ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ
Να μπει τέλος στην κοροϊδία
  • Μαχητικά διεκδίκησαν χτες οι κάτοικοι την προστασία των ελεύθερων χώρων στην περιοχή
  • Λεων. Αυδής: Εφαρμόζεται πολιτική υποβάθμισης των συνοικιών

"Ο δρόμος του αγώνα και της αντίστασης θα μας δικαιώσει", ήταν το μήνυμα που έστειλαν χτες εκατοντάδες κάτοικοι σε συγκέντρωση που διοργάνωσαν οι Σύλλογοι των περιοχών Αμπελοκήπων και Ν. Φιλοθέης, στο τρίγωνο Τριφυλλίας - Φλώρου - Λάμψα, απαιτώντας από τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ, Οικονομικών και Ανάπτυξης, στα οικόπεδα του ΚΑΠΑΨ και της ΔΕΗ να δημιουργηθεί λειτουργικό πράσινο και να ανεγερθεί σχολείο.

Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι ζητούν στο χώρο των δέκα στρεμμάτων του οικοπέδου της ΔΕΗ, αντί για την ανέγερση κτιρίου ύψους 25 μέτρων που σχεδιάζει η ΔΕΗ, να κατασκευαστεί σχολείο, που θα στεγάσει το 58ο Γυμνάσιο και Λύκειο Νέας Φιλοθέης, στο οποίο έχει γίνει αγωγή έξωσης από το χώρο του Βαρβάκειου, όπου φιλοξενούνται σήμερα οι μαθητές.

"Είμαστε εδώ για να προλάβουμε τη λαίλαπα των αντιπεριβαλλοντικών μέτρων, την καταστροφή των ελεύθερων χώρων. Για να χτυπήσουμε τη μοιρολατρία και την ιδεολογία που προβάλλεται, πως "τίποτα δε γίνεται"", τόνισε στη συγκέντρωση ο Θ. Μαύρης,πρόεδρος του Συλλόγου Ανω Αμπελοκήπων. "Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ - συνέχισε - πρέπει να πάρει τις ευθύνες της. Στις κοροϊδίες απαντάμε με αντεπίθεση του μαζικού λαϊκού κινήματος".

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Λεων. Αυδής,ο οποίος τόνισε: "Πέρα από το πράσινο και τους ελεύθερους χώρους εφαρμόζεται συνολικά μια τακτική υποβάθμισης των συνοικιών της Αθήνας. Ξέρουμε ποιο είναι το τέρας που βρίσκεται πίσω απ' όλα αυτά, ποιοι είναι αυτοί που καπηλεύονται τη ζωή μας". Και κατέληξε: "Πιστεύουμε στον αγώνα, στην αντίσταση, στην πάλη. Είναι ο μόνος δρόμος για να βγείτε νικητές. Θα είμαστε μαζί σας στο δρόμο και σε όλες σας τις ενέργειες".

Εκεί ήταν και ο Χρ. Λαζαρίδης,εκ μέρους της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας. "Ο μόνος δρόμος σ' αυτή την εγκληματική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι η πάλη και ο αγώνας. Για να πάψουν οι κυβερνώντες να έχουν στραμμένα τ' αυτιά τους στους Βαρδινογιάννηδες και Λαμπράκηδες και να αφουγκραστούν τι ζητάει ο λαός".

Μετά τη συγκέντρωση οι κάτοικοι έκαναν πορεία προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, για να παραδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους, φωνάζοντας συνθήματα όπως: "Αγώνας, αγώνας για τη ζωή, όχι άλλη καταστροφή", "όχι άλλη κοροϊδία, να πάρουν θέση τα υπουργεία", "σπάστε τα τσιμέντα, φυτέψτε τα με δέντρα". Σε συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των κατοίκων και των δημοτικών παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, με τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ, Ηλία Μπεριάτο,ο τελευταίος τους παρέπεμψε σε διάλογο με τον υπουργό Κ. Λαλιώτη, για "να τον πληροφορήσουν για τα νέα δεδομένα", ο οποίος με τη σειρά του θα "κουβεντιάσει με τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου". Οι κάτοικοι παρέμειναν συγκεντρωμένοι έξω από το υπουργείο μέχρι αργά το βράδυ.

ΑΜΦΙΣΣΑ
Φιέστα μακριά από τα προβλήματα

Ανακοίνωση της ΝΕ Φωκίδας του ΚΚΕ

Μακριά από τα τεράστια προβλήματα, και τις αιτίες τους, που αντιμετωπίζει η εργαζόμενη και άνεργη γυναίκα, έγινε στην Αμφισσα, το τρίτο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου αιρετών γυναικών των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, με θέμα "Γυναίκες στην Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση". Η πρόταση - συμπέρασμα του συνεδρίου, που διοργάνωσε το Συμβούλιο Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης σε συνεργασία με την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας και το Δήμο Αμφισσας, εξαντλήθηκε στην "ανάγκη" συμμετοχής των γυναικών στα ψηφοδέλτια των ερχόμενων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Κάτι που συνοδεύτηκε από ύμνους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι επιλογές της οποίας, ωστόσο, αυξάνουν τα ήδη συσσωρευμένα προβλήματα της γυναίκας και του λαού γενικότερα.

Φιέστα της δημάρχου Αμφισσας, χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Φωκίδας του ΚΚΕ, το εν λόγω συνέδριο, τη διοργάνωση του οποίου, μάλιστα πληρώνει και ο ελληνικός λαός, καθώς εντάσσεται στο 4ο Κοινοτικό Πρόγραμμα δράσης, "υπέρ των ίσων ευκαιριών ανδρών και γυναικών". "Την ώρα που μας λένε ότι η γυναικεία εργασία κοστίζει ακριβά, που κατακρεουργούν την ασφάλιση, που κατασυκοφαντούν τους λαϊκούς αγώνες ως επικίνδυνους, που τα κανάλια μάς πλημμυρίζουν με πορνό και εκπομπές που ξεφτιλίζουν τη γυναίκα, το συνέδριο αυτό καλούσε να πάρουμε μέρος στη διαχείριση του καπιταλιστικού συστήματος και να δείξουμε ανοχή στην κατάσταση αυτή", τονίζει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της η ΝΕ Αμφισσας του ΚΚΕ. Και συνεχίζει: "Προβλήματα όπως η συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας και το ξεπούλημά της, οι ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων και υπηρεσιών της κοινωνικής πολιτικής και η πάση θυσία επιδίωξη να πιαστούν τα κριτήρια σύγκλισης του Μάαστριχτ, η αύξηση της στρατιάς των ανέργων (μεγαλύτερο ποσοστό στις γυναίκες), η μείωση των κονδυλίων για παιδεία, υγεία, πρόνοια, πολιτισμό, απασχόληση, που είναι αποτελέσματα της περιβόητης οικονομίας της "ελεύθερης αγοράς", του"ανταγωνισμού" των πολυεθνικών για περισσότερα κέρδη και εκμετάλλευση των εργαζομένων, καθώς και η αντιλαϊκή πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων, ούτε καν θίχτηκαν ή αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης".

Η πάλη για την ισοτιμία και τα δικαιώματα της γυναίκας, καταλήγει η ΝΕ Φωκίδας του ΚΚΕ στην ανακοίνωσή της, περνάει μέσα από τον αγώνα κατά των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού, κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η συσπείρωση σ' ένα μεγάλο λαϊκό μέτωπο πάλης της εργατικής τάξης, της μικρομεσαίας αγροτιάς, των επαγγελματοβιοτεχνών, της νεολαίας, της προοδευτικής διανόησης, είναι ο μόνος δρόμος για την εργαζόμενη - άνεργη - αγρότισσα - νοικοκυρά - νέα γυναίκα. Η στήριξη στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, των αγωνιστικών και διεκδικητικών ψηφοδελτίων αποτελεί απάντηση αγωνιστικής συσπείρωσης και αντεπίθεση στις φιέστες τους.

ΑΙΓΑΛΕΩ
Δεν έγιναν ακόμα τα αντιπλημμυρικά

Κάλεσμα για συσπείρωση και αγώνα απηύθυνε στους κατοίκους της περιοχής του Αϊ - Γιώργη στο Αιγάλεω η "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση" (ΔΑΣ), σε συγκέντρωση που πραγματοποίησε την Τρίτη το βράδυ. Η ΔΑΣ κάλεσε τους κατοίκους να αγωνιστούν μέσα και από τους μαζικούς φορείς της πόλης, ώστε να ολοκληρωθούν τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή και να πάψει ο κίνδυνος των πλημμυρών να είναι ορατός με την πρώτη νεροποντή.

Οπως τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος Γιώτης Σαντζαρίδης,τέσσερα χρόνια πέρασαν από τον Οκτώβρη του '94, που οι πλημμύρες "χτύπησαν" το κέντρο του Αιγάλεω και τη συνοικία του Αϊ - Γιώργη. Ομως τίποτα δεν άλλαξε και κάθε χειμώνα δεκάδες οικογένειες ζουν με τον κίνδυνο μιας νέας καταστροφικής πλημμύρας. Να σημειωθεί ότι φέτος οι κάτοικοι γλίτωσαν από καθαρή τύχη μια νέα καταστροφή.

Παράλληλα, τόσο ο υποψήφιος δήμαρχος όσο και ο νυν δημοτικός σύμβουλος της ΔΑΣ Θ. Κρέπαπας κατήγγειλαν την κυβέρνηση και τη δημοτική αρχή, που παρόλο που είναι υπεύθυνοι γι' αυτή την κατάσταση, συνεχίζουν να αδιαφορούν. "Η κυβέρνηση - τόνισε ο Γ. Σαντζαρίδης - εξαγγέλλει μετά από κάθε πλημμύρα αντιπλημμυρικά έργα που ποτέ δεν ολοκληρώνονται, ενώ η σημερινή διοίκηση του Δήμου Αιγάλεω εδώ και τέσσερα χρόνια καθησυχάζει τους κατοίκους ότι το πρόβλημα έχει λυθεί και δεν υπάρχει κίνδυνος".

Ταυτόχρονα ο επικεφαλής της ΔΑΣ κατήγγειλε τη σημερινή Δημοτική Αρχή που δε συμπαραστάθηκε ενεργά στους κατοίκους, ώστε μαζί με την Επιτροπή Αγώνα, που έχουν δημιουργήσει, να διεκδικήσουν αγωνιστική λύση στο πρόβλημα.

Στο τέλος της ομιλίας του υποψηφίου δημάρχου, οι κάτοικοι κατέθεσαν τόσο τις εμπειρίες τους από τις πλημμύρες όσο και τις απόψεις τους για την επίλυση του προβλήματος. "Η πρώτη πλημμύρα ήταν το '64 κι από τότε δεν έχει γίνει τίποτα. Ολοι αδιαφορούν και έρχονται πάντα μετά τις πλημμύρες να μας δηλώσουν τη θλίψη τους" επισήμανε ο 75χρονος Γιάννης Σαριδάκης και τάχθηκε στο πλευρό της ΔΑΣ, προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα με τα αντιπλημμυρικά.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Επιμένει κυβερνητικά ο Λογοθέτης

Στο ζήτημα της αποφυλάκισης του δημάρχου Πειραιά Στέλιου Λογοθέτη επικεντρώθηκε η χτεσινή συγκέντρωση που διοργανώθηκε έξω από το Δημοτικό Θέατρο, η οποία πάντως ήταν σαφώς κάτω από τις προσδοκίες των οργανωτών της. Στο μαγνητοφωνημένο μήνυμά του ο Στ. Λογοθέτης επανέλαβε τους ισχυρισμούς του για πολιτική δίωξη. Για την πολιτική όμως που εφάρμοσε, που δεν είναι άλλη από την κυβερνητική πολιτική, επέμεινε ότι θα τη συνεχίσει.

Ο βασικός ομιλητής της συγκέντρωσης, ο δημαρχεύων Ευάγγελος Χρυσάφης,απευθύνθηκε σε "σκεπτόμενους, αλλά και συσκεπτόμενους", για τις τυχόν αρνητικές επιπτώσεις της υπόθεσης αυτής στο έργο του νέου δημάρχου.

Παραβρέθηκαν 19 από τους 24 δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας. Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ή έστειλαν μηνύματα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μ. Μπεντενιώτης και Γ. Καψής, ο βουλευτής του ΔΗΚΚΙ Γ. Αράπης, οι βουλευτές της ΝΔ Π. Μελάς και Γ. Καρατζαφέρης, οι εκλεγμένοι με το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ δήμαρχοι της Β Πειραιά, ο υποψήφιος νομάρχης Δ. Σαράφογλου, ο Δ. Αβραμόπουλος, η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΝ Πειραιά κ. ά.

Εκδηλώσεις

Ανοιχτή συγκέντρωση πραγματοποιεί αύριο η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" Αρτας,στις 9 το βράδυ, στο καφενείο του Νούτσου - στα Προμαντιώτικα - με θέμα: "Οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι θέσεις της ΝΑΣ Αρτας". Στη συγκέντρωση θα μιλήσει ο Βασίλης Ζιώβας,επικεφαλής της Γραμματείας της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας".

  • Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τη Δημιουργία της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Μάνδρας καλεί τα μέλη και τους φίλους της στη συγκέντρωση που διοργανώνει, σήμερα Πέμπτη 14 του Μάη, στις 8 μμ (στην καφετερία του Γ. Τσαντήλα), στην κεντρική πλατεία της πόλης, για την ιδρυτική συνέλευση - συζήτηση.
  • Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" του Δήμου Αθηναίων καλεί τους εργαζόμενους του χώρου σε σύσκεψη, τη Δευτέρα 18 του Μάη, στις 7 το απόγευμα, στα γραφεία της ΕΣΑΚ - Σ, Σόλωνος 130, με θέμα: "Γενική συνέλευση και αρχαιρεσίες του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Αθηναίων και οι θέσεις της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας"".


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ