Πέμπτη 14 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ
Η ρύπανση καλά κρατεί!

Τραγικές για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία είναι οι επιπτώσεις από την ασυδοσία των βιομηχάνων στο Θριάσιο Πεδίο, αφού οι περισσότερες βιομηχανικές μονάδες λειτουργούν χωρίς να παίρνουν μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος. Την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, παρουσίασαν χτες η Ενωση Ελλήνων Φυσικών και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής, στο 3ο Περιβαλλοντικό Συμπόσιο με θέμα: "Περιβάλλον και ανάπτυξη στη Δυτική Αττική".

Οπως τονίστηκε στο συμπόσιο από τον Α. Χρηστίδη,υπεύθυνο του Σταθμού Ελέγχου Ρύπανσης στην Ελευσίνα, η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Θριάσιο Πεδίο οφείλεται κυρίως στη βιομηχανική δραστηριότητα κι ενώ οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του θείου έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, εξακολουθούν να παρουσιάζονται σημαντικές υπερβάσεις των ορίων, που έχει θέσει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ).

Συγκεκριμένα, σημειώθηκε αύξηση στα επίπεδα του όζοντος μέχρι το 1990, ενώ σήμερα η κατάσταση δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα, παρά τη μικρή μείωση των τιμών του όζοντος. Οι επιπτώσεις από αυτό εγκυμονούν κινδύνους για τους κατοίκους και τη βλάστηση της περιοχής.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, την εικοσαετία 1960 - 1980 προκλήθηκε τεράστια ζημιά στον κόλπο της Ελευσίνας με τη διοχέτευση στη θάλασσα ακατέργαστων τοξικών αποβλήτων της "Χαλυβουργικής", οργανικού φορτίου δύο οινοπνευματοποιείων και λάδια από δύο Διυλιστήρια. Μεγάλη συμβολή είχε επίσης και ο Κεντρικός Αποχετευτικός Αγωγός (ΚΑΑ), αφού είχε υπολογιστεί ότι το 20% των λυμάτων και αποβλήτων απ' αυτόν έφταναν στον κόλπο της Ελευσίνας. Παρόλο που πολλά εργοστάσια έχουν κλείσει και τα λύματα από τον ΚΑΑ στέλνονται στην Ψυττάλεια, ο κόλπος παραμένει σοβαρά ρυπασμένος και ευτροφικός. Το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει ιδίως στο βυθό, που η βελτίωση είναι δύσκολη. Τα ιζήματα παρουσιάζουν μεγάλες συγκεντρώσεις σε οργανικό άνθρακα, φώσφορο, άζωτο, βαριά μέταλλα και λάδια.

Σημειώνεται ότι το Θριάσιο Πεδίο συγκεντρώνει μια πάρα πολύ μεγάλη βιομηχανική δραστηριότητα, από περίπου 1.000 μεγάλες, μικρές και μεσαίες μονάδες, μερικές από τις οποίες είναι οι μεγαλύτερες της χώρας (Διυλιστήρια, Τσιμεντοβιομηχανίες, Χαλυβουργίες και Ναυπηγεία). Σύμφωνα με στοιχεία του 1993, στο Θριάσιο εκλύεται κάθε χρόνο το 32,9% του καπνού ολόκληρης της Αττικής, το 83,9% των αιωρουμένων σωματιδίων, το 46,8% των οξειδίων του αζώτου, το 67,2% του διοξειδίου του θείου και το 23,7% των υδρογονανθράκων!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ