Τετάρτη 20 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ανασφάλιστος ο ένας στους τρεις νέους!

Στοιχεία - σοκ από έρευνα που παρουσίασε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας για τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας. Το 8% των εργαζομένων έπεσε τα δυο τελευταία χρόνια θύμα εργατικού ατυχήματος. Το 70% αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στις συνθήκες εργασίας

Στο 9% υπολογίζεται το ποσοστό ανασφάλιστων εργαζομένων στην ευρύτερη περιοχή πρωτεύουσας! Στο 8% του εργατικού δυναμικού ανέρχονται αυτοί που υπήρξαν θύματα εργατικού ατυχήματος τα δυο τελευταία χρόνια στην ίδια περιοχή! Το 70% των εργαζομένων αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τις συνθήκες εργασίας!.Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έρευνα του Εργατικού Κέντρου Αθήνας,που παρουσιάστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρία VPRC, στο πολεοδομικό συγκρότημα πρωτεύουσας και το μέγεθος του δείγματος που χρησιμοποιήθηκε ήταν 2.809 άτομα. Η έρευνα αφορά τρεις τομείς: Συνθήκες εργασίας, ποιότητα ζωής, μετακινήσεις.

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει, ειδικότερα, ότι το 9% των ερωτηθέντων δεν είναι ασφαλισμένοι σε κάποιο Ταμείο. Μεγαλύτερα είναι τα ποσοστά στις γυναίκες (11%), στους νέους 18-24 χρονών (32,9%), στους κλάδους, επισιτισμού τουρισμού (13,4%), στις υπηρεσίες (11,5%) και στις κατασκευές (7,2%).

Το 8% των ερωτηθέντων υπήρξε θύμα εργατικού ατυχήματος τα δυο τελευταία χρόνια, ενώ το 15% σημείωσε πως στο χώρο εργασίας του την ίδια περίοδο υπήρξαν από 1 ως 10 εργατικά ατυχήματα. Μεγαλύτερο ποσοστό ατυχημάτων σημειώθηκε στο χώρο των κατασκευών (41,3%), στους τομείς ενέργειας - ύδρευσης - επικοινωνιών - μεταφορών (25,7%) και στη βιομηχανία (23,9%). Η μεγαλύτερη συχνότητα ατυχημάτων εντοπίζεται στον Πειραιά (19,2%).

Αναφορικά με τις συνθήκες εργασίας, το 70% των εργαζομένων αντιμετωπίζει ένα τουλάχιστον πρόβλημα. Ειδικότερα ένας στους δύο εργαζόμενους αντιμετωπίζει πρόβλημα θορύβου (50,3%) και ζέστης (48,2%). Ο ένας στους τρεις πρόβλημα σκόνης (35,4%) και θέρμανσης (34,1%). Ενας στους τέσσερις πρόβλημα αναθυμιάσεων (25,8%) και υγρασίας (23,5%). Ενας στους εφτά πρόβλημα τοξικών ουσιών (13,6%) κλπ.

Το 67,2% δηλώνει ότι στο χώρο εργασίας του δε λειτουργεί επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας, το 10,8% ότι υπάρχει επιτροπή διορισμένη και το 7,7% ότι υπάρχει επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας εκλεγμένη.

Σχετικά με τις επιπτώσεις της τεχνολογικής αναδιάρθρωσης στις επιχειρήσεις όπου έγινε, το 82,2% των ερωτηθέντων απαντά ότι βελτιώθηκαν οι συνθήκες εργασίας. Το 72,5% ότι ο αριθμός των θέσεων εργασίας παρέμεινε ο ίδιος, ενώ το 10,2% ότι μειώθηκαν. Το 90,6% ότι οι ώρες εργασίας παρέμειναν οι ίδιες, το 5,6% ότι αυξήθηκανκαι σε ποσοστό 4,4% ότι αυξήθηκαν οι βάρδιες.

Αναφορικά με το περιβάλλον και την κοινωνική υποδομή στο χώρο κατοικίας του εργαζόμενου, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας: Το 70% δηλώνει ότι δεν υπάρχει νοσοκομείο, το 35,1% ότι δεν υπάρχει πράσινο, το 30,5% ότι δεν υπάρχει παιδική χαρά, το 19,6% ότι δεν υπάρχει δημόσιος παιδικός σταθμός, το 21,2% ότι δεν υπάρχει ιδιωτικός παιδικός σταθμός και το 21% ότι δεν υπάρχει γυμναστήριο. Σαν κυριότερα προβλήματα θεωρούνται κατά σειρά σπουδαιότητας ο θόρυβος, η έλλειψη χώρων στάθμευσης, η κακή κατάσταση των δρόμων, η έλλειψη πρασίνου, η κακή οδική σήμανση και το πρόβλημα σκουπιδιών.

Οσον αφορά το χρόνο μετάβασης στην εργασία, πάνω απ' το 50% των μισθωτών χρειάζεται περισσότερο από μια ώρα και το 18% περισσότερο από δυο ώρες. Η χρησιμοποίηση των μέσων μαζικής μεταφοράς γίνεται κύρια απ' τους χαμηλόμισθους και το 81,7% των ερωτηθέντων είναι δυσαρεστημένο απ' τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

αντιμετωπίζει πρόβλημα θορύβου, το


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ