Πέμπτη 14 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ξανά πλημμύρες στη Βόρεια Εύβοια

Απανωτά χτυπήματα δέχεται η περιοχή Μαντουδίου και οι γύρω κοινότητες, αφού λίγες ώρες βροχής ήταν αρκετές για να "πνίξουν" χιλιάδες στρέμματα σπαρμένων αγροτικών εκτάσεων και να τα μετατρέψουν σε ...λίμνη. Αυτή τη φορά, τα "θύματα" της κακοκαιρίας, αλλά και της κυβερνητικής εγκατάλειψης και αδιαφορίας ήταν οι αγρότες της περιοχής και οι καλλιέργειές τους.

Από τη βροχή και την υπερχείλιση του ποταμού Νηλέα, καταστράφηκαν στο μεγαλύτερο ποσοστό η κύρια καλλιέργεια που είναι το βαμβάκι και σε μικρότερη έκταση το καλαμπόκι, η πατάτα και τα κηπευτικά, ιδιαίτερα στις Κοινότητες Μετόχι,Τσούκα και Κήρινθο.

Τα αποστραγγιστικά έργα που έχουν γίνει στον κάμπο Μαντουδίου, στην κυριολεξία, έσωσαν την περιοχή, αφού εκεί σημειώθηκαν οι μικρότερες ζημιές. Ομως, οι αγρότες στον υπόλοιπο κάμπο και στις άλλες κοινότητες είναι εγκαταλειμμένοι στη μοίρα τους και κάθε φορά γίνονται "έρμαια" των καιρικών συνθηκών, αφού κανένα έργο υποδομής ή εγγειοβελτιωτικό έργο δεν έχει γίνει στην περιοχή τους.

"Εύφορη η γη, παράγει, αλλά τι να το κάνεις;", λέει χαρακτηριστικά αγρότης από την Κήρινθο, αφού "τη μια οι πλημμύρες, την άλλη η ξηρασία, την τρίτη ο παγετός, μας καταστρέφουν". Και επισημαίνοντας τον κίνδυνο της ανεργίας που παραμονεύει, αφού πολλοί άνθρωποι της περιοχής αναγκάστηκαν να ασχοληθούν με τη γεωργία αφ' ότου έκλεισαν οι μεταλλευτικές επιχειρήσεις το 1991, τόνισε: "Αν δε γίνουν έργα, αν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και το υπουργείο δε διαθέσουν χρήματα, τότε σύντομα θα ξεκληριστούμε για δεύτερη φορά".

Πάντως, οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ που επισκέφτηκαν την περιοχή για μια πρώτη εκτίμηση των ζημιών ήταν κατηγορηματικοί. Δήλωσαν ότι θα αποζημιωθούν μόνο οι καλλιέργειες που καταστράφηκαν από την υπερχείλιση του ποταμού, ενώ οι υπόλοιποι να μην περιμένουν αποζημίωση...

Γ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ