ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάη 1998
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ετοιμάζεται η αποστολή ΝΑΤΟικής δύναμης

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Στην ανάπτυξη ΝΑΤΟικής δύναμης στα σύνορα Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου προσανατολίζονται οι υπεύθυνοι σχεδιασμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, ανακοίνωσε χτες ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι μια διερευνητική αποστολή του ΝΑΤΟ επέστρεψε προχτές από την Αλβανία και ετοιμάζει αναφορά για τις υφιστάμενες εναλλακτικές επιλογές, την οποία θα καταθέσει στους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ κατά τη συνάντησή τους στο Λουξεμβούργο στις 28 και 29 του μήνα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ιταλία τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης μιας τέτοιας δύναμης και οι χώρες της βόρειας Ευρώπης θα είναι μάλλον πρόθυμες να προσφέρουν στρατό. Ο ίδιος υποστήριξε πως η δύναμη αυτή θα είναι πολύ μικρότερη από τη Σταθεροποιητική Δύναμη του ΝΑΤΟ στη Βοσνία, που αριθμεί περισσότερους από 30.000 άνδρες.

Στο μεταξύ, χτες στην Πρίστινα, ένα 24ωρο πριν την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή του με τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο ηγέτης του "Δημοκρατικού Συνδέσμου", Ιμπραήμ Ρουγκόβα, έθεσε θέμα αποχώρησης των σερβικών στρατευμάτων από το Κόσσοβο, υποστηρίζοντας πως ειδάλλως είναι αδύνατη η επίτευξη κάποιας συμφωνίας μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου... "Χωρίς την αποχώρηση των σερβικών στρατευμάτων από το Κόσσοβο, θα είναι δίχως νόημα οι συζητήσεις με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς", φέρεται να δήλωσε ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

  • Τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο για κλιμάκωση της κρίσης σε ολόκληρη τη Βαλκανική και η συγκέντρωση μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Θεωνάς, παρεμβαίνοντας σε συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου (ΕΚ) για την κατάσταση στο Κόσσοβο. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε το ΕΚ "να πει τα πράγματα με τ' όνομά τους, να διακηρύξει σε κάθε κατεύθυνση ότι τα υπάρχοντα σύνορα είναι σεβαστά και απαραβίαστα και ότι η χρήση βίας ή η απειλή χρήσης βίας δεν οδηγεί σε λύσεις...".
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αιματοχυσία στην επέτειο της "καταστροφής"
  • Σφοδρές συγκρούσεις, 8 νεκροί, δεκάδες τραυματίες σημάδεψαν τις μεγάλες διαδηλώσεις για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον ξεριζωμό των Παλαιστινίων
  • Για "σφαγή αθώων" μιλά η Παλαιστινιακή Αρχή
  • Καμία πρόοδος δε διαφαίνεται στις συνομιλίες Νετανιάχου - Ολμπράιτ στην Ουάσιγκτον

ΓΑΖΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Οι αιματηρότερες συγκρούσεις των τελευταίων μηνών σημειώθηκαν χτες, στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη ανάμεσα σε Παλαιστίνιους διαδηλωτές και Ισραηλινούς στρατιώτες. Τα επεισόδια ακολούθησαν τις μεγάλες συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη,στην επέτειο του ξεριζωμού των Παλαιστινίων από τα εδάφη τους με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του ισραηλινού κράτους το 1948. Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί αλληλοκατηγορούνται για το ποιος έχει την ευθύνη του αιματοκυλίσματος, ενώ ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ, τόνισε ότι το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην ανεξαρτησία και στην πρωτεύουσά τους, την Ιερουσαλήμ, παραμένει στόχος. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται, στην Ουάσιγκτον, οι συνομιλίες του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και της Αμερικανίδας υπουργού Μαντλίν Ολμπράιτ χωρίς, όμως, να έχει σημειωθεί, μέχρι στιγμής, κάποια πρόοδος. Δεύτερος γύρος συνομιλιών αναμενόταν να αρχίσει χθες το βράδυ.

Σε αιματοχυσία κατέληξε η χτεσινή ημέρα μνήμης της "καταστροφής" - νάκμπα όπως ονομάζουν οι Παλαιστίνιοι την επέτειο το ξεριζωμού τους από τα εδάφη τους και την ίδρυση του ισραηλινού κράτους. Τότε 700.000 Παλαιστίνιοι είχαν ξεριζωθεί, ενώ σήμερα ο αριθμός των Παλαιστινίων προσφύγων φτάνει τα 3,5 εκατομμύρια. Μετά τη σιγή δύο λεπτών που τηρήθηκε σε μνήμη των νεκρών Παλαιστινίων και την ανάκρουση του παλαιστινιακού εθνικού ύμνου, οι συγκεντρωμένοι Παλαιστίνιοι ξεχύθηκαν στους δρόμους φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας.

Το θερμόμετρο ανέβηκε επικίνδυνα όταν νεαροί Παλαιστίνιοι διασπάστηκαν από τον κύριο όγκο των εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών και κατευθύνθηκαν στα κατά τόπους ισραηλινά φυλάκια. Ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις κατά τη διάρκεια των οποίων οι Ισραηλινοί στρατιώτες απάντησαν με δακρυγόνα, λαστιχένιες, αλλά και πραγματικές σφαίρες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του επικεφαλής της Υπηρεσίας Δημοσίας Ασφαλείας των αυτόνομων περιοχών 8 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, ανάμεσα στους οποίους και 2 οκτάχρονα παιδιά, ενώ 80 διαδηλωτές τραυματίστηκαν στη Γάζα και 100 στη Δυτική Οχθη, αρκετοί από τους οποίους νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Οι χειρότερες συγκρούσεις έγιναν στα φυλάκια Ερετζ, Μόραγκ και Κχαντ Γιουνίς στη Λωρίδα της Γάζας και στις πόλεις Ραμάλα και Χεβρώνα στη Δυτική Οχθη. Για "σφαγή αθώων" μίλησε ο υπουργός Πληροφοριών της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο, ο οποίος τόνισε ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ σε άοπλους διαδηλωτές αδιακρίτως, γι' αυτό υπάρχουν απώλειες ακόμα και σε νοσηλευτικό προσωπικό.

"Σε άμυνα" δηλώνει ο ισραηλινός στρατός

Εντελώς αντίθετης εκτίμησης είναι η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, σύμφωνα με την οποία οι Ισραηλινοί στρατιώτες δέχτηκαν επίθεση με μολότοφ αλλά και σφαίρες από τους διαδηλωτές. Στην ανακοίνωση, μάλιστα, τονίζεται ότι η παλαιστινιακή αστυνομία όχι μόνο δεν εμπόδισε τους διαδηλωτές, αλλά σε μία περίπτωση, στη Βηθλεέμ, Παλαιστίνιοι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ κατά Ισραηλινών στρατιωτών. Ο ισραηλινός στρατός κατεβάζει τον αριθμό των νεκρών σε 4, ενώ υποστηρίζει ότι τραυματίστηκαν και 10 Ισραηλινοί στρατιώτες. Κανένα σχόλιο δεν είχε γίνει, μέχρι χθες το απόγευμα, από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Τα χτεσινά επεισόδια ήταν τα αιματηρότερα των τελευταίων 20 μηνών, ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, από τον Σεπτέμβριο του 1996. Οι συγκεντρώσεις για την επέτειο της "νάκμπα" είχαν διοργανωθεί από την Παλαιστινιακή Αρχή σε όλες τις παλαιστινιακές πόλεις, σε μια προσπάθεια, όπως εκτιμούσαν πολιτικοί αναλυτές, να αναδειχτεί η βαθιά δυσαρέσκεια που διακατέχει τον παλαιστινιακό λαό. Σχετική αναφορά έκανε και στο τηλεοπτικό του μήνυμα ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στην Ιερουσαλήμ ως αιώνια πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους, τόνισε ότιοι Παλαιστίνιοι "δεν είναι μια χούφτα πρόσφυγες που ζητούν ελεημοσύνη και συμπόνια, αλλά έχουν δικαιώματα στην ανεξαρτησία και την αυτοδιάθεση και δεν πρόκειται να τα αφήσουν αδικαίωτα".

Συγκέντρωση και στην Αθήνα

Πορεία προς τα γραφεία του ΟΗΕ πραγματοποίησαν, χθες, εκπρόσωποι της παλαιστινιακής παροικίας στην Ελλάδα ζητώντας, με ψήφισμά τους, την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ, για αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα αραβικά εδάφη "πριν να είναι πολύ αργά για όλη την περιοχή". Στην πορεία, που κυριάρχησαν τα πλακάτ με συνθήματα για την παλαιστινιακή ανεξαρτησία και την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του ΣΑ, που επιβλήθηκαν στο Ιράκ, αλλά όχι στην Παλαιστίνη,συμμετείχαν εκ μέρους του ΔΣ της παροικίας ο Πρόεδρος Αχμέντ Κοτέρι και ο Χάουα Μπατίρ, και ο Παλαιστίνιος πρόξενος Σαμπρί Ισμάτ.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Βελτιώνεται η υγεία Μπιρντάλ

ΑΓΚΥΡΑ - ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.- Βελτιώνεται σταθερά η υγεία του προέδρου της Τουρκικής Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (TIHD) Ακίν Μπιρντάλ, ο οποίος τραυματίστηκε με έξι σφαίρες σε δολοφονική απόπειρα εναντίον του αυτήν τη βδομάδα.

Οι θεράποντες γιατροί του Μπιρντάλ εκτιμούν ότι ο Τούρκος ακτιβιστής θα μπορέσει να βγει από το νοσοκομείο εντός δύο βδομάδων.

"Είμαστε επιφυλακτικοί, αλλά πρέπει να πούμε ότι ο κίνδυνος θανάτου έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό. Θα πρέπει να περιμένουμε τρεις βδομάδες μέχρι να διαπιστώσουμε εάν ο τραυματισμός θα του αφήσει κάτι", είπε ο επικεφαλής των γιατρών.

Πολλοί Τούρκοι δημοσιογράφοι χαρακτήρισαν "θαύμα" το γεγονός ότι είναι ακόμη ζωντανός ο Μπιρντάλ.

Η Αστυνομία σταμάτησε χτες πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Εσωτερικών περίπου εκατό μελών της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που σκόπευαν να καταθέσουν μαύρο στεφάνι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονική απόπειρα σε βάρος του Μπιρντάλ.

Στο μεταξύ, στο Στρασβούργο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε κοινή πρόταση ψηφίσματος όλων των πολιτικών ομάδων, με την οποία εκφράζει τον αποτροπιασμό του και καταδικάζει τη δολοφονική επίθεση κατά του Ακίν Μπιρντάλ, ενώ ζητά από τις τουρκικές αρχές να διασφαλίσουν ότι οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της επίθεσης θα παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Απεργία στήριξης του αγώνα των ελαιοπαραγωγών

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Οι εργαζόμενοι σε εκατοντάδες πόλεις και χωριά πραγματοποίησαν την προγραμματισμένη απεργιακή τους κινητοποίηση χθες, σε ένδειξη συμπαράστασης και στήριξης στους δοκιμαζόμενους ελαιοπαραγωγούς που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές της παραγωγής του ελαιόλαδου μετά τις φετινές ντιρεκτίβες της ΕΕ που αφορούν το ύψος της αγροτικής παραγωγής.

Η απεργία, που οργανώθηκε από τέσσερα Συνδικάτα - ανάμεσά τους και τα δύο μεγαλύτερα, τη Γενική Ενωση Εργατών και την Επιτροπή Εργατών - είχε στόχο να στηρίξει τους παραγωγούς, αλλά και να κινητοποιήσει και να ενημερώσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί και συνολικά ο κόσμος της υπαίθρου, μετά τις περικοπές που κατεβάζουν σχεδόν 150.000 μετρικούς τόνους την παραγωγή και πλήττει σημαντικά το εισόδημά τους.

Διαδηλωτές συγκρούονται με αστυνομικούς στα χτεσινά γεγονότα στη Γάζα


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ