ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάη 1998
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σταθερά πάνω από 9% οι εγγεγραμμένοι άνεργοι

Τα στοιχεία του ΟΑΕΔ παρουσιάζουν την ανεργία να αυξάνεται συνεχώς, φτάνοντας στο 9,53% τον Απρίλη, ενώ επιδοτούνται μόλις οι μισοί από τους εγγεγραμμένους ανέργους

Ακόμα και οι επίσημοι αριθμοί διαψεύδουν όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση για τη "μικρή μείωση" της ανεργίας, αφού το Μάρτη η εγγεγραμμένη ανεργία έφτασε στο μεγαλύτερο ποσοστό της, το 9,83%,ενώ το Μάρτη του 1997 ήταν 9,24%.Στα ίδια πλαίσια ανόδου κινήθηκε η ανεργία και τον Απρίλη του 1998.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι άνεργοι το Μάρτη ήταν 286.738,ενώ το Μάρτη του 1997 ήταν 227.052.Από αυτούς επιδοτούνταν οι 149.997.Το Μάρτη οι απολύσεις έφτασαν τις 13.226,δηλαδή κάθε εργάσιμη μέρα του Μάρτη απολύονταν κατά μέσο όρο 530 εργαζόμενοι.

Χειρότερα είναι τα στοιχεία για τον Απρίλη,αφού η ανεργία έφτασε το 9,53%,περίπου μια μονάδα παραπάνω από τον Απρίλη του 1997, που η ανεργία ήταν 8,54%!Πρόκειται δηλαδή για έναν μήνα που παρατηρείται πρόσκαιρη μείωση της ανεργίας, κάτι που δεν εκφράστηκε ουσιαστικά φέτος, παρά μηδαμινά.

Τον περασμένο Απρίλη οι άνεργοι έφτασαν τους 278.953 σε αντίθεση με τον Απρίλη του 1997 που ήταν 210.494.Από το σύνολο των ανέργων επιδοτούνταν οι 122.673.Οι απολύσεις έφτασαν τις 18.574,δηλαδή κάθε εργάσιμη μέρα απολύονταν κατά μέσο όρο 743 περίπου εργαζόμενοι, περισσότεροι και από το Μάρτη!

Τα στοιχεία αυτά υπολείπονται των στοιχείων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με την οποία η ανεργία έχει ξεπεράσει προ πολλού το 10% και οι άνεργοι τους 400.000. Ωστόσο, είναι ένας σημαντικός δείκτης για την πορεία της ανεργίας, ο οποίος είναι συνεχώς ανοδικός τα τελευταία χρόνια, παρά τα μέτρα που η κυβέρνηση παρουσιάζει σαν "ευεργετικά" για τη μείωση της ανεργίας.

Ανασφάλιστος ο ένας στους τρεις νέους!

Στοιχεία - σοκ από έρευνα που παρουσίασε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας για τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας. Το 8% των εργαζομένων έπεσε τα δυο τελευταία χρόνια θύμα εργατικού ατυχήματος. Το 70% αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στις συνθήκες εργασίας

Στο 9% υπολογίζεται το ποσοστό ανασφάλιστων εργαζομένων στην ευρύτερη περιοχή πρωτεύουσας! Στο 8% του εργατικού δυναμικού ανέρχονται αυτοί που υπήρξαν θύματα εργατικού ατυχήματος τα δυο τελευταία χρόνια στην ίδια περιοχή! Το 70% των εργαζομένων αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τις συνθήκες εργασίας!.Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έρευνα του Εργατικού Κέντρου Αθήνας,που παρουσιάστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρία VPRC, στο πολεοδομικό συγκρότημα πρωτεύουσας και το μέγεθος του δείγματος που χρησιμοποιήθηκε ήταν 2.809 άτομα. Η έρευνα αφορά τρεις τομείς: Συνθήκες εργασίας, ποιότητα ζωής, μετακινήσεις.

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει, ειδικότερα, ότι το 9% των ερωτηθέντων δεν είναι ασφαλισμένοι σε κάποιο Ταμείο. Μεγαλύτερα είναι τα ποσοστά στις γυναίκες (11%), στους νέους 18-24 χρονών (32,9%), στους κλάδους, επισιτισμού τουρισμού (13,4%), στις υπηρεσίες (11,5%) και στις κατασκευές (7,2%).

Το 8% των ερωτηθέντων υπήρξε θύμα εργατικού ατυχήματος τα δυο τελευταία χρόνια, ενώ το 15% σημείωσε πως στο χώρο εργασίας του την ίδια περίοδο υπήρξαν από 1 ως 10 εργατικά ατυχήματα. Μεγαλύτερο ποσοστό ατυχημάτων σημειώθηκε στο χώρο των κατασκευών (41,3%), στους τομείς ενέργειας - ύδρευσης - επικοινωνιών - μεταφορών (25,7%) και στη βιομηχανία (23,9%). Η μεγαλύτερη συχνότητα ατυχημάτων εντοπίζεται στον Πειραιά (19,2%).

Αναφορικά με τις συνθήκες εργασίας, το 70% των εργαζομένων αντιμετωπίζει ένα τουλάχιστον πρόβλημα. Ειδικότερα ένας στους δύο εργαζόμενους αντιμετωπίζει πρόβλημα θορύβου (50,3%) και ζέστης (48,2%). Ο ένας στους τρεις πρόβλημα σκόνης (35,4%) και θέρμανσης (34,1%). Ενας στους τέσσερις πρόβλημα αναθυμιάσεων (25,8%) και υγρασίας (23,5%). Ενας στους εφτά πρόβλημα τοξικών ουσιών (13,6%) κλπ.

Το 67,2% δηλώνει ότι στο χώρο εργασίας του δε λειτουργεί επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας, το 10,8% ότι υπάρχει επιτροπή διορισμένη και το 7,7% ότι υπάρχει επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας εκλεγμένη.

Σχετικά με τις επιπτώσεις της τεχνολογικής αναδιάρθρωσης στις επιχειρήσεις όπου έγινε, το 82,2% των ερωτηθέντων απαντά ότι βελτιώθηκαν οι συνθήκες εργασίας. Το 72,5% ότι ο αριθμός των θέσεων εργασίας παρέμεινε ο ίδιος, ενώ το 10,2% ότι μειώθηκαν. Το 90,6% ότι οι ώρες εργασίας παρέμειναν οι ίδιες, το 5,6% ότι αυξήθηκανκαι σε ποσοστό 4,4% ότι αυξήθηκαν οι βάρδιες.

Αναφορικά με το περιβάλλον και την κοινωνική υποδομή στο χώρο κατοικίας του εργαζόμενου, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας: Το 70% δηλώνει ότι δεν υπάρχει νοσοκομείο, το 35,1% ότι δεν υπάρχει πράσινο, το 30,5% ότι δεν υπάρχει παιδική χαρά, το 19,6% ότι δεν υπάρχει δημόσιος παιδικός σταθμός, το 21,2% ότι δεν υπάρχει ιδιωτικός παιδικός σταθμός και το 21% ότι δεν υπάρχει γυμναστήριο. Σαν κυριότερα προβλήματα θεωρούνται κατά σειρά σπουδαιότητας ο θόρυβος, η έλλειψη χώρων στάθμευσης, η κακή κατάσταση των δρόμων, η έλλειψη πρασίνου, η κακή οδική σήμανση και το πρόβλημα σκουπιδιών.

Οσον αφορά το χρόνο μετάβασης στην εργασία, πάνω απ' το 50% των μισθωτών χρειάζεται περισσότερο από μια ώρα και το 18% περισσότερο από δυο ώρες. Η χρησιμοποίηση των μέσων μαζικής μεταφοράς γίνεται κύρια απ' τους χαμηλόμισθους και το 81,7% των ερωτηθέντων είναι δυσαρεστημένο απ' τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

αντιμετωπίζει πρόβλημα θορύβου, το

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΝΙΟΝ
Η κυβέρνηση να δώσει λύση

"Η λύση του προβλήματος του ΜΙΝΙΟΝ για να μην απολυθούν 400 εργαζόμενοι βρίσκεται καθαρά και μόνο στα χέρια της κυβέρνησης και μπορεί να τη δώσει εδώ και τώρα",αυτό υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το σωματείο του ιστορικού πολυκαταστήματος, καθώς το ΜΙΝΙΟΝ βρίσκεται κυριολεκτικά σε απόσταση αναπνοής από το οριστικό κλείσιμο.

Στην ανακοίνωση καταγγέλλεται ότι μεγάλα συμφέροντα επιδιώκουν να αγοράσουν την εταιρία, αφήνοντας απ' έξω του εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους. "Είναι γνωστό - τονίζεται - ότι το ΜΙΝΙΟΝ βρίσκεται στη διαδικασία της πτώχευσης και τα διάφορα μεγαλοσυμφέροντα που διοχετεύουν ανακοινώσεις ότι ανοίγουν νέο πολυκατάστημα στο κέντρο, επιδιώκουν να μείνει μόνο το κτίριο χωρίς τους εργαζόμενους, να μοιραστούν την "πίτα" των 20 δισ. δραχμών του ΜΙΝΙΟΝ και να μονοπωλήσουν την αγορά".

Το Σωματείο εκφράζει και πάλι την απόφαση των εργαζομένων να συνεχίσουν τον αγώνα τους παρά τα τεράστια εμπόδια, για τη διασφάλιση της λειτουργίας της επιχείρησης, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.

Εργατικό ατύχημα

Εργατικό ατύχημα, με συνέπεια σοβαρό τραυματισμό του 36χρονου Ενολ Μολά,έγινε στο εργοστάσιο Γάλακτος "Ροδόπη". Ο Ενολ Μολά δούλευε σε οικοδομικές εργασίες και έπεσε από ύψος 10 μέτρων. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης.

Ενισχυμένη η ΕΣΑΚ στο ΕΚ Πύργου

Ομόφωνη απόφαση για απεργία στις 27 του Μάη με ουσιαστικό διεκδικητικό πλαίσιο και συντονισμό δράσης

Ενισχυμένη βγήκε η ΕΣΑΚ από τα αποτελέσματα των εκλογών στο ΕΚ Πύργου,ενώ σοβαρή ήταν η απήχηση των θέσεών της στο εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Οργάνωσης και ειδικότερα των προτάσεών της για τους άξονες πάλης πάνω στους οποίους πρέπει να συγκεντρώσει σήμερα την προσοχή του το συνδικαλιστικό κίνημα, δηλαδή: Υπεράσπιση των εργατικών κατακτήσεων στις εργασιακές σχέσεις. Παραμονή των ΔΕΚΟ κατά 100% στο Δημόσιο. Αποχώρηση και καταγγελία κάθε μορφής "κοινωνικού διαλόγου". Οι άλλες παρατάξεις αποδέχτηκαν τις προτάσεις αυτές και πάρθηκε ομόφωνη απόφαση και για την κήρυξη 24ωρης απεργίας την Τετάρτη 27 του Μάη με το παραπάνω πλαίσιο.Ομόφωνη ήταν και η αποδοχή της πρότασης της ΕΣΑΚ για συντονισμό της δράσης των ΕΚ της περιοχής.

Τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών έχουν ως εξής: Σε σύνολο εγκύρων ψηφοδελτίων 106, η ΕΣΑΚ πήρε 34 ψήφους (36,04%) και 4 έδρες. Το 1995 είχε πάρει 27 ψήφους (28,62%) και 3 έδρες. Η ΠΑΣΚΕ 47 ψήφους (49,82%) και 5 έδρες. Το 1995 είχε πάρει τις ίδιες ψήφους και έδρες. Η ΔΑΚΕ 15 ψήφους (15,9%) και 1 έδρα. Το 1995 είχε πάρει 22 ψήφους (23,32%) και 2 έδρες. Ανεξάρτητος 10 ψήφους (10,6) και 1 έδρα.

Στάση στις καπνοβιομηχανίες

Τρίωρη στάση εργασίας πραγματοποιείται σήμερα σε όλα τα καπνεργοστάσια της χώρας με απόφαση της Ομοσπονδίας Εργατών Καπνοβιομηχανιών Ελλάδος.Η απόφαση για τη στάση εργασίας πάρθηκε κάτω από το βάρος των γενικότερων σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι καπνεργάτες, αλλά κυρίως γιατί ακόμα δεν έχει υπογραφτεί η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και οι καπνοβιομήχανοι εμφανίζονται μέχρι τώρα τελείως αρνητικοί απέναντι σε όλα τα αιτήματα των εργαζομένων στις καπνοβιομηχανίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ