ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Μάη 1998
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο εφιάλτης της ταξικής πάλης

Νομίζει πως μπορεί να κάνει "χιούμορ" η "Καθημερινή" σε βάρος του λαϊκού κινήματος και των εργαζομένων, επειδή, προφανώς, πιστεύει ότι η πλευρά των "νικητών" που βρίσκεται είναι παντοδύναμη. Ετσι, συνοδεύει τη φωτογραφία με τη χειραψία της ντροπής μεταξύ Πολυζωγόπουλου - Στράτου με την εξής λεζάντα: "Ο Λένιν δε θα έβλεπε με καλό μάτι μια συμφωνία που αφήνει ικανοποιημένες και τις δύο πλευρές του "ταξικού" αγώνα. Δε θα διαφωνούσε, ωστόσο, με την επικράτηση του ρεαλισμού". Ο εφιάλτης τους είναι ακριβώς αυτός: Γνωρίζουν πολύ καλά από ποια πλευρά θα είναι τελικά ο νικητής της ταξικής πάλης.

"Οτο - κιού" και "άι - κιού"

Οφείλουμε μετά παρρησίας να παραδεχτούμε ότι η συνέντευξη της κυρίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη - περί φιλανθρωπίας και άλλων τινών - στην εκπομπή "Ενώπιος ενωπίω" του Νίκου Χατζηνικολάου, ήταν καθ' όλα άψογη και αψεγάδιαστη.

Ετοιμότητα άμεσης απάντησης στις ερωτήσεις του τηλεπαρουσιαστή - λες και τις γνώριζε εκ των προτέρων - ρέων λόγος χωρίς κόμπιασμα και το παραμικρό λεκτικό λαθάκι - λες και έκανε ανάγνωση κειμένου - χρωματισμός της φωνής και νοηματική συνέχεια με παρενθετικές παρεμβολές - λες και είχε προετοιμαστεί, προ πολλού, καταλλήλως.

Αψογος και ο τηλεπαρουσιαστής - το επέβαλε άλλωστε, η περίσταση, καθότι παρουσίαζε τις απόψεις και τις φιλανθρωπικές δραστηριότητες της συζύγου ενός εκ των αφεντικών του - δε διέκοπτε, ως, ενίοτε συνηθίζει, όταν συνομιλεί με απεργούς εργάτες και εξεγερμένους αγρότες, επιτρέποντάς της να "ολοκληρώνει".

Σ' αυτή τη συνέντευξη - η οποία προτείνουμε να προβάλλεται ως υπόδειγμα δημοσιογραφίας στις δημοσιογραφικές σχολές - είδαμε, εκτός των άλλων, πόσο βοηθάει το "ότο - κιού", όχι μόνο σε όσους, όπως η κυρία Βαρδινογιάννη, διαθέτουν, αλλά και σε εκείνους που υπολείπονται "άι - κιού"...

Αυτοί είναι

Στον κοσμάκη,

που ιδρώνει

απ' τα βάρη

και τη "ζώνη"

τακτική

"εξηνταβελόνη",

μα στους λίγους,

στους αγάδες,

γαλαντόμοι,

χουβαρντάδες,

οι πανάθλιοι

"παπάδες"!

Στον κοσμάκη

ούτε διάρα

κι ό,τι θέλει

η άλλη φάρα,

πού 'χει πλοία

και "φουγάρα",

στον κοσμάκη

σαν "Εβραίοι"

και στους λίγους

χρήμα ρέει,

φοβεροί

κατεργαραίοι!

Ο οίστρος

Η διέξοδος

Ολα αυτά σημαίνουν, μήπως, ότι υποστηρίζουμε τη σημερινή κατάσταση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση; Οχι, βέβαια. Η σημερινή κατάσταση σφραγίζεται από έντονα και σοβαρά προβλήματα. Αυτό δε σημαίνει, όμως, πως πρέπει να γίνει και χειρότερη. Αντίθετα, μπορούμε και πρέπει να κάνουμε την εκπαίδευση - και όχι μόνο την τριτοβάθμια - πραγματικά δημόσια και δωρεάν. Χωρίς τους πολύμορφους σημερινούς ταξικούς φραγμούς. Αντίστοιχη των σύγχρονων αναγκών, τόσο σε περιεχόμενο όσο και σε μεθόδους, αλλά και των απαιτήσεων μιας ουσιαστικής, ολόπλευρης και προς όφελος του λαού ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας - ώστε να βρίσκουν δουλιά και όσοι αποφοιτούν, εκτός των άλλων. Να αποκτήσουν οι εκπαιδευτικοί και οι εκπαιδευόμενοι, αλλά και η κοινωνία γενικότερα, ουσιαστικό ρόλο στην όλη διαδικασία. Να κυριαρχήσει ένα γόνιμο και δημιουργικό κλίμα αναζήτησης της γνώσης και της αλήθειας, δημιουργικής άμιλλας και αποτελεσματικής αξιοποίησης των ιδιαίτερων κλίσεων κάθε νέου και νέας.

Ωραία και καλά είναι όλ' αυτά, θα πείτε, αλλά απαιτούν ριζικές και γενικότερες αλλαγές, τις οποίες μόνο ο λαός μπορεί να τις επιβάλλει. Δίκιο έχετε. Ετσι ακριβώς είναι. Αντί, λοιπόν, να εγκλωβιζόμαστε στα ψεύτικα επιχειρήματα και τα κάλπικα διλήμματα των διαφόρων, ας βάλουμε πλάτη, για να μπει πραγματικά η παιδεία στην υπηρεσία του λαού και των παιδιών του.

Η πραγματικότητα

Οποιοι, τυχόν, κεφαλαιοκράτες ιδρύσουν και λειτουργήσουν πανεπιστήμια ή ανώτατες σχολές στη χώρα μας, δε θα το κάνουν, επειδή διακρίνονται για τα φιλόπτωχα ή τα φιλελληνικά τους αισθήματα, ούτε στη μνήμη των πεθαμένων οικείων τους, αλλά για να κερδίσουν χρήματα. Χρήματα, που θα τα εξαγάγουν κατόπιν στο εξωτερικό, για να συνεχίσουν την εκμετάλλευση κάποιων άλλων εργαζόμενων σε άλλη χώρα. Συνάλλαγμα, επομένως, θα φεύγει πολύ περισσότερο, γιατί ζούμε πλέον σε συνθήκες "ελεύθερης οικονομίας".

Δεύτερον, είναι πολύ αμφίβολο - τουλάχιστον - αν θα υπάρξουν μεγαλύτερες δυνατότητες σπουδών για τους χιλιάδες νέους. Για παράδειγμα, τα δίδακτρα δε θα βρίσκονται στο ύψος, που τώρα πληρώνουν όσοι σπουδάζουν στο εξωτερικό, αλλά θα είναι πολύ ακριβότερα. Εδώ έχουν φτάσει στο 1.000.000 το χρόνο, τα δίδακτρα για τις ιδιωτικές δημοσιογραφικές σχολές. Για φανταστείτε, να έρθει ένα ξένο πανεπιστήμιο, να δαπανήσει σημαντικά κεφάλαια για κτίρια, εξοπλισμούς, κλπ, και να θέλει, όχι μόνο να τα αποσβέσει σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά ταυτόχρονα, να αποκομίζει κι ένα σημαντικό κέρδος;

Τέλος, τα περί ανταγωνισμού, ως μοχλού εξέλιξης και βελτίωσης, είναι εξ ολοκλήρου κάλπικα. Μήπως, δε βλέπουμε καθημερινά πώς λειτουργεί ο περιβόητος ανταγωνισμός; Ανταγωνισμός στο σημερινό καπιταλισμό σημαίνει ολόπλευρη λειτουργία των νόμων της ζούγκλας, του δίκαιου του ισχυρότερου και της περιθωριοποίησης ή της εξαφάνισης των αδυνάτων. Αυτό γίνεται σήμερα και τη διαδικασία αυτή την πληρώνουν πολύμορφα και ακριβά οι εργαζόμενοι και όλος ο λαός. Κι όλ' αυτά, χωρίς να ασχοληθούμε, με το επίπεδο και την ποιότητα των όποιων ιδιωτικών πανεπιστημίων έρθουν να εγκατασταθούν στη χώρα μας...

Κάλπικα επιχειρήματα

Ναι, βέβαια, είναι πολλά και διάφορα τα πλεονεκτήματα από την ενδεχόμενη αναγνώριση και λειτουργία στη χώρα μας των ξένων και ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αυτό ισχυρίζονται όσοι υποστηρίζουν αυτή τη θέση και, προκειμένου να σε πείσουν, το κάνουν αμέσως και λιανά.

Πρώτον, δε θα φεύγει συνάλλαγμα στο εξωτερικό, όπως συμβαίνει τώρα με όσους σπουδάζουν στην αλλοδαπή. Δεύτερον, θα υπάρχει η δυνατότητα σπουδών στην Ελλάδα, για χιλιάδες νέους, με δίδακτρα παραπλήσια των όσων πληρώνουν σήμερα σ' αυτές τις χώρες. Τρίτον, ο ανταγωνισμός θα βοηθήσει την εξέλιξη και τη βελτίωση των δημόσιων πανεπιστημίων της χώρας.

Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα ή τα παραπάνω δεν έχουν το παραμικρό πραγματικό αντίκρισμα, πέρα από πολλά και διάφορα άλλα, που μπορεί να πει κανείς για την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης; Η γνώμη μας είναι το δεύτερο κι ας την κάνουμε κι εμείς λιανά.

Ουαί τοις συμβιβασμένοις!

Αν δεν αρκούν στην υποταγμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ τα χειροκροτήματα του ΣΕΒ για τη σύμβαση της ντροπής που υπέγραψαν, τους αφιερώνουμε ορισμένα ακόμα εγκώμια από την "Καθημερινή": "Η ΓΣΕΕ αποδεχόμενη την υπογραφή διετούς συλλογικής σύμβασης εργασίας, με όρους που στηρίζουν την αντιπληθωριστική πολιτική και το στόχο του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, επέλεξε το δρόμο του ρεαλισμού (σ. σ. της υποταγής) και της υποστήριξης του εθνικού στόχου" (σ. σ. της άρχουσας τάξης). Και το καλύτερο: "Είναι ίσως η μεγαλύτερη συνεισφορά των εργαζομένων στην εθνική προσπάθεια, την οποία πρέπει να αναγνωρίσουν τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι λοιπές παραγωγικές τάξεις και να συμπεριφερθούν αναλόγως". Ουαί τοις συμβιβασμένοις!

Αντιπολίτευση...

ΠΑΛΙ ΤΑ ΙΔΙΑ,εκεί στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. Επίθεση στους... διαφωνούντες από τον πρωθυπουργό, δηλώσεις... γεμάτες νόημα από τη λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση και... αυτά.

***

Μόλις τελειώσει κι αυτή η ιστορία, όλα θα γίνουν όπως πριν. Η κυβέρνηση θα κάνει την πολιτική της (που ορθώς ονομάζουν οι πάντες δεξιά), τις ιδιωτικοποιήσεις της, τα σκανδαλάκια της, ενώ οι αντιφρονούντες θα κάνουν... την πάπια.

***

Ειλικρινέστατη ερώτηση κάνουμε: Εσείς, αν ήσαστε στη θέση τους, δε θα προτιμούσατε καλύτερα να μη μιλάτε; Τι δηλώνεις, αγαπητέ κ. "στέλεχος του κινήματος", αντιπολίτευση, αφού... δεν κάνεις τίποτε γι' αυτό;

***

Η, μάλλον όχι, κάτι κάνουν. Ολη τη μέρα ψάχνουν να βρουν τις κατάλληλες λέξεις, ώστε να κάνουν τέτοιες δηλώσεις που και το αντιπολιτευτικό τους στιλ να διατηρούν αλλά και να μην τάσσονται εναντίον του κυβερνητικού έργου.

***

Ομως, τέλος πάντων, δεν καταλαβαίνουν ότι ως λαός δεν είμαστε δα και τόσο βλάκες; Χτες, που λέει ο λόγος, το ψηφίσανε, π.χ., το νομοσχέδιο για την "Ολυμπιακή", προχτές ψηφίσανε το νομοσχέδιο για την επέκταση του ΝΑΤΟ... Ας μη μας δουλεύουν έτσι.

***

ΜΕ βαριές ποινές απειλούν τα αθλητικά δικαστήρια τις διοικήσεις των συλλόγων για τα επεισόδια που έγιναν στο ματς ΠΑΟ - ΑΕΚ στο μπάσκετ την περασμένη βδομάδα. Σιγά τα αίματα!

***

Να προτείνουμε μια χρηματική ποινή; Να πληρώσουν το σύνολο των χρεών που έχει φροντίσει να ρυθμιστούν σε πάμπολλες δόσεις εδώ και καιρό η κυβέρνηση. Και εννοούμε να πληρώσουν οι μεγαλοσχήμονες που βρίσκονται πίσω από τις ομάδες, γιατί αυτοί και μόνο αυτοί ευθύνονται για την κατάσταση που υπάρχει...

Ξέχασε ή λέει ψέματα;

Η Ιονική, είναι μικρή ή μεγάλη τράπεζα; Οι εργαζόμενοι στις τράπεζες καθώς και οι τραπεζίτες, ξέρουν πως η Ιονική, δεν είναι μόνο η αρχαιότερη ελληνική τράπεζα, αλλά και ανήκει στις 4 μεγαλύτερες τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα. Οι πελάτες της Ιονικής, ξέρουν επίσης, πως η τράπεζα με την οποία συναλλάσσονται, είναι μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ελλάδα.

Το ερώτημα αυτό, βέβαια, θα είχε ενδιαφέρον να μας το απαντήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του "νέου" ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτης. Και αν θέτουμε το συγκεκριμένο ερώτημα στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση του "νέου" ΠΑΣΟΚ, είναι για να σημειώσουμε πως το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Στην προκειμένη περίπτωση, το ψέμα προέρχεται απότον ίδιο τον πρωθυπουργό που - υπεραμυνόμενος της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνησή του - δήλωσε στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Ζάππειο ότι ο λαός ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Τον Οκτώβρη του 1996 που διάβαζε από το βήμα της Βουλής τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του και ζητούσε την ψήφο εμπιστοσύνης, το μόνο που είχε πει για τις ιδιωτικοποιήσεις τραπεζών, ο Κ. Σημίτης, ήταν πως θα "αποκρατικοποιήσει μικρές τράπεζες".

Και το ερώτημα που τίθεται είναι: Ξέχασε τόσο γρήγορα ή έλεγε συνειδητά ψέματα;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ