Πέμπτη 14 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΡΙΣΑ
Στο "φουλ" τα "Αγροτοδικεία"

Σήμερα 14 δίκες στο Εφετείο με 77 συνολικά κατηγορούμενους, ανάμεσά τους και τα μέλη της ΠΑΣΕ

Πληθώρα δικών σε βάρος αγωνιστών της αγροτιάς στη Λάρισα. Σήμερα, στο Εφετείο εκδικάζονται 14 υποθέσεις με 77 κατηγορούμενους.Πρώτη δίκη είναι αυτή με 20 κατηγορούμενους αγρότες - μεταξύ των οποίων και τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα - που είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα, το Μάη του 1997, σε φυλάκιση 6 μηνών ο καθένας, για τη συμμετοχή τους στη μεγάλη αγροτική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε από τις 29 του Νοέμβρη μέχρι τις 22 του Δεκέμβρη 1996. Κατά της καταδικαστικής απόφασης, εκτός των καταδικασμένων, έφεση υπέβαλε - μόνο σε ό,τι αφορά την ποινή των μελών της ΠΑΣΕ - και ο εισαγγελέας Εφετών Λάρισας, επειδή έκρινε ότι έπρεπε να επιβληθεί ακόμα μεγαλύτερη ποινή!

Οι υπόλοιπες 13 δίκες αφορούν αγρότες διαφόρων περιοχών του νομού που κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν το 1995 και το 1996.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι δίκες και στα πρωτοβάθμια δικαστήρια.

Χτες στο πινάκιο του "Αγροτοδικείου" βρίσκονταν 4 δίκες με 48 συνολικά κατηγορούμενους αγρότες.Εγινε η πρώτη, με 18 κατηγορούμενους - 5 παρόντες και 13 απόντες - και καταδικάστηκαν όλοι, παρόντες και απόντες, σε 4 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή.Οι υπόλοιπες 3 αναβλήθηκαν λόγω παρέλευσης χρόνου, αφού έχει "πέσει πολλή δουλιά" και το "Αγροτοδικείο" δεν προλαβαίνει. Προχτές στο ίδιο δικαστήριο είχε αναβληθεί άλλη μια δίκη με κατηγορούμενους 22 αγρότες του νομού.

Εδώ και σχεδόν δυο χρόνια που άρχισαν οι δίκες των αγροτών, στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας πάνω από 2.000 αγωνιστές της αγροτιάς πέρασαν από το εδώλιο και εκατοντάδες καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές. Σε όλη την Ελλάδα πάνω από 10.000 αγρότες σύρθηκαν στα "Αγροτοδικεία",μόνο και μόνο επειδή αγωνίστηκαν για τη λύση των πολλών και οξυμένων προβλημάτων, τα οποία δημιουργεί η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Και ν' αναλογιστεί κανείς ότι δεν έφτασαν ακόμα στο ακροατήριο δίκες αγροτών για τη συμμετοχή τους στις μεγάλες κινητοποιήσεις το 1997 και στις αρχές του 1998.

Να σημειωθεί δε ότι ήδη πολλές δίκες τώρα επαναλαμβάνονται στα Εφετεία, των οποίων οι καταδικαστικές αποφάσεις είναι εκτελεστέες, με αποτέλεσμα πολλοί φτωχοί αγρότες ν' αναγκαστούν είτε να πληρώσουν πολλά χρήματα για δικαστικά έξοδα και εξαγόραση των ποινών ή να πάνε φυλακή.

Μεγάλο πολιτικό πρόβλημα

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιμένει στην πολιτική ποινικοποίησης των αγώνων για να εκδικηθεί τους αγωνιζόμενους αγρότες και να τρομοκρατήσει όλη την ελληνική αγροτιά, ευελπιστώντας πως έτσι θα σταματήσουν οι αγώνες για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζει.

Ταυτόχρονα, χτυπώντας ανελέητα μέσω και της δικαιοσύνης τους αγωνιστές της αγροτιάς, επιχειρεί να στείλει μήνυμα προς τους άλλους εργαζόμενους, σε όσους αντιδρούν ή σκέφτονται ν' αντιδράσουν στην αντιλαϊκή πολιτική της, προειδοποιώντας τους για το "τι τους περιμένει".

Γι' αυτό και αρνήθηκε η κυβέρνηση και οι βουλευτές της να προχωρήσουν - μέσω της Βουλής - σε πολιτική λύση του προβλήματος των δικαστικών διώξεων εναντίον των αγροτών, όπως πρότεινε το ΚΚΕ και συμφώνησαν και άλλα κόμματα. Το αγροτικό κίνημα, αλλά και οι εκπρόσωποι πολλών άλλων μαζικών φορέων, όπως και πολλοί παράγοντες του νομικού κόσμου έχουν, πολλές φορές, επισημάνει ότι η έκταση και η ένταση της ποινικοποίησης των αγώνων των αγροτών, η μετατροπή της χώρας σ' ένα "απέραντο "Αγροτοδικείο" πολιτικής σκοπιμότητας", έχουν δημιουργήσει, ήδη, μέγα κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα στην Ελλάδα.Πάντως οι αγρότες της Θεσσαλίας κι όλης της χώρας δεν τρομοκρατούνται και δηλώνουν πως θα συνεχίσουν την πάλη τους για να μην ξεκληριστούν από τη γη τους, να μείνουν στα χωριά τους και να θρέφουν τις οικογένειές τους και το λαό μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ