Τετάρτη 20 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΥΣΤΡΑΣ
Ενα νέο παλάτι

Μπορεί μιλώντας για το Μυστρά να εννοούμε μία ολόκληρη πολιτεία με τα σπίτια της, τις εκκλησίες και το Παλάτι, ωστόσο η αυτοψία του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, την προηγούμενη βδομάδα, περιορίστηκε στις εργασίες που γίνονται στο Παλάτι, σε μια ξενάγηση που ανέλαβε ο πρόεδρος της Επιτροπής Μυστρά, καθηγητής Στέφανος Σίνος.

Οι εργασίες σε αυτό το μνημείο είναι φανερό ότι διέπονται ή εξαρτώνται από μία παλαιότερη απόφαση να διαμορφωθεί η αίθουσα του Θρόνου σε μουσείο.Συνεπώς η αίθουσα στεγάστηκε και ολοκληρώθηκε η κεράμωσή της, ήδη άρχισαν να αποκαθίστανται κάποια παράθυρα με τα γοτθικά στοιχεία που έφεραν, σχεδιάζεται η προσάρτηση τζαμιών ενώ τοποθετήθηκαν υαλοστάσια στους φεγγίτες. Εξάλλου έχουν ανασυσταθεί οι δύο στενοί τοίχοι με νέο υλικό. Το επόμενο στάδιο, για το οποίο ο πρόεδρος της Επιτροπής ζητάει την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, είναι η ανακατασκευή της νότιας στοάς η οποία δε θα έχει άλλο ρόλο εκτός από εκείνον της πρόσβασης στην αίθουσα του θρόνου καθώς και η αποκατάσταση των καμινάδων.Το επόμενο αίτημα είναι οι μηχανολογικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις οι οποίες, επίσης, θα εξυπηρετήσουν τη λειτουργία της αίθουσας - μουσείο.

Τα μέλη του Συμβουλίου στη διάρκεια της επίσκεψής τους ζήτησαν πληροφορίες για το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί, το διακριτό των επεμβάσεων, τις θέσεις απ' όπου σχεδιάζεται να περάσουν οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις κ. ά. Το βέβαιο είναι ότι το Παλάτι έχει οριστικά χάσει το χαρακτήρα του ερειπίου, ευρισκόμενο μάλλον σε διαδικασία αποκατάστασης - ανακατασκευής παρά αναστήλωσης. Αποτελεί ερωτηματικό πλέον, αν μπορούν να αποφευχθούν οι εκτεταμένες επεμβάσεις για τις οποίες θα αποφασίσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο σε μία από τις προσεχείς συνεδριάσεις του. Αλλά η τελική εικόνα του Παλατιού φαίνεται πως θα προσδιορίσει και το χαρακτήρα των επεμβάσεων στα υπόλοιπα μνημεία της καστροπολιτείας.

Δ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ