Τετάρτη 20 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σύνοδος των "ισχυρών"

Τους έβλεπες μέσα "στην καλή χαρά". Οι ηγέτες των οκτώ ισχυρότερων κρατών του κόσμου "το 'ριξαν" στη διασκέδαση, μετά τις αποφάσεις που πήραν στη σύνοδο του "G8" στο Μπέρμπιγχαμ της Αγγλίας. Ο Μπιλ των ΗΠΑ, ο Ριουτάρο της Ιαπωνίας, ο Χέλμουτ της Γερμανίας, ο Τόνι της Μεγάλης Βρετανίας, ο Ζακ της Γαλλίας, ο Ζαν του Καναδά, ο Ρομάνο της Ιταλίας και ο Μπορίς της Ρωσίας - ομού μετά των χαριτωμένων συζύγων τους - λικνίζονταν στους ρυθμούς της ροκ, που έπαιζε μουσικό συγκρότημα.

Τι συζήτησαν και τι αποφάσισαν στη σύνοδο, που τόσο τους κούρασε, ώστε να προσφύγουν στο χορό για να ξεδώσουν; Αποφάσισαν, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες με δοκιμαζόμενες οικονομίες να λυθούν στα πλαίσια της "ελεύθερης" αγοράς και της λιτότητας, όπως ορίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Επιπλέον δε, ευχήθηκαν κάθε επιτυχία στο ΕΥΡΩ, εκφράζοντας, ταυτόχρονα, την πεποίθηση ότι αυτό θα συμβάλει στην εξυγίανση της παγκόσμιας οικονομίας. Εμφανίστηκαν, όμως, ανήσυχοι για την κατάσταση που επικρατεί στην Ινδονησία και απηύθυναν "έκκληση" στις ηγεσίες των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας να λάβουν μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα για να βοηθήσουν "τους φτωχούς κι αδυνάτους" και να ξεπεραστεί η κρίση στην περιοχή.

Στο μεταξύ κι ενώ οι ηγέτες του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού ευλογούν το ΕΥΡΩ, στην Ευρώπη εκατομμύρια παραμένουν άνεργοι, εργασιακά δικαιώματα ανατρέπονται, αναπτύσσονται επικίνδυνα φαινόμενα ρατσισμού και νεοφασισμού και σιγοκαίνε ακόμα φωτιές του πολέμου στα Βαλκάνια.

Στις χώρες του λεγόμενου "τρίτου κόσμου", η φτώχεια, η πείνα και η εξαθλίωση αυξάνουν, ευθέως ανάλογα με τα κέρδη των πολυεθνικών.

Στην Ινδονησία φοιτητές και πεινασμένοι βγήκαν στους δρόμους με πάνω από 500 νεκρούς μέχρι στιγμής και ο Σουχάρτο, που ευθύνεται και με τον σφαγιασμό πάνω από 1,5 εκατομμυρίων κομμουνιστών, πνέει τα λοίσθια εγκαταλειμμένος από τους φίλους τους Αμερικανούς που τον στήριζαν όλα αυτά τα χρόνια, αλλά τώρα ετοιμάζουν τον αντικαταστάτη του, για να μην ξεφύγει η κατάσταση από τα χέρια τους.

Παρεμπιπτόντως, αλλά μάλλον εντός προγράμματος, ο Κλίντον, ως μόνιμος "πλανητάρχης" και ο Μπλερ, ως εποχιακός "Ευρωπάρχης", συμβούλεψαν την Ελλάδα να δεχτεί εφ' όλης της ύλης "διάλογο" με τη γείτονα και σύμμαχο Τουρκία για όλα τα "εκκρεμή προβλήματα" ανάμεσα στις δύο χώρες, προφανώς, με στόχο την τελική συμφωνία της για διχοτόμηση του Αιγαίου και της Κύπρου, ώστε να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ και να εξασφαλιστεί, ακόμα καλύτερα, η αμερικάνικη ιμπεριαλιστική επικυριαρχία στην περιοχή.

Η κυβέρνηση Σημίτη, μέσω του Θ. Πάγκαλου, κάτι ψιθύρισε ως παράπονο, γι' αυτή την προκλητική "συμβουλή", αλλά όχι πως θα αντιδράσει, κιόλας, δυναμικά για να εξασφαλίσει την εθνική αξιοπρέπεια και κυριαρχία. Αλλωστε, εδώ και καιρό, έχουν δρομολογηθεί "λύσεις" διχοτόμησης Κύπρου και Αιγαίου και οι κυβερνώντες ακόμα δεν απέσυραν το "ευχαριστώ τις ΗΠΑ" που εκστόμισε στη Βουλή ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της κρίσης στα Ιμια.

Δεν απέσυρε αυτό το "ευχαριστώ" ακόμα κι όταν οι Τούρκοι στρατηγοί, εκμεταλλευόμενοι την αρωγή των κοινών "φίλων και συμμάχων", διεκδίκησαν κι άλλα, πολλά, ελληνικά νησιά. Οχι, φυσικά, προς δόξαν της "υπερήφανης εξωτερικής κυβερνητικής πολιτικής", αλλά προς εμπέδωση της "νέας τάξης πραγμάτων" που επιβεβαιώθηκε και στη σύνοδο του "G8"...

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με τις πλάτες ΝΑΤΟ και ΕΕ η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας (2015-03-04 00:00:00.0)
Πιέσεις Κλίντον που βλέπουν προς Κίνα (2012-09-04 00:00:00.0)
Ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, αλλά μαζί στη ...λεία (2009-07-12 00:00:00.0)
Μια πολύ επικίνδυνη «αντιτρομοκρατική» συμφωνία (2002-07-31 00:00:00.0)
Στο όνομα της "ελεύθερης αγοράς"... (1998-05-19 00:00:00.0)
Σύνοδος των οχτώ ισχυροτέρων χωρών (1998-05-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ