ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Μάη 1998
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
"Να ξαναβρούμε το πνεύμα της επανάστασης και της θυσίας"

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η κυριακάτικη εκδήλωση αφιερωμένη στον ΔΣΕ, από την ΚΟΘ του ΚΚΕ

"Τα τελευταία ΕΚΒΑΝΤΑ είναι η απόλυτη δικαίωση των αγώνων του ΚΚΕ, του ΔΣΕ. Οι στόχοι του, τα ιδανικά του περιμένουν τη δικαίωσή τους. Το καθήκον αυτό εναπόκειται στην εργατική τάξη, στους συμμάχους και στο κόμμα τους, το ΚΚΕ. Ο αγώνας συνεχίζεται... Τιμή και δόξα στους κομμουνιστές συντρόφους που πέσανε στα πεδία της 80χρονης ταξικής πάλης. Τιμή και δόξα στις Μαχήτριες και στους Μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που τιμούμε σήμερα".

Με τα λόγια αυτά έκλεισε την ομιλία του στο ΟΛΥΜΠΙΟ ο Χρήστος Κόφφας,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στην Κυριακάτικη εκδήλωση που οργάνωσε η ΚΟ Θεσσαλονίκης στα πλαίσια των γιορτασμών των 80 χρόνων του Κόμματος.

Ηταν μια μεγάλη εκδήλωση αγωνιστικού πάθους, ψυχικής ανάτασης, ζωντανής μνήμης και θαρραλέας επαναστατικής σκέψης. Ο μεστός, πύρινος λόγος του ομιλητή, συγκλόνισε το μεγάλο ακροατήριο που ξέσπασε πολλές φορές σε παρατεταμένα χειροκροτήματα.

Η μεγάλη αίθουσα του ΟΛΥΜΠΙΟΝ ήταν πολύ μικρή για να χωρέσει το μέγα πλήθος των αγωνιστών που την κατέκλυσε και το "πύρωμα της καρδιάς" τους. Ηταν εκεί όλες οι γενιές των αγωνιστών. Από τους ασπρομάλληδες παλαίμαχους της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, μέχρι τα σημερινά νιάτα, τους Κνίτες συνεχιστές του αγώνα του ΔΣΕ. Στην αίθουσα όμως δεν ήταν μόνο αυτοί. Ηταν παρούσα και η ψυχή των νεκρών αγωνιστών που καλούσε τους ζωντανούς σε εγρήγορση και στράτευση.

Ηταν τόσο έντονη και δυνατή η παρουσία αυτής της "ψυχής" που το πλήθος δόνησε το χώρο μ' ένα πραγματικό ξέσπασμα αγωνιστικού παλμού όταν ακούστηκαν τα σημαδιακά λόγια του ομιλητή: "Νεκρανασταίνουμε τους ήρωες για να ξαναβρούμε το πνεύμα της επανάστασης και της θυσίας".

Η μεστή ομιλία του Χρ. Κόφφα ήταν όχι απλά ένας ύμνος στην 80χρονη ιστορία του ΚΚΕ, αλλά και μια αναφορά στην επιστημονική καταξίωση και πρακτική επαλήθευση της πολιτικής σκέψης και ιδεολογίας του Κόμματος και μαζί ένα κάλεσμα όλων για το καινούριο "πάλεμα στα μαρμαρένια αλώνια" της ταξικής πάλης.

"Το Κόμμα", τόνισε ο ομιλητής, "είναι ο συνεχιστής αυτού που πριν χιλιάδες χρόνια σημείωνε ο Αναξίμανδρος: " αιώνιο είναι μόνο ένα, ο πόλεμος των αντιθέτων ή κάλλιο ο νόμος που βρίσκεται κάτω του, ο νόμος της ασταμάτητης αλλαγής"".

Σχετικά με τη σημασία της επιλογής του Δημοκρατικού Στρατού σαν το κύριο θέμα της εκδήλωσης, και ιδιαίτερα της μεγάλης μάχης του Γράμμου τον Ιούνη του 1948 που κατέληξε στον ελιγμό περάσματος στο Βίτσι, ο ομιλητής τόνισε ότι επικεντρώθηκε η προσοχή σ' αυτό το επεισόδιο γιατί βοηθά να γίνουν χρήσιμες γενικεύσεις για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης και τον ρόλο του συσχετισμού δύναμης.

Μετά το τέλος της ομιλίας του Χρ. Κόφφα, ακολούθησαν προβολή φιλμ σχετικά με την περίφημη μάχη του ΔΣΕ και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με επιλεγμένα για την περίπτωση τραγούδια.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε από μέρους της ΚΝΕ η Κέλλυ Παπαϊωάννου που τόνισε: "Παίρνουμε σήμερα τη σκυτάλη από τους αγωνιστές του ΔΣΕ με τα ίδια ιδανικά για έναν αγώνα ενάντια στους ίδιους εχθρούς". Απονεμήθηκαν επίσης τιμητικά βραβεία στους παρόντες μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ.

ΥΜΗΤΤΟΣ
"Αντεξε σαν κάστρο"

Εκδήλωση μνήμης και τιμής πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στον Υμηττό, για τους τρεις ήρωες ΕΠΟΝίτες, που υπερασπίστηκαν, τον Απρίλη του 1944, το μικρό σπίτι της οδού Αγραίων μέχρι θανάτου, από τους Γερμανούς φασίστες

"Κάστρο δεν ήταν, μα άντεξε σαν να ήταν κάστρο". Ο στίχος αυτός ακούστηκε για άλλη μια φορά, την Κυριακή, έξω από το μικρό σπιτάκι της οδού Αγραίων 47, το οποίο οι τρεις ΕΠΟΝίτες Κώστας Φολτόπουλος,Μήτσος Αυγέρης καιΘάνος Κιοκμενίδης υπερασπίστηκαν μέχρι θανάτου στις 28 Απριλίου του 1944 από τους Γερμανούς χιτλεροφασίστες.

Ετσι, νεολαίοι και αντιστασιακοί, συγκεντρώθηκαν την Κυριακή προκειμένου να αποτίσουν ελάχιστο φόρο τιμής στους τρεις νέους, που έπεσαν από τα βόλια των φασιστών, για να δουν την πατρίδα τους ελεύθερη. Οι συγκεντρωμένοι, προχώρησαν με πορεία από το Δημαρχείο του Υμηττού προς το "κάστρο", ενώ τα συνθήματα, "ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, Αντίσταση" και "Μ' αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας", δόνησαν τους δρόμους και τα σοκάκια της πόλης.

Αμέσως μετά το Τρισάγιο, που τελέστηκε στη μνήμη των νεκρών ηρώων, οι συγκεντρωμένοι σιγοτραγούδησαν, με φανερή συγκίνηση, το "Επέσατε θύματα". Η ιαχή "Αθάνατοι", δόνησε αμέσως μετά, την ατμόσφαιρα.

Ο Δήμαρχος του Υμηττού Δημήτρης Αργιανάς στην εναρκτήρια ομιλία του τόνισε: "Η ηρωική θυσία των τριών ΕΠΟΝιτών έγινε προσπάθεια να θαφτεί και να ξεχαστεί. Κάτι τέτοιο όμως δεν το κατάφεραν. Το παράδειγμά τους παραμένει φωτεινό και για τις επόμενες γενιές". Και κατέληξε λέγοντας ότι χρέος όλων είναι "η θυσία τους να γίνει φυλαχτό στην καρδιά μας".

Ο Νίκος Παπαδόπουλος,τοπικός Γραμματέας της ΕΠΟΝ την εποχή της ηρωικής θυσίας, στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στα δεινά που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας από τη Νέα Τάξη Πραγμάτων. Και κατέληξε, στέλνοντας μήνυμα αγώνα στη νέα γενιά: "Εμείς είμαστε εκεί, στις μνήμες της Εθνικής Αντίστασης, ενώ ταυτόχρονα προχωράμε στην τέλεση του αγώνα μας, του οποίου εγγυητές είστε εσείς, οι νέοι".

Στις ιστορικές εκείνες στιγμές, της υπεράσπισης του "κάστρου", αναφέρθηκε ο σημερινός πρόεδρος του παραρτήματος Υμηττού της ΠΕΑΕΑ, Δημήτρης Ψημένος,ο οποίος μεταξύ άλλων, τόνισε: "Οι ορδές των χιτλεροφασιστών του Γερμανικού στρατού ντροπιάστηκαν από τρία αμούστακα παιδιά". Ο Δ. Ψημένος, επισήμανε ότι είναι χρέος της κυβέρνησης να δείξει τον οφειλόμενο σεβασμό στην Εθνική Αντίσταση και στους αντιστασιακούς.

Τέλος, το λόγο πήρε ο Ν. Μακρής,εκπροσωπώντας την Πανελλήνια Ενωση Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής. Τόνισε ότι τα ιδανικά των τριών ηρωικών πεσόντων και των πεσόντων της Εθνικής Αντίστασης, δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί. Και κατέληξε: "Η μεγαλύτερη τιμή που μπορούμε να προσφέρουμε στους νεκρούς είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα τους".

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι τραγούδησαν τον Εθνικό Υμνο.

Τέλος, στη μνήμη των τριών αμούστακων παλικαριών που θυσιάστηκαν για να δουν την πατρίδα τους ελεύθερη, στεφάνια κατέθεσαν η ΚΕ του ΚΚΕ, το ΚΣ της ΚΝΕ, ο Δήμος Υμηττού, η ΚΟΒ Υμηττού του ΚΚΕ, η ΟΒ Υμηττού της ΚΝΕ, η Τομεακή Οργάνωση του ΠΑΣΟΚ, παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ, ο Δήμος Μπραχαμίου και πλήθος φορέων αλλά και απλών πολιτών. Στην εκδήλωση εξάλλου, παραβρέθηκαν επίσης, ο Δημήτρης Νικολαϊδης, επίτιμος δήμαρχος Βύρωνα, ο Νίκος Καραντηνός, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δημοσιογράφων της Εθνικής Αντίστασης και Ταμίας της ΕΣΗΕΑ, αντιπροσωπεία της "Δημοκρατικής Ενότητας" Ηλιούπολης, καθώς και αντιπροσωπεία του ΔΗΚΚΙ.

ΒΕΤΛΑΝΣ ΝΑΟΥΣΑ
Η κυβέρνηση εγκαταλείπει τους εργαζόμενους

Επίκαιρη Ερώτηση της Μ. Μπόσκου για την καταβολή των δεδουλευμένων και την ένταξη της επιχείρησης στον ΟΑΕ

Εγκαταλείπει στη μοίρα τους η κυβέρνηση 286 εργαζόμενους το εργοστάσιο "Βέτλανς Νάουσα" οι οποίοι γευόμενοι τα "καλά" της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας", μένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες και το μέλλον τους προιωνίζεται δυσοίωνο.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Μπόσκου,ζητώντας την παρέμβαση της πολιτείας για την εξόφληση των δεδουλευμένων, αλλά και την ένταξη της επιχείρησης στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, αφού - όπως εκτιμούν όλοι - είναι βιώσιμη.

Ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας αναγνώρισε μεν την ύπαρξη του προβλήματος, αλλά απέκλεισε κάθε σκέψη για ένταξη της "Βέτλανς" στον ΟΑΕ, αφού όπως είπε ο τελευταίος κλείνει. Περαιτέρω, είπε, η κυβέρνηση έχει τη γνώμη ότι το κράτος δεν μπορεί να είναι ιδιοκτήτης επιχειρήσεων.

Ο συγκεκριμένος εργοδότης χρωστάει τους εργαζόμενους μισθούς μηνών, ενώ ανάλογες οφειλές υπάρχουν και για τα ασφαλιστικά ταμεία και τη ΔΕΗ. Το συνολικό ποσό της οφειλής στους εργαζόμενος είναι 190 εκατομμύρια, από τα οποία ο εργοδότης είπε ότι θα δώσει 70-80 εκατομμύρια άμεσα και τα υπόλοιπα μέχρι το τέλος του 1998.

Για τρίτη φορά οι εργαζόμενοι στη "Βέτλανς" μένουν απλήρωτοι, είπε στην παρέμβασή της η Μ. Μπόσκου, θυμίζοντας ότι ανάλογη αντιμετώπιση είχαν και από τους δύο προηγούμενους εργοδότες. Οι δε δεσμεύσεις που ανέλαβε ο εργοδότης για την αποπληρωμή των μισθών δεν υλοποιήθηκαν και έτσι οι εργαζόμενοι ζουν στο πετσί τους το πραγματικό πρόσωπο της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας".

Είναι τόσο το μέγεθος του προβλήματος που οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν οι οι ίδιοι να πουλήσουν μέρος της παραγωγής, για να πάρουν 50.000 δρχ. ο ένας για να καλύψουν τα προς το ζην. Η Μ. Μπόσκου ζήτησε να μην κλείσει η εταιρία και να υπαχθεί στον ΟΑΕ, αφού και είναι βιώσιμη και έχει παραγγελίες για τα επόμενα τρία χρόνια.

ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Δεν παρατείνεται η προθεσμία για νομιμοποίηση
  • Αρνείται η κυβέρνηση να παρατείνει και πέραν τις 30 του Μάη την ημερομηνία για την κατάθεση αίτησης για χορήγηση της "Λευκής Κάρτας"
  • Συζητήθηκε χτες στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκη

Αρνείται η κυβέρνηση να δώσει παράταση στη διαδικασία καταγραφής των μεταναστών ("Λευκή Κάρτα"), που λήγει στα τέλη του Μάη, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζει τις απελάσεις μεταναστών κατά παράβαση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, που προβλέπει σταμάτημα των απελάσεων όσο διαρκεί η διαδικασία νομιμοποίησης.

Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης,ζητώντας να δοθεί μία παράταση στην όλη διαδικασία για τη χορήγηση της "Λευκής Κάρτας" μέχρι το τέλος του χρόνου, προκειμένου να προλάβουν όλοι οι μετανάστες να υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας στην απάντησή του είπε ότι δεν υπάρχει κανένας συγκεκριμένος λόγος για την παράταση της σχετικής διαδικασίας και ανακοίνωσε ότι μέχρι χτες το μεσημέρι είχαν υποβάλει αίτηση για νομιμοποίηση 314.000 αλλοδαποί, από τους οποίους οι μισοί είναι Αλβανοί. Αυτό που εξετάζει απλώς το υπουργείο είναι να δοθεί μία παράταση στην προθεσμία που έχουν οι αλλοδαποί για να συμπληρώσουν τα υπόλοιπα χαρτιά που είναι απαραίτητα, όπως είναι το πιστοποιητικό υγείας, βεβαίωση από την Αστυνομία, το υπουργείο Δικαιοσύνης κ. ά. Οσον αφορά τις απελάσεις παραδέχτηκε μεν ότι γίνονται, αλλά είπε ότι απελαύνονται μόνο όσοι εμπλέκονται σε υποθέσεις της ποινικής δικονομίας ή δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που καθορίζονται από τα σχετικά προεδρικά διατάγματα.

Ο Μ. Αγγουράκης στην παρέμβασή του είπε ότι και μετά τις υπουργικές διαβεβαιώσεις διατηρεί τις ανησυχίες του, καθώς είναι σχεδόν σίγουρο ότι μετά το τέλος του Μάη θα αρχίσει ένα πογκρόμ απελάσεων για όσους μετανάστες δεν πρόλαβαν να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση της άδειας παραμονής. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι στις 24 του Απρίλη απελάθηκαν 31 Κούρδοι μετανάστες πριν ακόμη προλάβει το κράτος να εξετάσει τις αιτήσεις χορήγησης ασύλου. Και αναρωτήθηκε εάν εφεξής (μετά τις 30 του Μάη) θα απελαύνονται όσοι ζητούν πολιτικό άσυλο, με πρόσχημα ότι δεν κατέθεσαν αίτηση για τη χορήγηση "Λευκής Κάρτας". Μάλιστα ανακοίνωσε ότι σχετικό αίτημα για την παράταση προθεσμίας μέχρι το τέλος του χρόνου έχει υποβάλει επισήμως και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Αλβανίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ