Τετάρτη 20 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Κυβερνητικά "τρικ" με το φτηνό πετρέλαιο

Αποκλείεται η χορήγηση πετρελαίου τράνζιτ και η κυβέρνηση μελετά "πατέντες" για επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε όσους χαρακτηρίστηκαν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες

"Ταχυδακτυλουργίες" επιστρατεύει η κυβέρνηση για να μη δώσει αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες. Χτες ο υπουργός Γεωργίας επιχείρησε να "αναμοχλεύσει" το θέμα της χορήγησης φτηνού πετρελαίου στους αγρότες, δίνοντας στη δημοσιότητα το σχετικό πόρισμα της ειδικής επιτροπής, η οποία συστάθηκε όμως για να διερευνήσει του όρους και τις προϋποθέσεις επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που αναλογεί στο πετρέλαιο κίνησης.

Ετσι, στο πόρισμα της επιτροπής αποκλείεται η χορήγηση πετρελαίου τράνζιτ, που είναι το πάγιο αίτημα των αγροτών, ενώ για τους εφοπλιστές ισχύει η χορήγηση πετρελαίου τράνζιτ. Η επιτροπή προτείνει πέντε σενάρια για τον τρόπο επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο μέσω του μητρώου αγροτών, και καταλήγει στο εξής: Να επιστραφεί ολόκληρος ο ειδικός φόρος στο σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεων, με βάση τη στρεμματική κατανάλωση πετρελαίου, για όσους χαρακτηρίστηκαν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και το ίδιο να ισχύσει για τα θερμοκήπια, ξηραντήρια, ανεμομείκτες και αντλητικά συγκροτήματα. Οπως αναφέρεται στο πόρισμα, θα τίθεται πλαφόν για την ετήσια ποσότητα κατανάλωσης πετρελαίου με βάση το μέγεθος και το είδος των καλλιεργειών. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσκομίζουν ή να στέλνουν τη σχετική βεβαίωση, που θα λαμβάνουν από τις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας, τα τιμολόγια αγοράς και όποια άλλα έγγραφα ή πιστοποιητικά καθιερωθούν στις αρμόδιες τελωνειακές αρχές. Το τελωνείο μετά την υποβολή και έλεγχο των δικαιολογητικών θα εκδίδει επιταγή επιστροφής του ποσού που αναλογεί στο φόρο κατανάλωσης. Προτείνεται επίσης η εφαρμογή του μέτρου να αρχίσει από 1.1.1999.

Εκτός του ότι δε χορηγείται πετρέλαιο τράνζιτ, η πρόταση αυτή δεν αγκαλιάζει όλους τους αγρότες και ειδικά τους μικρομεσαίους, που αναγκάζονται να ετεροαπασχολούνται προκειμένου να επιβιώσουν και οι οποίοι τίθενται εκτός μητρώου αγροτών. Επίσης, πουθενά δε γίνεται λόγος για φτηνή ενέργεια στους αγρότες (π.χ. εκτός του πετρελαίου, να δοθεί και πραγματικά φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα).

Από την άλλη, άσχετα με τα όσα προτείνει η ειδική επιτροπή, τον τελικό λόγο θα έχουν ο πρωθυπουργός και τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Με βάση τα όσα έχουν ακουστεί κατά καιρούς, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να τροποποιηθεί το υπάρχον σύστημα - κοροϊδία για επιστροφή ενός μικρού μέρους του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καιολόκληρου στα θερμοκήπια, ξηραντήρια κ.ά. και ένα μέρος (30% έως 60%) σε όσους χαρακτηρίστηκαν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Επίσης στο πόρισμα αναφέρεται ακόμα ότι το μέτρο της επιστροφής ολόκληρου του ειδικού φόρου στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες κοστίζει 50 δισ. δραχμές, ενώ προηγουμένως ο υπουργός Γεωργίας είχε κοστολογήσει το μέτρο αυτό 80 δισ. δραχμές... Παρόμοιο "φούσκωμα" του κόστους είχε κάνει ο υπουργός Γεωργίας στα δίκαια αιτήματα που έθεσαν οι αγρότες στη διάρκεια των μεγαλειωδών αγωνιστικών κινητοποιήσεών τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ