Κυριακή 17 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ανεβαίνει το αγωνιστικό θερμόμετρο

Βδομάδα κινητοποιήσεων σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες για την πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 27 του Μάη

Σημαντικές - και από την άποψη των στόχων που θέτουν και ως προς το συντονισμένο χαρακτήρα τους - κινητοποιήσεις ξεδιπλώνονται αυτή τη βδομάδα σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ στην τελική ευθεία αναμένεται να μπουν οι προετοιμασίες για την πανεργατική πανυπαλληλική απεργία στις 27 του Μάη που αποφάσισαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Οι κινητοποιήσεις που αναπτύσσονται σε περιφερειακό επίπεδο από Εργατικά Κέντρα και άλλους μαζικούς φορείς - ως αποτέλεσμα πρωτοβουλιών συντονισμού της δράσης ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται τα εργατικά δικαιώματα - προβάλλουν ως κεντρικούς στόχους την υπεράσπιση των κατακτήσεων στις εργασιακές σχέσεις, την προστασία του οχτάωρου και της πλήρους απασχόλησης, την απόκρουση της επέκτασης της μερικής απασχόλησης και του ωρομισθίου, την αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.

Εξάλλου, η προχτεσινή εξέλιξη στο μέτωπο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας,που σφραγίστηκε από μια ακόμα πέρα για πέρα απαράδεκτη συμφωνία μεταξύ της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) και εργοδοτικών οργανώσεων - μια συμφωνία που κάνει ακόμα πιο φτωχούς τους ανειδίκευτους εργάτες και θα βαρύνει αρνητικά στη σύναψη των κλαδικών συμβάσεων - δίνει νέα διάσταση στις επικείμενες κινητοποιήσεις. Ηδη, οι ταξικές, αγωνιστικές δυνάμεις έχουν καταγγείλει τη συμφωνία αυτή και έχουν καλέσει τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την επιλογή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, διαμηνύοντας ταυτόχρονα ότι είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν για ικανοποιητικές κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις. Πολύ περισσότερο, που στο στόχαστρο εργοδοσίας και κυβέρνησης βρίσκεται ο ίδιος ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων, ενώ οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες δε διστάζουν πλέον να δηλώνουν ανοιχτά ότι σκοπός των διαβόητων Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης είναι η παροχή στους εργοδότες της δυνατότητας να αμείβουν τους εργαζόμενους κάτω από τα όρια των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων!

Την αγωνιστική αυλαία ανοίγουν αυτή τη βδομάδα τα Εργατικά Κέντρα Πελοποννήσου,με πλήθος συγκεντρώσεων σε πολλές πόλεις την Τρίτη, 19 του Μάη, στις οποίες συντονίζουν το αγωνιστικό τους βήμα βάσει των αποφάσεων που έχουν ήδη πάρει.

Τη "σκυτάλη" παίρνει η Θεσσαλία με τη διοργάνωση παλλαϊκών συγκεντρώσεων στις πρωτεύουσες των θεσσαλικών νομών, από εργατικά συνδικάτα, αγροτικές και άλλες μαζικές οργανώσεις.

Την Τετάρτη, 20 του Μάη,πραγματοποιείται, με απόφαση της ΓΣΕΕ, τετράωρη πανελλαδική στάση εργασίας στις ΔΕΚΟ,ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ "φωτιά" έχουν πάρει οι τράπεζες, όπου έχουν συγκεντρωθεί αυτή τη στιγμή τα "πυρά" της κυβέρνησης.

Στις 27 του Μάη,η χώρα θα παραλύσει απ' άκρη σ' άκρη από την πανεργατική πανυπαλληλική απεργία,που υποχρεώθηκαν να κηρύξουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, καθώς οι αγωνιστικές πιέσεις από τα "κάτω" φουντώνουν και ενώ η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει το νομοθετικό τερατούργημα για την κατάργηση του οχτάωρου μέσω της "συνολικής διευθέτησης του χρόνου εργασίας", σαρώνοντας ταυτόχρονα τα πλέον θεμελιακά εργατικά δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ