Πέμπτη 29 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στο "αμήν" και η ΣΟΦΤΕΞ!

Πιο κοντά, μετά τη χτεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης, οι "λύσεις" της εκκαθάρισης ή της πτώχευσης. Ξανά σύσκεψη σήμερα...

Προς την επιλογή της διάλυσης της ΣΟΦΤΕΞ,φαίνεται ότι γέρνει πια η "πλάστιγγα" της κυβέρνησης. Σε αδιέξοδο οδηγήθηκε και η χτεσινή κρίσιμη σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης με τις πιστώτριες τράπεζες, καθώς οι τελευταίες εμφανίζονται να αρνούνται οποιαδήποτε χρηματοδότηση της εταιρίας. Σήμερα θα γίνει και νέα σύσκεψη, ωστόσο - σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες απ' το υπουργείο - οι επιλογές για την τύχη της εταιρίας είναι: "Η ειδική εκκαθάριση ή πτώχευση".

Μέσα σε λίγους μήνες, απ' την ανακοίνωση της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίησή της, τον περασμένο Σεπτέμβρη, η εταιρία οδηγήθηκε τεχνικά σε οικονομική"ασφυξία" και μαρασμό. Αν και πρώτη βιομηχανία στον κλάδο της, με το 40% της εγχώριας αγοράς καταναλωτικών προϊόντων και το 60% των εξαγωγών, σήμερα έχει φτάσει στο "αμήν". Οι μηχανές εδώ και δυο μήνες έχουν σιγήσει και μόνο μία λειτουργεί ακόμα.

Στη χτεσινή σύσκεψη συζητήθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει καταρτίσει η ιδιωτική εταιρία ΕΚΟΝ ΖΕΝΤΕΡ,που έχει αναλάβει το μάνατζμεντ της ΣΟΦΤΕΞ, έναντι αδρής αμοιβής. Αυτό προβλέπει 676 απολύσεις, διαθεσιμότητες, περικοπές σε μια σειρά κατακτήσεις των εργαζομένων στο χώρο και κλείσιμο τμημάτων. Θέτει επίσης σαν όρο τη χρηματοδότηση της εταιρίας με 4,6 δισ. δραχμές με χρονικό περιθώριο τις 31 Μάη, προτείνοντας σε διαφορετική περίπτωση "σαν πλέον ελκυστική λύση" την εκκαθάριση!

Οι τράπεζες χτες φέρονται να αρνήθηκαν εκ νέου την οποιαδήποτε χρηματοδότηση της εταιρίας, με την ουσιαστική ευθύνη βεβαίως να βαραίνει την κυβέρνηση. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, στη σημερινή νέα σύσκεψη θα συζητηθούν δυο σενάρια. Αυτό της υπαγωγής της εταιρίας στο καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης του νόμου 2000 ή αυτό της πτωχευτικής διαδικασίας.Να σημειώσουμε ότι μετά από δυναμικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, ψηφίστηκε πρόσφατα τροπολογία στη Βουλή γενικά για τις προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις. Με την τροπολογία "πάγωναν" τα χρέη, ενώ υπήρχε άρθρο όπου δεν επιτρεπόταν για 12 μήνες η πτώχευση. Ωστόσο η τροπολογία είναι ασαφής, ενώ για να ισχύσουν οι διατάξεις της για τη ΣΟΦΤΕΞ, προϋπέθετε σχετική απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων. Χτες κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης, επισήμαναν ότι υπάρχει η νομική δυνατότητα, παρά την τροπολογία, της κήρυξης πτώχευσης.

Οι όλες εξελίξεις σηματοδοτούν ότι δρομολογείται απ' την κυβέρνηση το κλείσιμο της επιχείρησης, ικανοποιώντας τις επιθυμίες ανταγωνιστικών, αλλά και ισχυρών εκδοτικών συμφερόντων που θέλουν την εξαφάνισή της απ' την αγορά και την εκμετάλλευση του τμήματος μόνο παραγωγής δημοσιογραφικού χαρτιού.

Στο μεταξύ η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου, παίζοντας στο "γήπεδο" των κυβερνητικών επιδιώξεων, ματαίωσε την προγραμματισμένη συνέλευση των εργαζόμενων και αποφάσισε να στηρίξει ουσιαστικά τις ομαδικές απολύσεις, ζητώντας "κάτι παραπάνω" σε... κίνητρα!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ