Τετάρτη 20 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΥΔΑΠ
Ομόφωνο "Οχι" στην ιδιωτικοποίηση

Κινητοποιήσεις μέχρι την οριστική ματαίωση των κυβερνητικών σχεδίων, αποφάσισε το συνέδριό τους που έληξε χτες

Με ένα ομόφωνο και βροντερό "όχι" στα σχέδια της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και με την απόφαση για έντονες αγωνιστικές κινητοποιήσεις μέχρι να αποτραπεί η, με οποιοδήποτε τρόπο πώλησή της, έληξαν χτες το απόγευμα οι εργασίες του 17ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Προσωπικού της Επιχείρησης.

Αρχή των κινητοποιήσεων γίνεται από σήμερα με τη συμμετοχή στην τρίωρη στάση εργασίας (12μ. - 3 μ.μ. ) και θα συνεχιστεί με 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ. Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας, ύστερα από εξουσιοδότηση του Συνεδρίου, ανέλαβε την υποχρέωση να εξαγγείλει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Η αντίδραση των εργαζομένων αναμένεται να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις, αφού μετά την επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης για μετοχοποίηση του 49% της ΕΥΔΑΠ, η ΕΤΕΒΑ, ο σύμβουλος της κυβέρνησης για τη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης, έκανε γνωστό στο ΔΣ της Εταιρίας ένα ακόμη πιο καταστροφικό σενάριο. Σύμφωνα με αυτό ετοιμάζεται το "σπάσιμο" της ΕΥΔΑΠ σε δύο κομμάτια: Ενα για τη διαχείριση των ταμιευτήρων, που θα παραμείνει στον κρατικό έλεγχο, και ένα, το πιο κερδοφόρο, για την εκμετάλλευση του δικτύου ύδρευσης, που θα πωληθεί στους ιδιώτες!

Οπως τονίστηκε στην εισήγηση της Διοίκησης της Ομοσπονδίας "με πρόσχημα τη δήθεν εξυγίανση και στόχο το ξεπούλημα έχουν ήδη δρομολογήσει διαδικασίες αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας, προκειμένου να την εισαγάγουν στο Χρηματιστήριο και από κει στους ιδιώτες. Η αντιλαϊκή, αντεργατική, αντικοινωνική και αντιοικονομική αυτή επιλογή των δήθεν μετοχοποιήσεων δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλο στόχο, παρά μόνο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολυεθνικών και του διεθνούς κεφαλαίου".

Η ΕΥΔΑΠ - τονίζεται σε άλλο σημείο - αποτελεί ισχυρό παράδειγμα που μπορεί να αποκαλύψει και να καταρρίψει κάθε επιχείρημα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, προκειμένου να υλοποιήσει αυτήν την πολιτική και αυτό γιατί:

  • Δεν είναι ελλειμματική, δε δανείζεται, δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και μέσω αυτού το κοινωνικό σύνολο, άρα ο μύθος ότι δήθεν πληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός είναι μόνο στη φαντασία της κυβέρνησης.
  • Δεν μπορεί να λειτουργήσει ανταγωνιστικά, ανεξάρτητα από οποιοδήποτε ιδιοκτησιακό καθεστώς και αν βρεθεί, αφού νέα ανταγωνιστική επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης δεν μπορεί να δημιουργηθεί.
  • Η ίδια η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θέλει, μέσω της μετοχοποίησης, να ενισχύσει τις επιχειρήσεις αυτές και την ίδια στιγμή, προβλέπει στον προϋπολογισμό της ότι θα εισπράξει συγκεκριμένα κεφάλαια, που θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού. Δηλαδή, εκποιεί ένα μέρος της κρατικής περιουσίας, προκειμένου να καλυφθούν τρέχουσες ανάγκες και μόνο και αυτό το ονομάζει εξυγίανση και εκσυγχρονισμό.
Στο στόχαστρο οι εργασιακές σχέσεις

Το μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Γ. Φασουλάς, μιλώντας εκ μέρους της ΕΣΚ τόνισε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων. "Γι' αυτό λοιπόν - υπογράμμισε - ας μην αναρωτιόμαστε μονότονα: Μα γιατί μας πουλάνε, αφού δεν υπάρχει ανταγωνισμός, ούτε τα χρήματα που θα πάρουν λύνουν το πρόβλημα, γιατί η απάντηση είναι πολιτική θέση πριν απ' όλα. Στόχος τους είναι το τσάκισμα των εργαζομένων". Επίσης επέκρινε την πλειοψηφία της Διοίκησης της Ομοσπονδίας (ΠΑΣΚΕ), επειδή μπροστά σ' αυτήν την αντεργατική λαίλαπα όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έκανε ούτε μία κινητοποίηση.

Στην ανάγκη ανάπτυξης πλατιού μετώπου όχι μόνο με όλους τους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ, αλλά και όλων των άλλων ΔΕΚΟ για τη ματαίωση των κυβερνητικών σχεδίων του ξεπουλήματος, αναφέρθηκε το στέλεχος της ΕΣΚ Ιγν. Γρυπογιάννης.

"Αυτό που δεν ακούστηκε από τους ομιλητές της ΠΑΣΚΕ και είναι πολύ σοβαρό- τόνισε η Δεσπ. Γαβρά - είναι ότι η ΕΥΔΑΠ ήδη έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια στην ιδιωτικοποίησή της με την παραχώρηση κερδοφόρων δραστηριοτήτων - "φιλέτων" στους εργολάβους. Και όλο αυτό το ξεπούλημα οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ ούτε το έχουν παλέψει ούτε το έχουν καταγγείλει". Ως τέτοια παραδείγματα ανέφερε: Την αντικατάσταση 1 εκατ. υδρομετρητών με κέρδος πάνω από 2.500 δρχ. από το καθένα για τον εργολάβο και άλλα τόσα για την ΕΥΔΑΠ, σε βάρος των καταναλωτών. Την απευθείας ανάθεση στην τεχνική εταιρία"Αθηνά" για 1,5 χρόνο της λειτουργίας και συντήρησης της Ψυττάλειας έναντι 5 δισ. δρχ. Τι άλλες εργολαβίες αρκετών δισ. δρχ. που δίνονταν με κλειστές διαδικασίες κ.ά.

Πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη διενέργεια των έργων από τους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ, κατέληξε η Δ. Γαβρά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ