Τετάρτη 20 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα επιστημονικά πεδία - ομαδοποίηση των Τμημάτων

Τα επιστημονικά πεδία, στα οποία ομαδοποιούνται Τμήματα ομοειδών ή συγγενών γνωστικών αντικειμένων των ΑΕΙ και ΤΕΙ, έχουν ως εξής:

1. Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες: Θεολογικές Επιστήμες, Φιλολογικές και Ιστορικές Επιστήμες, Ξένες Γλώσσες και Φιλολογίες, Νομικές, Πολιτικές και Κοινωνικές Επιστήμες, Μουσικές και Θεατρικές Σπουδές, Ψυχοπαιδαγωγικές Επιστήμες.

Στο πεδίο αυτό κατατάσσονται ακόμη τα Τμήματα Κοινωνικής Εργασίας και Βρεφονηπιοκομίας ΤΕΙ, το Στρατολογικό Τμήμα (ΣΣΑΣ Θεσσαλονίκης) καθώς και τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Κύπρου Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Βυζαντινών και Νεοελληνικών, Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών, Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Επιστημών της Αγωγής και Τουρκικών Σπουδών.

2. Θετικές Επιστήμες: Φυσικομαθηματικές Επιστήμες, Γεωπονοδασολογικές Επιστήμες, Ψυχοπαιδαγωγικές Επιστήμες, Στρατιωτικές Σχολές Ευελπίδων - Ναυτικών Δοκίμων - Ικάρων.

Στο πεδίο αυτό κατατάσσονται ακόμα τα Τμήματα Βρεφονηπιοκομίας ΤΕΙ, τα Τμήματα Μαθηματικών και Στατιστικής, Πληροφορικής, Φυσικών Επιστημών και Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

3. Επιστήμες Υγείας: Στα ΑΕΙ: Τμήματα Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Νοσηλευτικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής, Βιολογίας και Διαιτολογίας των Πανεπιστημίων, καθώς και οι αντίστοιχες Στρατιωτικές Σχολές.

Στα ΤΕΙ: Τμήματα Ιατρικών Εργαστηρίων, Ραδιολογίας και Ακτινολογίας, Οδοντοτεχνικής, Οπτικής, Φυσικοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Νοσηλευτικής, Μαιευτικής, Επισκεπτών και Επισκεπτριών Υγείας, Δημόσιας Υγιεινής, Αισθητικής και Λογοθεραπείας.

4. Τεχνολογικές Επιστήμες: Στα ΑΕΙ: Πολυτεχνικές Σχολές και οι Στρατιωτικές Σχολές Ευελπίδων - Ναυτικών Δοκίμων - Ικάρων και οι Σχολές Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας, Στρατού και Ναυτικού (μόνο οι τεχνικοί).Στα ΤΕΙ περιλαμβάνει όλα τα Τμήματα που ανήκουν στις Σχολές Τεχνολογικών Εφαρμογών, τα Τμήματα των Σχολών Τεχνολογίας, Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής καθώς και το Τμήμα Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Εκμεταλλεύσεων, Τεχνολογίας Τροφίμων, καθώς και τα Τμήματα των Σχολών Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών των ΤΕΙ. Περιλαμβάνονται επίσης οι Στρατιωτικές Τεχνικές Σχολές Υπαξιωματικών.

5. Επιστήμες Οικονομίας και Διοίκησης: Στα ΑΕΙ περιλαμβάνει τα Τμήματα Οικονομικών Επιστημών (ή Οικονομικής Επιστήμης), το Οικονομικό ΣΣΑΣ (Θεσσαλονίκης). Περιλαμβάνονται επίσης οι Σχολές Υπαξιωματικών Διοικητ. Αεροπορίας, Μονίμων Υπαξιωματικών του Στρατού και του Ναυτικού, Αξιωματικών Αστυνομίας και Αστυφυλάκων. Περιλαμβάνονται επίσης τα Τμήματα Οικονομικών, Δημόσιας Διοίκησης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Στα ΤΕΙ: Οικονομικές και Διοικητικές Επιστήμες, Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Τουριστικών Επιχειρήσεων, Τουριστικών Επαγγελμάτων, Λογιστικής, Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Εκμεταλλεύσεων, Βιομηχανικού Σχεδιασμού και Τηλεπληροφορικής.

Μαθήματα που λαμβάνονται υπόψη για κάθε πεδίο

1. Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες:

α) Νεοελληνική Λογοτεχνία (θεωρητικής κατεύθυνσης)

β) Ιστορία (θεωρητικής κατεύθυνσης)

Μπορούν να αντικατασταθούν αντίστοιχα από:

α) Ελληνική Γραμματεία (Γενικής Παιδείας)

β) Νεότερη Ελληνική Ιστορία (Γενικής Παιδείας)

2. Θετικές Επιστήμες:

α) Μαθηματικά (θετικής ή τεχνολογικής κατεύθυνσης)

β) Φυσική (θετικής ή τεχνολογικής κατεύθυνσης)

Μπορούν να αντικατασταθούν αντίστοιχα από:

α) Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής (Γενικής Παιδείας)

β) Φυσική - Βιολογία (Γενικής Παιδείας)

3. Επιστήμες Υγείας:

α) Βιολογία (θετικής κατεύθυνσης)

β) Χημεία (θετικής ή τεχνολογικής κατεύθυνσης)

Μπορούν να αντικατασταθούν αντίστοιχα από:

α) Φυσική - Βιολογία (Γενικής Παιδείας)

β) Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής (Γενικής Παιδείας)

4. Τεχνολογικές Επιστήμες:

α) Μαθηματικά (θετικής ή τεχνολογικής κατεύθυνσης)

β) Φυσική (θετικής ή τεχνολογικής κατεύθυνσης)

Μπορούν να αντικατασταθούν αντίστοιχα από:

α) Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής (Γενικής Παιδείας)

β) Φυσική - Βιολογία (Γενικής Παιδείας)

5. Επιστήμες Οικονομίας και Διοίκησης:

α) Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (Μάθημα Επιλογής)

β) Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής (Μάθημα Γενικής Παιδείας).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων (2013-02-27 00:00:00.0)
Προς ένα διαφοροποιημένο, μορφωτικά υποβαθμισμένο Λύκειο (2011-03-31 00:00:00.0)
Πρόγραμμα πανελλαδικών εξετάσεων (2009-03-27 00:00:00.0)
Από τις 8 Ιούλη τα μηχανογραφικά (2004-07-01 00:00:00.0)
Το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων (2001-05-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ