Τετάρτη 20 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μέτρα βαθιά ταξικά

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

"Το νέο σύστημα αξιολόγησης και εισαγωγής των μαθητών σε ΑΕΙ - ΤΕΙ είναι ένα πρωτοφανές σε ένταση και σκληρότητα σύστημα εξεταστικών δοκιμασιών, που αποσκοπεί στο δραστικό περιορισμό των νέων, που θα συνεχίσουν και θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο Λύκειο και στο Πανεπιστήμιο.

  • Οχι μόνο δεν καταργεί, αλλά πολλαπλασιάζει και ενσωματώνει, τις εξετάσεις για τα Πανεπιστήμια στη Λυκειακή Βαθμίδα, κάνοντας αδύνατη για ένα μεγάλο αριθμό μαθητών την αποφοίτησή τους από αυτό.
  • Οχι μόνο δεν ανοίγει τις πόρτες στα Πανεπιστήμια, αλλά χειροτερεύει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την πρόσβαση σε αυτά. Η αύξηση του αριθμού των εισακτέων θα αποδειχθεί δώρο - άδωρο σε λίγα χρόνια, γιατί ο αριθμός των αποφοίτων του Λυκείου θα είναι μικρότερος των προσφερόμενων θέσεων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
  • Οχι μόνο δεν ενισχύει την αυτοτέλεια του Λυκείου, αλλά το εξαρτά ακόμη στενότερα από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, μετατρέποντάς το αποκλειστικά και από την Α τάξη του, σε φίλτρο πρόωρης επιλογής για τα Πανεπιστήμια,αποθάρρυνσης και απομάκρυνσης όσων δεν απόκτησαν από την προηγούμενη σχολική πορεία τους τα εφόδια για να συνεχίσουν. Η ποσότητα και η κρισιμότητα των εξεταστικών διαδικασιών μετατρέπουν σε κακόγουστο αστείο τις διακηρύξεις περί Γενικής Παιδείας και εξάλειψης του "παπαγαλισμού".
  • Οχι μόνο δεν αποδυναμώνει τα φροντιστήρια και την παραπαιδεία, αντίθετα, τα πριμοδοτεί και τα γενικεύει, εξαναγκάζοντας το σύνολο των μαθητών να καταφύγουν σε αυτά νωρίτερα και για μεγαλύτερο αριθμό μαθημάτων. Η πρόσβαση στη γνώση μετατρέπεται απροκάλυπτα σε πρόσβαση του χρήματος σ' αυτήν.

Η ενίσχυση της ιδιωτικοποίησης, των εξεταστικών φραγμών, του άγχους και της έντασης, εξωθεί, πρώτα απ' όλους, τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων που στερούνται τις οικονομικές και γενικότερα κοινωνικές προϋποθέσεις, στην εγκατάλειψη του σχολείου και στην αβέβαιη περιπλάνηση ανάμεσα στη στενή κατάρτιση - μαθητεία και στην ανεργία.

Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι βαθιά ταξικά. Οι μαθητές, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, πάνω απ' όλους οι εργαζόμενοι, δεν πρέπει να περιμένουν την επαλήθευση αυτών των επιλογών.

Χρειάζεται από τώρα να ορθώσουν πλατύ μέτωπο αντίστασης, παρεμπόδισης και κατάργησής τους, ανοίγοντας το δρόμο για μια παιδεία που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, για ενιαίο 12χρονο σχολείο γι' όλους αδιάκριτα τους νέους, για κατάργηση της παραπαιδείας και της ιδιωτικής εκπαίδευσης, για δικαίωμα στη μόρφωση και στην εργασία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ