Τετάρτη 20 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΟΦΤΕΞ
Την οδηγούν σε πλήρη διάλυση

Μόνο ο αγώνας των εργαζομένων μπορεί ν' ανατρέψει την κατάσταση, τονίζει η ΕΣΑΚ

Το "ξεπουπούλιασμα" της ΣΟΦΤΕΞ, φαίνεται να είναι ο απώτερος στόχος που έχουν θέσει οι επίδοξοι αγοραστές της, πέρα από τουςεπαχθείς όρους εξαγοράς, που αφορούν σε παράλογες εγγυήσεις, περαιτέρω μείωση θέσεων εργασίας, μέχρι και σε νέα νομοθεσία που θα τους επιτρέψει να κόψουν και να ράψουν κατά πώς τους βολεύει. Οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις καθ' όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη, δε φαίνεται να απέδωσαν τους αναμενόμενους καρπούς για την κυβέρνηση, η οποία εισπράττειτα αποτελέσματα του κλίματος ξεπουλήματος που έχει δημιουργήσει.

Ετσι δύο μόλις ημέρες πριν τη σύσκεψη της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, που είχε οριστεί για αύριο, προκειμένου να εκτιμήσει την εισήγηση των συμβούλων για το τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων, οι αρμόδιοι στο υπουργείο Ανάπτυξης έχουν απολέσει την αρχική τους αισιοδοξία, την οποία συνόδευαν τόσο καιρό με μεγάλα λόγια "περί ενδιαφέροντος μεγάλων πολυεθνικών επενδυτών" και αρχίζουν πλέον να κάνουν λόγο περί δυσκολίας της κατάστασης. Σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις των αρμοδίων στο υπουργείο Ανάπτυξης χτες, θα είχαν στα χέρια τους την τελική εισήγηση της ΝΙΚΚΟ, ωστόσο, ερωτηθέντες σχετικά με το περιεχόμενο της εισήγησης, δήλωσαν ότι η εισήγηση δεν έχει φτάσει ακόμη, επιβεβαιώνοντας τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει.

Σύμφωνα με τις τελευταίες έγκυρες πληροφορίες, η Φορθ Τζέιμς, απαιτεί να της δοθεί με ειδική ρύθμιση το δικαίωμα να μπορεί να πουλήσει κομμάτια της επιχείρησης αμέσως μετά το συμβόλαιο εξαγοράς της, καθώς και να χρησιμοποιεί κατά βούληση τα σήματα της εταιρίας. Σχεδιάζει να συγχωνεύσει τη ΣΟΦΤΕΞ με τη "Χαρτ-Ελλάς" και να δημιουργήσει μονάδα χαρτιού στο Μεγάλο Πεύκο, για την οποία, μάλιστα, απαιτεί και την επιδότησή της από τον αναπτυξιακό νόμο. Ζητάει ακόμη ειδική νομοθεσία (!), για να μπορεί να καταφύγει σε ασφαλιστικά μέτρα κατά του πρώην ιδιοκτήτη Κεφάλα. Οσο για τους εργαζόμενους δεσμεύεται μόνο για 550, ενώ όπως και οι άλλοι δύο υποψήφιοι, ζητάει και η ίδια εκτεταμένες εγγυήσεις από πλευράς του δημοσίου. Ανάλογα είναι τα σχέδια και οι απαιτήσεις και των έτερων δύο υποψηφίων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι όπως ο "Ρ" είχε αποκαλύψει, ο Ζερίτης ενδιαφέρεται να πάρει την επιχείρηση με τη δέσμευση μέσα σε 5 χρόνια να τη διαλύσει.

Η ΕΣΑΚ

"Στο δρόμο της αντίστασης και του αγώνα, με την απαίτηση να σταματήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης που οδηγεί στη διάλυση, τις απολύσεις και πιθανά στην εκκαθάριση, αλλά και τη χρηματοδότηση της εταιρίας, με ευθύνη της κυβέρνησης", καλεί τους εργαζόμενους της επιχείρησης με ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ-ΣΟΦΤΕΞ.

Στην ανακοίνωση, επίσης, αναφέρεται ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνεται πλήρως η θέση της ΕΣΑΚ-ΣΟΦΤΕΞ ότι ιδιωτικοποίηση σημαίνει συρρίκνωση - διάλυση και πιθανά εκκαθάριση της εταιρίας. Συνεχίζοντας τονίζει ότι "η εμμονή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για πάση θυσία ιδιωτικοποίηση της ΣΟΦΤΕΞ και η πλήρης συμφωνία της πλειοψηφίας του ΔΣ του σωματείου, στρώνουν το δρόμο και ανοίγουν την όρεξη στους λεγόμενους αγοραστές να επιβάλουν τους όρους τους. Ορους διάλυσης και καταλήστευσης της τεράστιας ακίνητης περιουσίας και του κομματιού της αγοράς της εταιρίας, με τεράστιες επιπτώσεις για τους εργαζόμενους και τη βιομηχανία της χώρας".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να επιστρέψει στο δημόσιο (2001-09-13 00:00:00.0)
Απεργία ενάντια στη διάλυση (2000-06-08 00:00:00.0)
Απάντηση τώρα, πριν είναι αργά (1997-11-08 00:00:00.0)
Στο "αμήν" και η ΣΟΦΤΕΞ! (1997-05-29 00:00:00.0)
Κρίσιμη σύσκεψη για τη ΣΟΦΤΕΞ (1997-05-28 00:00:00.0)
Κρίσιμη σύσκεψη για τη ΣΟΦΤΕΞ (1997-05-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ