ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάη 1998
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΤΕ
Κέρδη 300 δισ. το 1997!

Το συνεχές έγκλημα που διαπράττει η κυβέρνηση σε βάρος των δημόσιων επιχειρήσεων που τις βγάζει στο σφυρί, αποτυπώνεται και στην περίπτωση του ΟΤΕ και ειδικότερα στα οικονομικά αποτελέσματά του για το 1997, που εγκρίθηκαν χτες από το ΔΣ. Τα συνολικά έσοδα έφτασαν τα 810,6 δισ. δραχμές, (αύξηση 19,3% σε σχέση με το 1996) και τα κέρδη προ φόρων σε 300 δισ. δραχμές. Ο φόρος εισοδήματος έφτασε στα 115 δισ. Συνολικά το μέρισμα που θα μοιράσει ο ΟΤΕ είναι της τάξης των 100 δισ. (220 δραχμές ανά μετοχή). Από το ποσό αυτό, το 25%, όσο και ο αριθμός των μετοχών που έχουν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο, θα πάνε στα χέρια των ιδιωτών, δηλαδή 25 δισ. δραχμές.

Τα ίδια κεφάλαια της επιχείρησης έφτασαν τα 1.024 δισ. (267 δισ. παραπάνω από το 1996), μετά και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά τη δεύτερη μετοχοποίηση. Ο συντελεστής ρευστότητας έχει βελτιωθεί σημαντικά και ανέρχεται σε 157%, έναντι 108% το 1996 και 76% το 1995. Οι αποδοχές του προσωπικού από 195,5 δισ, τον προηγούμενο χρόνο έφτασαν τα 212 δισ. το 1997, παρουσιάζοντας "αύξηση" κατά 8,5%, πολύ κάτω δηλαδή τόσο από το ποσοστό αύξησης των εσόδων, όσο και των κερδών.

Για πρώτη φορά ο ΟΤΕ κατάρτισε ενοποιημένα αποτελέσματα (και των θυγατρικών του), που όμως οι διαφορές του με τα εταιρικά είναι μηδαμινές, αφού οι θυγατρικές του δεν έχουν ακόμα αναπτύξει σοβαρή δραστηριότητα. Η Γενική Συνέλευση των μετόχων ορίστηκε για τις 17 Ιουνίου.

ΔΗΚΕΒΕ
Με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα

Συνεχίζονται οι τοπικές συνδιασκέψεις της Παράταξης ενόψει της τρίτης πανελλαδικής συνδιάσκεψη της Κίνησης

Η ενίσχυση της Δημοκρατικής Κίνησης Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΔΗΚΕΒΕ), με στόχο να βρουν οι θέσεις της Παράταξης πλατιά απήχηση στους επαγγελματίες, τους βιοτέχνες και τους εμπόρους, να δυναμώσει ο διεκδικητικός χαρακτήρας του συνδικαλιστικού κινήματος σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση για τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων και η αναζήτηση κοινωνικών συμμαχιών με τα πλατιά λαϊκά στρώματα, εργαζόμενους και αγρότες, ήταν τα ζητήματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο των τοπικών συνδιασκέψεων της Παράταξης που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα και θα ολοκληρωθούν μέχρι τις 30 του Μάη που θα γίνει η τρίτη πανελλαδική συνδιάσκεψη της ΔΗΚΕΒΕ.

Με τους παραπάνω στόχους, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι που πήραν μέρος στις συνδιασκέψεις που πραγματοποιήθηκαν, τόνισαν την αναγκαιότητα της δημιουργίας πυρήνων της ΔΗΚΕΒΕ κατά περιοχές και κατά κλάδους, όπου υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Υπογράμμισαν, επίσης, ότι για να ανακτήσει το συνδικαλιστικό κίνημα τη δύναμή του, το διεκδικητικό του ρόλο στην κατεύθυνση που μπορεί να δώσει απαντήσεις στα καίρια προβλήματα των ΕΒΕ είναι ανάγκη να αλλάξουν οι σημερινοί συσχετισμοί που καλλιεργούν το συμβιβασμό και τον εφησυχασμό, παρέχοντας απλόχερη στήριξη στην κυβερνητική πολιτική των μονοπωλίων.

Κεντρικό σημείο όλων των συνδιασκέψεων που πραγματοποιήθηκαν, στις οποίες έγινε μεγάλη συζήτηση και προβληματισμός, με βάση τις θέσεις της πανελλαδικής συνδιάσκεψης αναδείχτηκε το κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους και τους αγρότες, που από τη φύση της θέσης τους είναι οι πραγματικοί σύμμαχοι των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ ενάντια στους κοινούς αντιπάλους, που είναι η κυβερνητική πολιτική που εξυπηρετεί, σε βάρος τους, τα μονοπώλια και το μεγάλο κεφάλαιο, αλλά και όλοι οι εκφραστές αυτής της πολιτικής.

Τις προηγούμενες βδομάδες πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Καρδίτσα, την Καβάλα, το Βόλο, τη Λάρισα, ενώ σήμερα πραγματοποιείται στα Τρίκαλα και στην Κεφαλονιά, στις 24 στη Ζάκυνθο και στις 25 στη Λιβαδειά. Την προηγούμενη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η συνδιάσκεψη της ΔΗΚΕΒΕ Αχαϊας με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αντιπροσώπων. Κατά τη διάρκεια της τοπικής συνδιάσκεψης δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ανεργία που με ιδιαίτερη όξυνση αντιμετωπίζει η Αχαϊα, εξαιτίας της αποβιομηχάνισης και της κρίσης των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, καθώς και στην αναγκαιότητα συνεργασίας της ΔΗΚΕΒΕ με την ΕΣΑΚ και τη συμμετοχή των ΕΒΕ στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Επίσης, εκλέχθηκε 11μελής Γραμματεία και 10 αντιπρόσωποι για την πανελλαδική συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 30 και 31 Μάη. Επίσης, έγινε προγραμματισμός και καταμερισμός δουλιάς και δημιουργήθηκαν 5 κλαδικές ΔΗΚΕΒΕ: Βιοτεχνών, Επαγγελματιών, Εμπόρων, στην Κίνηση και Συνταξιούχων. Η ΔΗΚΕΒΕ αποφάσισε να δραστηριοποιηθούν και τα 50 Σωματεία που είναι στη δύναμη της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Αχαϊας και της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
"Παγώνει" η προμήθεια του ΥΕΝ για τα ελικόπτερα

Το πάγωμα κάθε διαδικασίας για την προμήθεια των ελικοπτέρων του ΥΕΝ διέταξε χτες ο πρόεδρος του Ε τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά από προσφυγή για ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε την προηγούμενη βδομάδα ο εκπρόσωπος της εταιρίας ΑΒΙΑΕΞΠΟΡΤ.

Η προσφυγή κατατέθηκε με αφορμή την εξέλιξη στο διαγωνισμό των ελικοπτέρων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και το νέο διαγωνισμό επίσης προμήθειας ελικοπτέρων από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου της ΑΒΙΑΕΞΠΟΡΤ, με την προσφυγή ζητείται: Η ακύρωση της απόφασης που απέκλειε την προσφορά της συγκεκριμένης εταιρίας, η οποία ούτε καν εξετάστηκε. Η ακύρωση της προτιμηθείσης προσφοράς, επειδή ήταν εκτός προδιαγραφών, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να διαφωνήσουν οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων που παρέμειναν στη Διακομματική Επιτροπή. Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η ανταγωνίστρια εταιρία πρόσφερε τελικά βάσει των προδιαγραφών σε 18-24 μήνες έξι ελικόπτερα αντί 37 δισ. δρχ., ενώ η ΑΒΙΑΕΞΠΟΡΤ ήταν σε θέση να παραδώσει σε 9 μήνες έξι ελικόπτερα "μεγαλύτερα και δημοφιλέστερα" μόνο με 10,5 δισ. δρχ.

Σε ό,τι αφορά το διαγωνισμό του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας για την προμήθεια 4 ελικοπτέρων - νοσοκομειακών, ο εκπρόσωπος της εταιρίας σημειώνει ότι με χρήματα που προβλέπονται γι' αυτή την προμήθεια, η εταιρία του μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερα ελικόπτερα με ολόκληρο κινητό χειρουργείο και 4 κρεβάτια ανάνηψης, με χρόνο παράδοσης τους 9 μήνες, αντί των 12 - 18 που προδιαγράφει το υπουργείο. Στο διαγωνισμό αυτό η εταιρία δεν μπορεί να πάρει μέρος, επειδή τα 40 ελικοδρόμια που έχουν κατασκευαστεί σε νησιά είναι κατάλληλα μόνο για μικρά ελικόπτερα. Το κόστος της επέκτασης των ελικοδρομίων, καταλήγει η ανακοίνωση, δεν είναι σημαντικό σε σχέση με το κόστος προμήθειας των ελικοπτέρων, ενώ τα μικρά ελικόπτερα δε θα μπορούν να πετάξουν με δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Συν 1,4% η βιομηχανική παραγωγή στο δίμηνο

Μικρή αύξηση κατά 2% σημείωσε το Φλεβάρη η βιομηχανική παραγωγή συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Ετσι, για το δίμηνο Γενάρης -Φλεβάρης 1998 συγκριτικά με το περσινό δίμηνο, παρουσιάζει συνολική αύξηση 1,4%. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Πάντως, παρά την παραπάνω εξέλιξη, είναι χαρακτηριστικό ότι η παραγωγή στους 12 από τους 20 κλάδους της βιομηχανίας εμφανίζεται μειωμένη σε σχέση με τα επίπεδα του 1980.

Αναλυτικότερα, στο φετινό δίμηνο, συγκριτικά με πέρσι:

  • Ο γενικός δείκτης παραγωγής ορυχείων, βιομηχανίας και ηλεκτρισμού - φωταερίου παρουσιάζει αύξηση κατά 1,3%.
  • Ο δείκτης παραγωγής ορυχείων παρουσιάζει αύξηση κατά 0,8%.
  • Ο δείκτης παραγωγής βιομηχανίας παρουσιάζει αύξηση κατά 1,4%.
  • Ο δείκτης παραγωγής ηλεκτρισμού - φωταερίου παρουσιάζει αύξηση κατά 0,9%.
Παρέμβαση για τη βιβλιοθήκη του "Δημόκριτου"

Μέτρα για να σωθεί η επιστημονική βιβλιοθήκη του κέντρου "Δημόκριτος", που αποτελεί σημαντικότατη πηγή γνώσης και πληροφόρησης, ζητάει το ΚΚΕ από την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του Κόμματος Μπ. Αγγουράκης και απευθύνεται στην υπουργό Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου, αναφέρεται:

"Αμεσο κίνδυνο καταστροφικής υποβάθμισης αντιμετωπίζει η επιστημονική βιβλιοθήκη του ΕΚΕΦΕ (Εθνικού Κέντρου Ερευνας Φυσικών Επιστημών) "Δημόκριτος", παρά το γεγονός ότι αποτελεί εγκατάσταση πανελλήνιας εμβέλειας (500 χρήστες από το "Δημόκριτο", 2.000 χρήστες ετησίως από ΑΕΙ, ΤΕΙ, ερευνητικά κέντρα, νοσοκομεία, βιομηχανίες, 35.000 φωτοτυπίες ετησίως για την εξυπηρέτηση χρηστών από άλλα ιδρύματα μέσω του δικτύου βιβλιοθηκών) και είχε μέχρι τώρα την πληρέστερη συλλογή επιστημονικών περιοδικών στη χώρα μας (1.500 τίτλοι, 60.000 βιβλιοδετημένοι τόμοι) από το 1960 και μετά. Οι συνδρομές επιστημονικών περιοδικών για το 1997 έμειναν απλήρωτες εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησης από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας, με αποτέλεσμα το σχετικό χρέος να αυξηθεί από 300 εκατ. δρχ. σε 350 εκατ. δρχ. μετά την πρόσφατη υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, ενώ άλλα 350 εκατ. δρχ. απαιτούνται για τις συνδρομές του 1998. Οι Ολλανδοί προμηθευτές (οίκος SWETS) έχουν διακόψει τις συνδρομές των περιοδικών από 1/1/98 και απειλούν να σύρουν τη διοίκηση του Κέντρου στα Δικαστήρια για τις οφειλές του 1997.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

Την καταβολή των συνδρομών των επιστημονικών περιοδικών για το 1997, με δεδομένο ότι στην αντίθετη περίπτωση θα τραυματιστεί βαρύτατα μια πηγή γνώσης και πληροφόρησης πανελλήνιας εμβέλειας;".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ