ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΥΔΑΠ
Ομόφωνο "Οχι" στην ιδιωτικοποίηση

Κινητοποιήσεις μέχρι την οριστική ματαίωση των κυβερνητικών σχεδίων, αποφάσισε το συνέδριό τους που έληξε χτες

Με ένα ομόφωνο και βροντερό "όχι" στα σχέδια της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και με την απόφαση για έντονες αγωνιστικές κινητοποιήσεις μέχρι να αποτραπεί η, με οποιοδήποτε τρόπο πώλησή της, έληξαν χτες το απόγευμα οι εργασίες του 17ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Προσωπικού της Επιχείρησης.

Αρχή των κινητοποιήσεων γίνεται από σήμερα με τη συμμετοχή στην τρίωρη στάση εργασίας (12μ. - 3 μ.μ. ) και θα συνεχιστεί με 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ. Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας, ύστερα από εξουσιοδότηση του Συνεδρίου, ανέλαβε την υποχρέωση να εξαγγείλει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Η αντίδραση των εργαζομένων αναμένεται να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις, αφού μετά την επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης για μετοχοποίηση του 49% της ΕΥΔΑΠ, η ΕΤΕΒΑ, ο σύμβουλος της κυβέρνησης για τη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης, έκανε γνωστό στο ΔΣ της Εταιρίας ένα ακόμη πιο καταστροφικό σενάριο. Σύμφωνα με αυτό ετοιμάζεται το "σπάσιμο" της ΕΥΔΑΠ σε δύο κομμάτια: Ενα για τη διαχείριση των ταμιευτήρων, που θα παραμείνει στον κρατικό έλεγχο, και ένα, το πιο κερδοφόρο, για την εκμετάλλευση του δικτύου ύδρευσης, που θα πωληθεί στους ιδιώτες!

Οπως τονίστηκε στην εισήγηση της Διοίκησης της Ομοσπονδίας "με πρόσχημα τη δήθεν εξυγίανση και στόχο το ξεπούλημα έχουν ήδη δρομολογήσει διαδικασίες αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας, προκειμένου να την εισαγάγουν στο Χρηματιστήριο και από κει στους ιδιώτες. Η αντιλαϊκή, αντεργατική, αντικοινωνική και αντιοικονομική αυτή επιλογή των δήθεν μετοχοποιήσεων δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλο στόχο, παρά μόνο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολυεθνικών και του διεθνούς κεφαλαίου".

Η ΕΥΔΑΠ - τονίζεται σε άλλο σημείο - αποτελεί ισχυρό παράδειγμα που μπορεί να αποκαλύψει και να καταρρίψει κάθε επιχείρημα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, προκειμένου να υλοποιήσει αυτήν την πολιτική και αυτό γιατί:

  • Δεν είναι ελλειμματική, δε δανείζεται, δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και μέσω αυτού το κοινωνικό σύνολο, άρα ο μύθος ότι δήθεν πληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός είναι μόνο στη φαντασία της κυβέρνησης.
  • Δεν μπορεί να λειτουργήσει ανταγωνιστικά, ανεξάρτητα από οποιοδήποτε ιδιοκτησιακό καθεστώς και αν βρεθεί, αφού νέα ανταγωνιστική επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης δεν μπορεί να δημιουργηθεί.
  • Η ίδια η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θέλει, μέσω της μετοχοποίησης, να ενισχύσει τις επιχειρήσεις αυτές και την ίδια στιγμή, προβλέπει στον προϋπολογισμό της ότι θα εισπράξει συγκεκριμένα κεφάλαια, που θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού. Δηλαδή, εκποιεί ένα μέρος της κρατικής περιουσίας, προκειμένου να καλυφθούν τρέχουσες ανάγκες και μόνο και αυτό το ονομάζει εξυγίανση και εκσυγχρονισμό.
Στο στόχαστρο οι εργασιακές σχέσεις

Το μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Γ. Φασουλάς, μιλώντας εκ μέρους της ΕΣΚ τόνισε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων. "Γι' αυτό λοιπόν - υπογράμμισε - ας μην αναρωτιόμαστε μονότονα: Μα γιατί μας πουλάνε, αφού δεν υπάρχει ανταγωνισμός, ούτε τα χρήματα που θα πάρουν λύνουν το πρόβλημα, γιατί η απάντηση είναι πολιτική θέση πριν απ' όλα. Στόχος τους είναι το τσάκισμα των εργαζομένων". Επίσης επέκρινε την πλειοψηφία της Διοίκησης της Ομοσπονδίας (ΠΑΣΚΕ), επειδή μπροστά σ' αυτήν την αντεργατική λαίλαπα όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έκανε ούτε μία κινητοποίηση.

Στην ανάγκη ανάπτυξης πλατιού μετώπου όχι μόνο με όλους τους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ, αλλά και όλων των άλλων ΔΕΚΟ για τη ματαίωση των κυβερνητικών σχεδίων του ξεπουλήματος, αναφέρθηκε το στέλεχος της ΕΣΚ Ιγν. Γρυπογιάννης.

"Αυτό που δεν ακούστηκε από τους ομιλητές της ΠΑΣΚΕ και είναι πολύ σοβαρό- τόνισε η Δεσπ. Γαβρά - είναι ότι η ΕΥΔΑΠ ήδη έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια στην ιδιωτικοποίησή της με την παραχώρηση κερδοφόρων δραστηριοτήτων - "φιλέτων" στους εργολάβους. Και όλο αυτό το ξεπούλημα οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ ούτε το έχουν παλέψει ούτε το έχουν καταγγείλει". Ως τέτοια παραδείγματα ανέφερε: Την αντικατάσταση 1 εκατ. υδρομετρητών με κέρδος πάνω από 2.500 δρχ. από το καθένα για τον εργολάβο και άλλα τόσα για την ΕΥΔΑΠ, σε βάρος των καταναλωτών. Την απευθείας ανάθεση στην τεχνική εταιρία"Αθηνά" για 1,5 χρόνο της λειτουργίας και συντήρησης της Ψυττάλειας έναντι 5 δισ. δρχ. Τι άλλες εργολαβίες αρκετών δισ. δρχ. που δίνονταν με κλειστές διαδικασίες κ.ά.

Πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη διενέργεια των έργων από τους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ, κατέληξε η Δ. Γαβρά.

ΑΓΡΟΤΕΣ
Κυβερνητικά "τρικ" με το φτηνό πετρέλαιο

Αποκλείεται η χορήγηση πετρελαίου τράνζιτ και η κυβέρνηση μελετά "πατέντες" για επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε όσους χαρακτηρίστηκαν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες

"Ταχυδακτυλουργίες" επιστρατεύει η κυβέρνηση για να μη δώσει αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες. Χτες ο υπουργός Γεωργίας επιχείρησε να "αναμοχλεύσει" το θέμα της χορήγησης φτηνού πετρελαίου στους αγρότες, δίνοντας στη δημοσιότητα το σχετικό πόρισμα της ειδικής επιτροπής, η οποία συστάθηκε όμως για να διερευνήσει του όρους και τις προϋποθέσεις επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που αναλογεί στο πετρέλαιο κίνησης.

Ετσι, στο πόρισμα της επιτροπής αποκλείεται η χορήγηση πετρελαίου τράνζιτ, που είναι το πάγιο αίτημα των αγροτών, ενώ για τους εφοπλιστές ισχύει η χορήγηση πετρελαίου τράνζιτ. Η επιτροπή προτείνει πέντε σενάρια για τον τρόπο επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο μέσω του μητρώου αγροτών, και καταλήγει στο εξής: Να επιστραφεί ολόκληρος ο ειδικός φόρος στο σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεων, με βάση τη στρεμματική κατανάλωση πετρελαίου, για όσους χαρακτηρίστηκαν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και το ίδιο να ισχύσει για τα θερμοκήπια, ξηραντήρια, ανεμομείκτες και αντλητικά συγκροτήματα. Οπως αναφέρεται στο πόρισμα, θα τίθεται πλαφόν για την ετήσια ποσότητα κατανάλωσης πετρελαίου με βάση το μέγεθος και το είδος των καλλιεργειών. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσκομίζουν ή να στέλνουν τη σχετική βεβαίωση, που θα λαμβάνουν από τις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας, τα τιμολόγια αγοράς και όποια άλλα έγγραφα ή πιστοποιητικά καθιερωθούν στις αρμόδιες τελωνειακές αρχές. Το τελωνείο μετά την υποβολή και έλεγχο των δικαιολογητικών θα εκδίδει επιταγή επιστροφής του ποσού που αναλογεί στο φόρο κατανάλωσης. Προτείνεται επίσης η εφαρμογή του μέτρου να αρχίσει από 1.1.1999.

Εκτός του ότι δε χορηγείται πετρέλαιο τράνζιτ, η πρόταση αυτή δεν αγκαλιάζει όλους τους αγρότες και ειδικά τους μικρομεσαίους, που αναγκάζονται να ετεροαπασχολούνται προκειμένου να επιβιώσουν και οι οποίοι τίθενται εκτός μητρώου αγροτών. Επίσης, πουθενά δε γίνεται λόγος για φτηνή ενέργεια στους αγρότες (π.χ. εκτός του πετρελαίου, να δοθεί και πραγματικά φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα).

Από την άλλη, άσχετα με τα όσα προτείνει η ειδική επιτροπή, τον τελικό λόγο θα έχουν ο πρωθυπουργός και τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Με βάση τα όσα έχουν ακουστεί κατά καιρούς, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να τροποποιηθεί το υπάρχον σύστημα - κοροϊδία για επιστροφή ενός μικρού μέρους του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καιολόκληρου στα θερμοκήπια, ξηραντήρια κ.ά. και ένα μέρος (30% έως 60%) σε όσους χαρακτηρίστηκαν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Επίσης στο πόρισμα αναφέρεται ακόμα ότι το μέτρο της επιστροφής ολόκληρου του ειδικού φόρου στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες κοστίζει 50 δισ. δραχμές, ενώ προηγουμένως ο υπουργός Γεωργίας είχε κοστολογήσει το μέτρο αυτό 80 δισ. δραχμές... Παρόμοιο "φούσκωμα" του κόστους είχε κάνει ο υπουργός Γεωργίας στα δίκαια αιτήματα που έθεσαν οι αγρότες στη διάρκεια των μεγαλειωδών αγωνιστικών κινητοποιήσεών τους.

Συζήτησαν... αντιαγροτικά

Την προώθηση μιας σειράς αντιδραστικών και καταστροφικών νομοσχεδίων, ανήγγειλε χτες ο υπουργός Γεωργίας μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό.

Οπως δήλωσε σχετικά ο Στ. Τζουμάκας, στη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πορεία του νομοθετικού έργου του υπουργείου Γεωργίας και ο τελευταίος, εκτός των άλλων, του ζήτησε να δώσει βάρος στο λεγόμενο πρόγραμμα για την ανάπτυξη της υπαίθρου. Δηλαδή στις ολέθριες επιταγές της "Ατζέντας 2000", που προτείνει το μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και στα πλαίσια αυτά θέτει κάποιες ψευτοκατευθύνσεις για κάποια ενδεχομένως ψευτοκίνητρα, σε εξωγεωργικούς τομείς.

Οσον αφορά τα νομοσχέδια, ο υπουργός Γεωργίας προεξόφλησε ότι το αντιδασικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί μέχρι τέλος Ιούνη. Επίσης είπε ότι παρέδωσε στον πρωθυπουργό τα προσχέδια νόμου:

  • Για τους συνεταιρισμούς, όπου προβλέπεται η μετατροπή, όσων συνεταιρισμών απομείνουν, σε Ανώνυμες Εταιρίες, που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών.
  • Για την αναμόρφωση του ΕΛΓΑ, όπου προβλέπεται η διάλυση του ισχύοντος συστήματος γεωργικών ασφαλίσεων και ανοίγει ο δρόμος στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, ενώ αγρότες και κτηνοτρόφοι θα πληρώνουν διπλάσιες και τριπλάσιες εισφορές από αυτές που ισχύουν τώρα για να έχουν μικρότερη και χειρότερη ασφαλιστική κάλυψη. Ο υπουργός "ψέλλισε" και ότι εξετάζεται το ύψος της συμμετοχής του κράτους...
  • Το τρίτο νομοσχέδιο είναι καινούριο "φρούτο" και αφορά την ίδρυση Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων. Διαλύονται οι Οργανισμοί Εγγειων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ) και το έργο τους θα αναλάβουν οι αναπτυξιακές εταιρίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Αυτό δείχνει για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση χωρίς κανέναν ενδοιασμό προχωρά στην πλήρη διάλυση και ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του υπουργείου Γεωργίας και στην προκειμένη περίπτωση οι αγρότες θα αναγκαστούν στο εξής να χρυσοπληρώνουν το νερό για να ποτίζουν τα χωράφια τους.
ΗΛΕΙΑ
Αναβολή δίκης αγροτών

Αναβλήθηκε χτες για τις 28 του Σεπτέμβρη η δίκη 19 αγροτών της Ηλείας, που κατηγορούνται επειδή συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του Νοέμβρη του 1995. Στις 28 του Σεπτέμβρη θα δικαστούν συνολικά 44 αγρότες του νομού, αφού για την ίδια μέρα έχει οριστεί η εκδίκαση και της δίκης που αναβλήθηκε στις 7 Απρίλη. Χτες πάντως, έξω από το αγροτοδικείο της Αμαλιάδας είχε μαζευτεί πλήθος αγροτών, αλλά και εκπρόσωποι των Εργατικών Κέντρων Πύργου και Αμαλιάδας, Αγροτικών Συλλόγων, της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας - Ολυμπίας, Δημοτικών Κινήσεων, ο δήμαρχος Αμαλιάδας, εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Ηλείας, προκειμένου να συμπαρασταθούν στους δικαζόμενους αγωνιστές αγρότες.

Στους ιδιώτες σκοπεύει να ξεπουλήσει η κυβέρνηση το δίκτυο ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ