Τετάρτη 20 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρέμβαση για τη βιβλιοθήκη του "Δημόκριτου"

Μέτρα για να σωθεί η επιστημονική βιβλιοθήκη του κέντρου "Δημόκριτος", που αποτελεί σημαντικότατη πηγή γνώσης και πληροφόρησης, ζητάει το ΚΚΕ από την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του Κόμματος Μπ. Αγγουράκης και απευθύνεται στην υπουργό Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου, αναφέρεται:

"Αμεσο κίνδυνο καταστροφικής υποβάθμισης αντιμετωπίζει η επιστημονική βιβλιοθήκη του ΕΚΕΦΕ (Εθνικού Κέντρου Ερευνας Φυσικών Επιστημών) "Δημόκριτος", παρά το γεγονός ότι αποτελεί εγκατάσταση πανελλήνιας εμβέλειας (500 χρήστες από το "Δημόκριτο", 2.000 χρήστες ετησίως από ΑΕΙ, ΤΕΙ, ερευνητικά κέντρα, νοσοκομεία, βιομηχανίες, 35.000 φωτοτυπίες ετησίως για την εξυπηρέτηση χρηστών από άλλα ιδρύματα μέσω του δικτύου βιβλιοθηκών) και είχε μέχρι τώρα την πληρέστερη συλλογή επιστημονικών περιοδικών στη χώρα μας (1.500 τίτλοι, 60.000 βιβλιοδετημένοι τόμοι) από το 1960 και μετά. Οι συνδρομές επιστημονικών περιοδικών για το 1997 έμειναν απλήρωτες εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησης από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας, με αποτέλεσμα το σχετικό χρέος να αυξηθεί από 300 εκατ. δρχ. σε 350 εκατ. δρχ. μετά την πρόσφατη υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, ενώ άλλα 350 εκατ. δρχ. απαιτούνται για τις συνδρομές του 1998. Οι Ολλανδοί προμηθευτές (οίκος SWETS) έχουν διακόψει τις συνδρομές των περιοδικών από 1/1/98 και απειλούν να σύρουν τη διοίκηση του Κέντρου στα Δικαστήρια για τις οφειλές του 1997.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

Την καταβολή των συνδρομών των επιστημονικών περιοδικών για το 1997, με δεδομένο ότι στην αντίθετη περίπτωση θα τραυματιστεί βαρύτατα μια πηγή γνώσης και πληροφόρησης πανελλήνιας εμβέλειας;".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ