Τετάρτη 20 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Απόλυτα ελεύθερη παραλία
  • Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε τις προτάσεις της Πανδημοτικής Επιτροπής Αγώνα για την παραλία
  • Ετοιμοι για δυναμικές κινητοποιήσεις οι κάτοικοι της περιοχής

Η παραλία στο σύνολό της πρέπει να είναι απόλυτα ελεύθερη για χρήση απ' όλους τους πολίτες της Αθήνας, ως χώρος αναψυχής, περιπάτου και άθλησης. Να μην αναπτυχθεί καμιάς μορφής κερδοσκοπική εκμετάλλευση από ιδιώτες και να απομακρυνθούν άμεσα δραστηριότητες, όπως τα νυχτερινά κέντρα, από την περιοχή.

Τη διακήρυξη αυτή έκανε ομόφωνα δεκτή το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ελληνικού, το οποίο συζήτησε τις κοινές προτάσεις που κατάρτισαν οι εκπρόσωποι της Πανδημοτικής Επιτροπής Αγώνα Ελληνικού Σωτηρίας των χώρων της παραλίας και του αεροδρομίου, του Δήμου Ελληνικού, και της Συντονιστικής Επιτροπής για τη διάσωση της παραλίας του Σαρωνικού, ενόψει των έργων που θα γίνουν για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004.

Οπως τόνισε ο δήμαρχος Ελληνικού, Κώστας Κορτζίδης,είναι ανάγκη να αναπτυχθεί ένα μέτωπο αντίστασης του λαού της περιοχής και δυναμικής διεκδίκησης της κατοχύρωσης των προτάσεών του. "Αυτό το μέτωπο, είπε, είναι αναγκαίο για να φέρουμε σε πέρας αυτό το έργο της σωτηρίας της παραλίας και την προώθηση και λύση αυτού του προβλήματος".

Η Επιτροπή Αγώνα που έχει συγκροτηθεί ως βασικές θέσεις της προτάσσει: Η παραλία πρέπει να αναπλαστεί άμεσα με χρηματοδότηση από το δημόσιο. Την ευθύνη της διαχείρισης του χώρου συνολικά πρέπει να έχει δημόσιος φορέας, τη διοίκηση του οποίου θα αποτελούν εκπρόσωποι του Δήμου Ελληνικού, της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και άλλων φορέων που εμπλέκονται στη χρήση της παραλίας. Ιδιαίτερα η Επιτροπή Αγώνα επισημαίνει ότι είναι πλήρως αντίθετη με τη δημιουργία λιμένα σκαφών αναψυχής.

Για τη δημιουργία του Ολυμπιακού Ιστιοπλοϊκού Κέντρου θέτει ωςπροϋποθέσεις: Να μην κατασκευαστεί συνολικά ή μέρος του με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης. Να οριοθετηθεί με βάση τις πραγματικές ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων. Να απαγορεύεται σ' αυτό κάθε δραστηριότητα που διενεργείται με σκάφη που φέρουν μηχανή οποιουδήποτε μεγέθους, χώρους κατάκλισης, τουαλέτες, μουράγια. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το ιστιοπλοϊκό κέντρο να περιοριστεί στις ανάγκες χρήσης του από την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία και ναυταθλητικούς συλλόγους της περιοχής.

Το σχέδιο της πρότασης για τις χρήσεις της γης, τους όρους δόμησης και τους περιορισμούς στο παραθαλάσσιο μέτωπο του Δήμου Ελληνικού, σε γενικές γραμμές, προβλέπει για τις ζώνες όπως αριθμούνται στο σχετικό χάρτη:

ΖΩΝΗ 1β: Να αποκατασταθεί το φυσικό τοπίο και η αττική χλωρίδα - πανίδα. Να προστατευτούν και να αναδειχτούν οι αρχαιολογικοί χώροι.

Η περιοχή να είναι απόλυτης προστασίας όπου θα επιτρέπεται μόνο η διατήρηση του κτιρίου του Εθνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών.

ΖΩΝΗ 2α: Περιαστικό πράσινο με λειτουργίες αναψυχής.

ΖΩΝΗ 2β: Περιαστικό πράσινο με λειτουργίες αναψυχής και αθλητισμού.

ΖΩΝΗ 2γ/β: Αθλητικό κέντρο με λειτουργίες αναψυχής και των υφισταμένων αθλητικών εγκαταστάσεων. Επιτρέπονται οι παρακάτω χρήσεις: διαμορφώσεις πρασίνου, ελευθέρων χώρων, υπαίθριοι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, υφιστάμενες υπαίθριες και στεγασμένες αθλητικές εγκαταστάσεις ως και εγκαταστάσεις υποστήριξής τους, όπως γραφεία διοίκησης, αίθουσες συναθροίσεων διδασκαλίας και εστίασης και ξενώνας για αθλητές.

ΖΩΝΗ 2 δ/β: Ζώνη περιαστικού πρασίνου και θαλάσσιας αναψυχής. Δίνεται η δυνατότητα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων χρησιμοποίησης αυτής της ζώνης για τη διοργάνωση του ολυμπιακού αθλήματος της ιστιοπλοϊας.

ΖΩΝΗ 3: Οργανωμένες ακτές κολύμβησης.

ΖΩΝΗ 5: Κέντρο ιστιοπλοϊας και ναυταθλητικές εγκαταστάσεις.

Απαγορεύονται οι περιφράξεις μέχρι βάθους 20 μέτρων από τον αιγιαλό, καθώς και αυτές που δυσχεραίνουν την πρόσβαση του κοινού στον αιγιαλό αλλά και στο σύνολο της παραλιακής ζώνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ