ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάη 1998
Σελ. /40
ΚΕΝΗ
Οι φτωχότεροι της Ευρώπης!
  • Τη μικρότερη αγοραστική δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν τα ελληνικά νοικοκυριά, σύμφωνα με την EUROSTAT
  • Μεγαλύτερη και η ταξική "ψαλίδα" μεταξύ πλούσιων και φτωχών

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν τη μικρότερη αγοραστική δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά τη μεγαλύτερη ταξική "ψαλίδα" δαπανών μεταξύ πλούσιων και φτωχών νοικοκυριών ενώ οι Ελληνες "μη χειρώνακτες εργαζόμενοι" έχουν την υψηλότερη κατανάλωση απ' όλους. Τα ελληνικά νοικοκυριά καταναλώνουν περισσότερα από τους άλλους Ευρωπαίους για υγεία, φροντιστήρια και ντύσιμο, αλλά τα λιγότερα για θέαμα και κουλτούρα. Οι διαφορές μεγαλώνουν στη βάση της διάκρισης Βόρειων και Νότιων χωρών της Ευρώπης αλλά συγκλίνουν όταν εξετάζεται η κατανάλωση σε σχέση με την "κοινωνικο - οικονομική" διαστρωμάτωση.

Τα ανωτέρω προκύπτουν από στατιστικά στοιχεία της υπηρεσίας της Κομισιόν(Eurostat) που δόθηκαν στη δημοσιότητα προχτές στις Βρυξέλλες. Ο χρόνος δειγματοληπτικής έρευνας για την Ελλάδα είναι από Οκτώβρη 1993 μέχρι Σεπτέμβρη 1994. Ο μέσος όρος της έρευνας, έχει χρόνο αναφοράς το 1994 και αφορά μόνο οχτώ κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή Βέλγιο, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Φινλανδία και Σουηδία. Σύμφωνα με την Eurostat, τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν τη μικρότερη αγοραστική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (9.100 μονάδες SPA - σ.σ. μονάδες αγοραστικής δύναμης) ενώ π. χ. το Βέλγιο έχει 13.700 μονάδες SPA και το Λουξεμβούργο περίπου 22.000 μονάδες SPA. Βέβαια δεν καταναλώνουν όλα τα νοικοκυριά το ίδιο. Στην Ελλάδα π. χ. η σχέση πλουσίων με φτωχά νοικοκυριά είναι περίπου 2,5 φορές περισσότερη κατανάλωση για τους πλούσιους, μια ταξική "επίδοση" που έρχεται δεύτερη, αμέσως μετά τους Ιταλούς. Ετσι τα πιο φτωχά νοικοκυριά καταναλώνουν στην Ελλάδα γύρω στις 6.000 μονάδες SPA, και τα πιο πλούσια πάνω από 15.000 μονάδες SPA, όσο περίπου και τα αντίστοιχα ισπανικά. Η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία έχουν τη μεγαλύτερη "ψαλίδα" ανάμεσα στα φτωχά και πλούσια νοικοκυριά. Τα οχτώ κράτη - μέλη, κατά μέσο όρο, έχουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση για κατοικία, νερό, φως και θέρμανση (24,9% της συνολικής κατανάλωσης), για το φαγητό 19%, ενώ τα λιγότερα λεφτά ξοδεύονται για την εκπαίδευση των παιδιών (0,9% του συνόλου), με δραματική εξαίρεση στην Ελλάδα, όπου εξαιτίας των φροντιστηρίων, τα νοικοκυριά δαπανούν 2,2% του συνόλου.

Οι δαπάνες των ελληνικών νοικοκυριών (σε παρένθεση ο μέσος όρος των οκτώ κρατών - μελών) έχουν ως εξής: Κατοικία 24% (24,9), φαγητό 17,8% (19%), μεταφορές 9,3% (11,9%), θέαμα και κουλτούρα 3,9% (8,3%), άλλες υπηρεσίες 7,9% (8,2%), ένδυση και υπόδηση 12,9% (7,4%), οικιακός εξοπλισμός και έπιπλα 6,7% (6,3%), ξενοδοχεία, καφενεία και εστιατόρια 5,1% (5,9%), Υγεία 5,2%(3%), αλκοόλ και καπνός 3,4% (2,5%), επικοινωνίες 1,6% (1,7%) και εκπαίδευση παιδιών 2,2% (0,9%). Οσον αφορά τις διαφορές κατανάλωσης "ανά κοινωνικο - οικονομική κατηγορία", τα στατιστικά στοιχεία της Κομισιόν αποκαλύπτουν περισσότερα απ' όσα προσπαθούν να κρύψουν. Συγκεκριμένα σ' όλες τις χώρες τα πλέον φτωχά λαϊκά στρώματα (χειρώνακτες εργάτες, αγρότες και άνεργοι) καταναλώνουν πολύ λιγότερο από τις άλλες κοινωνικές τάξεις. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, με μέσο όρο κατανάλωσης το 100, οι χειρώνακτες εργάτες φαίνεται να δαπανούν 88, οι αγρότες 86 και οι άνεργοι 82. Αντίθετα οι "ελεύθεροι επαγγελματίες" καταναλώνουν 117 και οι "εργαζόμενοι σε μη χειρωνακτική εργασία" εκτινάσσονται στο 126, που είναι και ο υψηλότερος μέσος όρος κατανάλωσης από μια "κοινωνικο - οικονομική κατηγορία" σ' ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Στατιστική Υπηρεσία κάνει ειδική αναφορά στο "υψηλό ποσοστό αυτοκατανάλωσης" στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι "ένα στα δύο ελληνικά νοικοκυριά δηλώνουν ότι καταναλώνουν ένα προϊόν διατροφής που προέρχεται από δική του καλλιέργεια, από τον προσωπικό του κήπο ή το δικό του κήπο". Η"αυτοκατανάλωση" εκπροσωπεί το 29% της διατροφής των Ελλήνων αγροτών, και μειώνεται κάτω του 10% για τις άλλες κατηγορίες νοικοκυριών. Τα λαχανικά κατέχουν τα πρωτεία στο σύνολο των προϊόντων "αυτο - κατανάλωσης". Ιδιαίτερες διαπιστώσεις κάνει η Eurostat και σε σχέση με την κατανάλωση ανάλογα με το είδος οικογένειας και την ηλικία. Ετσι "η αύξηση των δαπανών διατροφής εξαιτίας των παιδιών είναι ξεκάθαρη σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία" δηλαδή στις μεσογειακές χώρες υπό εξέταση, ενώ η διατροφή στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς της Βόρειας Ευρώπης "είναι πιο σταθερή". Σε σχέση με την ηλικία, το 1994 η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη κατανάλωση για νοικοκυριά"κάτω των 30 χρόνων" ενώ αντίθετα π. χ. το Βέλγιο είχε τη μεγαλύτερη κατανάλωση για νοικοκυριά "60 χρονών και πλέον".

ΚΟΙΝΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΕ

Στην υπεράσπιση των συμφερόντων των πολυεθνικών

Σε στρατιωτικοπολιτικό, αστυνομικοτρομοκρατικό οργανισμό εξελίσσεται η ΕΕ, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης

Τις προσπάθειες δημιουργίας κοινής αμυντικής πολιτικής για την υπεράσπιση των συμφερόντων των μονοπωλίων και των πολυεθνικών και την καταστολή των κοινωνικών και λαϊκών εξεγέρσεων, καταδίκασε, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Ολομέλειας του ΕΚ, σχετικά με τη σταδιακή δημιουργία κοινής αμυντικής πολιτικής της ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε: "Θα συγχαρώ και εγώ σαν συνέχεια των άλλων συναδέλφων τον εισηγητή κ. Tindemans, γιατί κάτω από πολύ λεπτές και περίτεχνες διατυπώσεις που του επιτρέπει η πολύχρονη πολιτική του εμπειρία, κατορθώνει να αφήσει να διαφανεί εκείνο που θέλει, τη μετεξέλιξη της ΕΕ σε ένα στρατιωτικοπολιτικό αστυνομικοτρομοκρατικό οργανισμό. Ελαύνεται όχι από προσωπικά, αλλά από ταξικά, κριτήρια. Αυτά εκφράζει. Πρέπει το χρηματιστικό κεφάλαιο, το μεγάλο μονοπωλιακό κεφάλαιο, οι πολυεθνικές εταιρίες να μπορέσουν να "χωνέψουν" - χωρίς ενοχλήσεις - όσα κατακτούν με την οικονομική, νομισματική ένωση και όλα τα άλλα συνεπαγόμενα που διέπουν σήμερα την ΕΕ.

"Εκεί αποβλέπει η δημιουργία δυνάμεων έκτακτης ειδικής επέμβασης, η δημιουργία προγραμμάτων εξοπλισμού, η δημιουργία βιομηχανίας στρατιωτικών εξοπλισμών, η δημιουργία κέντρων πληροφόρησης εναέριων, το σαρδάμ ΝΑΤΟ, ΔΕΕ, ΚΕΠΑ κλπ. όλα με δαπάνες των Ευρωπαίων φορολογούμενων".

"Και τίθεται βέβαια το ζήτημα: καλά, δε θα έχει αυτή η ΕΕ μια πολιτική άμυνας; Δεν κατονομάζει όμως σαφώς ποιος είναι ο εχθρός και εναντίον ποιου; Δεν υπάρχει ούτε το πρόσχημα "Σοβιετική Ενωση, Σύμφωνο της Βαρσοβίας" και αφήνει να υπονοηθεί ότι ο εχθρός είναι οι λαοί, η εξέγερσή τους κάτω από αυτή την καταπιεστική πολιτική. Αυτή θέλετε να καταστείλετε, υπογράμμισε ο Β. Εφραιμίδης, και με βάση αυτό θέλετε να έχετε και το ελεύθερο να επεμβαίνετε μέσα και έξω από την περίμετρο της ΕΕ, όπου θίγονται, λέει, τα συμφέροντα της ΕΕ, δηλαδή του πολυεθνικού της κεφαλαίου".

Απευθυνόμενος στον εισηγητή και τον παρόντα εκπρόσωπο του Συμβουλίου κ. Μπρουκ ο Β. Εφραιμίδης τόνισε: "επειδή πολύς λόγος γίνεται για τον Σλ. Μιλόσεβιτς, τι θα γίνει με την τουρκική στρατοκρατία, τον τουρκικό επεκτατισμό που καταπιέζει τον κουρδικό λαό, κατέχει την Κύπρο και απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, χώρας - μέλους της ΕΕ. Θέλετε και αυτά και όποιον Μιλόσεβιτς να τα αντιμετωπίσετε στο όνομα της άμυνας, της ασφάλειας και της ειρήνης. Υπάρχουν οι συμφωνίες του Ελσίνσκι, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Χρησιμοποιήστε αυτούς. Αχειραγώγητους όμως και σύμφωνα με τη θέληση των λαών για ειρήνη, ασφάλεια και συνεργασία".

ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ
Σοβαρές παραλείψεις στην οδηγία για την ασφάλειά του
Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδη

Τις σοβαρές παραλείψεις και ελλείψεις της οδηγίας για την ασφάλεια του πόσιμου νερού, που μπορούν να αποβούν σε βάρος της δημόσιας υγείας, επισήμανε, με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης, τονίζοντας ότι η ποιότητα του πόσιμου ύδατος αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα για τη δημόσια υγεία και δεν επιτρέπεται να υπάρχουν οι οποιεσδήποτε παρεκκλίσεις από την αυστηρότερη δυνατή νομοθεσία και την πλήρη εφαρμογή της.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε πως "είναι θετικό ότι επιτέλους ρυθμίζεται με οδηγία ένα μέγιστο θέμα, που αφορά την υγεία όλων των πολιτών. Είναι θετικό, επίσης, το ότι προβλέπεται μέσα σε μια πενταετία να αντικατασταθούν οι σωλήνες από μόλυβδο, που είναι γνωστό ότι έχουν αρνητικές, επικίνδυνες επιπτώσεις στην υγεία".

Ομως, επισήμανε ο Β. Εφραιμίδης, υπάρχουν παραλείψεις και αρνητικά σημεία στην οδηγία. "Εκπληξη επίσης μας προκαλεί, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ότι το Συμβούλιο και η Επιτροπή προχωρούν σε καθορισμό ορίων περιεκτικότητας του νερού σε μικροοργανισμούς, καθώς και σε χημικά προϊόντα, όπως το κυάνιο, το αρσενικό, ο μόλυβδος και τα φυτοφάρμακα. Δε γίνεται όμως καμία αναφορά στα βρωμικά ιόντα και τα ιόντα βρωμίου και ακόμη περισσότερο δεν περιλαμβάνεται στα επικίνδυνα χημικά ο αμίαντος, ενώ αποδεδειγμένα είναι καρκινογόνος και προκαλεί και άλλες ασθένειες. Η ίδια η Κομισιόν και το Συμβούλιο αποφάσισαν να χαλάσουν τα κτίριά τους στις Βρυξέλλες, να τα ανακατασκευάσουν. Ξοδεύουν δισεκατομμύρια, γιατί ο αμίαντος ήταν βλαπτικός. Παρ' όλα αυτά, δεν τον περιλαμβάνουμε στις απαγορεύσεις για χρήση στους σωλήνες διανομής του ύδατος. Αντίθετα, διατηρεί το χαλκό στα επικίνδυνα χημικά, ενώ και η ίδια η Κομισιόν, η επιστημονική της επιτροπή και ο ίδιος ο ΠΟΕ στην αναθεώρηση του 1997 αποφαίνονται ότι δεν υπάρχουν αυτές καθ' αυτές επιπτώσεις υγείας από τη μεταχείριση σωλήνων χαλκού. Και ενώ έτσι έχει η κατάσταση, ο χαλκός διατηρείται στο παράρτημα jβ, ενώ αποτελεί εύκολη, φθηνή και δοκιμασμένη λύση".

"Φοβούμαι, κατέληξε ο Β. Εφραιμίδης, ότι υπάρχει πρόθεση στήριξης κάποιων μεγάλων συμφερόντων, που είναι απαράδεκτα. Υπάρχει τρόπος να ανασκευαστεί αυτή η υποψία, αν δεχτείτε τις 4 τροπολογίες που κατέθεσαν τέσσερις πολιτικές ομάδες, που ζητούν τη διαγραφή του χαλκού από τα επικίνδυνα χημικά".

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΕΥΡΕΣΕΩΝ
Διευκολύνει τα ολιγο-μονοπώλια η σχετική έκθεση
Β. Εφραιμίδης: Καταψηφίζουμε και την κοινή θέση του Συμβουλίου και την έκθεση του εισηγητή

Υπογραμμίζοντας την αρχή ότι η επιστήμη καλείται να υπηρετεί τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και όχι να γίνεται προπομπός και αιτία ολοκαυτωμάτων, εξυπηρετώντας το άνομο κέρδος, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης καταδίκασε, με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του ΕΚ, την κοινή Θέση του Συμβουλίου, σχετικά με την προστασία των βιοτεχνολογικών εφευρέσεων.

"Θα καταψηφίσουμε και την κοινή θέση του Συμβουλίου και την έκθεση του εισηγητή, τόνισε ο Β. Εφραιμίδης, γιατί προσεγγίζει αυτό το τεράστιο, για το παρόν, για το μέλλον της ανθρωπότητας θέμα, με χρηματοοικονομικές, τεχνοκρατικές ρυθμίσεις. Γιατί δεν προβλέπει, δεν καθιερώνει κανόνες ελέγχου αυστηρούς, προληπτικούς, κατασταλτικούς, διαρκείς και αποτελεσματικούς, ώστε να μην υπάρξουν, ούτε κατά διάνοια, κίνδυνοι προσβολής του ανθρώπου και της φύσης από τις βιοτεχνολογικές ανακαλύψεις και τις εφαρμογές τους, να μην απειληθεί η ισορροπία του κοινωνικού βίου, η ανάπτυξη του ανθρώπου".

"Αντίθετα, επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, είτε το κάνουν σκόπιμα είτε όχι, η έκθεση και η κοινή θέση διευκολύνουν τα ολιγο-μονοπώλια να βάλουν στο χέρι τις βιοτεχνολογικές ανακαλύψεις και εφευρέσεις και να τις εφαρμόσουν, στο όνομα πάντα του ασύδοτου, του απάνθρωπου κέρδους τους".

"Γι' αυτό, κατέληξε ο Β. Εφραιμίδης, θα καταψηφίσουμε και θα επιμείνουμε στο αίτημα ότι χρειάζεται ριζική ανατροπή της κοινής θέσης και την έκθεση του Κοινοβουλίου που την υποστηρίζει, με κατεύθυνση, με περιεχόμενο, που να ανταποκρίνεται στην πραγματική αποστολή της επιστήμης, στο αίτημα δηλαδή του ανθρώπου να μπορεί επιτέλους με την επιστήμη, με τις ανακαλύψεις της να βελτιώνει, να ασφαλίζει τη ζωή του και όχι να τη χειροτερεύει και να τη βάζει σε κινδύνους ολοκαυτωμάτων".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ