ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ
Η ρύπανση καλά κρατεί!

Τραγικές για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία είναι οι επιπτώσεις από την ασυδοσία των βιομηχάνων στο Θριάσιο Πεδίο, αφού οι περισσότερες βιομηχανικές μονάδες λειτουργούν χωρίς να παίρνουν μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος. Την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, παρουσίασαν χτες η Ενωση Ελλήνων Φυσικών και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής, στο 3ο Περιβαλλοντικό Συμπόσιο με θέμα: "Περιβάλλον και ανάπτυξη στη Δυτική Αττική".

Οπως τονίστηκε στο συμπόσιο από τον Α. Χρηστίδη,υπεύθυνο του Σταθμού Ελέγχου Ρύπανσης στην Ελευσίνα, η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Θριάσιο Πεδίο οφείλεται κυρίως στη βιομηχανική δραστηριότητα κι ενώ οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του θείου έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, εξακολουθούν να παρουσιάζονται σημαντικές υπερβάσεις των ορίων, που έχει θέσει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ).

Συγκεκριμένα, σημειώθηκε αύξηση στα επίπεδα του όζοντος μέχρι το 1990, ενώ σήμερα η κατάσταση δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα, παρά τη μικρή μείωση των τιμών του όζοντος. Οι επιπτώσεις από αυτό εγκυμονούν κινδύνους για τους κατοίκους και τη βλάστηση της περιοχής.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, την εικοσαετία 1960 - 1980 προκλήθηκε τεράστια ζημιά στον κόλπο της Ελευσίνας με τη διοχέτευση στη θάλασσα ακατέργαστων τοξικών αποβλήτων της "Χαλυβουργικής", οργανικού φορτίου δύο οινοπνευματοποιείων και λάδια από δύο Διυλιστήρια. Μεγάλη συμβολή είχε επίσης και ο Κεντρικός Αποχετευτικός Αγωγός (ΚΑΑ), αφού είχε υπολογιστεί ότι το 20% των λυμάτων και αποβλήτων απ' αυτόν έφταναν στον κόλπο της Ελευσίνας. Παρόλο που πολλά εργοστάσια έχουν κλείσει και τα λύματα από τον ΚΑΑ στέλνονται στην Ψυττάλεια, ο κόλπος παραμένει σοβαρά ρυπασμένος και ευτροφικός. Το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει ιδίως στο βυθό, που η βελτίωση είναι δύσκολη. Τα ιζήματα παρουσιάζουν μεγάλες συγκεντρώσεις σε οργανικό άνθρακα, φώσφορο, άζωτο, βαριά μέταλλα και λάδια.

Σημειώνεται ότι το Θριάσιο Πεδίο συγκεντρώνει μια πάρα πολύ μεγάλη βιομηχανική δραστηριότητα, από περίπου 1.000 μεγάλες, μικρές και μεσαίες μονάδες, μερικές από τις οποίες είναι οι μεγαλύτερες της χώρας (Διυλιστήρια, Τσιμεντοβιομηχανίες, Χαλυβουργίες και Ναυπηγεία). Σύμφωνα με στοιχεία του 1993, στο Θριάσιο εκλύεται κάθε χρόνο το 32,9% του καπνού ολόκληρης της Αττικής, το 83,9% των αιωρουμένων σωματιδίων, το 46,8% των οξειδίων του αζώτου, το 67,2% του διοξειδίου του θείου και το 23,7% των υδρογονανθράκων!

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ
Αναγκαίο ένα μέτωπο αντίστασης

Το ψήφισμα της προσυνδιάσκεψης της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας"

Μέσα σε κλίμα έντονου προβληματισμού, αλλά και ενθουσιασμού και σε μια περίοδο έντασης της πολύμορφης και πολυμέτωπης επίθεσης των δυνάμεων του κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου, της ΕΕ, της κυβέρνησης, στα δικαιώματα των εργαζομένων, πραγματοποιήθηκε η κλαδική προσυνδιάσκεψη της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας" των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Αθήνα.

Οπως τονίζεται στο ψήφισμα, που εκδόθηκε κατά τη διάρκεια της παναθηναϊκής σύσκεψης, σε μια περίοδο όπου οι συνδικαλιστικές παρατάξεις των κομμάτων που έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό και συνεργούν στο έγκλημα κατά της εργατικής τάξης με το λεγόμενο κοινωνικό διάλογο, διαπιστώθηκε πως για να αναδιοργανωθεί και αναγεννηθεί το συνδικαλιστικό κίνημα σε ταξική κατεύθυνση και να βγει από το τέλμα δεν πρέπει να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος. Ετσι ώστε να μπει φραγμός, με την ανάπτυξη αυτή του συνδικαλιστικού κινήματος, στη νεοφιλελεύθερη επίθεση και να αποσπάσει η εργατική τάξη νέες κατακτήσεις.

Με τη δραστηριοποίηση των δυνάμεων της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας" στους ΟΤΑ της Αθήνας, πρέπει όλοι μαζί να πάρουμε πιο αποφασιστικές πρωτοβουλίες για συσπείρωση ευρύτερων στρωμάτων εργαζομένων, για τη δημιουργία προϋποθέσεων και, στη συνέχεια, μετώπου ενάντια στη λαίλαπα μέτρων της κυβέρνησης, τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ που υλοποιούν κατά των εργαζομένων.

Απαραίτητη προϋπόθεση γι' αυτό είναι, πρωταρχικά, η συσπείρωση στα σωματεία. Η ενότητα στη βάση των προβλημάτων, η ανάδειξη των αιτιών και των ευθυνών των παραπάνω κύκλων της ολιγαρχίας, καθώς και η ανάδειξη νέων συσχετισμών δυνάμεων στις διοικήσεις των συνδικάτων που θα εκφράζουν τα πραγματικά προβλήματα των εργατών, θα αναπτύσσουν αγώνες με προοπτική, δε θα συναινούν, δε θα συμβιβάζονται και δε θα υποτάσσονται.

Ιδιαίτερα σήμερα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα μέτρα της κυβέρνησης οδηγούν στην πλήρη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του κοινωνικού χαρακτήρα, που παρέχει η ΤΑ προς το λαό, με την ανταποδοτικότητα και την πρόσθετη φορολόγηση. Η συσχέτιση και επίθεση με βάση αυτήν την κατεύθυνση οδηγεί στην πλήρη ανατροπή και των εργασιακών σχέσεων (μερική απασχόληση, άρση μονιμότητας κ.ά.), στη συρρίκνωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, στην κατάργηση των ΣΣΕ. Η υλοποίηση των παραπάνω πραγματοποιείται με όλο το θεσμικό και νομικό οπλοστάσιο (λαιμητόμος για όλα τα δικαιώματα), που διαθέτει η άρχουσα τάξη (νόμοι στη Βουλή για ΤΣΑ, Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας, μίνι ασφαλιστικό ή μάξι εισοδηματική πολιτική, προγράμματα επιδοτούμενα για ειδίκευση μέσω ΚΕΚ για την ανεργία κ.ά.). Ολα τούτα αποσκοπούν, όχι μόνο στο να αναπτυχθούν τα κέρδη της ολιγαρχίας, αλλά και να επενδύσουν ιδεολογικά, πολιτικά, στη λογική του ευρωμονόδρομου, της σύγκλισης, της διαιώνισης της εξουσίας τους. Μιας εξουσίας αντιλαϊκής, που αυξάνει το πλούτο σε όλο και πιο λίγους, τη φτώχεια, δε, τη διανέμει σε όλο και περισσότερους.

Με βάση τα παραπάνω, το μέτωπο αντίστασης των εργαζομένων είναι ανάγκη να ορθώσει ταξική διαχωριστική γραμμή απέναντι στα συμφέροντα που εξυπηρετούνται από την πολιτική της κυβέρνησης, των συνοδοιπόρων της (κομμάτων, που με τον α ή β τρόπο έχουν τον ευρωπαϊκό αυτό προσανατολισμό) και των συμβιβασμένων, υποταγμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών.

Η παράταξη σημειώνει ότι το μέτωπο αντίστασης πρέπει να παλεύει για:

Υπεράσπιση των δικαιωμάτων και νέες κατακτήσεις. Θέσπιση 35ωρου με 7ωρο και 5ήμερο στους εργαζόμενους στους ΟΤΑ και 30ωρου με 6ωρο και 5ήμερο στους εργαζόμενους στα βαριά και ανθυγιεινά. Αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων, που φέρνει νέα βάρη στον απλό άνθρωπο και συνεπάγεται αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. Πλήρη πολιτικά δικαιώματα και ελευθερίες στους εργαζόμενους στο δημόσιο και στους ΟΤΑ. ΣΣΕ στο δημόσιο και στους ΟΤΑ μεταξύ κυβέρνησης -ΚΕΔΚΕ - εργαζομένων. Ασφαλιστικά δικαιώματα με αιχμή την επέκταση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και υπεράσπιση του λαϊκού εισοδήματος. Σωματεία ταξικά με ενίσχυση των δυνάμεών μας και συσπείρωση ευρύτερων καταπιεσμένων στρωμάτων και άλλων εργαζομένων για σύσφιξη της πάλης κατά της κυβερνητικής πολιτικής.

Προφάσεις εν αμαρτίαις

Ο ένας κόβει κι ο άλλος ράβει, προετοιμάζοντας από τώρα έναν προεκλογικό αγώνα στα μέτρα τους. Κατέχοντες την εύνοια συγκροτημάτων του Τύπου, αλλά και των γνωστών "μεγαλοδημοσιογράφων", οι οποίοι εργολαβικά - και πρόκειται για κυριολεξία - έχουν αναλάβει να προωθήσουν καθένας το προϊόν του, τόσο ο Δ. Αβραμόπουλος όσο και η Μ. Δαμανάκη αλληλοσυγχαίρονται εδώ και δύο ημέρες υποκριτικά για την πρωτοβουλία τους - από κοντά και ο Δ. Μπέης - να προστατεύσουν την πόλη και τους δημότες από μια προεκλογική εκστρατεία που, όπως υποκριτικά ισχυρίζονται, θα ρυπάνει κι άλλο την Αθήνα.

Ο στόχος είναι διπλός. Απ' τη μια να νομιμοποιήσουν το κυνήγι της αφίσας για χάρη της ευπρέπειας και της ευταξίας της πόλης. Και να στερήσουν ένα ακόμα μέσο απ' αυτά που έχουν στη διάθεσή τους όσοι, όπως η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα" και ο υποψήφιός της Λεων. Αυδής,ανάμεσα στα θολά και άχρωμα μηνύματα περί δήθεν "κοινού συμφέροντος" και την προάσπιση των συμφερόντων των κατοίκων της πόλης, των λαϊκών συμφερόντων, έχουν επιλέξει ξεκάθαρα το δεύτερο.

***

Και απ' την άλλη να δικαιολογήσουν τις προκλητικές δαπάνες του προεκλογικού τους αγώνα. Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσονται προτάσεις προς συνυποψηφίους, να συμφωνήσουν στη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής για τον έλεγχο των εκλογικών δαπανών ή στην αποφυγή της χρησιμοποίησης του μηχανισμού του δήμου και κατ' επέκταση του δημοτικού χρήματος γι' αυτούς τους σκοπούς.

Αυτονόητα, δηλαδή, πράγματα. Θα είχαν όμως νόημα αν επρόκειτο να έχουν και πρακτικό αποτέλεσμα. Αλλά κατατίθενται μόνο για να εξασφαλίσουν την καλή μαρτυρία των εμπνευστών τους, αφού είναι από τώρα γνωστό ότι δε θα εφαρμοστούν.

***

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλες αυτές οι επιτροπές, ακόμα και σε επίπεδο Βουλής, δεν εξασφάλισαν μέχρι σήμερα τίποτα περισσότερο, παρά την επίδειξη καλών προθέσεων, από εκείνους ακριβώς που σκόπευαν να μην τηρήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν. Αλλωστε οι μεγάλες δαπάνες είναι άδηλες και δεν περνούν από κανέναν έλεγχο - ο τηλεοπτικός χρόνος είναι πανάκριβος και η εμφάνιση σε ένα "αντικειμενικό" δελτίο ειδήσεων, που δεν παραδέχεται την προφανή προτίμησή του, αποτελεί γκρίζα διαφήμιση. Οσο για τα ταινιάκια που ετοιμάζονται δε θα αφορούν τις εκλογές, αλλά την... πόλη και την προβολή της, άσχετα πότε θα κυκλοφορήσουν! Και έπεται συνέχεια.

Μετά από αυτά αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα το καθήκον που έχει θέσει στους φίλους και τα μέλη της η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα". Η καθημερινή, δηλαδή, άμεση επαφή με τους κατοίκους της πόλης, στη γειτονιά, τη δουλιά τους, στους χώρους που κινούνται και δημιουργούν. Οπως έχει επανειλημμένα σημειώσει και ο Λεων. Αυδής "απέναντι σ' αυτούς που αγωνίζονται να φτιάξουν την εικόνα τους, εμείς έχουμε το λόγο. Και είναι από τα πιο πρόσφορα και προσιτά για μας μέσα, για να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο"...

Γεράσιμος ΤΡΥΦΩΝΑΣ

Για τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους

Λήγει στις 29 Μάη η προθεσμία εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, για τις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές, πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που κατοικούν στην Ελλάδα και έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Προϋπόθεση εγγραφής είναι η διετής κατοικία σε δήμο ή κοινότητα της Ελλάδας, ενώ για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους των ευρωεκλογών δεν υφίσταται χρονικός περιορισμός. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις ή απευθείας στους δήμους και τις κοινότητας για να παραλάβουν τα προς συμπλήρωση έντυπα εγγραφής, έχοντας μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο και δύο πρόσφατες φωτογραφίες.

Οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, τη μέρα λήξης της σχετικής προθεσμίας, θα είναι ανοιχτές από τις 7.30 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Φεστιβάλ με μνήμη

"76 χρόνια Μικρά Ασία - 74 χρόνια Δήμος Βύρωνα", είναι το θέμα του φετινού 13ου Παιδικού Φεστιβάλ που διοργανώνει ο δήμος και θα παρουσιάσουν, σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, στις 12 το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο "ΤΙΤΑΝΙΑ", ο δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Ρογκάκος και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Πνευματικού Κέντρου, Βασίλης Κολοβός.

Γιατί, όμως, επιλέχτηκε το θέμα "76 χρόνια Μικρά Ασία - 74 χρόνια Δήμος Βύρωνα"; Επειδή - όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στη σχετική πρόσκληση - μόνο μέσα από την ιστορία του ένας λαός μπορεί να ανακαλύψει τα συστατικά της ψυχής του και να χαράξει το μέλλον του. Επειδή η αντίστασή μας στο άγριο ρεύμα των καιρών πρέπει να είναι άμεση.

Προκλητική αδιαφορία

Την προκλητική αδιαφορία του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκη καταδικάζει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ - ΟΤΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης) στο αίτημά της για πρόσληψη ελεγκτών γιατρών σε 23 νομούς της χώρας, μεταξύ των οποίων και της Θεσσαλονίκης. Το ίδιο αίτημα έχει και το ΔΣ του Ταμείου Υγείας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΥΔΚΥ). Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕ - ΟΤΑ επισημαίνει ότι η κατάσταση αυτή ταλαιπωρεί καθημερινά χιλιάδες ασφαλισμένους του ΤΥΔΚΥ και ταυτόχρονα αποτελεί κίνδυνο για κατασπατάληση χρημάτων από άσκοπες συνταγογραφήσεις και εξετάσεις. Τονίζει ότι έχει εξαντληθεί η υπομονή των ασφαλισμένων αυτών των περιοχών και ότι η μη άμεση επίλυσή του θα αναγκάσει την ΠΟΕ - ΟΤΑ να προχωρήσει και σε άλλες ενέργειες πίεσης απέναντι στο υπουργείο Εργασίας και την κυβέρνηση. Επίσης, η ΠΟΕ - ΟΤΑ καταγγέλλει την άρνηση του Ν. Φαρμάκη να απαντήσει στο αίτημα της Ομοσπονδίας για συνάντηση μαζί του.

Θάνατος αγωνίστριας

Η ΚΟΒ Εξαρχείων και η οικογένειά της αναγγέλλουν με θλίψη το θάνατο της παλαίμαχης συντρόφισσας, μέλους του ΚΚΕ

ΕΛΛΗΣ ΒΑΝΙΩΤΗ - ΚΑΖΑΣΙΔΟΥ εκπαιδευτικού, μέλους της Εθνικής Αντίστασης, μέλους του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών, με πλούσια δράση μέχρι το τέλος της ζωής της.

  • Η κηδεία της γίνεται σήμερα Πέμπτη, 14 Μάη, στις 5 το απόγευμα στο Νεκροταφείο Καισαριανής.

Παρά το κλείσιμο πολλών εργοστασίων, η βιομηχανία εξακολουθεί να είναι ανάμεσα στους πρώτους παράγοντες που ρυπαίνουν ανεξέλεγκτα το Θριάσιο



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ