Πέμπτη 29 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αντεργατικές μεθοδεύσεις στο "Δημόκριτο"

Οι προθέσεις της Διοίκησης του ερευνητικού κέντρου "Δημόκριτος" να απολύσει τέσσερις συνεργαζόμενους ερευνητές και οι μεθοδεύσεις καταστρατήγησης εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, σκοντάφτουν στην αντίδραση των εργαζομένων, όπως φάνηκε κατά τη χτεσινή σύσκεψη των ΔΣ των συνδικαλιστικών ενώσεων του χώρου.

Συγκεκριμένα, ενώ έχει εγκριθεί από τη ΓΓΕΤ η πρόσληψη 48 συνεργαζόμενων ερευνητών, στην πορεία η διοίκηση μείωσε τους προσληφθέντες σε 32 και τώρα προωθεί την απόλυση τεσσάρων από αυτούς, ή στην καλύτερη περίπτωση σχεδιάζει να μετατρέψει την εργασιακή τους σχέση σε σύμβαση έργου, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας.

Ολα αυτά γίνονται με την επίκληση των οικονομικών προβλημάτων. Ομως, όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, τα χρήματα που έχουν προβλεφτεί από τον προϋπολογισμό επαρκούν για την πρόσληψη και των τεσσάρων συνεργαζόμενων ερευνητών, που απειλούνται με απόλυση.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κατέληξαν σε ψήφισμα, όπου καταγγέλλεται "η προσπάθεια εκφοβισμού και χτυπήματος του συνδικαλιστικού κινήματος των συνεργαζόμενων ερευνητών". Υπογραμμίζεται, επίσης, η ανάγκη "να σταματήσουν οι προσπάθειες απόλυσης και να γίνει άμεση πρόσληψη των συνεργαζόμενων ερευνητών με συμβάσεις, σύμφωνες με το νόμο 1514, οι οποίες να ξεκινούν από την ημερομηνία που άρχισαν να εργάζονται στο Κέντρο".

Μετά το τέλος της σύσκεψης, αντιπροσωπεία συνδικαλιστών έκανε διάβημα στη διοίκηση του Κέντρου και ανέπτυξε τα αιτήματα των εργαζομένων. Ωστόσο, αντιμετώπισαν όχι μόνο την αδιαλλαξία, αλλά και τις απειλές ότι θα υποστούν τις συνέπειες όσοι είχαν την ιδέα να καλέσουν δημοσιογράφους στη σύσκεψη! Οι απειλές εκτοξεύτηκαν από τον αντιπρόεδρο του Κέντρου προς τον πρόεδρο του Συλλόγου Συνεργαζόμενων Ερευνητών τον Μανόλη Γεργατσούλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά για την είσοδο δημοσιογράφων στο "Δημόκριτο" απαιτείται έγκριση του προέδρου, κάτι το οποίο έγινε χθες έπειτα από έγγραφη αίτηση του Συλλόγου των συνεργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ