Τετάρτη 20 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Συλλαλητήρια οργής

Σε τέσσερις πόλεις της Πελοποννήσου χτες οι εργαζόμενοι διαμήνυσαν ότι αυτή η πολιτική δε θα περάσει

ΠΑΤΡΑ (του ανταποκριτή μας).-

Με ένα από τα μαζικότερα συλλαλητήρια μετά τη μεταπολίτευση,οι εργαζόμενοι της Μεσσηνίας έδωσαν χτες το δικό τους μήνυμα αντίστασης κι αγώνα ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και την απραξία των κορυφαίων συνδικαλιστικών τους οργάνων. Οι εργαζόμενοι της Μεσσηνίας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΕΚ Καλαμάτας και έδωσαν το αγωνιστικό "παρών" τους, διεκδικώντας βελτίωση των εργασιακών τους σχέσεων, παραμονή των ΔΕΚΟ κατά 100% στο δημόσιο και αποχώρηση από κάθε μορφή "κοινωνικού διαλόγου".

Στο συλλαλητήριο μεγάλη ήταν η συμμετοχή εργαζομένων από τις ΔΕΚΟ, ενώ ισχυρή παρουσία είχαν οι νέοι και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι. Μίλησαν ο πρόεδρος του ΕΚ Καλαμάτας, Σωτήρης Τσώνης,και ο ταμίας του ΕΚ, Γιάννης Χιώτης,οι οποίοι χαιρέτισαν την πρωτοφανή συμμετοχή και τον αγωνιστικό παλμό των συγκεντρωμένων και τόνισαν πως η αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων θα συνεχίσει να εκφράζεται με την κλιμάκωση των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων και κάλεσαν την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να βγει από την αδράνεια και το συμβιβασμό και να ηγηθεί των αγώνων.

Στη συνέχεια έγινε πορεία στους δρόμους της πόλης, όπου κυριάρχησαν τα συνθήματα "ΓΣΕΕ εργατών, όχι των εργοδοτών" και "Οι ΔΕΚΟ ανήκουν στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το πολυεθνικό".

Μαζικά και στην Τρίπολη

Ενα από τα μαζικότερα και μαχητικότερα συλλαλητήρια των τελευταίων ετών ήταν το συλλαλητήριο που διοργάνωσε το ΕΚ Αρκαδίας στην Τρίπολη. Συμμετείχαν σ' αυτό εργαζόμενοι από τη ΔΕΗ, τον ΟΣΕ, τις τράπεζες, το ΙΓΜΕ, τον ΟΤΕ, οικοδόμοι, εργάτες του μετάλλου και αρκετοί νέοι. Είναι χαρακτηριστικό πως συμμετείχαν και πολλοί εργαζόμενοι που στηρίζουν την ΠΑΣΚΕ, παρότι στελέχη της ΠΑΣΚΕ στο ΕΚ Αρκαδίας είχαν διαφοροποιηθεί από τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου. Χαιρέτισαν εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών παρατάξεων και μίλησε ο πρόεδρος του ΕΚ Αρκαδίας, Κώστας Γεωργακόπουλος,ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη συντονισμένου αγώνα των εργαζομένων μαζί με τα άλλα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και τόνισε την ανάγκη συνέχισης αυτών των κινητοποιήσεων, καλώντας τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους μπροστά στην απαίτηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Δυναμικά στην Κόρινθο

Δυναμική συγκέντρωση πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα στην Κόρινθο εργαζόμενοι από την Κόρινθο, το Κιάτο και το Λουτράκι,εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης.

Κυριότερα αιτήματα των εργαζομένων είναι η υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, παραμονή των ΔΕΚΟ κατά 100% στο δημόσιο και αποχώρηση της ΓΣΕΕ από κάθε μορφής "κοινωνικό διάλογο".

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Τ. Παπαδόπουλος,μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου,ο οποίος καυτηρίασε τη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και τον ισχυρισμό της ότι με την ΕΓΣΣΕ διασφαλίζεται το εισόδημα των εργαζομένων. Κατάγγειλε επίσης την υπονομευτική τακτική άλλων παρατάξεων σε σχέση με την επιλογή τους του "μονόδρομου" της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Επίσης, μίλησε ο Ν. Πετρόπουλος,γραμματέας του ΕΚ Κορίνθου, ο οποίος τόνισε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί και δεν πρόκειται να παραιτηθούν οι εργαζόμενοι. Ο Α. Γαρούφος τάχθηκε υπέρ των ΔΕΚΟ 100% στο δημόσιο και τόνισε ότι πρέπει να προστατευτούν οι κατακτήσεις της εργατικής τάξης.

Ακολούθησε πορεία μέσα απ' τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, προς τη νομαρχία, όπου επιδόθηκε το ψήφισμα με τα αιτήματα των συγκεντρωμένων.

Συγκέντρωση έγινε και στο Αργος.

Σήμερα στην Πάτρα

Κάλεσμα στον λαό της Πάτρας να πάρει μαζικά μέρος στην πανεργατική συγκέντρωση που διοργανώνει σήμερα Τετάρτη, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας στις 7μμ, έξω από το ΕΚΠ,απευθύνει με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών.

Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους και τους νέους της πόλης με τη συμμετοχή τους στους αγώνες να "καταδικάσουν τη σύμβαση της ντροπής που υπέγραψαν ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ με τους βιομηχάνους. Να αποκρούσουν την κατάργηση του 8ωρου, των συμβάσεων και άλλων δικαιωμάτων. Να εμποδίσουν τα σχέδια για την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης και του ξεπουλήματος των ΔΕΚΟ και του δημόσιου πλούτου της χώρας, να απαιτήσουν ΔΕΚΟ 100% στο δημόσιο και αποχώρηση από κάθε μορφής "κοινωνικό διάλογο"".

Σοβαρές ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί αποδίδει η Επιτροπή στις πλειοψηφίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, καθώς και στην πλειοψηφία του ΕΚΠ, για την οποία σημειώνει ότι, "ενταγμένη στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ - με φραστικές διαφοροποιήσεις για να εγκλωβίσει τους εργαζόμενους - υπερασπίστηκε και ψήφισε τον "κοινωνικό διάλογο", αποδέχτηκε τα ΤΣΑ, αρνείται πεισματικά τη ρήξη και την αντιπαράθεση με την κυβερνητική πολιτική".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ