Πέμπτη 29 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ
Ενα βήμα πριν το "λουκέτο"!

Σε διαθεσιμότητα 180 εργαζόμενοι. Κλείνουν όλα τα παραγωγικά τμήματα πλην ενός! Εκτάκτως σε συνέλευση αύριο οι εργαζόμενοι. Σοβαρές οι ευθύνες της κυβέρνησης

Στα πρόθυρα του "λουκέτο" βρίσκεται πλέον η μεγαλύτερη χαλυβουργία της χώρας, η ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ!Χτες, ο πρόεδρος της επιχείρησης, Β. Βάβας,ανακοίνωσε στο σωματείο ότι τίθενται σε τρίμηνη διαθεσιμότητα 180 εργαζόμενοι,δηλαδή οι μισοί από τουςαπασχολούμενους, ενώ η επιχείρηση διατηρεί ταυτόχρονα το "δικαίωμα" και για απολύσεις! Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος της "Χαλυβουργικής" προδιέγραψε με σαφήνεια μια ραγδαία πορεία προς το κλείσιμο της επιχείρησης, αφού ανακοίνωσε ότι κλείνει το ελασματουργείο ψυχρής έλασης, σταματά και η τελευταία παραγωγή σιδήρου, καθώς, επίσης, και το τμήμα γενικών υπηρεσιών.Το μόνο που απομένει να λειτουργεί προς το παρόν, μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, είναι το ελασματουργείο θερμής έλασης,χωρίς οι υπεύθυνοι της εταιρίας να μπορούν να "εγγυηθούν τίποτα" ούτε γι' αυτό.

Σήμερα το πρωί συνεδριάζει έκτακτα η διοίκηση του σωματείου των εργαζομένων, ενώ αύριο Παρασκευή, συνέρχεται η γενική συνέλευση των εργαζομένων, για να αποφασίσει τις μορφές αντίδρασης στη θύελλα που ξέσπασε. Τον τελευταίο χρόνο η επιχείρηση συρρικνώνεται με επιταχυνόμενους ρυθμούς. Αρχή έγινε με το κλείσιμο των ηλεκτρικών κλιβάνων πέρσι τον Απρίλη, από τα πιο σημαντικά τμήματα παραγωγής και ακολούθησαν σχεδόν όλα τα τμήματα παραγωγής σιδήρου. Από τους 850 εργαζόμενους που απασχολούνταν στις αρχές του '96 έχουν απομείνει προς το παρόν 360. Τα μόνα τμήματα που είχαν απομείνει ήταν της ψυχρής και θερμής έλασης, αλλά και ένα τμήμα παραγωγής σιδήρου που επανήλθε σε μερική λειτουργία.

Προβλήματα ανταγωνισμού επικαλείται ο εργοδότης για τη συρρίκνωση της επιχείρησης. Ωστόσο, από τα κέρδη της, έχει δημιουργήσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια τρία νέα εργοστάσια στο εξωτερικό (Αμερική, Αγγλία, Ελβετία). Ταυτόχρονα, η επιχείρηση έχει αρχίσει να μετατρέπεται σταδιακά σε εμπορική - εισαγωγική και καθημερινά στο λιμάνι που διαθέτει καταφτάνουν πλοία φορτωμένα με σίδερο από τα άλλα εργοστάσια, από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και της Τουρκίας!

Μάλιστα, η πρώτη χαλυβουργία της χώρας οδηγείται σε κλείσιμο την ίδια περίοδο που κατασκευάζονται ή ετοιμάζεται να κατασκευαστούν τα "μεγάλα έργα", στα οποία καταναλώνονται και θα καταναλωθούν χιλιάδες τόνοι χαλυβουργικών προϊόντων.

Σοβαρές ευθύνες επωμίζεται η κυβέρνηση, καθώς σε αυτά τα έργα προτιμούνται οι εισαγωγές, ενώ έχει απορρίψει, με το πρόσχημα των "κοινοτικών πλαισίων" το αίτημα, ένα ποσοστό σιδήρου απ' αυτό που θα καταναλωθεί να προέρχεται απ' την εγχώρια βιομηχανία.

Πριν ένα μήνα, η εταιρία ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά αλλαγές στο ωράριο εργασίας και συγκεκριμένα: Οι εργαζόμενοι στο τμήμα ψυχράς έλασης να εργάζονται τέσσερις μέρες τη βδομάδα και 10 ώρες την ημέρα. Οι εργαζόμενοι στην παραγωγή σιδήρου τρεις μέρες τη βδομάδα και 12 ώρες ημερησίως.

Στις αντεργατικές αυτές αποφάσεις της Χαλυβουργικής αντέδρασε το σωματείο και σε τριμερή συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Εργασίας, η εταιρία αναδιπλώθηκε προσωρινά. Τώρα, επανήλθε με διαθεσιμότητες και ουσιαστικά με προαναγγελία του "λουκέτου".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενα βήμα πριν το "λουκέτο"! (1997-05-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ