ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Μάη 1998
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συγκεντρώσεις στις πρωτεύουσες των νομών

Σε εξέλιξη το αγωνιστικό πρόγραμμα, που αποφάσισαν στην πανθεσσαλική σύσκεψη οι μαζικοί φορείς του λαϊκού κινήματος της περιοχής

ΛΑΡΙΣΑ.-

Μέσα στην ερχόμενη βδομάδα ξεκινούν στη Θεσσαλία κοινές κινητοποιήσεις εργαζομένων, εκπαιδευτικών, αγροτών, ΕΒΕ, νέων και συνταξιούχων εναντίον της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης.Οι κινητοποιήσεις αυτές θα γίνουν στις πρωτεύουσες των τεσσάρων θεσσαλικών νομών,στα πλαίσια των αποφάσεων και του προγράμματος δράσης της Πανθεσσαλικής Σύσκεψης για το συντονισμό της πάλης όλων των λαϊκών στρωμάτων,που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στη Λάρισα, με τη συμμετοχή 53 συνδικαλιστικών οργανώσεων απ' όλη τη Θεσσαλία.

Στο Βόλο η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 19 του Μάη, στις 7.30 το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας με πρωτοβουλία των Εργατικού Κέντρου Αλμυρού, Σωματείου Εργαζομένων ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ, Ενωσης Μηχανοσιδηρουργών, των Σωματείων ΕΤΕ - ΔΕΗ και ΕΔΟΠ - ΔΕΗ, του Συνδέσμου Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, του Σωματείου Καθαριστριών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, του Συλλόγου Αδιορίστων Εκπαιδευτικών, του Συντονιστικού Μαθητικού Αγώνα, του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΟΚΑ και τη συμμετοχή εκπροσώπων πολλών άλλων μαζικών φορέων και σωματείων.

Στη Λάρισα η συγκέντρωση, που διοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας,το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ,οι δυο Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων,η Ομοσπονδία ΕΒΕ και πολλά πρωτοβάθμια σωματεία,θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 του Μάη, στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Στα Τρίκαλα η συγκέντρωση θα γίνει την Παρασκευή 22 του Μάη στην πλατεία Ρήγα Φεραίου και οργανώνεται από το Συνδικάτο Οικοδόμων και την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων.Συγκέντρωση θα γίνει επίσης και στην Καρδίτσα.

Η ενωτική δράση όλων των λαϊκών στρωμάτων της Θεσσαλίας θα συνεχιστεί με την 24ωρη απεργία στις 27 του Μάη στη βάση του διεκδικητικού πλαισίου που θέτουν τα Εργατικά Κέντρα της περιοχής και στο "πνεύμα" των αποφάσεων της Πανθεσσαλικής Σύσκεψης των φορέων, ενώ στις 5 του Ιούνη θα πραγματοποιηθεί νέα πανθεσσαλική σύσκεψη των δευτεροβάθμιων οργανώσεων για να συζητηθεί και να ληφθούν αποφάσεις για παραπέρα κλιμάκωση των συντονισμένων αγώνων.

Οι διοργανωτές των ενωτικών κινητοποιήσεων εξέδωσαν ανακοινώσεις - καλέσματα προς όλους τους φορείς, τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους ΕΒΕ, τους νέους και τους συνταξιούχους της Θεσσαλίας, καλώντας σε κοινό αγώνα για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων τους που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική.

Ανεβαίνει το αγωνιστικό θερμόμετρο

Βδομάδα κινητοποιήσεων σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες για την πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 27 του Μάη

Σημαντικές - και από την άποψη των στόχων που θέτουν και ως προς το συντονισμένο χαρακτήρα τους - κινητοποιήσεις ξεδιπλώνονται αυτή τη βδομάδα σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ στην τελική ευθεία αναμένεται να μπουν οι προετοιμασίες για την πανεργατική πανυπαλληλική απεργία στις 27 του Μάη που αποφάσισαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Οι κινητοποιήσεις που αναπτύσσονται σε περιφερειακό επίπεδο από Εργατικά Κέντρα και άλλους μαζικούς φορείς - ως αποτέλεσμα πρωτοβουλιών συντονισμού της δράσης ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται τα εργατικά δικαιώματα - προβάλλουν ως κεντρικούς στόχους την υπεράσπιση των κατακτήσεων στις εργασιακές σχέσεις, την προστασία του οχτάωρου και της πλήρους απασχόλησης, την απόκρουση της επέκτασης της μερικής απασχόλησης και του ωρομισθίου, την αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.

Εξάλλου, η προχτεσινή εξέλιξη στο μέτωπο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας,που σφραγίστηκε από μια ακόμα πέρα για πέρα απαράδεκτη συμφωνία μεταξύ της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) και εργοδοτικών οργανώσεων - μια συμφωνία που κάνει ακόμα πιο φτωχούς τους ανειδίκευτους εργάτες και θα βαρύνει αρνητικά στη σύναψη των κλαδικών συμβάσεων - δίνει νέα διάσταση στις επικείμενες κινητοποιήσεις. Ηδη, οι ταξικές, αγωνιστικές δυνάμεις έχουν καταγγείλει τη συμφωνία αυτή και έχουν καλέσει τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την επιλογή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, διαμηνύοντας ταυτόχρονα ότι είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν για ικανοποιητικές κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις. Πολύ περισσότερο, που στο στόχαστρο εργοδοσίας και κυβέρνησης βρίσκεται ο ίδιος ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων, ενώ οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες δε διστάζουν πλέον να δηλώνουν ανοιχτά ότι σκοπός των διαβόητων Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης είναι η παροχή στους εργοδότες της δυνατότητας να αμείβουν τους εργαζόμενους κάτω από τα όρια των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων!

Την αγωνιστική αυλαία ανοίγουν αυτή τη βδομάδα τα Εργατικά Κέντρα Πελοποννήσου,με πλήθος συγκεντρώσεων σε πολλές πόλεις την Τρίτη, 19 του Μάη, στις οποίες συντονίζουν το αγωνιστικό τους βήμα βάσει των αποφάσεων που έχουν ήδη πάρει.

Τη "σκυτάλη" παίρνει η Θεσσαλία με τη διοργάνωση παλλαϊκών συγκεντρώσεων στις πρωτεύουσες των θεσσαλικών νομών, από εργατικά συνδικάτα, αγροτικές και άλλες μαζικές οργανώσεις.

Την Τετάρτη, 20 του Μάη,πραγματοποιείται, με απόφαση της ΓΣΕΕ, τετράωρη πανελλαδική στάση εργασίας στις ΔΕΚΟ,ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ "φωτιά" έχουν πάρει οι τράπεζες, όπου έχουν συγκεντρωθεί αυτή τη στιγμή τα "πυρά" της κυβέρνησης.

Στις 27 του Μάη,η χώρα θα παραλύσει απ' άκρη σ' άκρη από την πανεργατική πανυπαλληλική απεργία,που υποχρεώθηκαν να κηρύξουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, καθώς οι αγωνιστικές πιέσεις από τα "κάτω" φουντώνουν και ενώ η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει το νομοθετικό τερατούργημα για την κατάργηση του οχτάωρου μέσω της "συνολικής διευθέτησης του χρόνου εργασίας", σαρώνοντας ταυτόχρονα τα πλέον θεμελιακά εργατικά δικαιώματα.

Παμμακεδονικό συλλαλητήριο

Αγωνιστικά προωθείται ο συντονισμός δράσης των Εργατικών Κέντρων Β. Ελλάδας. Πρωτοβουλίες και ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και σύσκεψη αύριο για το θέμα αυτό

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Παμμακεδονικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 27 Μάη - μέρα πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας - πραγματοποιούν τα Εργατικά Κέντρα της B. Ελλάδας, στη Θεσσαλονίκη.Με την κινητοποίηση αυτή, που θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία Αριστοτέλους,οι εργαζόμενοι θα διαδηλώσουν την απόφασή τους να αγωνιστούν για να μην ανατραπούν οι εργασιακές σχέσεις, να μην προχωρήσει καμιάς μορφής ιδιωτικοποίηση και να ληφθούν άμεσα μέτρα για την απασχόληση και τη στήριξη των ανέργων, ενώ θα καταγγελθεί και ο "κοινωνικός διάλογος".

Την απόφαση για τη διοργάνωση συλλαλητηρίου πήραν οι εκπρόσωποι των Εργατικών Κέντρων της Μακεδονίας και της Θράκης στη δεύτερη συνάντησή τους, που πραγματοποιήθηκε στις 8 του Μάη στη Θεσσαλονίκη. Στις συσκέψεις μέχρι τώρα έχουν πάρει μέρος εκπρόσωποι των ΕΚ Γιαννιτσών, Δράμας, Εδεσσας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Κατερίνης, Κιλκίς, Κοζάνης, Κομοτηνής, Νάουσας, Ξάνθης, Πτολεμαϊδας, Σερρών.Το πλαίσιο που αποφασίστηκε είναι το παρακάτω:

- Υπεράσπιση των εργασιακών σχέσεων, του 8ωρου, της κοινωνικής ασφάλισης, των συλλογικών συμβάσεων.

- Πάλη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των ΔΕΚΟ.

- Μέτρα για την απασχόληση και τη στήριξη των ανέργων.

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες συντονίζουν τη δράση τους για να αποτρέψουν την ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού, του ΟΥΘ, του ΟΑΘ, της ΔΕΘ, της Ιονικής καθώς και άλλων Οργανισμών.

Αύριο Δευτέρα πραγματοποιείται στο ΕΚΘ σύσκεψη εκπροσώπων των παραπάνω Οργανισμών και φορέων, προκειμένου να αποφασιστεί η δημιουργία κοινού μετώπου για την απόκρουση των αντιλαϊκών επιλογών της κυβέρνησης.

"Η σύσκεψη των εργαζομένων των ΔΕΚΟ και τραπεζών, καθώς και η απεργιακή συγκέντρωση των ΕΚ της Β. Ελλάδας αποτελούν τη συνέχεια των πρωτοβουλιών του ΕΚΘ, που έχουν αναληφθεί κάτω από την πίεση των συνεπειών της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα πρωτοστατεί ώστε οι πρωτοβουλίες αυτές να αποτελέσουν πόλο συσπείρωσης όλο και περισσότερων εργαζομένων. Η συσπείρωση αυτή θα πρέπει να γίνει σε ένα αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης, με προοπτική τη συγκρότηση ενός πανελλαδικού μετώπου και παλλαϊκό αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής", δηλώνει ο γγ του ΕΚΘ, Θ. Κυριακίδης,συμπληρώνοντας ότι μετά και την εξέλιξη στο μέτωπο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας,που σφραγίζεται από την απαράδεκτη συμφωνία ΓΣΕΕ - εργοδοτικών οργανώσεων, επιβάλλεται στις κινητοποιήσεις που θα ξεδιπλωθούν στο επόμενο διάστημα οι εργαζόμενοι να καταδικάσουν αυτή τη στάση της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) της ΓΣΕΕ και να οργανώσουν ακόμα καλύτερα τη μάχη για τις κλαδικές συμβάσεις.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Σε τροχιά συντονισμένων αγώνων

Συλλαλητήρια την Τρίτη 19 του Μάη σε Τρίπολη, Καλαμάτα, Αργος, Ναύπλιο, Κόρινθο

ΠΑΤΡΑ (του ανταποκριτή μας).-

Σε τροχιά αγωνιστικών κινητοποιήσεων μπαίνουν οι εργαζόμενοι της Ανατολικής Πελοποννήσου,συντονίζοντας τη δράση τους για τα συλλαλητήρια στις 19 του Μάη,που θα γίνουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της περιοχής. Τα Εργατικά Κέντρα Αργους, Καλαμάτας, Ναυπλίου και Τρίπολης πραγματοποιούν τη μέρα αυτή συλλαλητήρια με στόχο: Την υπεράσπιση των κατακτήσεων στις εργασιακές σχέσεις (την πλήρη απασχόληση και τη συνολική απόρριψη των μέτρων της κυβέρνησης που αποσκοπούν, μέσα από "ευέλικτες μορφές", να καταργήσουν το οκτάωρο, το σταθερό ημερομίσθιο, να πάρουν πίσω επιδόματα, δώρα, άδειες, αποζημιώσεις και Συλλογικές Συμβάσεις). Την παραμονή των ΔΕΚΟ 100% στο δημόσιο και την κατηγορηματική αντίθεση στην ιδιωτικοποίηση είτε με τη μορφή της "αποκρατικοποίησης". Αποχώρηση από κάθε μορφής "κοινωνικό διάλογο". Διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις. Τριανταπεντάωρο, 5ήμερο, 7ωρο με αυξήσεις και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.

Με παρεμφερή αιτήματα πραγματοποιείται την ίδια μέρα στην Κόρινθο συλλαλητήριο που διοργανώνουν τα ΕΚ Κορίνθου, Κιάτου και Λουτρακίου,ενώ σχεδιάζεται ανάλογο συλλαλητήριο και στη Σπάρτη.

Σε όλες τις πόλεις της περιοχής τα ΕΚ και τα σωματεία εντείνουν τις προετοιμασίες τους για την επιτυχία των συλλαλητηρίων, που θα αποτελέσουν το πρώτο βήμα σε μια σειρά κλιμακούμενων κινητοποιήσεων για την απόκρουση της κυβερνητικής πολιτικής λιτότητας και ανεργίας. Στην κατεύθυνση αυτή συνδικαλιστές περιοδεύουν στους τόπους δουλιάς και μοιράζοντας ενημερωτικά φυλλάδια και αφίσες καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στα συλλαλητήρια και να τα μετατρέψουν σε βήμα καταγγελίας της αντεργατικής πολιτικής των Βρυξελλών, που εφαρμόζει με θρησκευτική ευλάβεια η κυβέρνηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ