Πέμπτη 14 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ
Αναγκαίο ένα μέτωπο αντίστασης

Το ψήφισμα της προσυνδιάσκεψης της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας"

Μέσα σε κλίμα έντονου προβληματισμού, αλλά και ενθουσιασμού και σε μια περίοδο έντασης της πολύμορφης και πολυμέτωπης επίθεσης των δυνάμεων του κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου, της ΕΕ, της κυβέρνησης, στα δικαιώματα των εργαζομένων, πραγματοποιήθηκε η κλαδική προσυνδιάσκεψη της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας" των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Αθήνα.

Οπως τονίζεται στο ψήφισμα, που εκδόθηκε κατά τη διάρκεια της παναθηναϊκής σύσκεψης, σε μια περίοδο όπου οι συνδικαλιστικές παρατάξεις των κομμάτων που έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό και συνεργούν στο έγκλημα κατά της εργατικής τάξης με το λεγόμενο κοινωνικό διάλογο, διαπιστώθηκε πως για να αναδιοργανωθεί και αναγεννηθεί το συνδικαλιστικό κίνημα σε ταξική κατεύθυνση και να βγει από το τέλμα δεν πρέπει να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος. Ετσι ώστε να μπει φραγμός, με την ανάπτυξη αυτή του συνδικαλιστικού κινήματος, στη νεοφιλελεύθερη επίθεση και να αποσπάσει η εργατική τάξη νέες κατακτήσεις.

Με τη δραστηριοποίηση των δυνάμεων της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας" στους ΟΤΑ της Αθήνας, πρέπει όλοι μαζί να πάρουμε πιο αποφασιστικές πρωτοβουλίες για συσπείρωση ευρύτερων στρωμάτων εργαζομένων, για τη δημιουργία προϋποθέσεων και, στη συνέχεια, μετώπου ενάντια στη λαίλαπα μέτρων της κυβέρνησης, τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ που υλοποιούν κατά των εργαζομένων.

Απαραίτητη προϋπόθεση γι' αυτό είναι, πρωταρχικά, η συσπείρωση στα σωματεία. Η ενότητα στη βάση των προβλημάτων, η ανάδειξη των αιτιών και των ευθυνών των παραπάνω κύκλων της ολιγαρχίας, καθώς και η ανάδειξη νέων συσχετισμών δυνάμεων στις διοικήσεις των συνδικάτων που θα εκφράζουν τα πραγματικά προβλήματα των εργατών, θα αναπτύσσουν αγώνες με προοπτική, δε θα συναινούν, δε θα συμβιβάζονται και δε θα υποτάσσονται.

Ιδιαίτερα σήμερα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα μέτρα της κυβέρνησης οδηγούν στην πλήρη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του κοινωνικού χαρακτήρα, που παρέχει η ΤΑ προς το λαό, με την ανταποδοτικότητα και την πρόσθετη φορολόγηση. Η συσχέτιση και επίθεση με βάση αυτήν την κατεύθυνση οδηγεί στην πλήρη ανατροπή και των εργασιακών σχέσεων (μερική απασχόληση, άρση μονιμότητας κ.ά.), στη συρρίκνωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, στην κατάργηση των ΣΣΕ. Η υλοποίηση των παραπάνω πραγματοποιείται με όλο το θεσμικό και νομικό οπλοστάσιο (λαιμητόμος για όλα τα δικαιώματα), που διαθέτει η άρχουσα τάξη (νόμοι στη Βουλή για ΤΣΑ, Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας, μίνι ασφαλιστικό ή μάξι εισοδηματική πολιτική, προγράμματα επιδοτούμενα για ειδίκευση μέσω ΚΕΚ για την ανεργία κ.ά.). Ολα τούτα αποσκοπούν, όχι μόνο στο να αναπτυχθούν τα κέρδη της ολιγαρχίας, αλλά και να επενδύσουν ιδεολογικά, πολιτικά, στη λογική του ευρωμονόδρομου, της σύγκλισης, της διαιώνισης της εξουσίας τους. Μιας εξουσίας αντιλαϊκής, που αυξάνει το πλούτο σε όλο και πιο λίγους, τη φτώχεια, δε, τη διανέμει σε όλο και περισσότερους.

Με βάση τα παραπάνω, το μέτωπο αντίστασης των εργαζομένων είναι ανάγκη να ορθώσει ταξική διαχωριστική γραμμή απέναντι στα συμφέροντα που εξυπηρετούνται από την πολιτική της κυβέρνησης, των συνοδοιπόρων της (κομμάτων, που με τον α ή β τρόπο έχουν τον ευρωπαϊκό αυτό προσανατολισμό) και των συμβιβασμένων, υποταγμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών.

Η παράταξη σημειώνει ότι το μέτωπο αντίστασης πρέπει να παλεύει για:

Υπεράσπιση των δικαιωμάτων και νέες κατακτήσεις. Θέσπιση 35ωρου με 7ωρο και 5ήμερο στους εργαζόμενους στους ΟΤΑ και 30ωρου με 6ωρο και 5ήμερο στους εργαζόμενους στα βαριά και ανθυγιεινά. Αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων, που φέρνει νέα βάρη στον απλό άνθρωπο και συνεπάγεται αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. Πλήρη πολιτικά δικαιώματα και ελευθερίες στους εργαζόμενους στο δημόσιο και στους ΟΤΑ. ΣΣΕ στο δημόσιο και στους ΟΤΑ μεταξύ κυβέρνησης -ΚΕΔΚΕ - εργαζομένων. Ασφαλιστικά δικαιώματα με αιχμή την επέκταση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και υπεράσπιση του λαϊκού εισοδήματος. Σωματεία ταξικά με ενίσχυση των δυνάμεών μας και συσπείρωση ευρύτερων καταπιεσμένων στρωμάτων και άλλων εργαζομένων για σύσφιξη της πάλης κατά της κυβερνητικής πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ