ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΓΓΕΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αναγκαία η οριστική ρύθμιση

Για τις καταγγελίες κατά της ΕΡΤ ΑΕ, από την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Ελλήνων Ηθοποιών "Διόνυσος",για την παράνομη κυκλοφορία CD, με αποσπάσματα ραδιοφωνικών ερμηνειών ηθοποιών από θεατρικά έργα, χωρίς τη νόμιμη άδεια των ηθοποιών ή κληρονόμων τους και θεατρικών συγγραφέων, ο γενικός διευθυντής της ΕΡΑ, Γιάννης Τζαννετάκος απαντά:

"Η ΕΡΑ έχει συμφωνήσει με όλους τους εισπρακτικούς φορείς, όσον αφορά στα 5 από τα 6 CD και συγκεκριμένα έχει υπογράψει με την ΑΕΠΙ και τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Δημιουργών Οπτικοακουστικών Εργων. Με τον "Διόνυσο" ειδικώς, είχε καταρτιστεί σύμβαση, αλλά λίγο πριν υπογραφεί, έκριναν ο "Διόνυσος" και η ΕΡΤ ΑΕ ότι και οι ρυθμίσεις αυτές θα έπρεπε να ενταχθούν στη συνολική ρύθμιση, η οποία θα περιλάμβανε και την τηλεόραση". Σημειώνει, επίσης, ο Γ. Τζαννετάκος ότι "επί των βασικών όρων είχε υπάρξει σύμπτωση απόψεων των μερών. Είχε συμφωνηθεί και το μικρό ποσό που ανταποκρινόταν στα σχετικά δικαιώματα... Μετά δε από αλλεπάλληλες συζητήσεις με τους κ. κ. Παπαμιχαήλ, Αξελό, Μούτσιο και τη νομική σύμβουλο κ. Ρούσου, δόθηκε έγκριση κυκλοφορίας του δίσκου χωρίς να υπογραφεί συμφωνία... Ως ΕΡΑ αναμένουμε την υπογραφή της συνολικής συμβάσεως, προκειμένου να λυθεί και τυπικώς η σχετική εκκρεμότητα".

Βέβαια και ο "Διόνυσος" του ΣΕΗ αναμένει την υπογραφή της συνολικής συμβάσεως, αλλά ο Π. Παναγιώτου, ως φαίνεται, καθυστερεί την υπογραφή για οικονομικούς λόγους, λόγους που συμφέρουν πάρα πολύ την ΕΡΤ και βέβαια ζημιώνουν πάρα πολύ τους ερμηνευτές. Και οι λόγοι αυτοί δεν είναι άλλοι από το γεγονός ότι αν η σύμβαση υπογραφεί τώρα η ΕΡΤ θα υποχρεούται και σε αναδρομική καταβολή των συγγενικών δικαιωμάτων, πράγμα που προβλέπει ο νόμος περί πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, ενώ - με"παραθυράκι" που αφήνει ανοιχτό ο νόμος και το οποίο... δεν έχει κλείσει ως όφειλε το αρμόδιο ΥΠΠΟ - αν υπογραφεί αργότερα θα ισχύει για τη νέα σεζόν κι έτσι η ΕΡΤ θα καρπωθεί τα παλιά δικαιώματα των ηθοποιών.

Πάντως για το CD, ο Γιώργος Μούτσιος διαβεβαιώνει ότι όλοι όσοι μίλησαν με τον Γ. Τζαννετάκο διαφώνησαν με την πρόταση να απομονώσουν το CD από τη γενικότερη σύμβαση, γιατί αυτό είναι απόφαση του ΔΣ. "Υπήρχε μάλιστα η προειδοποίηση ότι εάν το βγάλουν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη μας θα ενεργήσουμε αναλόγως".

ΜΥΣΤΡΑΣ
Ενα νέο παλάτι

Μπορεί μιλώντας για το Μυστρά να εννοούμε μία ολόκληρη πολιτεία με τα σπίτια της, τις εκκλησίες και το Παλάτι, ωστόσο η αυτοψία του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, την προηγούμενη βδομάδα, περιορίστηκε στις εργασίες που γίνονται στο Παλάτι, σε μια ξενάγηση που ανέλαβε ο πρόεδρος της Επιτροπής Μυστρά, καθηγητής Στέφανος Σίνος.

Οι εργασίες σε αυτό το μνημείο είναι φανερό ότι διέπονται ή εξαρτώνται από μία παλαιότερη απόφαση να διαμορφωθεί η αίθουσα του Θρόνου σε μουσείο.Συνεπώς η αίθουσα στεγάστηκε και ολοκληρώθηκε η κεράμωσή της, ήδη άρχισαν να αποκαθίστανται κάποια παράθυρα με τα γοτθικά στοιχεία που έφεραν, σχεδιάζεται η προσάρτηση τζαμιών ενώ τοποθετήθηκαν υαλοστάσια στους φεγγίτες. Εξάλλου έχουν ανασυσταθεί οι δύο στενοί τοίχοι με νέο υλικό. Το επόμενο στάδιο, για το οποίο ο πρόεδρος της Επιτροπής ζητάει την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, είναι η ανακατασκευή της νότιας στοάς η οποία δε θα έχει άλλο ρόλο εκτός από εκείνον της πρόσβασης στην αίθουσα του θρόνου καθώς και η αποκατάσταση των καμινάδων.Το επόμενο αίτημα είναι οι μηχανολογικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις οι οποίες, επίσης, θα εξυπηρετήσουν τη λειτουργία της αίθουσας - μουσείο.

Τα μέλη του Συμβουλίου στη διάρκεια της επίσκεψής τους ζήτησαν πληροφορίες για το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί, το διακριτό των επεμβάσεων, τις θέσεις απ' όπου σχεδιάζεται να περάσουν οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις κ. ά. Το βέβαιο είναι ότι το Παλάτι έχει οριστικά χάσει το χαρακτήρα του ερειπίου, ευρισκόμενο μάλλον σε διαδικασία αποκατάστασης - ανακατασκευής παρά αναστήλωσης. Αποτελεί ερωτηματικό πλέον, αν μπορούν να αποφευχθούν οι εκτεταμένες επεμβάσεις για τις οποίες θα αποφασίσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο σε μία από τις προσεχείς συνεδριάσεις του. Αλλά η τελική εικόνα του Παλατιού φαίνεται πως θα προσδιορίσει και το χαρακτήρα των επεμβάσεων στα υπόλοιπα μνημεία της καστροπολιτείας.

Δ. Μ.

Καμπάνια με χρώματα

Στα χρώματα του Αιγαίου είναι η καλοκαιρινή καμπάνια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, με την καινούρια χαρτοσακούλα που φιλοτέχνησε η ζωγράφος Ελλη Κελεμένδρη,η οποία τονίζει "το βιβλίο είναι σαν ένα καράβι. Είναι ένα μέσον, για να ταξιδέψεις στις ατελείωτες διαδρομές της γνώσης και στους ανοιχτούς ορίζοντες της τέχνης, ένα ταξίδι ατέλειωτο και γενναιόδωρο σε εμπειρίες για εκείνους που τις αναζητούν με μέσο την ανάγνωση".

Η καλοκαιρινή χαρτοκαμπάνια του ΕΚΕΒΙ τυπώθηκε σε 300.000 κομμάτια, τα οποία θα αποσταλούν δωρεάν σε βιβλιοπωλεία, βιβλιοθήκες, συλλόγους Εκδοτών - Βιβλιοπωλών.

Στη Βραζιλία σήμερα η Χ.Αλεξίου
  • Στη Βραζιλία τραγουδά σήμερα η Χάρις Αλεξίου,συνεχίζοντας τον κύκλο συναυλιών της στην αμερικανική ήπειρο, μαζί με τον Νίκο Παπάζογλου και την Ερωφίλη.Ο Καναδάς, η Φλόριδα, η Καλιφόρνια, το Κλίβελαντ, η Ν. Υόρκη και το Σικάγο ήταν ορισμένοι από τους σταθμούς αυτής της μεγάλης περιοδείας, στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάζονται καινούρια αλλά και παλιότερα τραγούδια των Ελλήνων καλλιτεχνών. Το συναυλιακό ταξίδι τους ολοκληρώνεται με τις συναυλίες που θα πραγματοποιήσουν σε Ουρουγουάη (25/5) και Αργεντινή (26/5).

Εκδήλωση με θέμα: "Η οφειλή της ανθρωπότητας στον Κινέζικο Πολιτισμό" πραγματοποιεί σήμερα (7.30μμ) η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕΕΛ) (Γενναδίου 8) σε συνεργασία με την πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.Θα μιλήσει ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας - Κίνας και μέλος της ΕΕΛ Θόδωρος Καρζής.Η εκδήλωση συνοδεύεται από κινεζική μουσική και προβολή διαφανειών.

Προσεγγίζοντας τον Σολωμό

Στον Διονύσιο Σολωμό είναι αφιερωμένη η διήμερη συνάντηση που πραγματοποιείται αύριο και την Παρασκευή, στις 6.30μ.μ., στο Ιδρυμα Γουλανδρή- Χορν (Μ. Αυρηλίου 5, Πλάκα).

Την πρώτη μέρα θα μιλήσουν οι: Κώστας Μπαλάσκας,σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ("Ο Διονύσιος Σολωμός και η νεοελληνική παιδεία"),Δημήτρης Παπαγεωργάκης,φιλόλογος ("Η παρουσίαση των Ελεύθερων Πολιορκημένων στο Λύκειο"), Τασούλα Καραγεωργίου,φιλόλογος ("Η γυναίκα της Ζάκυθος. Μια απόπειρα διδακτικής προσέγγισης") και Κώστας Μηλιώτης,φιλόλογος ("Ολ' ομορφιές να στολιστεί και το θυμό ν' αφήσει").

Την Παρασκευή ο καθηγητής Μιχάλης Μερακλής θα μιλήσει με θέμα: "Ο Σολωμός και η λαϊκή παράδοση" ενώ ανακοινώσεις θα κάνουν ακόμα οι: Βαγγέλης Χατζηβασιλείου,κριτικός λογοτεχνίας ("Γύρω από τους σολωμικούς στοχασμούς"), Μαρία Πολίτη,φιλόλογος ("Με λογισμό και μ' όνειρο... Το πλησίασμα του Σολωμού από το Λίνο Πολίτη"), Γεώργιος Ανδρειωμένος,επ. καθηγητής ("Ο Σολωμός στην Επιθεώρηση της Τέχνης") και Ευριπίδης Γαραντούδης,επ. καθηγητής ("Η μετρική του Σολωμού: Ρυθμός μεικτός αλλά νόμιμος").

Κρατικό "ένδυμα" στο Μουσικό Ιούλη

Κρατικό "ένδυμα" από φέτος για τις εκδηλώσεις του μουσικού Ιουλίου που διοργανώνει το Μέγαρο Μουσικής στο μικρό θέατρο της Επιδαύρου, καθώς η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου είπε ότι "από φέτος την εποπτεία των εκδηλώσεων την αναλαμβάνει το υπουργείο Ανάπτυξης. Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο πρόγραμμα του ΕΟΤ και του υπουργείο Ανάπτυξης έχει αναθέσει στο Μέγαρο Μουσικής να κάνει το πρόγραμμα".

Αναφερόμενος στο θέατρο, ο υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος είπε ότι "επειδή είναι σπάνιο μνημείο θα πρέπει να προσφέρεται για ήπιες καλλιτεχνικές χρήσεις". Το πρόγραμμα πάντως του ΥΠΠΟ για την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων στους οποίους γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις (σε αυτό εντάσσεται και το μικρό της Επιδαύρου) δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, καθώς πρέπει να βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια. Οσον αφορά στο πρόγραμμα, αυτό περιλαμβάνει τις εκδηλώσεις: "Μεσόγειος - Από Ανατολή και Δύση. Από το Αιγαίο στην Ιβηρία" με τους Πάκο Πένια, Ν. Σαραγούδα, Κ. Καλαϊτζίδη, Σ. Σινόπουλο και Π. Παπαπετρόπουλο (3 - 4 Ιουλίου). "Ο άνθρωπος, ο διάβολος και η μουσική". Σκηνικό θέαμα του Στραβίνσκι "Η ιστορία του στρατιώτη" (10 - 11 Ιουλίου). "Σκέψεις νυχτερινές". Ρεσιτάλ πιάνου του Αλέν Λεφέβρ (17 - 18/7). "Λυρικά άσματα στον αρχαίο χώρο" συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη με τους Μ. Φαραντούρη και "Μπερλίνερ Ινστρουμενταλίστεν" (24/7). Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 25/7 με παρουσίαση συμφωνικής μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη από τους Δ. Ευαγγελάτου, Μ. Φαραντούρη, Κ. Θωμαϊδη και "Καμεράτα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ