ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Μάη 1998
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αέρας στα πανιά της ειρήνης

Η τελική ευθεία για τον τερματισμό της μεγάλης Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης, αλλά όχι και του αγώνα για την ειρήνη, που συνεχίζεται με νέο αέρα στα πανιά του φιλειρηνικού σκάφους, ήταν το τέλος της λεωφόρου Αλεξάνδρας στο Πεδίον του Αρεως. Οι πρώτοι ειρηνοδρόμοι, η κεφαλή της πορείας, κατέφθασαν εκεί λίγο πριν τις 7.30 μ.μ. Τα 42 χιλιόμετρα και η μεγάλη νεροποντή που τους διαπέρασε "μέχρι το κόκαλο", αφήνοντας τα σημάδια της πάνω τους, δε στάθηκαν αρκετά ούτε να τους πτοήσουν, αλλά ούτε και να τους καταπονήσουν, ώστε να μειώσουν τον ενθουσιασμό και την αγωνιστικότητά τους."Τα 42 χιλιόμετρα ήταν η αρχή, να φύγουν οι βάσεις και οι Αμερικανοί", φώναζαν.

Ο κόσμος, που ήταν συγκεντρωμένος δεξιά και αριστερά στα πεζοδρόμια της λεωφόρου, υποδεχόταν τους αγωνιστές της ειρήνης με παρατεταμένα χειροκροτήματα και έμπαιναν και αυτοί στο ρεύμα της ειρήνης. Ο δρόμος δεν άργησε να μετατραπεί σε ένα ανθρώπινο ποτάμι. Ανθρωποι όλων των ηλικιών με ξεχωριστή την παρουσία των νέων συνέχιζαν με τον ίδιο παλμό να διαδηλώνουν. Τα συνθήματα μαζί με τα αγωνιστικά τραγούδια από την εξέδρα που είχε στηθεί στην πλατεία δημιουργούσαν το κλίμα που κρατούσε την ένταση και τον ενθουσιασμό. Γύρω από την εξέδρα, πριν ακόμα αρχίσουν οι ομιλίες, επικρατούσε το αδιαχώρητο. Το δικό τους "παρών" έδωσαν και άνθρωποι που έφθασαν στο χώρο με τα αναπηρικά τους καροτσάκια.

Παρούσα ανάμεσα στο πλήθος ήταν η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα,ακόμα ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Ν. Σοφιανός,ο δήμαρχος ΑθήναςΔ. Αβραμόπουλος,ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Λεων. Αυδής,ο δήμαρχος Ζεφυρίου Γ. Λάπας,ο Γ. Τσαπόγας μέλος της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ, τα παιδιά του Γρ. Λαμπράκη Γιώργος και Γρηγόρης Λαμπράκης,ο συνοδοιπόρος του στην πρώτη Μαραθώνια Πορεία Μπάμπης Παπαδόπουλος,αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ειρήνης Κιλκίς, που έλαβε μέρος σε όλη τη Μαραθώνια Πορεία και άλλοι πολλοί.

Οι ομιλητές

Ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Ε. Μαχαίρας,που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης, εξέφρασε την πίστη ότι "η ειρήνη θα νικήσει τους πολεμοκάπηλους, οι λαοί θα διαλύσουν τις στρατιωτικές συμμαχίες που ετοιμάζουν πολέμους, θα επιβάλουν τον αφοπλισμό, θα φτιάξουν ένα νέο κόσμο φιλίας, αδελφοσύνης και δικαιοσύνης". Συνεχίζοντας την ομιλία του, επισήμανε:"Ο δρόμος της υποταγής στους ιμπεριαλιστές, της συμμετοχής στις επιθετικές στρατιωτικές συμμαχίες τους, της παραχώρησης βάσεων, στρατηγείων, λιμανιών, της εμπλοκής ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε επιθέσεις κατά ανυπεράσπιστων λαών, είναι καταστροφικός για τη χώρα μας και για την ειρήνη. Το ίδιο ισχύει για όλες τις χώρες που έχουν εμπλακεί στους μηχανισμούς της "νέας τάξης" του ΝΑΤΟ και της ΔΕΕ. Και πρέπει όλοι μαζί οι λαοί να αποτινάξουν τον αμερικάνικο ζυγό, να διαλύσουν το ΝΑΤΟ και όλες τις στρατιωτικές συμμαχίες, να αναβαθμίσουν τον ΟΗΕ που έχει καταντήσει όργανο των ΗΠΑ, για να θεμελιώσει, όχι με τα λόγια, αλλά με έργα την ειρήνη".

Στη συγκέντρωση απηύθυνε χαιρετισμό και ένας ένστολος στρατευμένος νέος, που υπηρετεί στην Κομοτηνή. "Κλήθηκα, είπε, και εγώ, όπως και χιλιάδες νέοι, να στρατευτώ για να υπερασπίσω, όπως μου είπαν, την πατρίδα και το λαό μου. Τώρα όμως μου ζητάνε να υπερασπίσω τα σχέδια των ισχυρών για να επιβάλουν το δικό τους νόμο, να χαράξουν νέα σύνορα με το αίμα μας". Και κατέληξε καταχειροκροτούμενος ότι οι στρατευμένοι δε θα συναινέσουν στη δημιουργία των Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης, δε θα γίνουν "το μακρύ χέρι" του ιμπεριαλισμού και θα ενώσουν τη φωνή τους με τη φωνή της υπόλοιπης νεολαίας και ολόκληρου του λαού.

Η Ελένη Μαρούκα, που μίλησε εκ μέρους της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη", επισήμανε τους κινδύνους που επιφυλάσσει για το μέλλον της νεολαίας "η επιδίωξη των οικονομικά ισχυρών της Ελλάδας να αρπάξουν κάτι από την πίτα της μοιρασιάς των Βαλκανίων, παραχωρώντας κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και συμμετέχοντας ενεργά στο αιματοκύλισμα των γειτονικών λαών". Ως απάντηση στα σχέδια αυτά, ανέφερε την όλο και πιο μαζική συμμετοχή των νέων στο κίνημα ειρήνης. "Η νεολαία, είπε, δε θα μείνει θεατής στις εξελίξεις". Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Θ. Παπαμάργαρης,πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, τόνισε ότι "ο αγώνας για την ειρήνη είναι και αγώνας για τις κατακτήσεις των εργαζομένων, για το δικαίωμα στη δουλιά, στην κοινωνική προστασία". Και συνέχισε: "Είναι και αγώνας ενάντια στη φτώχεια και τον αποκλεισμό, ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία. Είναι, σε τελευταία ανάλυση, ένας κοινός αγώνας έξω και μέσα στη χώρα, ενάντια στο δίδυμο του κακού, τον ιμπεριαλισμό και το νεοφιλελευθερισμό".

Τραγούδησαν ομόψυχα την ειρήνη

Δεν τους πτόησε η βροχή, τα βρεγμένα ρούχα και παπούτσια τους. Εβαλαν "στοίχημα" με όλη την ψυχή τους και το κέρδισαν κόντρα στον καιρό, κόντρα στους πλημμυρισμένους δρόμους να συνεχίσουν την πορεία τους μέχρι το Πεδίον του Αρεως. Και εκεί γλέντησαν τη "νίκη" τους αυτή όλες οι γενιές. Νεολαίοι - εκατοντάδες αγόρια και κορίτσια - οι "σαραντάρηδες" και η γενιά της Εθνικής Αντίστασης έσμιξαν στο Πεδίον Αρεως, καταχειροκροτούμενοι, με όσους τους υποδέχτηκαν. Τα βρεγμένα κορμιά "άχνιζαν" της καρδιάς τον πόθο για ειρήνη και τη χαρά των τραγουδιών. Των αγωνιστικών τραγουδιών, πολλών κι αγαπημένων τραγουδιών - κυρίως του Μίκη Θεοδωράκη - που ούτε αυτά το 'βαλαν κάτω κι ας ήταν βρεγμένες οι μικροφωνικές εγκαταστάσεις στην εξέδρα της εκδήλωσης. Ούτε ο Γιάννης Θωμόπουλος που τα ερμήνευε το 'βαλε κάτω. Ούτε οι μουσικοί που τον συνόδευαν Σάκης Νικολόπουλος, Γιώργος Πολίτης, Κώστας Σαριδάκης, Βαγγέλης Αλεξανδρόπουλος, Γιάννης Φιλιππολίτης.Οι καλλιτέχνες "ενώθηκαν" με τους ειρηνοδρόμους, τραγουδώντας μαζί την ειρήνη και τους αγώνες που χρειάζονται γι' αυτήν.

Το τραγούδι απόδιωξε στο Πεδίον του Αρεως μια δεύτερη βροχή. Κι αυτό το γλέντησαν οι συγκεντρωμένοι όταν στην εξέδρα ανέβηκαν ο Λάκης Χαλκιάς και οι μουσικοί Χρόνης Χαλκιάς, Χρήστος Χαλκιάς, Μιχάλης Ζέρβας, Σάββας Χρηστάκης,όχι μόνο τραγουδώντας, αλλά και χορεύοντας κατά ομάδες, μέχρι τέλους, με το σκοπό των τραγουδιών, έντεχνων και δημοτικών, έως ότου καλλιτέχνες και ειρηνοδρόμοι έκλεισαν την εκδήλωση τραγουδώντας ομόψυχα "Η ζωή τραβάει την ανηφόρα με σημαίες και με τραγούδια".

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
Ανειρήνευτος αγώνας κατά της Νέας Τάξης Πραγμάτων

Το ψήφισμα που ενέκριναν ομόφωνα χτες οι συγκεντρωμένοι στο Πεδίον του Αρεως έχει ως εξής:

"Εμείς οι οδοιπόροι της ειρήνης, που βαδίσαμε από το Μαραθώνα στην Αθήνα, στα βήματα του αγωνιστή και μάρτυρα της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, εμείς που συγκεντρωθήκαμε στο Πεδίον του Αρεως υποδεχόμενοι τη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, εκφράζοντας τη θέληση να αγωνιστούμε κατά της Νέας Τάξης Πραγμάτων, που προωθούν οι ιμπεριαλιστικές χώρες στην περιοχή και τον κόσμο ολόκληρο με επεμβάσεις, εντάσεις, υποδαύλιση εθνικών και θρησκευτικών και άλλων διαφόρων.

Διαπιστώνουμε ότι:

  • Η ειρήνη και η ασφάλεια κινδυνεύουν από το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ενωση, τη ΔΕΕ, που θέλουν να υποδουλώσουν τους λαούς και να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα και τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Ετσι ο κόσμος γίνεται λιγότερο ασφαλής, οι λαοί φτωχότεροι, οι κοινωνικές κατακτήσεις ανατρέπονται, η φτώχεια και η δυστυχία παίρνουν δραματικές διαστάσεις όχι μόνο στις χώρες του Τρίτου Κόσμου, αλλά και στις αναπτυγμένες.
  • Τα Βαλκάνια,το Αιγαίο, η Νοτιοανατολική Μεσόγειος, η ευρύτερη περιοχή, βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα.
  • Τα γεγονότα στον Περσικό Κόλπο, η ένταση στο Κοσσυφοπέδιο, οι γενικότερες ΝΑΤΟικές προετοιμασίες προειδοποιούν και υπενθυμίζουν με δραματικό τρόπο πως αν οι λαοί δεν ξεσηκωθούν, κινδυνεύουν είτε να συρθούν σε νέες αιματοχυσίες είτε να καταδικαστούν στη σιωπή κάτω από την υποδούλωση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
  • Η απόφαση του ΝΑΤΟ για την ένταξη της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας, οι προετοιμασίες επέκτασής του στη Μ. Ανατολή και Β. Αφρική, η Νέα πιο επιθετική του Δομή, η συγκρότηση νέων δυνάμεων ταχείας επέμβασης διαγράφουν πιο καθαρά πως το οπλισμένο χέρι της "νέας τάξης" απειλεί ολόκληρη την περιοχή και την ανθρωπότητα.
  • Η Ελλάδα,με τις επιλογές της κυβέρνησης και άλλων οπαδών της "νέας τάξης", μετατρέπεται σε θύτη και θύμα. Συμμετέχει ενεργά στις επιθετικές δραστηριότητες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Μετατρέπει τη χώρα μας σε προκεχωρημένο στρατιωτικό βραχίονα του ΝΑΤΟ. Διαλύει και παραδίδει στο πολυεθνικό κεφάλαιο την αμυντική βιομηχανία. Παράλληλα, υποχρεώνει τους εργαζόμενους να πληρώσουν επιπλέον 6 τρισ. δραχμές για ΝΑΤΟικούς κυρίως εξοπλισμούς.
  • Η καλλιέργεια από κείνους που είναι υπεύθυνοι της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, στο όνομα της εγκληματικότητας, που είναι προϊόν της κοινωνίας που οικοδομούν, αναβιώνει φασιστικές αντιλήψεις και έχει στόχο να διαιρέσει τους εργαζόμενους και τους λαούς.

Η λαϊκή αντίσταση, ο φιλειρηνικός αντιιμπεριαλιστικός αγώνας, ο συντονισμός των κοινωνικών και φιλειρηνικών οργανώσεων σ' ένα ενιαίο μέτωπο,είναι ο υποχρεωτικός και μοναδικός δρόμος που μπορεί σήμερα να περιορίσει την ανεξέλεγκτη δράση εκείνων που ονειρεύονται την παγκόσμια κυριαρχία, να ανατρέψει αύριο την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.

Η ανασυγκρότηση του Παγκόσμιου Κινήματος Ειρήνης, οι μεγάλες κινητοποιήσεις που ξεδιπλώθηκαν σ' όλο τον κόσμο για τη σχεδιαζόμενη από τις ΗΠΑ επίθεση στον Περσικό, οι μεγάλοι κοινωνικοί αγώνες που ξεσπούν, δίνουν το αισιόδοξο μήνυμα πως η αντεπίθεση των λαών ωριμάζει.

Απ' αυτή τη φιλειρηνική συγκέντρωση στέλνουμε το μήνυμα στο λαό και τη νεολαία. Το μήνυμα της αντίστασης και του αγώνα κατά της απανθρωπιάς και της βαρβαρότητας της Νέας Ιμπεριαλιστικής Τάξης.

Για να γίνουν πράξη τα οράματα και να δικαιωθούν οι αγώνες του Νίκου Νικηφορίδη, του Γρηγόρη Λαμπράκη και όλων των αγωνιστών, που έδωσαν το αίμα τους και τη ζωή τους για την Ειρήνη και τη Λευτεριά.

Ενώνουμε τη φωνή μας με όλους όσοι βρίσκονται στο δρόμο του αγώνα, με όλους τους αγωνιζόμενους λαούς, τα φιλειρηνικά κινήματα και καλούμε όλους σε ένα αγωνιστικό προσκλητήριο για:

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΤΑΞΗ

  • ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • ΝΑ ΑΠΟΚΡΟΥΣΤΟΥΝ ΤΑ ΝΑΤΟΪΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
  • ΝΑ ΜΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΤΑ ΝΑΤΟΪΚΑ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΑΧΕΙΑΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
  • ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΟΥΝ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΙ: ΝΑΤΟ, ΔΕΕ κλπ.
  • ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ
  • ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ
  • ΚΥΠΡΟ ΕΝΙΑΙΑ - ΚΥΡΙΑΡΧΗ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ - ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗ

ΚΑΤΩ Η ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ

ΖΗΤΩ Η ΦΙΛΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ".

Σύγχρονος "Γκοτζαμανισμός"!

Η προχτεσινή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης ήταν μεγαλειώδης. Και ήταν τόσο μεγαλειώδης, ώστε αυτό που συνέβη με όλα ανεξαιρέτως τα ΜΜΕ, του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου (με μοναδική εξαίρεση το "Ρ" και τον "902"), να αποτυπώνει μεγαλειωδώς την αλητεία (σ.σ.: επαναλαμβάνουμε ότι πρόκειται για αλητεία με όλη τη σημασία της λέξης), που πρεσβεύουν οι "ταγοί" της ενημέρωσης σ' αυτόν τον τόπο.

***

Στοιχείο πρώτο: Καμία εφημερίδα και κανένα ηλεκτρονικό ΜΜΕ - πλην των εξαιρέσεων που αναφέρθηκαν - δεν αφιέρωσε ούτε μια λέξη, ούτε ένα δευτερόλεπτο, ούτε ένα πλάνο, για να ενημερώσει το κοινό για την πραγματοποίηση της πορείας ειρήνης πριν αυτή λάβει χώρα, την Κυριακή.

Στοιχείο δεύτερο: Κατά τη διάρκεια της φιλειρηνικής πορείας από τον Μαραθώνα στην Αθήνα, από το πρωί της Κυριακής μέχρι το απόγευμα που οι ειρηνοδρόμοι έφτασαν στο Πεδίον του Αρεως, κανένα μα κανένα ραδιοτηλεοπτικό κανάλι - πλην δύο ραδιοσταθμών, που έλεγαν από μία όλη κι όλη πρόταση - δε μετέδωσε το γεγονός ούτε ως ...εκατοστή είδηση!

Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι το πρωί της Κυριακής που διεξαγόταν η πορεία, το ένα κανάλι της κρατικής τηλεόρασης μετέδιδε ρεπορτάζ για την ...παραγωγή κοτόπουλων, το άλλο τελούσε σε ζωντανή σύνδεση με τη Μητρόπολη Αθηνών και μετέδιδε το μνημόσυνο για τον πρώην αρχιεπίσκοπο, ενώ τα τρία μεγαλύτερα ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα εξέπεμπαν κινούμενα σχέδια... Την ίδια τακτική ακολούθησαν όλα τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα σε όλα τα κυριακάτικα δελτία ειδήσεών τους, πλην της κρατικής τηλεόρασης, που μετέδωσε δυο εικόνες από τη συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως, στο βραδινό της δελτίο, κατόπιν της πορείας και κατόπιν εορτής...

Στοιχείο τρίτο: Χτες, μια μέρα μετά την πορεία, οι αναγνώστες των εφημερίδων διαπίστωσαν ότι η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, που ακολούθησε 35 χρόνια μετά τα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη, δεν έγινε ποτέ! Και είναι προφανές ότι για τις εφημερίδες αυτές η πορεία δεν έγινε ποτέ, αφού καμία τους δεν αφιέρωσε ούτε μία λέξη στην πραγματοποίησή της! Επαναλαμβάνουμε: Καμία μα καμία εφημερίδα χτες δεν έγραψε ούτε μια λέξη για την πορεία ειρήνης, πλην του "Εθνους" - που αφιέρωσε 97 λέξεις, τυπωμένες στο κάτω και αριστερό μέρος της 19ης σελίδας του - της "Αθηναϊκής" και της "Αυριανής", με λίγες μόλις λέξεις στη 12η σελίδα τους...

***

Οποιοι ισχυριστούν ότι ο παραπάνω συγχρωτισμός συνιστά τυχαίο γεγονός (!)έχουν τόσο ...τυχαία αντίληψη για τα πράγματα που δεν αξίζει να ασχολούμαστε μαζί τους. Οποιοι καταφύγουν και περιορίσουν το θέμα στην άσκηση κάποιας επιμέρους δημοσιογραφικής κριτικής για την υποτίμηση του θέματος της πορείας, από όσους την ...υποτίμησαν, υποπίπτουν σε διπλό σφάλμα: Αφ' ενός, προτείνουν την υποκρισία ως μέσο προφύλαξης εκείνων που ασκούν την τακτική της συνειδητής αποσιώπησης απέναντι σε ό,τι δεν τους αρέσει. Αφ' ετέρου, ένα βαθύτατα πολιτικό ζήτημα, ζήτημα δημοκρατίας και όχι μόνο, το περιορίζουν και το αντιμετωπίζουν - το πολύ - ως σύμπτωμα δημοσιογραφικής αγυρτείας.

Το πόσο βαθιά πολιτικό πρόβλημα ανακύπτει από την αποσιώπηση της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης, το πιστοποίησε χτες ο αρμόδιος υπουργός Τύπου. Ο κ. Ρέππας, όταν ρωτήθηκε από το "Ρ" πώς εξηγεί το ότι τα κρατικά κανάλια είχαν χρόνο την Κυριακή για ρεπορτάζ περί της ...παραγωγής κοτόπουλων και όχι για την ειρήνη, απάντησε ότι ...δεν είναι υπεύθυνος να καθορίζει το εκπεμπόμενο πρόγραμμα (ποιος του το ζήτησε;) και πως, γενικά, πρέπει να υπάρχει δεοντολογία και αξιολόγηση δημοσιογραφική των προς μετάδοση προϊόντων. Μάλιστα, αφού αναφέρθηκε ανέξοδα στη συμβολή του Λαμπράκη, θεώρησε σκόπιμο να κάνει και ...χιούμορ, ενθυμούμενος πως ο Λαμπράκης ήταν από την Αρκαδία και ήταν "υγειονομικός", όπως ο ίδιος ο κ. Ρέππας. Για τις διαφορές του με τον Λαμπράκη (ο Λαμπράκης ήταν αριστερός και δεν έλεγε "ευχαριστώ" στους Αμερικάνους), ο υπουργός δεν αναφέρθηκε...

***

Η αποσιώπηση της πορείας χιλιάδων ανθρώπων υπέρ της ειρήνης, η εντολή "φίμωσης", είναι πολιτική στάση. Είναι ο σύγχρονος "Γκοτζαμανισμός". Είναι μια πολιτική στάση, που συνάδει απόλυτα με τη γενικότερη στάση εκείνων που κουμαντάρουν τις τύχες του τόπου. Οι συμμετέχοντες - κυβερνώντες και μεγαλοσχήμονες - στις μικροϊμπεριαλιστικές επιχειρήσεις της Ελλάδας στα Βαλκάνια, οι επίδοξοι πλιατσικολόγοι των αγορών της ευρύτερης περιοχής, οι μαριονέτες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ δεν έχουν κανένα συμφέρον από την ειρήνη και από οτιδήποτε αντιστρατεύεται τον ιμπεριαλισμό.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:

Ελένη ΓΑΒΡΙΗΛ, Ανθή ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Γιώτα ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ, Αριστούλα ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ, Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ, Μαρίνα ΚΑΛΛΙΓΕΡΗ, Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ, Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ, Ελένη ΤΣΙΒΡΑ, Ελενα ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Μανόλης ΠΑΚΙΑΣ, Γιώργος ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Βαγγέλης ΤΟΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ