Πέμπτη 29 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΝΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΜΕΛΟΥΣΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
Η Φθιώτιδα χρειάζεται άλλη πολιτική

- Μετά από ευρεία σύσκεψη φορέων της Φθιώτιδας με την υπουργό Ανάπτυξης, ανακοινώθηκε σειρά μέτρων, με σκοπό την ανάπτυξη του νομού. Ποια ήταν αυτά;

- Η υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε ως βασικά μέτρα για την ανάπτυξη της Φθιώτιδας, την ιδιωτικοποίηση του κάμπινγκ των Καμένων Βούρλων, καθώς και της έκτασης που το περιβάλλει, 1.500 στρέμματα, εκτός του ξενοδοχειακού συγκροτήματος ΓΑΛΗΝΗ. Εξάγγειλε την ιδιωτικοποίηση του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού καιτων πέντε ιαματικών πηγών (Κ. Βούρλων, Θερμοπυλών, Λουτρών Υπάτης, Πλατύστομου και Καϊτσας). Επίσης, την ένταξη περιοχών του νομού στις φθίνουσες περιοχές και την ένταξη των παραλιών από τη Γλύφα ως τις Ράχες και από τα Κ. Βούρλα ως το Θεολόγο Αταλάντης στις διατάξεις των αναπτυξιακών κινήτρων, για κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων πολυτελείας. Επίσης, ανακοίνωσε την παραχώρηση της έκθεσης της Λαμίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την ολοκλήρωση των έργων της Βιομηχανικής Περιοχής Φθιώτιδας (ΒΙΠΕ), με προοπτική, αν εκδηλωθεί ενδιαφέρον, να δημιουργηθεί και δεύτερη ΒΙΠΕ. Τέλος, μας ανακοίνωσε πως η οικονομική εξυγίανση της ΛΑΡΚΟ θα προχωρήσει, σύμφωνα με τη μελέτη που εκπονεί η ΕΤΕΒΑ...

- Τα μέτρα αυτά θα συμβάλουν στη λύση του αναπτυξιακού προβλήματος του νομού και στην παραγωγική ανασυγκρότηση;

- Ολα τα μέτρα που ανακοίνωσε η υπουργός δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα παραγωγικής ανασυγκρότησης, ανεργίας, απασχόλησης και προοπτικής της ανάπτυξης. Αν υλοποιηθούν οι εξαγγελίες, τότε σίγουρα θα συνεχιστεί η υποβάθμιση και η παραγωγική συρρίκνωση του νομού, καθώς η κυβέρνηση βλέπει την ανάπτυξη μέσα από τη δημιουργία έργων υποδομής, την ιδιωτικοποίηση της περιουσίας του ΕΟΤ και γενικότερα την ενίσχυση των ιδιωτών και όχι την αξιοποίηση του πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα σε όφελος της χώρας και του λαού. Οι εξαγγελίες της κινούνται στην ίδια λογική της καταστροφικής πολιτικής, που έχουν εφαρμόσει ως σήμερα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και έχουν οδηγήσει το νομό και τη χώρα σ' αυτή την τραγική κατάσταση.

- Τι είδους ανάπτυξη χρειάζεται ο νομός και σε ποια κατεύθυνση. Τι πρέπει να γίνει;

- Η Φθιώτιδα είναι προικισμένη από τη φύση. Διαθέτει πλούτο και μπορεί να πετύχει παραγωγική ανασυγκρότηση. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται μια άλλη πολιτική που να έρχεται σε σύγκρουση και ρήξη με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, της Συνθήκης του Μάαστριχτ, της ΓΚΑΤΤ και ΚΑΠ, με το πρόγραμμα "σύγκλισης" και το μεγάλο κεφάλαιο. Πολιτική, που θα παίρνει υπ' όψη τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού. Τα άμεσα μέτρα που χρειάζεται να παρθούν για το νομό, πρέπει να κινούνται σε αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση. Με τη στήριξη της ΛΑΡΚΟ ως δημόσιας επιχείρησης στρατηγικής σημασίας, τη συγχώνευσή της με την ΕΛΣΙ και την καθετοποίηση της παραγωγής με τη δημιουργία μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα, με την αξιοποίηση των πλούσιων κοιτασμάτων χρωμίτη που υπάρχουν στο Δομοκό. Χρειάζεται η στήριξη και ενίσχυση των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και η κατάργηση των ποσοστώσεων. Απαιτείται η αξιοποίηση του παράκτιου και ορεινού τουρισμού και των ιαματικών πηγών που υπάρχουν στο νόμο, από τον ΕΟΤ, η στήριξη της συνέχισης της λειτουργίας επιχειρήσεων όπως AGRONBEST, BEAKA κ.ά. που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Για να προχωρήσουμε, όμως, σ' αυτή την κατεύθυνση, χρειάζεται η ενότητα εργαζομένων, αγροτών, μικρομεσαίων, των κινημάτων νεολαίας και γυναικών σε κοινούς στόχους πάλης. Χρειάζεται η σύγκλιση επιμέρους μετώπων στο ενιαίο μέτωπο πάλης.

Γ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ