Τετάρτη 20 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΔΑΦΝΗ 2000"
Αντίσταση στην πολιτική που θέλει "Λαύριο" την κάθε πόλη
  • Ειρ. Καρρά: Μας θέλουν πυροσβέστες της ελπίδας
  • Γ. Μαυρίκος: Δε θέλουμε δημάρχους που χειροκροτούν αυτήν την πολιτική

Με την πεποίθηση πως "η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να ανέχεται σιωπηρά το ρόλο που κάποιοι άλλοι της έταξαν να παίξει στη σημερινή εποχή", πως "όχι μόνο μπορεί, αλλά είναι υποχρεωμένη να παίρνει θέση στα μεγάλα προβλήματα", η Δημοτική Κίνηση "Δάφνη προς το 2000", πραγματοποίησε ημερίδα για την ανεργία.

Κοινή συνισταμένη των απόψεων που κατατέθηκαν, υπήρξε πως οι όποιες προτάσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας δεν αξίζουν τίποτα, αν δε γίνουν αιτήματα και συνθήματα μεγάλων, αγωνιστικών και ανυποχώρητων κινητοποιήσεων. Αν δε συνοδεύονται από πράξη αντίστασης στη σημερινή τάξη πραγμάτων, καθώς όπως τονίστηκε και από τους ομιλητές "η ανεργία είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό". Και ανήκει στους ρόλους της Αυτοδιοίκησης να κινητοποιήσει κάθε ζωντανή δύναμη στο χώρο της για το αντιπάλεμα αυτής της πραγματικότητας.

"Η ανεργία χτυπά την πόρτα όλων μας, με πτυχίο ή χωρίς αυτό", τόνισε στην ομιλία της η επικεφαλής της Κίνησης "Δάφνη προς το 2000" και υποψήφια δήμαρχος της πόλης, Ειρήνη Καρρά."Η σημερινή κυβέρνηση, διά στόματος Παπαντωνίου, παρουσιάζει σαν επιτυχία τον περιορισμό των θέσεων εργασίας διότι έτσι αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα. Προσπαθούν να μας πείσουν πως η κατάσταση αυτή είναι μονόδρομος για το καλό μας". "Μέσα σ' αυτή τη δίνη - συνέχισε - η κυβέρνηση έχει επιφυλάξει έναν ιδιαίτερο ρόλο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: το ρόλο του πυροσβέστη των ελπίδων. Μια καλοστημένη παγίδα αποτελούν τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης".

Τι μπορούν να κάνουν ο Δήμος της Δάφνης, οι πολίτες; "Ας δούμε τι κάνει η σημερινή Δημοτική Αρχή. Υποθηκεύει το μέλλον των εργαζομένων, προσπαθώντας να καλύψει τις μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού με συνεχή δάνεια. Προσλαμβάνει σε μία θέση εργασίας, δύο εργαζόμενους. Ζητά αναδρομικά τέλη πενταετίας. Ασχολείται με έργα καλλωπισμού. Επικροτεί πολιτικά τα μέτρα για την "Ολυμπιακή Αεροπορία", την ΠΥΡΚΑΛ, όπου εργάζονται και δημότες μας", σημείωσε η Ειρ. Καρρά. Και κατέληξε πως η άλλη αντίληψη, η δική μας, προκρίνει ακριβώς τα αντίθετα. Στόχος: να δημιουργηθεί το μέτωπο αντίστασης στην πολιτική που τείνει να μετατρέψει σε Λαύριο κάθε ελληνική πόλη.

Παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιώργος Μαυρίκος,τόνισε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα θέλει δημάρχους που δε θα χειροκροτούν, αλλά θα αντιπαλεύουν την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. "Η ανεργία, συνέχισε, είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό. Υπάρχουν λύσεις αλλά θέλουν συστράτευση όλων μας. Κι όλοι εμείς που παλεύουμε στα συνδικάτα, στα σωματεία, προσβλέπουμε στην εκλογή Δημοτικών Αρχών με σαφή αντίληψη για τα μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων".

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Διαμαντής,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, τόνισε ότι καθημερινά η λίστα των ανέργων αυξάνεται, αποτέλεσμα των εφαρμοζόμενων πολιτικών που εξυπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο. "Η λύση είναι να αλλάξουν οι πολιτικές σε φιλολαϊκή κατεύθυνση και προοπτική αλλαγής αποτελούν οι μαζικοί αγώνες".

Στην αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στους ΟΤΑ και στις ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων που στην ουσία καταργούν τις μόνιμες θέσεις, αναφέρθηκε ο Σπύρος Ράδος, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμου Δάφνης. "Λίγη δουλιά, λίγα λεφτά, ανασφάλεια, αυτή είναι η κατάσταση", τόνισε.

Σε συσπείρωση ενάντια στο μεγάλο κεφάλαιο και σε κοινή πορεία κόντρα στον"παράδεισο" της ΟΝΕ, κάλεσε εργαζόμενους και άνεργους ο Βαγγέλης Μπάκας,μέλος της επιτροπής Ανέργων Αγ. Δημητρίου."Κόντρα στο ατομικό βόλεμα, προτάσσουμε τη συλλογική και αγωνιστική διεκδίκηση", είπε.

Ενώ ο Τ. Σαμαράς,γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Δάφνης - Αγ. Δημητρίου, αφού αναφέρθηκε στην εκμετάλλευση που υφίστανται από τους εργολάβους, σημείωσε πως "πρέπει να απαντήσουμε με σκληρούς αγώνες στην αντεργατική πολιτική που εμπνεύστηκαν οι νοσηροί εγκέφαλοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και υλοποιεί η κυβέρνηση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ