Παρασκευή 15 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ετοιμάζεται η αποστολή ΝΑΤΟικής δύναμης

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Στην ανάπτυξη ΝΑΤΟικής δύναμης στα σύνορα Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου προσανατολίζονται οι υπεύθυνοι σχεδιασμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, ανακοίνωσε χτες ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι μια διερευνητική αποστολή του ΝΑΤΟ επέστρεψε προχτές από την Αλβανία και ετοιμάζει αναφορά για τις υφιστάμενες εναλλακτικές επιλογές, την οποία θα καταθέσει στους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ κατά τη συνάντησή τους στο Λουξεμβούργο στις 28 και 29 του μήνα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ιταλία τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης μιας τέτοιας δύναμης και οι χώρες της βόρειας Ευρώπης θα είναι μάλλον πρόθυμες να προσφέρουν στρατό. Ο ίδιος υποστήριξε πως η δύναμη αυτή θα είναι πολύ μικρότερη από τη Σταθεροποιητική Δύναμη του ΝΑΤΟ στη Βοσνία, που αριθμεί περισσότερους από 30.000 άνδρες.

Στο μεταξύ, χτες στην Πρίστινα, ένα 24ωρο πριν την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή του με τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο ηγέτης του "Δημοκρατικού Συνδέσμου", Ιμπραήμ Ρουγκόβα, έθεσε θέμα αποχώρησης των σερβικών στρατευμάτων από το Κόσσοβο, υποστηρίζοντας πως ειδάλλως είναι αδύνατη η επίτευξη κάποιας συμφωνίας μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου... "Χωρίς την αποχώρηση των σερβικών στρατευμάτων από το Κόσσοβο, θα είναι δίχως νόημα οι συζητήσεις με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς", φέρεται να δήλωσε ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

  • Τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο για κλιμάκωση της κρίσης σε ολόκληρη τη Βαλκανική και η συγκέντρωση μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Θεωνάς, παρεμβαίνοντας σε συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου (ΕΚ) για την κατάσταση στο Κόσσοβο. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε το ΕΚ "να πει τα πράγματα με τ' όνομά τους, να διακηρύξει σε κάθε κατεύθυνση ότι τα υπάρχοντα σύνορα είναι σεβαστά και απαραβίαστα και ότι η χρήση βίας ή η απειλή χρήσης βίας δεν οδηγεί σε λύσεις...".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ