Τετάρτη 20 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενάντια στην υποχρεωτική εγγραφή των εικαστικών καλλιτεχνών στο ΤΕΒΕ, πραγματοποιεί σήμερα στις 11π.μ., έξω από το υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29),το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

Πρόσφατα το ΔΣ του ΤΕΒΕ αποφάσισε την υποχρεωτική εγγραφή των εικαστικών καλλιτεχνών σ' αυτό, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, ή αν είναι ασφαλισμένοι σε άλλο δημόσιο ασφαλιστικό φορέα. Ετσι, προκειμένου οι καλλιτέχνες να είναι νομότυποι, είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν μηνιαία υπέρογκες γι' αυτούς εισφορές, πράγμα που οδηγεί σε αδιέξοδες καταστάσεις. Οπως σημειώνει το ΕΕΤΕ σε ανακοίνωση - διαμαρτυρία του "Μια τέτοιου είδους "πραξικοπηματική" απόφαση, έρχεται να "τσουβαλιάσει" τους εικαστικούς στο χώρο των αυτοαπασχολούμενων επιτηδευματιών, αγνοώντας το τι είναι και πώς δημιουργεί ο εικαστικός καλλιτέχνης.Η απόφαση του ΤΕΒΕ (ισχύει από 1/1/98), εμποδίζει τον καλλιτέχνη να εκθέτει το έργο του, δεδομένου ότι και για την απλή έκθεση των έργων τέχνης απαιτούνται παραστατικά από εφορίες".

"Μια "τυφλή" υπαγωγή των εικαστικών στο ΤΕΒΕ, αγνοεί τη φύση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, της διακίνησης και της κοινωνικής λειτουργίας του έργου τέχνης, αγνοεί τη ζωή των καλλιτεχνών και αντιμετωπίζει την τέχνη σαν εμπόρευμα".

Μέχρις ότου δοθεί η καθολική λύση στο συνταξιοδοτικό - ασφαλιστικό των εικαστικών, το ΕΕΤΕ ζητά από την κυβέρνηση να παρέμβει με νομοθετική ρύθμιση απαλλάσσοντας τους εικαστικούς από την υποχρεωτική εγγραφή στο ΤΕΒΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ