MEGA, ΑΝΤΕΝΝΑ κ. ο. κ.".

"Είναι φανερό", συνεχίζει η καταγγελία της ΝΑΣ"ότι πρόκειται για πολιτικό - κυβερνητικό μέτρο με καθοδηγητές το υπουργείο Τύπου και την Περιφέρεια. Σ' αυτούς επόμενα πρέπει να στραφεί και η ανάλογη διαμαρτυρία, μια και δική τους είναι η ευθύνη που καθυστερεί η εξέταση των πολυάριθμων αιτήσεων που εκκρεμούν".

Την ενέργεια καταδίκασε επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης και χτες συνήλθε έκτακτα το Νομαρχιακό Συμβούλιο το οποίο αποφάσισε να ζητήσει από τον εισαγγελέα και το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο, την άρση της κατάσχεσης και τροποποίηση του σχετικού νόμου.

Στο Νομαρχιακό Συμβούλιο παραβρέθηκε και μίλησε εκ μέρους της ΝΑΣ Καβάλας - Δράμας - Ξάνθης ο Φάνης Γκερλεκτσής, που κάλεσε τους συμμετέχοντες να επιδιώξουν την άρση της κυβερνητικής εντολής. Χτες το απόγευμα αντιπροσωπεία από τον νομάρχη, δήμαρχο και 3 βουλευτές του νομού είχε συνάντηση με τον εισαγγελέα και συζήτησε μαζί του το θέμα.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η στάση του εισαγγελέα στη συνάντηση ήταν διαλλακτική μεν, αλλά δεν έδωσε ουσιαστική διέξοδο παρά την υπόσχεση ότι δε θα υπάρξει κλιμάκωση. Αφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους οι σταθμοί, δε δέχτηκε όμως να αποσφραγίσει τα μηχανήματά τους. Γεννάται επομένως το ερώτημα με ποιο τρόπο μπορούν να λειτουργήσουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί με σφραγισμένα τα μηχανήματα!

"Συναντίληψη" πρωθυπουργού - αρχιεπισκόπου...

Επί της ουσίας - αφού εισήλθαν και σε ουσιώδη ζητήματα - εξελίχτηκε η εθιμοτυπική συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλου, που έγινε με την παρουσία και του υπουργού Παιδείας και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργό Γ. Πασχαλίδη, ενώ τον αρχιεπίσκοπο συνόδευαν οι μητροπολίτες Πατρών κ. Νικόδημος και Σερρών κ. Μάξιμος.

Οπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, αμέσως μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, "συζητήσαμε σε έκταση τα προβλήματα που απασχολούν την πολιτεία και την Εκκλησία, τον τρόπο συνεργασίας μας, την προσπάθεια την οποία πρέπει να καταβάλουμε για να μπορέσουμε να δώσουμε στην ελληνική κοινωνία και στην Ελλάδα κατευθύνσεις, οι οποίες θα κάνουν τον τόπο μας πιο ισχυρό. Πρόσθεσε ακόμα ότι "μέσα στο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί για το ρόλο της πολιτείας και της Εκκλησίας στο παρελθόν, για τον τρόπο συνεργασίας τους, θα συνεργαστούμε και μελλοντικά πολύ καλά και θα λύσουμε, από κοινού, τα προβλήματα, τα οποία συναντά η χώρα μας"!

Από την πλευρά του, ο αρχιεπίσκοπος μίλησε για "συναντίληψη" να προχωρήσουμε από κοινού στη διεκδίκηση των καλώς νοουμένων συμφερόντων του λαού μας" και ανέφερε χαρακτηριστικά: "Στο πρόσωπο του κ. πρωθυπουργού, συναντήσαμε τον άνθρωπο, ο οποίος μας διαβεβαιώνει για το θεσμικό ρόλο της Εκκλησίας μέσα στο έθνος και μέσα στο κράτος το ελληνικό, για τη διαβεβαίωση συμπαράστασης προς την Εκκλησία, προκειμένου να ασκήσει αυτόν τον ευεργετικό ρόλο για την πρόοδο του λαού μας και για την καταξίωση της Ελλάδος μέσα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι". Ακόμα δήλωσε πως "εμείς ως Εκκλησία είμαστε έτοιμοι να ασκήσουμε την παρέμβασή μας στους ομόδοξους, κυρίως, λαούς των Βαλκανίων...".

ΠΑΣΟΚ
Διήμερο με "κοινωνικό" προσωπείο

Συνεδριάζει αύριο το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ για να προετοιμαστεί η διήμερη συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος με θέμα την... "κοινωνική πολιτική" της κυβέρνησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο. Στη σύνοδο της ΚΕ θα παρουσιαστούν οι κυβερνητικές θέσεις για την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ, τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, τις "παρεμβάσεις" στο ασφαλιστικό σύστημα και όλα αυτά θα εμφανιστούν με τον μανδύα της... κυβερνητικής ευαισθησίας για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει στο κομματικό του ακροατήριο τα περί της ΟΝΕ, ενώ η όλη "παράσταση" θα σημάνει την έναρξη μιας μακρόχρονης προπαγάνδας με στόχο την τόνωση του... "κοινωνικού προσώπου" του ΠΑΣΟΚ.

Ενόψει της συνεδρίασης δε λείπουν τα σενάρια περί επανεμφάνισης της λεγόμενης "εσωκομματικής αντιπολίτευσης", που δεν αποκλείεται μέλη της να παρουσιάσουν κείμενο - πλατφόρμα που θα αναφέρεται στα ζητήματα του "κοινωνικού κράτους".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ