Τετάρτη 20 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΓΓΕΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αναγκαία η οριστική ρύθμιση

Για τις καταγγελίες κατά της ΕΡΤ ΑΕ, από την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Ελλήνων Ηθοποιών "Διόνυσος",για την παράνομη κυκλοφορία CD, με αποσπάσματα ραδιοφωνικών ερμηνειών ηθοποιών από θεατρικά έργα, χωρίς τη νόμιμη άδεια των ηθοποιών ή κληρονόμων τους και θεατρικών συγγραφέων, ο γενικός διευθυντής της ΕΡΑ, Γιάννης Τζαννετάκος απαντά:

"Η ΕΡΑ έχει συμφωνήσει με όλους τους εισπρακτικούς φορείς, όσον αφορά στα 5 από τα 6 CD και συγκεκριμένα έχει υπογράψει με την ΑΕΠΙ και τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Δημιουργών Οπτικοακουστικών Εργων. Με τον "Διόνυσο" ειδικώς, είχε καταρτιστεί σύμβαση, αλλά λίγο πριν υπογραφεί, έκριναν ο "Διόνυσος" και η ΕΡΤ ΑΕ ότι και οι ρυθμίσεις αυτές θα έπρεπε να ενταχθούν στη συνολική ρύθμιση, η οποία θα περιλάμβανε και την τηλεόραση". Σημειώνει, επίσης, ο Γ. Τζαννετάκος ότι "επί των βασικών όρων είχε υπάρξει σύμπτωση απόψεων των μερών. Είχε συμφωνηθεί και το μικρό ποσό που ανταποκρινόταν στα σχετικά δικαιώματα... Μετά δε από αλλεπάλληλες συζητήσεις με τους κ. κ. Παπαμιχαήλ, Αξελό, Μούτσιο και τη νομική σύμβουλο κ. Ρούσου, δόθηκε έγκριση κυκλοφορίας του δίσκου χωρίς να υπογραφεί συμφωνία... Ως ΕΡΑ αναμένουμε την υπογραφή της συνολικής συμβάσεως, προκειμένου να λυθεί και τυπικώς η σχετική εκκρεμότητα".

Βέβαια και ο "Διόνυσος" του ΣΕΗ αναμένει την υπογραφή της συνολικής συμβάσεως, αλλά ο Π. Παναγιώτου, ως φαίνεται, καθυστερεί την υπογραφή για οικονομικούς λόγους, λόγους που συμφέρουν πάρα πολύ την ΕΡΤ και βέβαια ζημιώνουν πάρα πολύ τους ερμηνευτές. Και οι λόγοι αυτοί δεν είναι άλλοι από το γεγονός ότι αν η σύμβαση υπογραφεί τώρα η ΕΡΤ θα υποχρεούται και σε αναδρομική καταβολή των συγγενικών δικαιωμάτων, πράγμα που προβλέπει ο νόμος περί πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, ενώ - με"παραθυράκι" που αφήνει ανοιχτό ο νόμος και το οποίο... δεν έχει κλείσει ως όφειλε το αρμόδιο ΥΠΠΟ - αν υπογραφεί αργότερα θα ισχύει για τη νέα σεζόν κι έτσι η ΕΡΤ θα καρπωθεί τα παλιά δικαιώματα των ηθοποιών.

Πάντως για το CD, ο Γιώργος Μούτσιος διαβεβαιώνει ότι όλοι όσοι μίλησαν με τον Γ. Τζαννετάκο διαφώνησαν με την πρόταση να απομονώσουν το CD από τη γενικότερη σύμβαση, γιατί αυτό είναι απόφαση του ΔΣ. "Υπήρχε μάλιστα η προειδοποίηση ότι εάν το βγάλουν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη μας θα ενεργήσουμε αναλόγως".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
"Ρήγας - Σολωμός. Εις μνήμην" (1999-05-05 00:00:00.0)
"Εκκρεμότητα" αδειών (1999-03-23 00:00:00.0)
Αβέβαιο το μέλλον της ΕΡΑ (1998-10-08 00:00:00.0)
"Κατάδυση" στο αρχείο της ΕΡΑ (1998-01-15 00:00:00.0)
Ξεδιαλύνουν τα "σύννεφα" στην ΕΡΑ (1998-01-13 00:00:00.0)
Πειθαρχικό μετά... "εκβιασμών" (1998-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ